Batırık Yarışması festivale damga vurdu
Mersin'in Silifke ilçesinde 40.'sı 'Mavi Akdeniz Yılı' olarak kutlanan Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında 'Batırık Yarışması' düzenlendi. Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel de etkinliklere katılan yabancı...
- Ege Postası
- 24.05.2013 - 14:47
Toplam 6 yarışmacının katılımıyla Kamu-Sen binası bahçesinde düzenlenen yarışmada, batırığın temizliği, lezzeti ve aroması, renk ve kokusu, kıvamı, malzemenin niteliği, servis şekli, kullanılan kaplar dikkate alınarak değerlendirme yapıldı. Yarışmada ise Hülya Atilla birinci, Saadet Akduman ikinci ve Zeliha Turaç üçüncü oldu.
Birinci yarım altın, ikinci ve üçüncüye ise çeyrek altınla ödüllendirildi.
BATIRIK YARIŞMASININ SPONSORU SİLİFKE BELEDİYESİ OLDU
Belediye personelleri tarafından büyük leğenlerde yapılan batırık ise yarışmayı izleyen vatandaşlara dağıtıldı. Kültür Haftası etkinliklerini katılıp Batırık Yarışması'nda gösterilerini sunan Bulgaristan Sofya-Miladost, Gürcistan Acara-Betlemi, Kosova Gilan Albafolk, Romanya Deva, Ukrayna Kiev TarasŞevçenko Devlet Akademisi, R.F. Başkurdistan S. Gaskarov Devlet Akademisi, R.F. Dağıstan Devlet Halk dansları gurubu, R.F. Çavuşistan Teley Halkoyunları gruplarına batırık ikramı yapıldı. Gruplar sergiledikleri oyunlarla da vatandaşların beğenisini topladı.
"FESTİVAL KARNAVAL HAVASINDA GEÇİYOR"
Bu yıl 40.'sı kutlanan festivalin karnaval tadında geçtiğini belirten Belediye Başkanı Bayram Bayram Ali Öngel, yaptığı konuşmada, batırığın Silifke'de misafirlikte hemen hemen her ev sahibinin ikram ettiği ince bulgurdan yapılan soğuk bir içecek olduğunu, bu içeceğin çok besleyici ve lezzetli olduğunu kaydetti.
"BATIRIK MİLLİ İÇECEĞİMİZ OLDU"
Gelen yabancı konukların da vazgeçilmez içecekleri arasında yerini alan batırığın bir nevi milli içecek halini aldığını belirten Başkan Öngel, "Gelen yabancı konuklarımız mutlaka batırık içiyorlar. Birçoğu ilk kez içerken bir çoğu ise geçmiş yıllarda tatları damaklarında kalan bir içecek olarak hatırlıyorlar ve büyük bir zevkle içiyorlar. Bu nedenle bizler de diyoruz ki Silifke’ye gelip batırık içmeden gitmeyiniz." dedi.
Silifkeli hanımların bir araya gelerek batırık toplantıları yaptığını vurgulayan Öngel, batırığın yapılışı hakkında da şunları söyledi: "Kavrulup havanda dövülmüş fıstık ve susam, salça, ince kıyılmış soğan, rendelenmiş domates, bulgur ile derin bir kap içerisinde yumuşayıncaya kadar ovulur. Sonra üzerine su dökülerek ezilir ve sulandırılır. İçine tuz, pul biber atılıp, limon sıkılarak servis tabağına konur. Daha önce mevsimine göre başka bir kapta hazırlanan ince doğranmış salatalık, yeşilbiber, yeşil soğan, marul, maydanoz, nane, patlıcan, lahana haşlaması üzerine ilave edilip servis yapılır."
Yorum Yazın