Batur’dan bütçe görüşmelerinde iktidara sitem: 23 yıldır bu işin içindeyim…
Konak Belediyesi 2023 Mali yılı Performans Programı ve 2023 Mali yılı Bütçesi görüşmelerinde ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve belediyelere yansıması üzerine yapılan konuşmalar dikkat çekti. Vatandaşların mevcut ekonomik düzende sosyal yardımlara muhtaç hale getirildiğine dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “Biz artık belediyeyi ayakta tutabiliyorsak, belediye çalışanlarının maaşlarını zamanında ödeyebiliyorsak… 23 senedir bu işin içindeyim. Geldiğimiz nokta bugüne kadar hiç görmediğim bir nokta. Yerel yönetimlerin ayakta kalması belediyeler yasasının yeniden elden geçirilmesiyle olur. Belediyeleri çökertiyorlar şu an” dedi. Öte yandan Belediyenin 2023 yılı mali bütçesi 1 milyar 415 milyon TL olarak belirlenirken oy çokluğu ile mecliste kabul edildi.
- Ege Postası
- 13.10.2022 - 18:29
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- Konak Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı 3. Oturumu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur idaresinde gerçekleştirildi.
Selahattin Akiçiçek Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıyı CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş da takip etti.
Belediyenin 2023 Mali yılı Performans Programı ve 2023 Mali yılı Bütçesinin görüşüldüğü oturuma ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve belediyelere yansıması oldu. Muhalefet ise yatırımlar ve borçlar üzerinden eleştirilerde bulundu.
Bütçe konusunda yapılan eleştirilere yanıt veren Başkan Batur belediyeler yasasıyla ilgili düzenleme çağrısında bulundu.
Oturumda, Konak Belediyesi’nin 1 milyar 415 milyonluk bütçesi ve performans programı Cumhur İttifakı’nın ret oyuna karşılık Millet İttifakı’nın kabul oylarıyla birlikte oy çokluğuyla meclisten geçti.
İLKUTLAV: BÜTÇEMİZ GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 90 ARTTI
Performans planı ve bütçe hakkında bilgi vermek adına söz alan CHP’li meclis üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Nesrin İlkutlav, “7 adet falaiyet alanınn altında 33 performans hedefi vardır. Aynı zamanda 5 adet restorasyon vardır. Bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için kaynakların doğru kullanılması gerekir. Bütçenin oluşturulmasındaki temel amaç önümüzdeki yılda gelir ve gider dengesini sağlamaktadır . 2023 yılı bütçesi, bir önceki yıla göre yüzde 90 artışla 744 milyondan 1 milyar 415 milyona yükselmiştir. Gider bütçemizde 236 milyon lira personel giderlerine ayrıldı ve bütçe oranı yüzde 16’dır. Mal ve hizmet alımları 634 milyondur ve bütçeye oranı yüzde 44’tür. Sermaye giderleri ise 373 milyon lira ve bütçeye oranı yüzde 26’dır. Yedek ödenekler ise 106 milyon olarak belirlendi. Yani gider bütçemiz toplamda 1 milyar 415 milyondur. Gelir bütçemize baktığımızda… Vergi gelirlerimiz 390 milyon 810 bin ve bütçe oranı yüzde 31. Teşebbüs ve mülkiyet gelirleri, 48 milyon olarak belirlendi. Alınan baığış ve yardınmlar ille özel gelirler 205 milyon lira, diğer gelirler ise 577 milyon, sermaye gelirleri 25 milyon olarak belirlendi. Gelir bütçemiz de 1 milyar 245 milyon olarak belirlendi. Bütçenin en yüksek oranda tutarlılık göstermesini ve hedeflere ulaşılmasını temenni ediyorum” dedi.
ÖZEN: SOSYAL BELEDİYEYİZ AMA…
Performans ve bütçeye ilişkin Cumhur İttifakı adına konuşan AK Parti Grup Başkanvekili İsmail Özen, bazı yatımlara ve müdürlüklere ayrılan paylara dikkat çekerek Başakn Batur’a sorular yöneltti ve “Son yıllarda bütçemizin gerçekleşme oranlarının yüzde 70 oranında olduğunu düşünürsek yine daha önceki zamanlarda söylediğim gibi yaklaşık 80 milyon lira genel ihtiyaçlarımız için paraya ihtiyaç duyacağız. Bunun gerçekleştiğine hepimiz de şahit olduk. Gelir gider arasındaki 170 milyon fark var. Sanırım bunun için de bir krediye ihtiyaç duyulacak. Ekstradan giderlerimiz için de 80 milyon kadar kredi öngörüyoruz bunların yanında yapacağımız işler için nasıl bir borçlanma olacağını da merak ediyorum. Performans programına gelirsek… biz göreve geldiğimizde sosyal yardım işlerine yüzde 1.2 ayrılmış. Bu rakam 2023’te binde 7’lere düşmüş. Her geçen yıl yardımlarımız düşmüş. Sosyal belediyeyiz ama sosyal yardımlardaki düşüşün nedenini merak ediyoruz. Dikkat ettiğim başka hususlar da var. Bilgi işlem müdürlüğünün gideri 4 kat, özel kalem müdürlüğünün faaliyetler toplamı da 4 kat yükseltilmiş. Diğer müdürlüklerde 2 kat artış varken bazı müdürlükler de bu kadar artış olduğunu da merak ediyoruz. Sonuç olarak gözle görülür bir hizmetin yapılması zor gibi görünüyor. Gerçekleşme oranın yüzde 70’lşerde olacağını düşündüğümüzde bahsedilen hizmetlerin yapılması bu sene de zor gibi görünüyor. Mahalli ve teknik açıdan bir bütçe ve performans planı hazırlanmış ise de halk için önemli olan bu kitapçıklarda yazılanların halka dönebilmesidir. Biz bu bütçeye ve performans planına ret oyu kullanacağız” diye konuştu.
ASLAN: GERÇEKÇİ VE UYGULANABİLİR RAKAMLAR
CHP grubu adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Mahmut Esat Aslan, “Performans programında özellikle gösterdiğiniz hedeflerin büyük bir hızla ilerlediğini söylemek gerekiyor. Özellikle de kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar, her türlü övgüden üstündür. Bütçeye gelince… Bütçe bugünkü şartlara göre yapılabilecek en iyi bütçe. Hemen hemen denk bir bütçe olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakamlar gerçekçi ve uygulanabilir rakamlardır. CHP grubu olarak biz kabul oyu vereceğiz” ifadelerini kullandı.
YILDIZ: HER GEÇEN GÜN KAYBEDEN BİR KONAK VAR
Aslan’ın ardından söz alan AK Partili meclis üyesi Hakan Yıldız, borçlara ve EXPO’ya dikkat çekti ve “4. yılımıza giriyoruz ve bu bütçeyi son bütçe olarak görebiliriz. Geçmiş yıllara da baktığımızda ısrarlı bir şekilde borçlanma yoluna gittiğini söylemek. Siz de borçlanmaktan çekinmediğinizi ve yatırım yapacağınızı, burasının para biriktirme değil yatırım yapma yeri olduğunu söylemiştiniz. Bu bir işleyiş ve yönetim anlayışı. Konak Belediyesi geçmiş dönemlerde borçsuz belediye kategorisindeydi. O zamanlarda da bazı yatırımlar yapıldı. Bütün bunlara baktığımızda borçlanmadan da yatırımlar yapıldığını görmüştük. Sayın Mahmut Esat Bey, borçsuz belediye olmaktan övünmüştü ama şu anda borçlarımız artıyor. Peki bu borçlar yatırıma dönüyor mu? Sizin aday olduğunuz dönemlerde 9 maddelik manifestonuz vardı. Konu Konak olduğunda siyaset yapmayıp uyum içinde çalıştık. Ama şunu soruyoruz. Hangar Binası’nda Mimarlar Odasıyla yaptığımız bir devir var ama bir ilerleme yok. 2 yıl geçmiş olmasına rağmen neden geliştiğini merak ediyoruz. Kentsel dönüşüm… Gültepe planlarını yaptık ama ardından mahkeme sürecine girdik. Bir yıl kazasına uğradık. Biz o zaman da yol haritamızın belirgin olması gerektiğini söylemiştik. Ama şimdi de bu süreç, o dönemi ıskaladığımızı gösteriyor. Beştepeler planları bitirdik ve bilgilendirme bekliyoruz. Ama diğer taraftan 2020 yılında planları yapılmış bir Ballıkuyu var. Orada bir dönüşüm konusunda 3,5 yılın sonunda ilerleme yok. Ayrıca Ege Mahallesi’nin bir sorunu vardı. Biz sorumluluk nedeniyle burasıyla ilgii Büyükşehir’e bir önerge verdik. O sorunun oybirliğiyle çözülmesini ümit ediyoruz. Bir başka sorunumuz var. EXPO alanındaki mahallemizin yaşadığı sorun. 9 mahallemizi ve bin 100 ailenin sorunu var. Burada bir kamulaştırma yapılıyor. Evet Yeşildere dönüştürülmeli ama plan ve plan hiyerarşisi bakımından doğru işlemeyen bir planımız var. büyükşehir bu konuda bir diretme içerisinde ve mahalle halkı mağdur olmuş durumda. Bu kamulaştırma süreçleri nasıl işleyecek? Bu konuda bilinmezlik var. Muhtemelen yerinde dönüşüm olacak. Peki bu 9 mahallede kamulaştırma ile karşı karşıya kalan vatandaşlarımız nereye gidecek? Yerinde dönüşüm uygun görünmüyor. Kulağımıza gelen bilgilere göre Uzundere deniliyor. Bizim Büyküşehir’in uyguladığı yönteme karşı durmalıyız. Bütün bu anlamlarla baktığımızda bir tarafta kentsel dönüşümde bir umudu görememek, borç yükümüzün artması, çok kıymetli bazı taşınmazlarımızın bir belediye binası için takasa hazırlandığını görüyoruz. Eğer bu takas olmazsa 250 milyon gibi bir kaybımız olacak. Siz Göztepe’deki otopark alanı dediniz ama biz orası için Büyükşehir meclisinde akaryakıt olması için önergeyi gördük. Yaptığımız proje çalışmalrı yavaşlandı. Baktığımızda dolar bazlı olarak bütçemizde bir düşüş de yok. Devam eden projeler yavaşlıyor, başlayacağımız denilen projelere başlayamıyoruz. Her geçen gün kaybeden bir Konak var” diye konuştu.
YILDIZ’DAN BATUR’A DENETİM ÖNERİSİ
Şirketlerin denetimi konusunda Başkan Batur’a öneride de bulunan Yıldız, “Biz bütçemizin yüzde 49-50’sini belediye şirketlerine aktarıyoruz. Zaten yarısını denetleyemediğimiz bir bütçeye onay verme durumumuz yok. Sizin genel başkanınız ‘Biz kesin hesap komisyonu kuracağız ve başına da muhalefetten birini vereceğiz’ Ben bunu sayın Başkana söylediğimde AK Partili hangi belediyenin şirketlerinde CHP'li isimlerin olduğunu solmuştu. Ama Sayın Başkan, vaadi veren sizin genel başkanınız. Ben diyorum ki en azından o şirketlerin denetim kurullarında genel başkanınızın ülke yönetiminde vaat ettiği yönetimin mikro modelini Konak’ta yapsak… O zaman biz bu bütçeye de oybirliği yaparız” dedi.
ASLAN: TÜRKİYE'DEKİ DURUMLARDAN BİZ DE NASİBİMİZİ ALIYORUZ
Eleştirilere ilişkin yeniden söz alan CHP’li Aslan, “Biraz da makro ölçekte bakalım. Bu projeler neden gerçekleşmiyor ya da yavaşlıyor? 200 lira mesela. Tedavüle çıktığında 131 dolar ediyordu. Şimdi de 10 dolar 70 sent ediyor. Bakıyorsunuz Türk parası bırakın doları Euro’yu Irak Dİnarı, Suriye Lirası hatta Etiyopya'nın para karşısında bile değer kaybetmiş. Bugün 3. Dünya ülkelerin parasının değeri bile bizimkinin kat ve kat üzerine çıkmış. Bakın Bulgaristan mesela. Son dönemde ihtiyaç kredisi kullananların sayısı 27 milyonu geçmiş. Geçen yıldan bu yıla kadar yüzde 19 artışla 9 bin 990 kişi icralık olmuş. Türkiye'nin dış borcu da 451.2 milyar dolar. Bir de marketlere bakalım. Oralarda yangın var, mutfaklarda yangın var. Gıda fiyatlarındaki müthiş zamları nasıl konuşalım? Olaya makro açıdan baktığımızda Türkiye'nin içinde olduğu durumlardan biz de nasibimizi alıyoruz. Bakınız hizmetlerimizde ciddi bir aksama yok. Evet bazen yeterli olmuyor ama aksama yok. O nedenle ben bu açıdan yapılan eleştirilerin çok doğru olmadığını düşünüyorum” diye konuştu.
BATUR: ELEŞTİRİ DEĞİL ÖVGÜ ALMAMIZ LAZIM
Yapılan konuşmaların ardından tüm eleştirilere yanıt veren Başkan Batur, şunları söyledi; “Ülkemizde her şey güllük gülistanlık ya da biz başka bir ülkenin ilçesi değiliz. Bütçemiz tam bir realite içinde yapıldı. Borçsa borç görünüyor. Tam bir şeffaflık içinde hazırlandı. Bizim bu yıl bütçemiz yüzde 90 oranında arttı. Yatırımlarla ilgili… Fen işlerimizin yatırım harcamaları 2022 yılında göre yüzde 83 artış gösterdi. Fen işlerinde belediye hizmet binamızın yapımı var. bu konuda takas kararı aldık. O konudaki eleştiriye gelince.. Biz geçen yıl meclisimizden 44 milyon kredi alma yetkisi almıştık. Onu kullanmadık. Daha sonra sadece binamız için 100 milyonluk İller Bankası’ndan kredi almaya hak kazandık. Biz binamız için çalışma içindeyken faizlerin geldiği nokta ortada. Yani aldığımız rakam kadar faiz ödeyecektik. Biz de gidip büyükşehir ile görüştük. Onların da bazı ihtiyaçları vardı. Dün başkanımızla takaslarla ilgi görüştük. Yarın da Büyükşehir meclisine gelecek takaslar. Bu takaslar Büyükşehir meclisinde de geçtikten sonra yine burada meclisimize gelecek. Bence Konak Belediyesi için böyle güzel bir çalışmayı yaptığımızdan dolayı övgü almamız lazım ama ‘Neden verdin, neden yaptın…’ Zaten kullanmıyoruz oraları. Bize bir faydası yok. Hangar Binası... son kuruldan nihayet geçirdik ve ihalesine çıkacağız. Mimarlar Odasıyla birlikte hazırladığımız projeyi hayata geçireceğiz. Bu arada revizyon imar planlarımızı da bitiriyoruz. Gültepe planları… Şu anda parselasyon işlemlerine 4 ve 5 nolu bölgeden başlandı. Beştepeler de Gültepe’ye paralel olarak devam ediyor. Tüm yatırımları topladığımızda Fen İşleri yatırımları yüzde 212’lik bir artış sağlamış oluyor yatırım bütçesi. Sosyal yardımlara gelirsek… 2022 yılı bütçesine göre yüzde 106 oranında artırmışız . Geçen sene 2 milyon lira sosyal yardım yapmışız bu yıl 6 milyonluk yardım hedeflemişiz. Bkanınız… Vatandaşlarımızı sosyal yardımlara muhtaç hale getiriyoruz. Bugün Konak kaymakamlığı’ndan 28 bin vatandaşımız sosyal yardım alıyor. Biz vatandaşımızı sosyal yardıma alıştırmak değil, sosyal yarıdmdan uzaklaştırmak yönünde bir devlet yönetimi olması. Ama maalesef biz sosyal yardım için fon ayırmak zorundayız. Bizim geçen yıla göre sosyal yardımlarda artış oranımız yüzde 169 artırmışız. Şu anda toplam personel giderleri için 735 milyon ödenek koymuşuz ve bu da bütçemizin yüzde 52’sine eşit oluyor. Geldiğimiz nokta belli: Konuşan her hükümet yetkilisi ‘Çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz’ diyor. Biz ezdirelim mi çalışanlarımızı? Biz de onlar için uğraşıyoruz. Ama ülkenin geldiği durumdan sanki biz sorumluymuşuz gibi… Eleştirirken biraz insaflı eleştirmeniz lazım.
ARTIK BELEDİYEYİ AYAKTA TUTABİLİYORSAK…
Biz artık belediyeyi ayakta tutabiliyorsak, belediye çalışanlarının maaşlarını zamanında ödeyebiliyorsak… 23 senedir bu işin içindeyim. Geldiğimiz nokta bugüne kadar hiç görmediğim bir nokta. Tarife yatırımlarına gelince… Onları da vatandaşımızı üzmeyecek şekilde yaptık. Yüzde 40 oranında ve enflasyonla alakası olmayan bir artış. Ayrıca bu ülkede belediyelerinin gelirinin artırılması için bir çalışma yapılması lazım. Yerel yönetimlerin ayakta kalması belediyeler yasasının yeniden elden geçirilmesiyle olur. Belediyeleri çökertiyorlar şu an. Çok şükür konak şu an mali açıdan güçlü bir yapıda. Kredi yetkisi alıp kullanmıyoruz. Borçlarımızı tıkır tıkır ödüyoruz. Bu nedenle biraz insaf!
BİR ŞEHRİN BİR PATRONU OLUR
Yeşildere konusu… Orasıyla ilgili bir proje yarışması yapıldı. Yarışma neticesinde oranın rekreasyon alanı olarak düzenlenmesine karar verildi. EXPO kararı bu projenin devamında alındı zaten. Orada bir proje vr. Bu projenin uygulanması noktasına Büyükşehir bir kamulaştırma yapacak. Oranın planları hazır. Askıya çıkarıldı. Vatandaşla konuşacaklar daha. Onlara rağmen bir proje yapılmaz. Ama ben oraya da plan yapayım bakanlık da bir plan yapsın… böyle bir şehircilik anlayışı olmaz. Bir şehrin bir patronu olur. Belediye yetkili, TOKİ yetkili, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkili, Kültür Bakanlığı yetkili… Yetkili de yetkili..."
Yorum Yazın