Dolar 34,2625
%0.06
Euro 37,6532
%0.14
Altın 2.911,260
%0.06
Bist-100 9.032,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başörtüsü yasağına tepkiler belediyeye geri adım attırdı

Başörtüsü yasağına tepkiler belediyeye geri adım attırdı

Belçika’da belediye meclis üyelerine yönelik getirilen başörtüsü yasağına gösterilen tepkiler, belediye yönetimine geri adım artırdı. Anvers’in ilçe belediyelerinden Boom’da seçilmiş meclis üyelerine getirilen dini sembol taşıma...

  • Ege Postası
  • 24.04.2013 - 12:29
Belçika’da belediye meclis üyelerine yönelik getirilen başörtüsü yasağına gösterilen tepkiler, belediye yönetimine geri adım artırdı. Anvers’in ilçe belediyelerinden Boom’da seçilmiş meclis üyelerine getirilen dini sembol taşıma yasağı siyasi ve toplumsal tepkilere sebep olmuştu.

Belçika’da bir süredir gündemi işgal eden ülkenin ikinci büyük şehri Anvers’in ilçe belediyesi Boom’da belediye meclis üyelerine yönelik getirilen başörtüsü yasağına toplumsal tepkiler belediye yönetimine geri adım atmasına neden oldu. Koalisyondaki Flaman milliyetçi parti N-VA, Hıristiyan Demokrat Parti CD&V ve Liberal Open VLD partileri söz konusu yönetmeliği geri çektiklerini duyurdu. Belediye yönetiminden yapılan açıklamada "Geçtiğimiz hafta Perşembe günü kabul edilen deontolojik yönetmelikle belediye personeli için var olan giyim-kuşam düzenlemesini belediye meclis üyelerini de kapsayacak şekilde genişletmiştik. Fakat bu, bir adım fazla oldu. Bu sebepten ötürü gelecek belediye meclis toplantısında yeni bir düzenleme oylamaya sunulacak." denildi. Bir mesleği uygularken uyulması gereken ahlaki değer ve etik kuralları içeren yeni deontolojik yönetmelikle birlikte belediye yönetimi meclis üyelerinin dini sembolleri taşımalarının önünü yeniden açmış oldu.

"BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI ANAYASAYA AYKIRI"

Boom belediye yönetiminin geçtiğimiz hafta aldığı başörtüsü yasak kararına başta siyasiler olmak üzere toplumun farklı kesimlerinden yoğun tepki gelmişti. Flaman Hıristiyan Demokrat Parti (CD&V) Başkanı Wouter Beke, yönetmeliğin politik ve hukuki dayanağının olmamasından dolayı bir an önce geri çekilmesi gerektiğini belirtirken, N-VA’lı Boom Belediye Başkanı Jeroen Baert’in parti başkanı Bart De Wever de karara itiraz etmişti. Aynı zamanda Anvers Belediye Başkanı olan De Wever, yönetmeliğin anayasaya aykırı olduğunu kaydetmişti. Öte yandan Flaman Uyum Bakanı Geert Bourgois de belediyenin başörtüsü yasağını sert bir dille kınamıştı.

"DEMOKRASİNİN ALTINI OYUYORLAR"

Irkçılıkla Mücadele Merkezi de alınan karara sert göstermiş, Başkan Jozef De Witte "Demokrasinin altını oymakla meşguller. Politikacılardan inanç yönlerini nasıl gizlemelerini bekleyebilirsini? Hıristiyanlığa atıfla ‘C’ ile başlayan partileri ne yapacaksınız bu durumda'" sözleri ile tepki göstermişti. De Witte, "Belediye meclis üyelerin devleti temsil etmek gibi bir yükümlülükleri yok. Aksine kendilerine oy veren seçmenleri yani halkı temsil ediyorlar. Demokrasi tam da farklı fikir ve düşüncelerin birlikte yaşama sanatıdır." şeklinde konuşmuştu.

25 üyeli Boom Belediye Meclisi’nde başörtüsü takan tek üye olarak muhalefetteki Fas asıllı Nihad Taouil bulunuyor. Taouil, belediye yönetimin kararından sonra Bölge Valisi’ne yürütmeyi durdurması için şikayette bulunmuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.