Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayraklı'da kritik dönüşüm hamlesi

Bayraklı'da kritik dönüşüm hamlesi

Bayraklı'nın iki mahallesinde kentsel dönüşümün müteahhit ve hak sahiplerinin uzlaşmasıyla kendiliğinden gerçekleşmesine olanak sağlamak amacıyla hazırlanan imar planı, bu hafta İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oylanacak. Projeyle olmadı, planlamayla yenilenecek

  • Ege Postası
  • 10.07.2016 - 10:03

Tepekule ve Çay mahallelerinde bitişik nizam 3-4 katlı yapılaşma hakkını, parsellerin biraraya gelmesiyle oluşacak yeni imar adalarında 7-10 kata çıkaran plan, İzmir Büyikşehir Belediye Meclisi'nin İmar Komisyonu'nda oybirliğiyle kabul edildi. 

Kentsel dönüşüm iki ayrı yasayla yürütülmesine karşın İzmir'de henüz ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne de İzmir Büyükşehir Belediyesi öngördükleri sağlıksız yapıların yeraldığı büyük alanlarda dönüşümü gerçekleştiremedi. Büyükşehir Belediyesi'nin 2013'te Bayraklı ilçesinde Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallerini kapsayan 60 hektarlık alan için projeler hazırlamasına, hak sahipleriyle uzlaşmak için görüşmelere başlamasına karşın henüz uzlaşma sağlayamadı. Öte yandan Bayraklı Belediyesi diğer mahallelerde farklı bir yöntem uygulamak için harekete geçti. Kentsel dönüşümü sağlamak için müteahhit ve hak sahiplerini biraraya getirecek şartları sağlayan imar planları hazırlandı.



Kendiliğinden dönüşüm için ilk önce Çay ve Tepekule mahalleleri için hazırlanan imar planı hayata geçecek. Çay Mahallesi ve Tepekule Mahallesi'nin bir bölümünü, 48 hektarlık alanı kapsayan 1/5000 ölçekli imar planı hazırlandı. Büyükşehir Belediyesi'nde bu planların onay görmesi üzerine 1/1000 ölçekli planlar tamamlandı. Mevcut planda bu mahallelerde bitişik nizamda 3 ve 4 kat olan yapılaşma hakkı, parsellerin biraraya gelmesiyle oluşacak yeni imar adalarında 7-10 kata çıkarıldı. Yeni imar parsellerinde yükselecek bu yapıların yaında oluşacak boşluklarda ise bölgenin ihtiyacı olan yol, yeşil alan, otopark, kültürel tesis alanı, belediye hizmet alanı, pazar yeri gibi sosyal ve teknik altyapı alanları ayrıldı.

Çay ve Tepekule mahallelerinde 48 hektarlık alanı kapsayan imar planı, Bayraklı Belediyesi tarafından İzmir Büyükşehir Beledilyesi'ne onaya gönderildi. Haziran ayı Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na havale edilen planlar oybirliğiyle uygun bulundu. Komisyon raporu, bayram tatili sonrası toplanacak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oylanacak. İmar planının askıdan inmesinden sonra başlayacak dönemde müteahhitler ile hak sahipleri arasındaki süreç başlayacak. Bayraklı Belediyesi, yeni imar planlarında verilen haklarla uzlaşma için her iki tarafı da memnun edecek bir çalışma yaptıklarını, kentsel dönüşümün kendiliğinden gerçekleşeceğine inandıklarını söyledi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.