Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkan'dan çarpıcı açıklamalar: Yağmur gibi üzerimize geliyorlar

Başkan'dan çarpıcı açıklamalar: Yağmur gibi üzerimize geliyorlar

Opera binasının temel atma töreninde çeşitli iddialara yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bütün hemşehrilerimiz, üzerimize yağmur gibi geliyorlar. Sadece bana değil. Belediye başkanlarımıza da. Sizler müdafaa edeceksiniz, sizler bize sahip çıkacaksınız. Biz bir faniyiz. Tek başına bir adamız. Nasıl seçtiyseniz, oy verdiyseniz sizler koruyacaksınız. Bu ayak oyunları, manipülasyonlar biteviye yapılacak” dedi. Öte yandan Kocaoğlu, “Fuar İzmir’i kurduk, buraya da ‘Opera İzmir’ diyoruz. Ardından Kongre İzmir, Tiyatro İzmir gelecek ve bu böyle devam edecek” şeklinde konuştu. Cumhuriyet tarihinin ilk opera binasının temeli atıldı

  • Ege Postası
  • 25.09.2018 - 19:53

HALİDE DEMİR POLATLI/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi, projesini 'Ulusal Mimari Yarışması' ile belirlediği, mimarisi ve teknik donanımı ile Avrupa'daki sayılı örnekler arasında yer alacak ‘Opera İzmir’in’ temelini attı. Türkiye Cumhuriyet tarihindeki "opera sanatına özel" ilk yapım olarak tarihe geçecek binanın temel atma törenine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra Romanya Başkonsolosu Miora Stefen, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Atilla Sertel, Murat Bakan, Ednan Arslan, Kani Beko, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, İzmir İl Kültür Müdürü Murat Karaçanta, İzmir Devlet, O pera ve Bale Müdürü Aytül Büyüksaraç ile mimarlar, iş insanları ve sanatseverler katıldı.

Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’nin ardından Avrupa’nın da en önemli sanat kurumlarından biri olacak olan opera binasının temel atma töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, opera binasının yandaşlara ihale edildiği iddialarına ve AK Partili İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın ‘İzmir’i Antalya modeliyle alacağız’ açıklamasına yanıt verdi.

KİK İZMİR’DE ENGELLEYİCİ OLARAK KULLANILIYOR

İhaleyi ikincisinde alan yüklenici firmanın yeterliliği olduğu halde Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından iptal edildiğini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, KİK’in İzmir ile ilgili projelerde engelleyici olarak kullanıldığını söyledi.

KİK’İ MAHKEMEYE VEREN YÜKLENİCİ FİRMA MAHKEMEYİ KAZANDI 

Başkan Kocaoğlu, o iddialara şu yanıtı verdi: “İzmir’in farklı kültür ve sanat etkinlikleri artarak devam edecek. Bugün iki tane can sıkıcı haber vardı. Bir tanesi bu opera ihalesinin yandaşa verildiği konusunda bir gazete haberiydi. Bir diğeri de İzmir Belediye Başkanı belediye başkanlığını Akdeniz’de bir ilden örnek alsındı. Opera ihalesine çıkıldı. Müracaat eden olmadı, birincide, yeterliliği olan yoktu. İkinci ihalede yeterliliği olan firma şu anda ihaleyi alan yüklenici firma, kamu ihale kurulu (KİK) tarafından ihalemiz iptal edildi. KİK’i mahkemeye vererek yüklenici firma ve mahkemeyi kazanarak ihale sonuçlandı. Çoğu ihalemizde olduğu gibi. KİK’in engelleyici olarak kullanıldığı İzmir’e has uygulamaların bir örneği de burada uygulandı.”

ELLERİNDE BİR TANE SEÇİLMİŞ BAŞKAN KALDI, BAŞKA ÖRNEKLERİ YOK

AK Partili Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’nın Antalya modeli ile İzmiri alacakları açıklamasına da değinen Başkan Aziz Kocaoğlu, “O güney ilimize benzemek konusunda verilen uyarı, istek, dilek benim çok garibime gitti. Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti İzmir. İstanbul’da belediyecilik var m? 15 yıl belediye başkanlığı yapan beyefendi şimdi nerede seçilmiş belediye başkan? Ankara’da 25 yıl belediye başkanlığı yapan beyefendi nered? Bursa’da 15 yıl belediye başkanlığı yapan belediye başkanı nered? Ellerinde bir tane seçilmiş belediye başkanı kaldı. Başka örnek gösterecekleri bir yer yok. O örnek de nasıl örneks? İzmir’i suçlamak için örnek göstermeye çalışıyorsunuz. Ben sadece ve sadece tebessüm etmekle bakıyorum. İzmirli ve bizler hep beraber doğruyu bulacağız. Hep beraber” diye konuştu.

HİÇ BİTMEYEN OYUN YİNE OYNANACAK, UYANIK OLMAK ZORUNDAYIZ

Kendisi ve CHP’li ilçe belediye başkanlarına yönelik eleştiri ve manipülasyonlara karşı uyanık olma çağrısında bulunan Başkan Aziz Kocaoğlu,

“Hiç bitmeyen oyun yine oynanacak. Uyanık olmak zorundayız. Konuşmak, eleştirmek kolay. Biz her eleştirinin başımızın üstünde yeri var diyoruz. Eleştiriler bizi besliyor, doğruyu en doğruyu bulmaya çalışıyoruz. Eleştiriye bir şey demiyorum. Ama insaf dinin yarısı diye bir söz var bizde. Bütün hemşehrilerimiz üzerimize yağmur gibi geliyorlar. Sadece bana değil. Belediye başkanlarımıza da. Sizler müdafaa edeceksiniz, sizler bize sahip çıkacaksınız. Biz bir faniyiz. Tek başına bir adamız. Nasıl seçtiyseniz, oy verdiyseniz sizler koruyacaksınız. Bu ayak oyunları, manipülasyonlar biteviye yapılacak. Konuşmak, eleştirmek kolay. Biz her eleştirinin başımızın üstünde yeri var diyoruz. Eleştiriler bizi besliyor, doğruyu en doğruyu bulmaya çalışıyoruz. Eleştiriye bir şey demiyorum. Ama insaf dinin yarısı diye bir söz var bizde. Bütün hemşehrilerimiz üzerimize yağmur gibi geliyorlar. Sadece bana değil. Belediye başkanlarımıza da. Sizler müdafaa edeceksiniz, sizler bize sahip çıkacaksınız. Biz bir faniyiz. Tek başına bir adamız. Nasıl seçtiyseniz, oy verdiyseniz sizler koruyacaksınız. Bu ayak oyunları, manipülasyonlar biteviye yapılacak. 15 yıldır bu kenti yönetiyorum. Büyük hata yapmamak için aşırı özen gösterdim. Çok proje ve iş yaptım. Mutlaka içinde hata olmuştur. Onlardan da gerekli dersi almayı biliriz. Hiçbir gazeteciye hemşehriye telefon açıp da bir şey söylemedim, yargıya vermedim. Eleştirileri sineye çektim ve çekmeye devam edeceğim. İzmir Türkiye’nin en aydınlık kentidir. Biz birbirimizi koruduğumuz müddetçe, Atatürk’ün ilkelerinden ayrılmadığımız sürece, Cumhuriyetçilik, laiklik bayrağını dalgalandırmaya devam edecektir İzmir” diye konuştu.

Şef Tolia Gagliardo yönetiminde İzmir Devlet Opera ve Bale Orkestrası, İzmirlilere müzik ziyafeti yaşattı.

HİÇBİR GÜÇ KARŞISINDA EĞİLMEDİK, BÜKÜLMEDİK

Doğrudan vazgeçmeyeceklerini, hiçbir maddi ve manevi güç karşısında eğilmeyeceklerini vurgulayan Başkan Aziz Kocaoğlu, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Doğruyu yapmak, vatandaşın hakkını, hukukunu korumak, kenti böyle yönetmek ve eğilmemek, bükülmemek. Hiçbir maddi ve manevi güç karşısında eğilmemek, bükülmemek. Biz bunu yapıyoruz, bunu gerçekleştiriyoruz. Bu kentte 150 yıllık belediyecilik tarihinde, 15 yıl belediye başkanlığı yapmak ve yüzünün akıyla istediği saatte tek başına özel arabasıyla istediği noktaya gidebilmek mutluluğuna nail oldum ben. Bunu İzmirli hemşehrilerim sayesinde yaptım. Bu onuru yaşam boyu ben yaşayacağım. Benden sonra da torunlarım ve çocuklarım yaşayacak. İyi ki varsın İzmir. Bana mutlulukların en büyüğünü tattırdın. Benim yaşamımı, ömrümü anlamlı kıldın. Sen çok yaşa İzmir. Sen çok yaşa İzmirli hemşehrilerim.”

KİMSEDEN BİR KURUŞ YARDIM ALMADAN…

İzmir’de trafik olduğu eleştirilerini de yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları söyledi:

“İzmir’de trafik var diyorlar. Okullar açıldıktan sonra trafik yok. Kış tarifesi başladı, trafik yok, rahatladı. Nasıl oldu bu i? Trafik polisi görev yaparsa 10 yıl daha trafik sorunu olmaz İzmir’de. Tramvay yapıyorsun, bir şerit olarak kullanıyorsun. Tramvayın gittiği yerden hem tramvay hem de araçlar gidiyor. Orası yine otopark olarak kullanılıyor. Bir kent düşünün sadece ve sadece kendi gücüyle, merkezi hükümet dahil olmak üzere kimseden bir kuruş yardım almadan 11 km raylı sistem hattını 180 km’ye getirmiş, 70 bin yolcuyu 850 bin yolcuya çıkarmış, kendi gücüyle yapmış. Bu kent İzmir’den başkası olamaz. İzmirlilerden başkası bunu yapamaz. Biz İzmir modeli dediğimizde sadece tarımda iş yapmadık. Sanayiyi de kalkındırdık. Altyapı eksiklerini tamamladık. Hizmet sektörünü zaten baştan yarattık. Turizmi yine öyle.”

Hükümet kanadından gelen eleştirilere üstü kapalı cevap veren Başkan Kocaoğlu, “Kuş cennetine gözümüz gibi baktık. ‘Bizim size ihtiyacımız yok’ dediler. Elimizden aldılar. Şimdi de bakmıyorlar!" dedi.

KOCAOĞLU: İZMİR’İN İKİ YAKASINA KÜLTÜR VE SANAT TAŞIYORUZ

Sahip olduğu mimari özellikleriyle ve teknik donanımıyla uluslararası alanda da ön plana çıkacak olan Cumhuriyet tarihinin ilk opera binasının opera binası olarak projelendirilmiş ilk ve tek proje olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu,

“Bu müstesna projenin temel atma törenine katıldığınız için teşekkür ediyorum. Cumhuriyet tarihinde opera olarak projelendirilmiş ilk ve tek proje. Paris Operası 1875’te, Viyana 1869, Milano 1778’te, Budapeşte 1884’te, Sydney 1973’te yapılmış. Türkiye’de ilk defa burada gerçekleştiriliyor. Bu opera binasının projesi katılımcı bir süreçle, yarışmayla elde edildi. Türkiye’de ilk kez opera besteleyen Ahmed Adnan Saygun’dur. Onun adını karşı kıyıdaki konser salonuna verdik. O da Türkiye’de bir ilktir. Oradan buraya yani İzmir’in iki yakasına kültür ve sanat taşıyoruz. Umuyorum en kısa zamanda biter ve hep birlikte burada opera, operet ve bale gösterileri izleriz. Bizim ülkemize matbaa 250 yıl sonra geldiyse, opera da 250 senede geliyor. Ve İzmir’e geliyor. Ülkenin en gelişmiş kentine geliyor. Ülkenin dünyaya açık bir numaralı kentine geliyor. İzmir farkı, İzmirli hemşehrilerimiz bunu fazlasıyla kat be kat hak ediyor. Sanatsız sanat altyapı olmadan, kültür sanat kenti olmadan o kentte turizmden, kongrecilikten, fuarcılıktan bahsetmek mümkün değildir. Kentin gelişmesi için kalkınması için çevre yatırımlarını yapmazsanız sağlıklı bir kent sunamazsınız. Suyunuzu, havanızı, toprağınızı koruyamazsanız sağlıklı gıda sunamazsınız. İzmir açık ara lider kenttir” diye konuştu.

OPERA İZMİR

Temeli atılan yapının adını ekip arkadaşlarıyla konuştuğunu ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Biz bir farklılığımız olsun istedik. Fuar İzmir’i kurduk, buraya da ‘Opera İzmir’ dedik. Ardından Kongre İzmir, Tiyatro İzmir gelecek ve bu böyle devam edecek. İzmir’in farklı kültür sanat etkinlikleri artarak devam edecek” şeklinde konuştu.

HÜSEYİN MUTLU AKPINAR: BÜYÜKŞEHİR BAŞKANIMIZ EN GÜZEL HİZMETLERİ KAZANDIRDI

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “Sanatsız kalan toplumun hayat damarlarından bir tanesi kopmuştur sözüyle yerel yönetim anlayışını kentin her yerinde var gücümüzle yerine getirmeye çalışıyoruz. İzmir’de ne yapılıyor diye soranlara, opera binasının temellerini atıyoruz. Evrensel Çocuk Müzesi’ni, spor alanlarını kazandırıyoruz diyoruz. Kültür merkezleri kazandırıyoruz. Ben de bir hayalle başladım. Sayın büyükşehir belediye başkanımız da birçok hayalini gerçekleştirdi. En güzel hizmetleri İzmir’imize ve Karşıyaka’mıza kazandırdı. Ben de bir hayal kurmuştum. Konservatuvar mezunlarının işsiz kaldığını gördüm. İlçe belediyesi olarak Karşıyaka Belediyesi Oda Orkestrası’nı kurduk. KODA bugün Türkiye’nin gururu haline geldi. Bunda devlet sanatçılarımızın büyük katkısı var. Onlara sonsuz teşekkür ediyorum. Bu salonu bize kazandıran büyükşehir belediye başkanımıza, bürokrat arkadaşlara sonsuz teşekkür ediyorum. Sahil düzenlemesinde, tramvayda eleştirildik. Toplum bir gün kimin doğru yaptığını en iyi şekilde anlayacaktır. Anladığında da alkışlar bugün olduğu gibi bu kente değer kazandıranlara olacaktır” ifadelerini kullandı.

AYTÜL BÜYÜKSARAÇ: AZİZ KOCAOĞLU’NUN ÖNÜNDE SAYGIYLA EĞİLİYOR VE…

İZDOB Müdürü Aytül Büyüksaraç, opera binasının tarihe geçeceğini belirterek, “36 yıldır beklediğimiz gün bugün. Bugün bizim için bir rüya. Cumhuriyet tarihindeki opera sanatına özel ilk yapı olarak tarihe geçecek olan bina nedeniyle çok teşekkür ediyoruz. Opera binasında hemen her şey düşünülmüş ve planlanmış. En büyük dileğimiz sürenin olabildiğince kısa olmasıdır. Bizlerin de fikrini alan büyükşehir belediye başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun önünde saygıyla eğiliyor, sanatçılar adına binlerce kez teşekkür ediyorum” diye konuştu.

OPERA BİNASI HAKKINDA BİLGİLER MİMARİSİ İLE PARMAK ISIRTACAK

2010 yılında Ulusal Mimari Proje Yarışması ile projesi belirlenen mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait alanda yükselecek opera binası,  sahip olduğu mimari özellikleri ve teknik donanımıyla uluslararası alanda da ön plana çıkacak. İzmir, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nin ardından Avrupa'nın en önemli sanat binalarından birine daha kavuşmuş olacak. Bu muhteşem yapıda 1435 kullanıcı kapasiteli ana salon ve sahneler, 437 seyirci kapasiteli küçük salon ve sahnesi, prova salonları, opera bölümü, bale bölümü, 350 seyirci kapasiteli avlu-açık performans alanı, atölyeler ve depolar, ana hizmet birimleri, idare bölümü, genel tesisler, teknik merkez ve 525 araç kapasitesine sahip otopark yer alacak. Tesis yaklaşık 73 bin 800 m²’lik inşaat alanına sahip olacak.

KÖRFEZ MANZARASI, TRAMVAY BAĞLANTISI

Binanın ön fuaye olarak adlandırılan bölümü ise kitapçısı, opera dükkanı, bistrosu ve bilet gişesi ile bütün gün açık tutulan sosyal bir mekan olarak tasarlandı. Fuayenin önünden geçen yol üzerinde otopark, toplu taşıma durağı, araba ve taksi cepleri düzenlenecek. Denize bakan meydan ve caddeden iki ayrı giriş olacak. Bilet kontrolünü takiben vestiyer, asansörler ve ana fuayeye çıkan geniş merdivenlere ulaşılacak. Ana fuaye denizden gelen düzlemin yükselerek yapının içine girdiği yer olarak planlandı.

İrtifadan dolayı deniz ile arasındaki mesafenin görsel olarak kapanmasıyla bu bölüm körfez manzarasına açılacak. Opera binasının ayrıca tramvay hattı bağlantısı da bulunuyor. Sahnenin gerisinde, arazinin derinliğinin izin verdiği ölçüde düz ayak yapılandırılmış üretim alanı olacak. Buradaki ofisler, atölyeler, çalışma ve prova odaları bir avlu etrafında toplanacak. Farklı girişlerden beslenen bu bölümde iç atriumlar oluşturulacak, çalışanlar için sosyalleşme imkanları yaratılacak.

163 YILLIK DÜNYA DEVİ

Mimarisi, sahne tasarımı ve eşsiz konumuyla dünyadaki örnekleri arasında öne çıkması hedeflenen İzmir'in opera binasının yapım ihalesini Çağdan Müh. Müt.San.ve Tic.A.Ş. & Waagner-Biro Austria Stage Systems AG Konsorsiyumu kazandı.

Konsorsiyumda yer alan Waagner-Biro, merkezi Viyana'da bulunun 163 yıllık bir inşaat firması. Sahne teknolojisi, çelik-cam teknolojisi, köprüler ve özel makineler gibi alanlarda uzmanlaşan Waagner-Biro, 1854 yılından bu yana dünyanın dört bir yanında sembolleşen sanat mekanlarına imza attı. Sydney, Venedik, Viyana, Berlin, Kopenhag, Moskova, Buenos Aires, Rio, Seul, Şangay gibi kentlerin opera ve tiyatro binaları, Avusturya firmasının en çok tanınan eserleri arasında yer alıyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.