Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan Soyer’in Harmandalı mesaisi: İzmir'e temiz enerji geliyor

Başkan Soyer’in Harmandalı mesaisi: İzmir'e temiz enerji geliyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı’ndaki ‘Rehabilitasyon Çalışmaları ve Atıklardan Elektrik Üretimi’ sağlayacak projenin tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Başkan Soyer, katı atık konusunda İzmir için yanlış bir algı olduğunu belirtirken, “Bu tesis yaratılan yanlış algıyı kıracaktır. İzmir’in iftihar edeceği temiz enerji geliyor” ifadelerini kullandı. Başkan Soyer’in Harmandalı mesaisi

  • Ege Postası
  • 31.05.2019 - 11:00

HAYRULLAH YILDIZ/ EGEPOSTASI- Harmandalı Katı Atık Depolama Alanı’ndaki ‘Rehabilitasyon Çalışmaları ve Atıklardan Elektrik Üretimi’ sağlayacak projenin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.  Tanıtım toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü eşlik etti. Projenin tamamlandıktan sonra 96 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılaması beklenirken yılda 160 bin MWh elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Proje ile 90 hektarlık bir alanın da ağaçlandırılması hedefleniyor. 

İZMİR İÇİN YANLIŞ BİR ALGI VAR BU YIKILACAK

Toplantıda konuşan Başkan Tunç Soyer, İzmir ile ilgili yanlış bir algı olduğunu vurgularken, “ İzmirle ilgili bir algı var bu yanlış bir algı. İzmiri zehirleyen bir tesis olduğu ifade ediliyor. İşin aslının böyle olmadığı ortaya çıktı. Aslında 100 gün var 100 gün sonra planlanan her şey hayata geçecek. 100 gün sonra biz burada 96 bin haneye ihtiyacı olan elektriği üretmeye başlıyoruz. Dolayısıyla bambaşka bir hikayenin burada yazıldığını ve sonuna gelindiği sizlerle paylaşmak isiyoruz. İzmir’e yeni bir enerji geliyor bu yeni enerji temiz , ucuz ve dışa bağımlılığı azaltacak bir enerji. İzmir’İn iftihar edeceği, Türkiye’nin en büyük ikinci enerji üretimi sağlayan tesisi 100 gün sonra burada açmış olacağız. Ağaç dikimleri ve daha birçok planalanan hedef büyük ölüde tamamlanmış durumda.  izmir’e yeni bir enerji geliyor, bugüne kadar yaratılan algının değişmesine imkan verecek. İzmir iftihar edeceği ve gelecek nesillere aktaracağı bir tesisi kazanmış olacak” dedi. 

“10-12 MİLYON GELİR ELDE EDİLECEK”

Başkan Soyer, tesis sayesinde elde edilecek geliri açıklarken, “Çöpü ayrıştırarak toplama alışkanlığı bir kültür meselesi bunun için bir eğitim planlıyoruz pilot bölgeler belirleyeceğiz ve çöpü ayrıştıran bölgeleri ödüllendireceğiz. Biz bütün şehire uygulamayı düşünüyoruz bu bir eğitim kültür programı. Bu hem buradaki maliyeti düşürecek. Toplam 120 ile 130 milyon liralık bir yatırım var. 10-12 milyon lira gibi gelir elde edilecek” diye konuştu. 

YAMANLAR NE OLACAK' 

Yamanlar’daki tesis ile ilgili soruya cevap veren Başkan Soyer, “Buradaki çalışmanın sonuçlarını gördükten sonra Yamanlar ve diğer bölgeler için yeniden düşünme imkanı bulacağız. Bizim gördüğümüz bir şey var en az 3 noktada daha buna benzer tesislere ihtiyacımız var. Yamanlardan vazgeçip vazgeçmeyeceğimizi buradaki sonuçlara göre göreceğiz. Eylül ayında belli olur” dedi. 

ELEKTRİKTE İNDİRİM OLACAK MI' 

Tesis ile elde edilecek elektrik sayesinde İzmir’de bir indirim sağlanacak mı sorusuna cevap veren Başkan Soyer, “Biz burada elektriği üreteceğiz üreten firma TEDAŞ’a satarak ve bölgede kullanımıyla ilgili bir durum ortaya çıkacak. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bir gelir elde edeceğiz. Enerji indirimiyle ilgili  karar bizim elimizde değil. Merkezi hükümetten talep etmekte fayda var” ifadelerini kullandı. 

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜ’DEN KOKU ÇIKIŞI 

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de kısa bir konuşma yaparken,  “Harmandalı kentin en kuzeyindeki bölge. Yatırıma muhtaç bir bölge. Buradan elde edilen gelirin büyük çoğunluğunun Çiğli için harcanacağını biliyoruz. Biz bu sayede Çiğli’yi kentin merkezi haline getirebiliriz. Bundan sonra Çiğli’de çöp kokusu çekmeyeceğiz. Tunç Başkan, ‘İzmir’e yeni bir enerji kaynağı geliyor’ dedi ama İzmir’in en büyük enerji kaynağı Tunç Başkanımız” diye konuştu.

HARMANDALI YENİDEN DOĞACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçireceği projeyle tesisin çağdaş kriterlere uygun olarak işletilmesi sağlanacak ve çöp döküm sahası ağaçlandırılmış teraslara dönüşecek. Çöp sızıntı sularını tahliye etmek üzere, yağmur suyu toplama ve drenaj sistemi yapılacak, arazi teraslanacak, sıkıştırılacak, yeniden şekillendirilecek, peyzaj kotuna göre tesfiye edilecek ve üst örtü ile geçirimsiz tabaka sağlanacak.

Rehabilitasyon sürecinin ilk etabı kapsamında 25 bin m² alanın bitkilendirme-ağaçlandırma çalışmaları tamamlandı. Alana 13 bin adet bitki (kazayağı, katırtırnağı), 8 bin adet ağaç (yalancı akasya, limoni servi, erguvan, akçaağaç) dikildi. Ayrıca bir ton yulaf tohumu kullanıldı.

96 BİN HANELİK ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Projenin ayaklarından biri de çöp deponi gazından elektrik enerjisi üretecek tesisin kurulması. Bu önemli yatırımla ekolojik ve ekonomik bir değer yaratılmış olacak. Deponi gazından elektrik enerjisi üretim tesisi Eylül ayında işletmeye alınacak. Bu kapsamda; santral alanı inşaat çalışmalarına başlandı. Ünitede deneme amaçlı ilk yakma işlemi gerçekleştirildi. Biyogaz Tesisi faaliyete geçtiğinde, desülfirizasyon yöntemi ile kirletici unsurlar taşıyan sülfür gazı arıtılarak soğutma işleminin ardından motorlarda yakıt olarak kullanmaya elverişli metan gazı elde edilecek. Gaz motorlarında üretilen elektrik enerjisi ise doğrudan ulusal elektrik dağıtım şebekesine aktarılacak.

LFG Enerji Üretim Tesisinin (Biyogaz Tesisi) faaliyete geçmesi ile birlikte yıllık yaklaşık olarak 80 Milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek yine yaklaşık 160 bin MWh elektrik enerjisi üretilecek. Bu değer; 4 kişilik bir ailenin enerji tüketim miktarları (Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre) göz önüne alındığında 96 bin hanenin (TÜİK verileri baz alındığında) enerji ihtiyacını karşılayabilecek güce karşılık geliyor.

Sözleşmenin imzalanmasından itibaren bugüne drenaj ve gaz toplama amacıyla yatay ve dikey çeşitli kesitlerde 21 bin metre biyogaz toplama ve iletim hattı döşendi. Proje devreye alınıncaya kadar döşenen boru miktarı 40 bin metreye ulaşacak.

FİZİKİ AYIRMA TESİSİYLE SIFIR ATIK

Yine rehabilitasyon projesinin kazanımlarından ve ayrılmaz bir parçası niteliğinde olan Fiziksel Ayırma Tesisi’nin süreç içerisinde kurulup faaliyete geçmesi ile birlikte öncelikle sıfır atık projesine uygun bir çalışma tesis edilecek. Biyogaz tesisinin enerji verimliliği de artacak. Geri kazanılabilir atıklar değerlendirilerek ekonomiye kazandırılacak. Daha temiz ve daha sağlıklı bir çevre ile birlikte ülke ekonomisine büyük yarar sağlanacak.

EKOLOJİK EĞİTİM MERKEZİ OLACAK

Saha bir yandan rekreasyon ihtiyacına cevap verirken bir yandan da pilot ölçekte sera ve tarımsal faaliyetler ile sıfır atık uygulamaları kapsamında atıkların ayrı toplanması, geri dönüşümü, yenilenebilir enerji ve benzeri çevresel konularda öğrencilerin eğitim merkezi odağı haline dönüşerek öğrencilerin ve ilgililerin ziyaretine açılacak.

PROJE İZMİR'E NELER KAZANDIRACAK'

*Koku, çevresel kirlilik ve kirletici gazların salınımı bitecek. Çöp sorun olmaktan çıkıp, ekonomik ve ekolojik değere dönüşecek.

*Biyogaz tesisinin ve rehabilitasyonun ayrılmaz bir bütünü niteliğinde tamamen kapalı bir alanda kurulacak Fiziksel Ayırma Tesisi ile ülke ekonomisine katkı sağlanacak.

*Atığın içerisinde bulunan plastik poşetler ve benzeri uçuşan maddeler de fiziksel ayırma tesisinde ayrıştırılacağı için katı atık sahasının çevresi ve Harmandalı bölgesinin daha temiz olması sağlanacak.

*Sahada oluşan metan gazı toplanarak motorlarda yakılacak. Bu sayede hem sahada oluşan koku ve kirletici gazların salınımı giderilecek hem de elektrik enerjisi üretilecek. LFG Enerji Üretim Tesisinde yıllık yaklaşık olarak 80 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek yılda yaklaşık 160 bin MWh elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor.

*Karbondioksitten 21 kat daha fazla kirletici etkisi olan metan gazının hem yüksek sera gazı çarpan etkisi ile atmosfere salınması engellenecek. Böylelikle iklim değişikliği ile ilgili mücadelede önemli bir adım atılmış olacak.

*Sahanın depolamaya kapatılan kısımları rehabilite edilerek ağaçlandırma ve bitkilendirme çalışmaları ile İzmir yemyeşil bir vadi kazanacak.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.