![Belediye söktü vatandaş halıdan kaldırım yaptı](/content/news/haberler/belediye_soktu_vatandas_halidan_kaldirim_yapti_h71367_news_big.jpg)
Belediye söktü vatandaş halıdan kaldırım yaptı
Başta Bornova’daki Aşık Veysel Rekreasyon Alanı olmak üzere kamulaştırmasız el atma davaları yüzünden büyük sıkıntı yaşayan ve hak sahiplerine milyonlarca lira tazminat bedeli ödemek zorunda kalan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mithatpaşa Caddesi’nde de benzer bir krizin eşiğine geldi. Karataş’ta yer alan 14 apartmanda yaşayan kat malikleri, kendi arsalarında kalan bölüme kamulaştırma işlemi uygulanmadan yol ve kaldırım yapıldığı gerekçesi ile belediye aleyhinde peş peşe davalar açarken, vatandaşlara tazminat ödemekten yorulan İzmir Büyükşehir Belediyesi de çareyi kaldırımları sökmekte buldu. Kaldırım taşlarının sökülmesi ile birlikte köy yolu görüntüsüne bürünen yollara halı atarak çözüm bulmaya çalışan vatandaşlar belediye yönetimine tepki göstererek, kendilerinin cezalandırıldığını savundu ve başlattıkları hukuk mücadelesinden galip geleceklerini kaydetti.
- Ege Postası
- 25.10.2013 - 10:24
APARTMANA AİT ARSADA YOL VE KALDIRIM VAR
Aynı cadde üzerinde yer alan apartmanlarının 80 metrekareden 170 metrekareye varan tapulu arsasına yol yapıldığı gerekçesi ile soluğu yargıda alan mal sahiplerinin esas sıkıntısı İhsan Alyanak dönemine kadar uzanıyor. 30 yıla yakın zamandır aynı problemi yaşadıklarını belirten apartman sakinleri, belediyenin kendilerini bilgilendirmeden mevcut alandan yol geçirdiğini ve yine kamulaştırmasız biçimde arsalarına kaldırım yapıldığını savunarak, hukuk mücadelesine başladı. Söz konusu kamulaştırmasız el atma gerekçesi ile 2006 yılında açılan ve arsa sahiplerinin haklı bulunduğu davaları da emsal gösteren vatandaşlar, tazminat istemi ile geçtiğimiz kış aylarında mahkemeye başvurdu. Bu süreçte Karataş Lisesi yanından başlayarak Polis Evi’ne kadar giden bölümde yer alan toplam 14 apartmanın yerel mahkemeye açtığı davalar birbirini takip ederken, İzmir Büyükşehir Belediyesi sonuçlanan bu davalar neticesinde, hak sahiplerine kamulaştırmasız yol yapılan arsalarının metrekaresi başına olmak üzere toplamda 350 ile 500 milyon lira arasında tazminat ödemeye mahkum edildi. Belediye avukatlarının temyiz istemi ile itirazları da reddedilip kararlar Yargıtay tarafından onanınca, apartman sakinleri için bir başka sıkıntı daha başladı.
VATANDAŞ YOLA HALI SERDİ
Tüm bu gelişmeler ve yargı süreci devam ederken, geçtiğimiz aylarda apartmanların önünde yer alan kaldırımlar da bir bir söküldü. Sonrasında sıkıntı yaşayan vatandaş ise, çareyi adeta şantiyeye dönen, çukur ve tümseklerle dolu, toz toprak içindeki yola halı ve kartonlar yerleştirmekte buldu. İlkel koşullarda yaşamaya mahkum olduklarını dile getiren apartman sakinleri ve iş yeri sahibi esnaf, soruna kendilerince çare üreterek kaldırım yaptıklarını açtıkları davalar sonucunda belediye tarafından acımasız şekilde cezalandırdıklarını ve kaderlerine terk edildiklerini de dile getirdi. Belediyenin davaları kaybetmesi neticesinde, bir gün ansızın, hiçbir gerekçe göstermeden, evleri önünde yer alan tüm kaldırımların yine belediye tarafından söküldüğünü belirten Grup Apartmanı ve Ömerağa Apartmanı’nda yaşayan vatandaşlar, kendilerine bu yolla gözdağı verildiğini ve temizlik de dahil olmak üzere birçok hizmetin bilinçli bir şekilde gerektiği gibi yerine getirilmediğini söyleyerek yaşanan gelişmeleri tarif etti.
BİLİRKİŞİ RAPORUNA YANSIDI
Diğer yandan, kaldırımların sökülmesi neticesinde, haklarını alabilmek için apartmanlarda toplu karar alan, mimar ve avukatları ile birlikte hareket eden kat maliklerinin devam eden davalarda da eli güçlendi. Belediyenin kaldırımları sökmesi hak sahiplerinin mağduriyetini iki kat arttırırken, belediyenin bu hamlesi bilirkişi raporuna da olumsuz şekilde yansıdı. Önce arsa mağduru, şimdi de kaldırım mağduru olan Grup Apartmanı sakini vatandaşlar, “Madem kaldırımları söktünüz, o zaman yolu da eski haline getirin. Eskiden cadde ile kaldırım arasında bir metre varken, yine belediye bu yolu 9 metre yüksekliğe çekti. Haliyle esnafların iş yerleri çukurda kaldı, mağdur oldular. Cadde üzerinde yer alan dükkanlar şimdi yerin altında bodrum katında gibi kaldı, iş yerlerinin değeri düştü. Madem kaldırımları söküp bıraktılar, yolu da eski haline getirsinler. Biz kalkıp hakkımız olan yeri tel örgü ile çevirip yolu trafiğe, kaldırımı da yayalara kapatmadık ki. Baştan kamulaştırma yapsınlar ya da gelip bizimle anlaşsınlar. Kaldırımları söküp götürmek nedi? Böyle belediyecilik mi yapılır'” dedi.
![](/images/upload/halııııııı.jpg)
EMLAK VERGİSİ İÇİN DE DAVA SİNYALİ
Metrekare başına 6 bin TL’nin üzerinde tazminat bedellerinin söz konusu olduğu kamulaştırmasız el atma davalarında, haklarını geri alabilmek için mücadele ettiklerini belirten daire sahipleri, olmayan hizmete para ödediklerini söyleyerek, bir başka sıkıntılarının ise emlak vergisi olduğunu dile getirdi. 700 lirayı bulan bedeller ile emlak vergisi ödediklerinin altını çizen kat malikleri, “Yol belediyenin ise, biz neden emlak vergisi ödüyoru? Kağıt üstünde bize ait olan fakat belediyenin yol geçirdiği yere dünyanın vergisini ödüyoruz” dedi ve bugüne kadar ödedikleri emlak vergilerini de geriye dönük olarak kendilerine verilmesi için yeniden mahkemeye gideceklerini ve yaşadıkları haksızlığın ortadan kaldırılmasını istediklerini söylediler.
Grup Apartmanı’ndaki daire sahiplerini temsil eden Avukat Mert Çelikdemir, hukuki sürecin devam ettiği söz konusu davada kesinlikle haklı olduklarının altını çizerek, “Gelecek duruşma Kasım ayında yapılacak. Bilirkişi raporları da geldi. Raporlarda bu davada ne kadar haklı olduğumuz ortada ve her şey açıkça belirtilmiş. Önümüzde birçok emsal dava var. Belediye diğer apartmanlara tazminat ödemeye mahkum edildi. Biz de hakkımız olan parayı istiyoruz. Belediye bu alana kamulaştırmasız şekilde el atmış ve şu anda işgalci durumunda. Grup Apartmanı’nın hak kayıplarından ötürü 500 bin TL civarında tazminat almayı hedefliyoruz. Diğer yandan belediye, burada dava açan apartmanların önünde yer alan kaldırımları intikam alır gibi gelip söktü. Vatandaşı cezalandırmak istediler. Burayı eski haline getirip, kaldırımları düzeltecekler. Çünkü bundan kaçma lüksleri yok. Ayrıca, dava açıldıktan sonra, 19 Nisan2013 tarihinde, belediyenin durumu incelemek ve değerlendirme yapmak için 30 gün ek süre isteyip, bu süre zarfında da kaldırımları sökmesi ayrıca manidar bir durumdur. “Biz burada bir işlem yapmadık, kamulaştırma yapılmadı, burası vatandaşın malı” izlenimi yaratmaya çalışılmış da olabilir. Ne olursa olsun, bu yapılan sosyal belediyeciliğe uygun bir davranış değil” dedi.
Yorum Yazın