Dolar 34,6580
%0.04
Euro 36,6795
%0.83
Altın 2.942,970
%0.39
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Şenol’a botanik sunumu

Başkan Şenol’a botanik sunumu

Gaziemir’de Sherard’ın 309 yıl önce kurduğu botanik bahçesinin bulunması büyük heyecan yaratırken, konuyla ilgili olarak Belediye Başkan Halil İbrahim Şenol’a kapsamlı bir sunum yapıldı. Şenol, “Bahçeyi yeniden canlandıracağız, Avrupalı botanikçiler akın edecek” dedi

  • Ege Postası
  • 19.01.2013 - 11:26
İZMİR - Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi-Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Gaziemir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü görevlilerinin izini buldukları bahçe konusunda Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol’a sunum yapıldı. Türkiye’nin en eski botanik bahçesi unvanını kazanacak arazi ve çevresindeki çalışmanın geniş çaplı sürdürüldüğünün vurgulandığı sunumda,  halen zeytin ve çam ağaçları bulunan botanik bahçesi üzerinde yapılaşma olmamasının büyük şans olduğunu dile getirildi. Sunumda, yeniden canlandırılacak botanik bahçesinin, ilçeye turist çekeceği ve büyük gelir kaynağı sağlayacağı vurgulandı.

Botanik bahçesinin yeniden oluşturulması konusunda, yurt içi ve yurt dışından olası mali destekler konusunda bilgi verilen Başkan Şenol, Avrupalı botanikçilerin akın etmesi beklenen alanda 300 yıl öncesinde olduğu gibi bir botanik bahçesi yapımı için gerekli çalışmaların bir an önce yapılması talimatını verdi. Başkan Şenol, “Heyecan uyandıran bu projeyi bir an önce hayata geçirmek istiyoruz” diye konuştu.

 Sherard’ın bahçesinde 12 bin bitki vardı

Gaziemir’de 309 yıl önce İngiliz Konsolos William Sherard tarafından kurulan ve 12 bin bitki koleksiyonu yapılan botanik bahçesinin izi geçen ay bulundu. Botanik biliminin babası kabul edilen Tournefort’un öğrencisi olan Sherard’ın evinin önündeki 37 dönümlük arazide kurduğu botanik bahçesinin yeri, Garden History isimli kitap ve bir krokinin yardımıyla belirlendi. Halen zeytin ve çam ağaçları bulunan botanik bahçesi üzerinde yapılaşma olmamasının büyük şans olduğu dile getirildi. Botanik bahçeleri, canlı bitkilerin bilimsel araştırmalar, koruma, sergileme eğitim amacıyla dokümantasyonlu koleksiyonlar halinde bulunduruldukları kurumlar olarak tanımlanıyor. Dünya üzerinde 148 ülkede botanik bahçesi bulunuyor ve bu botanik bahçeleri 4 milyonun üzerinde bitki koleksiyonlarına içinde barındırıyor. Botanik bahçelerine turistler büyük ilgi gösteriyor. Örneğin, ABD’nin New York kentindeki botanik bahçesini yılda 800 bin turist geziyor.

 BOTANİK BİLİMİ NEDİR'

Bitkileri konu alan, onları türlerine göre belirli bir düzenle inceleyen, nitelik ve özelliklerini esas tutarak sınıflandıran bilim kolu "botanik" diye isimlendirilir. Yeryüzünde yaklaşık 1 milyona yakın bitki bulunduğu için, botanik çok geniş kapsamlı bir bilimdir. Botanik konusunda en eski çalışmaları yapan kimse, eski Yunan bilgini Aristoteles'in öğrencisi Teophrastos’tur (M. Ö.380-327). Fransız botanikçi J. P. Tournefort (1656-1708 ), sınıflandırma işini daha ayrıntılı ve bilimsel bir düzende geliştirmiştir. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.