Dolar 34,6904
%0.26
Euro 36,7503
%0.37
Altın 2.961,830
%0.92
Bist-100 9.652,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer’den İzmir’in Çernobil’i için yetkililere salvo: Yaşam hakkımız tercihlerinizle unutturulamaz

Başkan Soyer’den İzmir’in Çernobil’i için yetkililere salvo: Yaşam hakkımız tercihlerinizle unutturulamaz

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın İzmir’in Çernobili olarak bilinen Emrez Mahallesi’nde bulunan eski kurşun fabrikasının yaydığı radyasyon tehlikesine dikkat çekmek için başlattığı ‘Duran Adam’ eylemlerinin sonuncusunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, alanın temizlenmesi için yetkililere seslendi. Alanın ve bölgedeki insanların kaderinin yetkililerinin tercihinde olan bir şey değil sorumlulukları olduğunu ifade eden Başkan Soyer, “Bu sizin tercihinizle ilgili değil bizim yaşam hakkımızla ilgili. Önemli olan buradaki vatandaşlarımızın yaşam hakkı. Buranın temizlenmesi için gereken neyse harcanması gereken neyse yapınız. Bizim yaşam hakkımız sizin tercihlerinizle unutturulamaz, vazgeçilemez, bir kenara bırakılamaz” dedi.

  • Ege Postası
  • 20.08.2021 - 11:45

TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın İzmir’in Çernobili olarak bilinen Emrez Mahallesi’nde bulunan eski kurşun fabrikasının yaydığı radyasyon tehlikesine dikkat çekmek ve yetkililerin harekete geçmesi için 21 Mayıs’ta başlattığı ‘Duran Adam’ eylemlerinin 13.’su ve sonuncusu gerçekleştirildi.

Tehlikeye dikkat çekmek adına her hafta bazı ilçe belediye başkanlarının katıldığı eylemin sonuncusuna İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, TMMOB İzmir Dönem Sekreteri Aykut Akdemir ve Çevre Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Helil Kınay katıldı.

 “BU BİR SESSİZ ÇIĞLIK”

Eylemde konuşan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, fiziksel eylemleri sona ermiş olsa dahi alanın temizlenmesi için mücadelelerin devam edeceğini belirtti ve “Bugün duran adam eylemimizin son günü. Hedefimiz şuydu: Buradaki tehlikenin herkes farkında olsun, bir kamuoyu baskı yaratalı. Hükümet buraya el atsın ve temizlesin. Siyasi, bir dil kullanmadık. Çok masum bir isteğimiz var. Burası temizlensin. Buradaki çocukların sağlığı ve geleceği bizim içi önemli. 14 yıl önce ortaya çıkan bir sorun. 14 yıldır burası için mücadele eden insanlar var. Onları yok sayamayız. Burasının temizlenmesini istiyoruz. Ben Belediye Başkanı olarak, sessiz bir çığlık olarak 3 ay burada duracağımız ve buradaki sorunu bütün ülkeye duyurma hedefiyle çıkmıştım. Geldiğimiz noktada amacımıza ulaştığımızı görüyorum. Bu sessiz çığlığımıza Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın artık duyarlılık göstermesini istiyoruz. Bir hayalimiz var. Aktepe Emrez Mahallesi İzmir’in tek parçada en büyük kentsel dönüşüm alanı. Çok yakın bir zamanda burada kentsel dönüşüm başlıyor. İzmir’in en güzel mahallesi olacak. Aktepe Emrez, nükleer atıklardan temizlenmiş, çağdaş ve modern bir mahalle olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir kez daha haykırıyorum. Burasını bilimsel yöntemlerle temizleyin. Burayı nükleer temalı bir park haline dönüştürün. Buradaki insanlar salık problemleri yaşıyorlar. Hastalıklar ve sakat doğumlar var. Eylemlerimiz devam edecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, meslek örgütlerinin içinde olduğu bir komisyon kurduk. Bu komisyonla burası temizlenene kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

“SİZİN TERCİHİNİZLE İLGİLİ DEĞİL BİZİM YAŞAM HAKKIMIZLA İLGİLİ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise alanın ve bölgedeki insanların kaderinin yetkililerinin tercihinde olan bir şey değil sorumlulukları olduğunu ifade etti ve şunları söyledi; “2 yıldır birçok felaketle karşı karlıya kaldık. Orman yangını, Pandemi, deprem, tsunami, hortum… Yaşadığımız bütün felaketler gösterdi ki yerel yöneticilerin en önemli meselesi yaşam hakkı olmalı. Bizim asli görevimizin bu olduğunu gördük. Buradan Gaziemir Belediye Başkanımıza teşekkür etmek istiyorum. 3 aydır bu farkındalığı büyütmek için yaptığı eylemleri tebrik ediyorum. Demokrasi 5 yılda bir sandık başında gidip oy kullanmak değildir. Öyle olsaydı 5 yıl için seçilen yöneticilerin seçtikleriyle hayatımızı devam ettirmek mecburiyetinde kalmazdık. Biz buradan Türkiye’nin gerekli kurumlarına sesleniyoruz. Biz gereken yazışmaları yapacağız elbette ama buradan haykırıyoruz. Bizim vergilerimizle, vatandaş olma hakkımızla ilgili bir tercihi bizim adımıza yapmak mecburiyetindesiniz. Buranın temizlenmesi için gereken bütçeyi ayırmak zorundasınız. Bu sizin tercihinizle ilgili değil bizim yaşam hakkımızla ilgili. Önemli olan buradaki vatandaşlarımızın yaşam hakkı. Buranın temizlenmesi için gereken neyse harcanması gereken neyse yapınız. Bizim yaşam hakkımız sizin tercihlerinizle unutturulamaz, vazgeçilemez, bir kenara bırakılamaz. Biz yaşam hakkımız ve sağlıklı bir gelecek istiyoruz. Biz hakkımızı talep etmeye devam edeceğiz. Zannetmesinler ki duran adam eylemi bittiği için biz de sesimizi kesip oturacağız Hayır. Odalarımız, vatandaşlarımız, belediyelerimizle, derneklerimizle beraber mücadeleye devam edeceğiz. Buradaki nükleer atıklar temizlenene kadar vazgeçmeyeceğiz.”

“GAZİEMİR BİR SİMGEDİR”

Alandaki tehlikenin bugün ortaya çıkan değil 14 yıldır ortada olan bir sorun olduğuna dikkat çeken Çevre Mühendisleri İzmir Şubesi Başkanı Helil Kınay, nükleer atıkların ülkede neden olduğuna dair yetkilileri hesap vermeye davet etti ve “14 yıldır Gaziemir’in kaderini değiştirmek için mücadele ediyoruz. Ama maalesef bununla ilgili kurumlar ve kuruluşlar hep bir şeyler söylediler ama hiçbir şey yapmadılar. Ülkemizde nükleer tesisi olmamasına rağmen nükleer tehlikeyle karşı karşıyayız. Çevre Bakanlığı tarafından izinleri olan bir tesisisin bahçesinde nasıl gömüldüğü ve basıl denetlendiğiyle ilgili sorulara 14 yıldır cevap alamadık. Hep sorunun çözüleceği söylendi ama bu noktada bizler bunun İzmir’in ve ülkenin sorunu olduğunu söyledik. Çünkü Türkiye ne atık ne de nükleer çöplüktür. Gaziemir bir simgedir. Ülkenin en büyük kentlerinden birin göbeğinde nükleer atığın ne işi var? Bizim atık çöplüğünü konuşmamız gerekir. Gaziemir mücadelesi bu anlamda bir ülke mücadelesidir, sağlıklı yaşam mücadelesidir. Bu işin sorumluluklarının gereğinin yapması için halkın bir araya gelmesi mücadelesidir. Biz artık ülkemizin atık çöplüğü haline gelmemesi için bu girişimin bir adı olmasını umuyoruz. Ranttan, yamadan uzak sağlıklı bir yaşam için mücadele ediyoruz. Bu mücadeleye katkı veren herkesle birlikte yürümeye devam edeceğiz” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.