Başkan Yorgancılar açıkladı, sanayicileri neler bekliyor'
Covid-19 sürecinde ilk kez uzaktan erişimle gerçekleştirilen meclis toplantısı, EBSO meclis üyelerini dijital ortamda bir araya getirdi. EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, bu sürecin bir an önce son bulmasını ve yüz yüze yapılan meclis toplantılarının yeniden gerçekleşmesini dilerken, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da “Sürece ilk andan itibaren dahil olduk ve Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak gerekli adımları attık, atmaya da devam ediyoruz” dedi.
- Ege Postası
- 29.04.2020 - 15:42
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Covid -19 salgını nedeniyle Mart ve Nisan ayı meclislerini uzaktan erişimle gerçekleştirdi. Meclis üyelerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı Salih Esen “Bugün bu şekilde toplantı yapmamıza neden olan, bizleri birbirimizden uzak tutan, neredeyse dünyayı durduran Covid-19 salgını ile birlikte bir bilinmezin içindeyiz. Sayın Başkanın da konularımızın çözümü noktasında çok yakından takip ettiği süreçte, azalan vaka sayıları ve azalma eğilimine girmiş gibi görünen ölüm oranları biraz umutlarımızı artırıyor olsa da normalleşme için Haziran ayı konuşulmakta. Her sektörümüz, her üyemiz farklı oranlarda da olsa yara aldı. Açılan yaranın iyileşmesi hem atılan adımlara bağlı, hem de salgının bitiş sürecine. Hal böyle iken ekonomide dengelerin bozulması asıl, sonraki süreçte bizleri daha sıkıntılı bir dönemin beklediğinin işareti” dedi.
EBSO üyelerinin bu zorlu süreçte taşın altına elini koyduğunu da kaydeden Esen
“Üyemiz Türklab Tıbbi Malzemeler Firması’nı, TÜBİTAK tarafından kabul gören Covid-19 antijen ve antikor tanı kiti üretim projesinden dolayı tebrik ediyorum. Türkiye’de bir ilk olan, maskematik üretimini gerçekleştirerek İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından halkın kullanımına sunulmasını sağlayan üyemiz Elektral A.Ş.’yi, Türkiye’nin ilk yerli solunum cihazının bağlantı elemanları tedariğini sağlayan Norm Cıvata’yı, 25000 siperlikli maske üreterek, Sağlık İl Müdürlüğü’ne teslim eden İzeltaş’ı, 3 boyutlu yazıcı ve lazer kesim cihazları ile koruyucu yüz siperi üreten Yaşar Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni, Yerli solunum cihazına yerli sızdırmazlık üreten Kastaş’ı, Siperlik üreten Stal Gürmak ve Luna Elektrik’i tek tek tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
YAŞAMAK İÇİN YAŞATMAK LAZIM
Daha sonra söz alan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da küresel resesyon, küresel işsizlik ve bozulan dengelerin, sağlıktan sonra gündemin ilk sıralarına oturduğunu kaydederek “Sanayicimizi, çiftçimizi, vatandaşı etkili desteklerle yaşatmamız ekonomimizin sürdürülebilirliği açısından çok kritiktir. O nedenle de dedik ki; “Yaşamak için yaşatmak lazım.” Birçok önemli destek açıklandı. Bize iletilen tüm konular ve anket analizinden görebildiğimiz kadarıyla da en öncelikli olarak; Nakit akışındaki bozulma nedeniyle, firmalarımızın acil nakit paraya ihtiyacı olduğunu, bu nedenle en azından devletten çeşitli nedenlerle alacağı olan firmalarımıza ödemelerinin yapılması gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isterim.
Bu anlamda TOBB tarafından Denizbank işbirliği ile dün işleme alınan %7,5 faizle, 2021 yılında 12 taksitle geri ödemesi olacak Nefes Kredisi küçük işletmelerimiz için oldukça kıymetlidir” dedi.
Artan belirsizlik ve uzayan sürecin, krizi fırsata dönüştürenler için şimdilik olumlu geçerken birçokları için daha sancılı olacağını vurgulayan Yorgancılar “Dünya, şimdilik bu rotada devam ederken, vaka sayıları da azalırken, salgının er ya da geç sona ereceği dikkate alınarak “yeni dünya söylemlerine, her şeyin farklı olacağına” dair tezlere kulaklarımızı kapayamayız. 2015 yılında Türkiye’de çok kısıtlı dillendirilen ama eyleme geçilmemiş Sanayi 4.0 sürecini sizlerle tanıştıran, bu farkındalığı yaratan biri olarak bugün de diyorum ki; Sanayi 4.0 ile başlayan dijital dönüşüm süreci, yakın gelecekte yaşayacaklarımızı Covid-19 ile belki bir 10 yıl öne çekerek, artık harekete geçmemiz gerektiğini, yeni dünya düzeninin gerektirdiği şekilde önceliklerimizi, stratejilerimizi, üretim planlamamızı yapmamızı zorunlu kılmaktadır” diye konuştu.
Uzun ve yeni bir sürece kendimizi hazırlamak zorunda olduğumuzu da hatırlatan Yorgancılar “Bir an evvel salgının son bulmasını diliyor, hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, sağlık çalışanlarımıza Allahtan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum. Can sipare çalışan sağlık çalışanlarımıza da şükranlarımızı gönülden iletiyorum” dedi.
BİZLERİ NELER BEKLİYOR'
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ayrıca bu süreçte yaşanabilecek olası gelişmeleri de şu şekilde sıraladı:
1.Bugünden de tecrübe ettiğimiz gibi üretim ve çalışma şekli yenilenecektir. Fiziksel toplantılar, eğitim ve tedarik zincirlerinin evden veya uzaktan erişimle yürütüldüğü yeni bir aşamaya geçilerek daha esnek sistemler değerlendirilecek, işe gitme zorunluluğu ve iş seyahatleri azalacaktır.
2.Bu da yeni tüketici ve üretici davranışını hızla yaygınlaştıracaktır. Harcama öncelikleri değişecek, verimlilik ve kalite artacaktır.
3.Başta gıda ve ilaç endüstrisi olmak üzere stratejik öneme sahip sektörlerde yerli üretim öne çıkacaktır.
4.Blockchain, yüz tanıma, veri analitiği gibi algoritmaların ve diğer teknolojik araçların öne çıktığı, robotlar ve yapay zekanın yaygınlaştığı yeni bir yönetişim tarzı hakim olurken, “Algoritmik uluslar” tanımlaması ile tanışacağız.
5.Siber güvenlik kritik önemini daha da artıracak.
6.Salgının ekonomik krizi derinleştirmesi ve dijitalleşmenin yaygınlaşması ile işsizlikte artış olacaktır.
7.Başta çevre olmak üzere sürdürülebilirlik temel hedefler arasında yerini alacaktır.
8.Uluslararası ve bölgesel kuruluşların etkinliği sorgulanacak, mevcutlar dağılırken farklı birliktelikler kurulabilecektir.
9.ABD’nin, uluslararası liderlik rolü zayıflarken, Çin-Amerikan ilişkilerindeki sorunlar devam edecektir.
10.Dünyanın daha Asya merkezli olması beklenmektedir.
11.Hükümetlerin e-hizmetlerinin kapsamı genişleyecek.
Yorum Yazın