Başkandan bakanlığa dönüşüm çağrısı
2012 yılında Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınan Cennetçeşme-Limontepe'deki 540 hektarlık alanda çivi dahi çakılamazken, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu kriz yaratan süreçle ilgili sessizliğini bozdu. Yürürlükteki mevzuat ile dönüşü Selvitopu'ndan bakanlığa dönüşüm eleştirisi
- Ege Postası
- 13.04.2016 - 10:04
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar ilçesinde yaklaşık 60 bin kişinin yaşadığı 16 mahalleyi yakından ilgilendiren ve 540 hektarlık alanı kapsayan kentsel dönüşüm çıkmazı bitmek bilmiyor. 4'üncü yılına girmesine karşın yöre halkının açtığı davalar nedeniyle yargıya taşınan ve yılan hikayesine dönen Cennetçeşme-Limontepe'deki çalışmalarla ilgili ilçe belediyesi önemli bir çalışma başlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uzlaşma girişimleri vatandaşlar tarafından üst üste veto edilirken, imar planları yeniden mahkemelik olan Karabağlar'daki kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili ilçe belediyesinden önemli bir hamle geldi. Karabağlar Belediyesi, bölgede yaşayan vatandaşların talepleri ve yörenin sosyo-ekonomik durumuyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlamak üzere çalışmalara start verdi. Kentteki meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapacak olan ilçe belediyesi, vatandaşların sıkıntılarına kulak verecek ve önümüzdeki aylarda tamamlanacak raporu da bakanlığa sunacak.
Bakanlık tarafından hazırlanan ve dönüşüme esas teşkil eden imar planlarından davacı olan ilçe belediyesi adına bölgede yaşanan sürece dair kapsamlı bir değerlendirme yapan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, merkezi hükümete üç önemli başlıkta çağrı yaptı. Uzundere'de İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başarıyla yürütülen ve önümüzdeki haftalarda da temel atılması beklenen kentsel dönüşüm projesini merkezi idareye örnek gösteren Selvitopu, "Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda meclis tarafından alınmış uygulama esasları kararı var. Kentsel dönüşümle ilgili olarak bakanlıkla irtibatımız ve yazışmalarımız devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile birkaç kez bu konuda görüştük, yakında yeniden bir araya geleceğiz. Buradaki sıkıntı nasıl çözülür, oturup karşılıklı öneriler sunmak istiyoruz. Görüşümüz uzlaşma ile çözüleceği yönünde. Bakanlığın sunacağı bir öneri olursa birlikte çalışmaya hazırız. Sürecin en başından beri böyle yürümesi gerekirdi" dedi.
"YETKİ DEVRİ YAPARLARSA SORUNU ÇÖZERİZ"
Bakanlığın yerel idareye yetki devri yaptığı takdirde sorunu büyük ölçüde çözebileceklerini kaydeden Başkan Selvitopu, "6306 sayılı yasa ile bu işin çözülebileceğine inanmıyorum. Bu koşullarda bakanlığın dönüşüme başlaması mümkün değil. Eğer yasa iptal edilirse, ya da riskli alan kararından vazgeçilirse, biz orada planlama yetkimizi kullanarak sorunu çözebiliriz. Karabağlar'ın diğer kesimlerinde yaptığımız imar planı revizyonları benzeri bir çalışma ile buradaki çıkmazı bitirebiliriz. Bu konuda iddialıyız. Ancak bunu gerçekleştirebilmemiz için öncelikle riskli alan kararının kaldırılması gerekiyor. Bunu yapacak olan da bakanlıktır. Yetki Bakanlar Kurulu'nda. Devam eden bir hukuki süreç ve açılmış davalar var. Yargıtay'ın bu konuda vereceği kararı da bekliyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.
BAKANLIĞA ÜÇ ÖNEMLİ TAVSİYE
Merkezi hükümet eli ile yürütülen kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında kaygılarını da üç ana başlıkta özetleyen Karabağlar Belediye Başkanı Selvitopu, "Bu konuda kendilerine üç öneri gönderdik. Mevcut sınırlar içerisinde kentsel dönüşüm sınırlarının geliştirilmesini ve ilçenin bütününe yönelik bir çalışma yapılmasını istedik. Buradaki dönüşüm çalışmaları 110 hektar ile sınırlı tutulmamalı. İkinci önerimiz, buradaki riskli alan kararının kaldırılması ve planlama ile çözüm getirilmesi oldu. Kısmi kentsel dönüşüm alanları belirlenerek, kalan bölgelerin de imar planı değişikliyle çözülmesini de öneri olarak sunduk. Ayrıca kentsel dönüşümün 6306 sayılı yasa ile değil de 5393 sayılı belediye yasasına göre yapılması gerektiğini de ilettik. Biz ne yapılması gerektiğini biliyoruz. Zaten bir ön çalışmamız oldu. Bakanlık yine ilçemizde üç ayrı mahalleyi kapsayan bir alanda bize yetki devri yapmıştı. Burada da çalışmalarımız tamamlanmak üzere ve önümüzdeki günlerde konuyu bakanlık ile yeniden görüşeceğiz. Amacımız çözüm bulmak, uzlaşı ile aşılmasını istiyoruz. Bakanlığa destek olmaya hazırız" diyerek Ankara'ya seslendi.
"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLSA DÖNÜŞÜM ÇOKTAN BİTMİŞTİ"
Cennetçeşme'de bakanlık tarafından hazırlanan projeyi yetersiz gördüğünü dile getiren Selvitopu, yetki İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde olsaydı kentsel dönüşümün uzun süre önce tamamlanacağını vurguladı ve şunları kaydetti: "Yakın zamanda bu projeye başlayabileceklerini zannetmiyorum. Orada son durumun ne olduğunu bilmiyoruz. Bir proje çalışmaları vardı, yarım kaldı. 2012'de burası riskli alan ilan edildi. Neredeyse 4 yıl oldu. Kentsel dönüşüm çok zaman alan ve çözümü zor olan bir iş. O yüzden bazı alanları planla çözmek daha avantajlı. Hem süratle ilerler, hem güçlükler daha kolay aşılır. Türkiye'nin birçok kesiminde riskli alan ilan edilen bölgelerde dönüşüm en az 6-7 yıl sonra başladı. Mevcut yasalar ile bu iş ilerlemiyor. Çıkacak yeni bir yasa da yok. Sıkıntılar bitmek bilmiyor. Vatandaşlar bu konuyla ilgili bize geldiklerinde sabretmeleri ve beklemeleri tavsiyesinde bulunuyorum. Sonuç belli olsun, proje belli olsun, ona göre hareket edelim. Bence riskli alan kararı aceleyle yapılmış ve sınır tespitleri de yanlıştır. Fizibilitesi, etütleri yapılmamış, birileri masa başında hazırlamış. Sınır tespitinin gözden geçirilmesi lazım. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak orada çalışma yürütürken, orada 48 hektarlık bir alan belirlemiştik. Burada proje çıkmıştı ve her şey hazırdı. Üstelik daha uygulanabilir bir projeydi. O zaman belediye yasasına göre dönüşüm için Ankara'ya başvurduk. 2 sene onaylanmadı, bekletildi. Ardından da 6306 sayılı yasa çıktı ve riskli alan kararı geldi. Gelişigüzel bir durum söz konusu. Orada Büyükşehir'in projesi hazırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi olsa, Cennetçeşme'de kentsel dönüşüm çoktan bitmişti... Üstelik örnek olacaktı. Şimdi Uzundere bir örnek olacak. O zamanki planlarda Uzundere, Cennetçeşme, Aktepe-Emrez bölgesi zincirleme ilerleyecekti ve gerisi gelecekti."
Yorum Yazın