Dolar 34,6126
%-0.07
Euro 36,5992
%0.01
Altın 2.943,230
%0.22
Bist-100 9.633,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Batur'dan Başdaş'a 'deprem' yanıtı: Aynaya baksın

Batur'dan Başdaş'a 'deprem' yanıtı: Aynaya baksın

Konak Belediye Meclis Toplantısı Başkan Abdül Batur idaresinde gerçekleştirildi. AK Parti İlçe Başkanı Sait Başdaş'ın "Batur deprem olmamış gibi hareket ediyor" eleştirilerine yanıt veren Batur, ''Depremin üzerinden bari siyaset yapılmasın. Biz işimizi iyi yaparız, Konak’ta neler yapacağız ve neler yapmamız lazım diye çalışacağız. Deprem olmamış gibi hareket eden biri varsa, aynaya baksınlar''dedi.Batur ayrıca yeni yapılacak binalarda her 3 yılda bir vize alma zorunluluğu getirileceğini açıkladı

  • Ege Postası
  • 01.03.2023 - 18:21
  • Güncelleme: 01.03.2023 - 22:52

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI-  Konak Belediyesi Mart ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci birleşimi Başkan Abdül Batur idresinde gerçekleştirildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Konak Belediyesi,’nin bölgede yaptığı çalışmalara dikkat çeken Başkan Abdül Batur, ‘’Biz Konak Belediyesi olarak Hatay Defne’deydik. Yaklaşık 90 kişilik kurtarma timi ile arkadaşlarımız bölgedeydiler. Ellerinden gelen çabayı gösterdiler ve gece gündüz çalıştılar. Belediye olarak biz de elimizden geleni yaptık. Ankara Büyükşehir Belediyemizin koordinasyonu ile şimdi Kahramanmaraş bölgesinde çalışıyoruz. Dün itibariyle bir çadır kent kurduk. Mobil mutfağı ve kreşi ile belediyemize yakışır bir çadır kent oldu. Depremzede vatandaşlarımızı o çadır kentlere yerleştirdik. 100 çadır daha bulduğumuzda bu bölgede yeni bir çadır kent kuracağız’’ dedi.

‘’ŞAPKAYI MASAYA KOYMALI VE YENİ BİR SAYFA AÇMALIYIZ’’

Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Başkan Batur, ‘’Belediye olarak bütün teknik arkadaşlarımızla beraber neler yapabiliriz ve bundan sonraki süreçte nasıl daha sağlıklı ve depreme dayanıklı bir kenti yaparız İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız önderliğinde çalışmalarımızı yürütyoruz. Bundan sonra deprem olmaması diye bir olay yok ama depreme karşı dirençli bir kent oluşturuması noktasında bazı kararları gerek merkezi hükümet  gerek çevre bakanlığımız gerek Büyükşehir ve Konak Belediyemiz bununla ilgili çalışmaları birlikte yürütmemiz lazım. Şapkayı masaya koyup yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi ve geçiyor. Dirençli kent dirençli binalar ile olur. Binaların sağlamlaştırılması ve güçlendilmesi, kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu hepimiz özümsedik’’ dedi.

BATUR’DAN BAŞDAŞ’A YANIT: AYNAYA BAKSINLAR

AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş, "Konak Belediyesi Mart ayı meclis toplantısında gündemin deprem ve önlemleri olması konusunda çağrı yaptık. Ancak meclis gündeminde deprem yok. Batur deprem olmamış gibi hareket ediyor’’ demişti. AK Partili Başdaş’ın açıklamalarına tepki gösteren Başkan Batur, ‘’ Bazen bu konuda da siyaset yapılıyor, çok üzülüyorum bari bu konun siyasetini yapmayın. ‘Batur deprem olmamış gibi hareket ediyor’ demişler. Bütün arkadaşlarımız biliyor, depremin 2. günü bölgedeydik, yarın yine deprem bölgesine gideceğiz. Orada görüklerimizi bu kente aktarmamız lazım. Bir deprem olduğunda neler yapmamız gerekir onu görüyoruz. Arabada uyuyoruz. Abdül Batur çalışıyor, deprem ile ilgili, Konak için çalışıyor. Meclis gündeminde yok demişler. Gündeme illa deprem mi koyacağız? Depremin üzerinden bari siyaset yapılmasın. Biz işimizi iyi yaparız, Konak’ta neler yapacağız ve neler yapmamız lazım diye çalışacağız Deprem olmamış gibi hareket eden biri varsa,  aynaya baksınlar. Depremin olduğu günden beri biz depremi, kentimizi düşünüyoruz. Geçmiş birikimlerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu hekesin anlaması lazım. Orada yaşayan vatandaşlarımızın anlaması lazım. Meclisimiz zaten bu konuda hassasiyetini belli etti. Kentsel dönüşümden başka çaremiz yok. Baız bölgelerde radikal önlemler alacağız. Bu uygulama Büyükşehir ile beraber yapılacak’’ dedi.

BATUR’DAN İKTİDARA ‘DEPREM’ ÖNERİLERİ

Merkezi hükümete depremle ilgili öneriler sunan Başkan Batur, ‘’Merkezi hükümetin neler yapması lazım? bizim önerilerimiz var. Bu önerileri odalara da ilettik. Zaman içinde hem büyükşehir hem diğer ilçelerin organizasyonuyla Çevre, Şehircilik Bakanlığı’nın da düzenlemeler yapacağını biliyoruz. Tüm projelerden yeniden vize alma zorunluluğunu gitirmeyi planlıyoruz. Meslek odalarının denetiminden geçen projeler daha sağlam olabileceği düşüncesi oluştu. Yapı denetim kanunun yeniden ele alınması lazım. Çünkü yapı denetim firmalarının çalışmalarına aksayan bölümler var. Bu kanun eskidi günün şartlarına göre değiştirilmeli. Jeoloji ve jeofizik mühendislerinin içinde olacağı yeni bir yapılanmanın ortaya konmaıs lazım. Binada en önemli olayın zemin olduğunu biliyoruz. Yeni binalarda jeolojik etüt çalışması yapılmalı. Şantiye şeflerinin de ortak bir havuzdan atanması ve şantiye şfinin belli kıstaslar ve kriterler üzerinden atanmasının yapılmasında fayda görüyoruz. Yüksek bina, inşaat alanı, kat sayısı getirilerek şantiye şeflerinin görevlendirilmesi doğru olacaktır. 1 şantiye şefi 10 binayı denetleyemez. Jeoloji mühendislerinin aktif bir şeklde inşaatın her noktasında denetim içerisinde olmasında fayda var. Zemin belli olduktan sonra o alan içindeki zemine göre inşaatın yönelndirilmesi noktasında mühendislerin alanda görülmesinde fayda var. Özellikle binaların sağlamlığı açısından bodrum kat yapılması gerekiyor. Depreme dayanıklı ve hafif yapılar olarak artık çelik yapı teşvikleri yapılmalı. Bitişik nizamdan artık kaçmalıyız. Binalar birbirini etkilerek sağlam binalarında yıkılmasına neden oluyor’’ ifadelerine yer verdi.

‘EMSAL’ İÇİN ODALARLA YENİDEN OTURULMALIDIR

30 Ekim depreminin ardından Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediye meclislerince alınan emsal artışı kararı TMMOB İzmir Şubesi tarafından yargıya taşınmış ve İzmir 5’inci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Batur, ‘’Parsel bazında dönüşüm sağlanması için ŞPO ve TMMOB’un mahkemeye vermesiyle Bayraklı’da emsaller iptal edildi. Bununla ilgili Büyükşehir, Çevre, Şehircilik Bakanlığı, ilçe belediyeleri odalarla oturarak bu işi çözmeli’’ dedi. ‘

’'HER ÖNÜNE GELEN MÜTEAHHİTİM DEMEMELİ’’

 Müteahhitlik sisteminin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Batur, ‘’Fay hattı ve çevresine ve dere yataklarına kesinlikle imar izni verilmemeli. Türkiye’de 400 bine yakın müteahhit var. Koskoca Almanya’da 3 bin 500 var. Her önüne gelen ben müteahhitim dememeli. Bununla ilgili mesleki denetim, geçmiş yapılanmasına bakılmalı. Böyle bir sistem olmamalı, müteahhitlik sisteminin kanuna ihtiyacı var. Bilimsel anlamda yapılan binalarda hiçbir sıkıntı yok. Uygulamayı yapan kalfaların ve yanındakilerin de denetimden geçmesi gerekiyor. Yapı denetim firmalarına sigorta sistemi bağlanmalı ve firmalar sorumluluk hissetmeli’’ dedi.

KONAKLILARA KOLON ÇAĞRISI: BİZE MÜRACAAT EDİN

Konaklılara çağrıda bulunan Başkan Batur, ‘’Deprem bölgesinde çok gördük ve nasıl bir anlayışla yapıldığıunı bilmiyoruz. Zemin katlarda kolonların kesilmesinden dolayı bir çok bina yıkıldı. Her 3 ya da 5 yılda bir zemin kat derpem vizesi yapacağız. Esnaflarımız üzülecek ama kusura bakmasınlar her 3 yılda bir vize alma zorunluluğu getireceğiz. Statik açıdan bina doğru mu, kolon kesildi mi, kolonun yanındaki duvar yıkıldı mı diye kontrol edilecek. Konaklı Hemşehrilerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Tereddüt halindeyseniz ve oturduğunuz binalarda zeminde kolon kesildiğini düşünüyorsanız belediyemize müracaat edin ve ücretsiz bir şekilde kontrolünü yapalım’’ ifadelerine yer verdi.

BATUR’DAN İMAR BARIŞINA TEPKİ: BU KATLİAMIN SORUMLUSU İMAR BARIŞIDIR

İmar barışına tepki gösteren Batur, ‘’ Artık imar barışı istemiyoruz. İmar barışı bu katliamların en büyük sorumlusu. İmar barışı defalarca çıktı. Dolaylı olarak çıkan imar barışları dışında 3 tane imar barışı gördük. artık imar barışını yeniden gündeme getirecek bir sistem olmamalı. Sistemi buguünki noktaya getiren imar barışıdır’’ dedi. KONAK’IN ENVANTERİ ÇIKARILIYOR İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Bayraklı’da başlatılan envanter çalışmasının Bornova’nın ardından Konak’ta başlatılacağını duyurdu. Batur açıklamasında, ‘’ Geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediyemiz deprem felaketiyle o dönemden bugüne kadar yapılanlar ve bundan sonraki yapılacaklarla ilgili 5 saatlik bir sunumu oldu. Bilimsel, tekniği ön plana çıkarak ve kentin jeolojik yapısını ortaya çıkaracak bir çalışma. Bayraklı bölgesindeki binaların envanteri tamamlandı, şimdi Bornova bitiyor. Bornova’dan sonra Konak’a başlanacak. Bundan sonraki yol haritesinin belli olması açısından çok önemli bir çalışma. Vatandaşar şu an  depremden tedirgin. Yapıların durum tespiti ile ilgili incelemeleri de Büyükşehir Belediyesinin internet sitesinden taleplerini iletebilirler ve büyükşehir belediyesi bu hizmeti ücretsiz olarak vatandaşlara sunacak’’ dedi.

KONAK’TAN DEPREM BÖLGESİNE 25 MİLYON 347 BİN TL YARDIM

Başkan Batur, deprem bölgesine gönderilen yardımların toplam tutarı, 25 milyon 347 bin TL olarak açıkladı.  Batur, Belediye bütçesinden karşılanan  tutarın  10 milyon 697 bin TL olduğunu kalanın İzmirli gönüllüler tarafından toplandığını belirtti. Öte yandan Batur, 3 bin 520 depremzedenin  Konak’a geldiğini ve  bölgede çadır, hijyen malzemesi, kuru gıda ve yakacak  ihtiyacının  olduğuna da dikkat çekti.

ÖZGENER’İN ARAZİSİNE KONAK’TAN VİZE

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener'e ait Mimar Sinan Caddesi'nde yer alan eski Tekel Fabrikası arazisi planlarına mahkemeden vize çıkarken, planlar Konak Meclisi'ne gelerek ilgili komisyonlara sevk edilmişti. Komisyonlardan oy birliği ile gelen planlar meclisten yine ‘oy birliğiyle’ geçti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.