Dolar 34,2596
%0.06
Euro 37,6017
%-0.08
Altın 2.921,000
%-0.02
Bist-100 9.118,00
%0.09

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bayramda ağır yiyeceklerden uzak durulması istendi

Bayramda ağır yiyeceklerden uzak durulması istendi

Mardin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nurettin Özdener, Ramazan Bayramı'nda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.Oruç tutan kişilerin, Ramazan ayı sonrasında daha fazla yeme eğilimine girdiklerine dikkat çeken Özdener, Ramazan süresince...

  • Ege Postası
  • 06.08.2013 - 16:26
Mardin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nurettin Özdener, Ramazan Bayramı'nda beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Oruç tutan kişilerin, Ramazan ayı sonrasında daha fazla yeme eğilimine girdiklerine dikkat çeken Özdener, Ramazan süresince yavaşlayan metabolizma için Ramazan Bayramı'nda yenilen tatlıların risk oluşturduğunu kaydetti. Özellikle yağlı ve tatlı besinleri yoğun olarak tüketmenin kalp, tansiyon ve şeker hastaları gibi kronik hastalarda ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çeken Özdener, Ramazan sonrasında da katı margarin, tereyağı, kaymak, krema, mayonez, cipsler, soslar, kuruyemiş gibi enerji değeri yüksek yiyeceklerden kaçınmak gerektiğini ifade etti.

Özdener, şöyle konuştu: ”Yemekleri haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlamakta yarar vardır. Şeker açısından durumu değerlendirirsek; bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunurlar. Meyvelerde fruktoz, sütte laktoz, tahıllarda nişasta gibi. Bazıları ise sonradan ilave edilirler. Kaynağı ne olursa olsun, vücut gerçekte bu farkı anlamamaktadır. Bu tür besinler kana hemen ve tamamen karışırlar. Vücut, kan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye çeviremez. Bu durumda vücut aldığı şekerin bir kısmını vücut yağına çevirir. Bu sebeple şekerden ve şekerli besinlerden kaçınılmalı ya da ağır tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir.”

Hamur işlerinin bileşimindeki un, şeker ve yağların birer enerji bombası olduğuna dikkat çeken Özdener, şöyle devam etti: ”Posalı besinleri tercih ediniz. Posalı besinler kan şekerini, kan basıncını (tansiyonu) ve kan kolesterolünü istenilen seviyede tutmaya yardımcı olurlar. Midede, su ile birlikte şişerler; tokluk, doygunluk hissi sağlarlar. Kabızlık şikayeti varsa ortadan kaldırırlar, böylelikle kilo vermeye de yardımcı olurlar. Kalın bağırsak kanserinden koruyucu etkileri de mevcuttur. Bu yüzden haftada 2 kere kurubaklagil yemeği yenilmelidir. Ayrıca buğday ekmeği yerine kepek, çavdar, yulaf ekmeğini; pirinç yerine bulguru tercih etmekte yarar vardır. Hatta pirinç, makarna, erişte ve unun da kepekli olanlarını kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Sebze ve meyveler de posa içermektedir. ”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.