Dolar 34,6472
%0.27
Euro 36,3529
%0.14
Altın 2.928,810
%0.37
Bist-100 9.636,00
%-0.25

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer’den Gediz’in kurtuluşu için 12 maddelik manifesto!

Başkan Soyer’den Gediz’in kurtuluşu için 12 maddelik manifesto!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dört gün süren Temiz Gediz Temiz Körfez maratonunu tamamladı. Soyer, Gediz’in kurtuluşu için kısa vadede derhal yapılması gereken 12 maddelik bir paket açıkladı. Soyer havzadaki vatandaşlarla birlikte yargı sürecini yürüteceklerini belirterek 'Bu Gediz bu Vatan sahipsiz değildir' dedi. Soyer'in konuşmasındaki Atatürk ve silah arkadaşlarının mirasıyla ilgili söylediği sözler dinleyenleri duygulandırdı. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, Manisa sınırları içindeki Alaşehir Çayı'na 25 milyonluk paket arıtma tesisi de yapma kararı aldı.

  • Ege Postası
  • 17.07.2021 - 17:30

EGEPOSTASI - Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gediz Nehri'ndeki kirliliğe dikkat çekmek ve Ege’nin can damarını zehirleyen kaynakları tespit etmek için başlattığı turun finalini Foça'da gerçekleştirdi. Dört günlük maratonun sonuçlarını açıklayan Başkan Soyer Gediz'in Ege'ye döküldüğü yerde önemli açıklamalarda bulundu. Soyer alana Gediz Deltası'na özgü teknelerle gelirken, CHP'li belediye başkanları alanda hazır bulundu. 

Belediye Başkanları'nı da kürsüye davet ederek 'Temiz Gediz Temiz Körfez' maratonunun sonuçlarını açıklayan Tunç Soyer şunları söyledi: 

"Değerlir arkadaşlarım yılın en sıcak günlerinden birinde vakit ayırdığınız, heyecanımıza ortak olduğunuz için hepinizi kalbimin olanca gücüyle kucaklıyorum. Dört günlük, 401 kilometrelik Gediz yolcuğumuz bugün son buluyor. Dört gün önce Kütahya’da Murat Dağı’ndaki Kayapınar Şelalesi'nde yolculuğumuzu başlattık. Bugün de Gediz'in sonuna denize döküldüğü nokta Foça'da beraberiz. Gediz İzmir’in can damarı hayat kaynağı. Gediz suladığı havzsasıyla, ovalarıyla Türkiye tarımının yüzde10’nu üreten bir havza. Sadece İzmir için değil, Manisa, Afyon, Uşak, Kütahya, İstanbul için Ankara için Türkiye için önemli. Yolculuğumuzda dört felaketi birlikte gördük. İlki, iklim değişikliği, yani küresel ısınma. Yer küre artık hasta. Gezegenimiz bir buçuk ısındı ve aslında hasta. Yer küre ısınıyor. Marmara Gölü'nün yüzde 90'ı kurumuş, İçimiz parçalandı. 10 metrede su çeken üretici şu anda 300 metrede çekemez halde. Yarın 400 metrelerde bulamama ihtimali var. 500 metrede su bulunamayan Konya örneği önümüzde. İkincisi tarım politikalarımız. Su kaynaklarımıza göre ürün yalpazesi oluşturmamız gerekirken, ısrarla vahşi sulama gerektiren tarım ürünleri yetiştiriyoruz. Su kaynaklarımıza uygun ürün yetiştirmek zorundayız. Üçüncüsü sulama. Su kaynaklarımız bu kadar azken hala silajlık mısır üretiyoruz. Dördüncüsü bu tabloya rağmen Gediz’i kirletmeye devam ediyoruz. Bu böyle devam etmeyecek. Gediz'in bugüne akadar sahibi yoktu. Ama ben elimi taşın altına sokmaya karar verdim. Ne yapılmasıx ne zaman yapılması gerektiğinin tespitlerini yapacağız. Yeni bir sayfa açacağız, temiz  Gediz için ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız. Bu karanlık tablo bir kader değil. Başka bir tarım mümkün çıkışımızın iki temel aktı var. Birincisi kuraklık, ikincisi yoksullukla mücadele. Bir iki saat önce Menemen’de küçük baş hayvan dağıtımı yaptık. Bergama’nın koyunlarını Menemen’in üreticisiyle buluşturduk. Çünkü silajlık mısır gerektirmiyor. Bu topraklarda koyunun keçinin ete süte dönüşmesi için her şey mevcut ve var. Karakılçık buğdayını biliyorsunuz. Dönümlerce ektik. Ödemiş'te karakılçıka saz çavdarını ekledik. Yağmurla büyüyen sulama gerektirmeyen başaklar, saman fabrikası gibi. Hiç merak etmeyin biz bu toprakların bereketini bolluğunu iade edeceğiz.

Gediz’e giderken, 'İzmir’i bitirdin mi de Gediz’e gidiyorsun' dediler. Biz İzmir’de doğan bütün derelerimiz için çalışmalarımızı yapıyoruz. Bizim irademiz dışında Körfezimizi ve havzamızı kirleten Gediz’le başka türlü mücadele edemezdik, o yüzden bu maratonu çıktık. 

Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi, atıklarını direk sulama kanalına akıtıyor. Sulama kanalında su var. Meyve bahçeleri var, sebze tarlaları var, üretici kanaldan su alıyor. Ama zehirli suyu alıyor. Vatandaş meyvesini sebzesini zehirli suyla suluyor. Ne sağlık ne güvenlik kalmış, hepsinin önüne geceçeğiz. Bu Gediz bu Vatan sahipsiz değildir.

İşte 12 maddelik Gediz deklarasyonu

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi'ne akan Gediz Nehri'ndeki kirliliğe karşı alınacak önlemlere ilişkin eylem planını açıkladı.

Soyer, 12 başlıkta alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı;

1.  Gediz Nehri'nin doğduğu Murat Dağı, Milli Park, Deniz'e döküldüğü Gediz Deltası, UNESCO Dünya Doğal Mirası ilan edilmeli.

2.  Marmara Gölü'ne ivedilikle Ahmetli Regülatörü’nden su verilmeli. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Ağustos ayı içerisinde göle on gün süreyle can suyu vereceğiz. O gölü kurutmayacağız.

3.  Havzanın en temel kirlilik kaynaklarından biri Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) arıtması derhal yapılmalı. Aksi takdirde o OSB derhal kapatılmalı.

4.  Gördes'teki nikel madeni ile Murat Dağı'ndaki madenlerin faaliyetleri derhal durdurulmalı. Türkiye'nin en büyük tatlı su rezervlerinden biri olan Gediz Hazvası, madenciliğe, kum ocaklarına, taş ocaklarına kapatılmalı.

5.   Havzadaki tüm köy yerleşimleri için paket arıtma tesisleri derhal yapılmalı.

6.   Havzadaki tüm kaçak kuyular Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kontrol altına alınmalı. Yeni kuyuların açılmasına izin verilmemeli.

7.   Tarımda havza ölçeğinde ürün planlaması yapılmalı. Su tüketmeyen tarımsal ürünler teşvik edilmeli.

8.   Havzada salma sulamaya son verilerek, damlama sulama tekniklerine geçiş hızla tamamlanmalı. Demirköprü Barajı’nın 100 bin dekar sulama alanı, bir an önce kapalı sisteme geçirilmeli.

9.  Havzadaki tüm arıtma tesisleri eksiksiz işletilmeli, mevzuat gereği arıtma yapması gereken tüm tesisler yüzde yüz denetlenmeli. Mevcut arıtma sistemlerinin çalışıp çalışmadığı tespit edilmeli, çalıştırılmayan tesisler için idari ceza işlemler yapılmalı. Salihli OSB gibi arıtması efektif çalışan tesisler için elektrik tamamen ücretsiz olmalı.

10.  Gediz Nehri ve kolları boyunca söğüt gibi temizleyici bitkilerin gelişmesine olanak verecek alanlar oluşturulmalı.

11.  Gediz Havzası'ndaki düzensiz katı atık sahalarının tümü rehabilite edilmeli.

12.  Havzadaki tüm jeotermal sondajların deşarjlarının kontrol altına alınmalı, etkin bir denetim yapılmalı Reenjeksiyon kuyuları doğru çalıştırılmayan ve yapılmayan tüm işletmeler derhal kapatılmalıdır. Tarım alanlarında jeotermal sondajlara izin verilmemeli.”

Gönül rahatlığıyla söylemek istiyorum, muhtarlarımız, vatandtaşlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız hepsi bizimle yol arkadaşlığı yapmaya hazır. Onların tespitlerini ve suç duyurusu için kanıtlarını aldı. Süreci beraber sürdüreceğiz. Bu vatan hepimizim.

BÜYÜKŞEHİR'DEN ÜÇ MADDELİK KISA VADE PLANI

Gezi boyunca karşılaştığı muhtarlar, vatandaşlar ve derneklerin son derece duyarlı olduğunu belirten Başkan Tunç Soyer, “Hepsi bizimle yol arkadaşlığı yapmaya hazır. Biz de onların yaptıkları tespitlerin kayıtlarını aldık. Suç duyurusunda bulunacağımız noktalar konusunda onlardan destek aldık. Bu mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. Çünkü bu vatan hepimizin” diye konuştu. Kısa vadede yapacaklarını da anlatan Soyer, “Suç duyurusunda bulunacağız, davalarımızı açacağız. Daha az su tüketen küçükbaş üretimini teşvik etmek için Gediz Havzası'nda da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin BAYSAN şirketi vasıtasıyla yaptığımız gibi küçükbaş alımını destekleyeceğiz. Atalık tohumlarla, susuz hububat tarımı yapan üreticilerin ürünlerini taban fiyatının 3 katına, samanı ise güncel fiyatının 2 katına almayı taahhüt ediyoruz. Gediz'in en kirli kollarından biri Alaşehir Çayı'nı temizlemek amacıyla Alaşehir bölgesinde 25 milyon liralık paket arıtma tesisi yapıyoruz” dedi.

BİZİM HAYATIMIZ SİZİN ELEKTRİK BEDELİNİZDEN DAHA UCUZ DEĞİL

Turgutlu OSB’nin zehir deşarj ettiği noktayı gördükten sonra sorduk ‘Ne yaptınız’ dediler ki ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı  200 bin lira ceza yazdı’ Bizim sağlığımızla, soframızla, tarlamızla ödediğimiz zararın bedeli 200 bin lira olamaz. Buna asla izin vermeyecğiz. Sanayi tesislerinin bir çoğunda arıtma tesisi var ama çalıştırılmıyor.Neden? Elektirik parası için. Buradan çığlığımı atıyorum. Bizim hayatımız sizin elektrik faturası bedelinizden daha ucuz değil.


'MİLLİYETÇİLİK BUDUR'

Türkiye’de siyasitinin dilinin değişmesini ihtiyaç var. Bu yaptığımız şey siyasetin ta kendisidir. Biz böyle yaparak bu hayatı değiştereceğiz. Çünkü Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları yalın ayak ölüme giderken cennet vatan bıraktılar. Nehirleri gölleri pırıl pırıldı, biz bunları katlettik yok ettik zehirledik. Şimdi onların mirasına ve gelecek kuşaklara aktaracağız. Çünkü milliyetçilik de budur, vatanseverlik budur. Biz bu vatana sahip çıkacağız.

KANAL İSTANBUL GÖNDERMESİ

Siyasette yöneticilerimizi seçeriz, beş yıl boyunca bizi onlar yönetir. Demokrasi beş yılda bir sandık demek değildir. Gediz’in temizlenmesiyle ilgili toplam maliyet bir buçuk milyar civarında. İstanbul’da Kanal İstanbul’u yapacağız diyorlar. Maliyeti 70 milyar lira. Biz diyoruz ki önce Gediz temizlenecek. sonra ne yaparsanız yapın. Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz. Aynen öyle yapacağız.

GEDİZ ATALARIMIZDAN MİRAS KALDI TORUNLARIMIZA BIRAKACAĞIZ

Biliyorum biraz içinizi karartım. İlk gün Kyapınar şelalesini gördüğümde bir şimşek çaktı beynimde. Biz eğer kirletmezsek, gümbür gümbür şelale, gürül gürül akacak Gediz, kendini temizleyecek. Doğanın kendini tedavi etmek gibi bir gücü var. Hiç üzülmeyin bu yolsuzluklar, yoksulluklar, hepsini biterecğiz. Bu ülkeyi hep beraber iyileştireceğiz. Gediz bize atalarımızdan miras kaldı biz de torunlarımıza bırakacağız.”

KİMLER KATILDI?

Programa CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Manisa'nın Saruhanlı İlçesi Belediye Başkanı Zeki Bilgin ile Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, muhtarlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.