Belediyeden Valiliğe 160 dava
İZMİR Büyükşehir Belediyesi, Bütünşehir Yasası ile kapatılan İzmir İl Özel İdaresi mallarının paylaşımı kararlarının iptali için beklenen yargı sürecini başlattı. Büyükşehir Belediyesi'nin sıfır çektiği paylaşım kararlarına karşı idare mahkemelerinde 160 dava açtı.
- Ege Postası
- 14.08.2014 - 11:23
Özel İdare'nin taşınmaz mallarının devriyle ilgili açılan davaların genel gerekçeleri arasında imar planlarına uygunsuzluk, devredilen bakanlıkla ilgisinin bulunmaması, tüm il sınırlarının sorumluluk sahası için alındığı Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası ve şantiye alanlarına, gelir getirici mülklere ihtiyacı bulunması yer aldı. Her taşınmazın özelinde de ayrı ayrı gerekçeler dava dilekçesine yazıldı.
Davalar, tek tek her mal için değil, kriterlere göre birleştirilerek açıldı. Örneğin, birden fazla parselden oluşan Balçova Termal Tesisleri'nin devir kararına tek dava açıldı. Lojmanların her birine ayrı ayrı dava değil bulundukları bina dikkate alınarak dava açılma yoluna gidildi. Aynı yöntem iş merkezlerinde de uygulandı. İmar planında yol olarak görülen arazinin üzerindeki birden fazla parselin devir kararına da tek dava açıldı.
MALLARIN BAKANLIKLA İLGİLERİNE İTİRAZ EDİLDİ
Devir ve tahsislerin iptali için açılan davalarda, Büyükşehir Yasası'nda ilgili bakanlığa devredilmesi belirtilmesine karşın örneğin yeşil alanların Milli Eğitim Bakanlığı'na, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na veya Hazine'ye devrinin ilgisinin ne olduğu soruldu. Büyükşehir Belediyesi'nin genişleyen sınırları içinde şantiye alanı bulmak için kamulaştırılacak arazi ararken mevcut şantiyelerin devredilmesi gerektiği için kararın iptali istendi.
Büyükşehir Belediyesi'nin mevcut personeli için lojman sıkıntısı olmasına, kapatılan İl Özel İdaresi memurlarının da devredildiğine dikkat çekilen davalarda, lojmanların da devredilmesi gerektiği belirtildi. Lojmanlarda oturan kapatılan İl Özel İdaresi personelinin de bu konutları terk etmesinin istendiğine dikkat çekildi.
Balçova Termal Tesisleri davasında bu tesislerin kente malolmuş, kentin sermayesiyle oluşturulduğu belirtildi. Bornova Pınarbaşı yarış pistinin imar planlarına uygun tahsis edilmediği, Sümerbank arazisinin okul alanları hariç kongre ve kültür merkezi yapılması için Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilmesi gerektiği belirtildi.
Büyükşehir Belediyesi, İl Özel İdaresi'nin 209 adat kamyon ve iş makinesının devrinin iptali için de dava açtı. Ayrıca, İl Özel İdaresi'ne bağlı yedi şirketin hisselerinin devri kararının da iptalini istedi.
İZSU Genel Müdürlüğü 6 devir kararına karşı dava açtı. Çeşme Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'ndaki parsellerle ilgili ayrı alınan 2 karara ilişkin 2, Ödemiş Bademli Belediyesi'ne ait şişeleme tesisinin olduğu parsellere yönelik 2, Menderes Şaşal kaynak suyu şişeleme tesisine ile Ödemiş Birgi'deki şişeleme sahasına yönelik 1 dava açıldı.
DAVA KONUSU OLAN MALLAR
Balçova Termal Tesisleri, Balçova Kaya Termal Otel, Çeşme Turistik Tesisleri, Menemen Soğuk Hava Tesisleri, Menderes Şaşal Kaynak Suyu Tesisleri, Urla İçmeler Günübirlik Tesisleri, Urla Zeytinalanı Tesisleri, Selçuk İl Fidanlığı, Foça Polen Tatil köyü, Narlıdere Vilayet ormanı ve mesire yeri, Bornova Belkahve Atatürk anıtı ve tesisleri, Çeşme Alaçatı Barajı, Bornova motor sporları yarış pisti, Eski Sümerbank Basma Fabrikası, Buca garaj, ambar ve atölye binası, İl Özel İdare hizmet binaları, ilçelerdeki hizmet binaları, Bergama, Menemen ve Tire'deki iş merkezleri, Çiğli Kültür Alışveriş Merkezi, İzmir Engelliler Eğitim Merkezi, İl Özel İdaresi Hizmet Binası (Tekel), 482 adet lojman, 209 adet kamyon ve iş makinası.
BUGÜNE NASIL GELİNDİ'
Bütünşehir Yasası kapsamında 30 Mart yerel seçimlerinde kapanan İl Özel İdareleri'nin mallarının paylaşımları Valilik bünyesinde kurulan Mal Paylaşım Komisyonları tarafından yapıldı. İzmir'de komisyonda Vali Yardımcısı, Bakanlıklar'a bağlı İl Müdürleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yeraldı. Yerel Seçimler öncesinde köy tüzel kişiliklerine ait mallar çoğu ilçe belediyelere bırakılacak şekilde dağıtıldı. Ancak, İl Özel İdaresi malları yerel seçimden sonraya kaldı. Seçimden sonra birkaç kez komisyon toplanıtısı krizi yaşandı. Kocaoğlu, kendisine ertelendiği söylenen toplantıda kararlar alındığını kamuoyuna şikayet etti. Daha sonra Kocaoğlu, bir gün önce kendilerine verilen listedeki malları inceleyemeden dağıtımla ilgili kararlan almaya başlayan komisyon, inceleme için ek süre vermediği için Vali Yardımcısı başkanlığındaki toplantıyı terketti. Vali Mustafa Toprak ile Başkan Kocaoğlu arasında bu süreçte malların dağıtımıyla ilgili polemik yaşandı. Kocaoğlu “İzmir'in malları İzmir'de kalmalı" tezini savundu. Vali Toprak ise dağıtımın yasalara uygun yapılacağını söyledi. İzmir'in sivil toplum örgütleri, meslek odaları da Kocaoğlu'na destek verdi. Valilik, 1693 mal ve parselden birini bile Büyükşehir Belediyesi'ne vermedi. Maliye Hazinesi ve bazı bakanlıklara devredilip, tahsis edildi. 1693 mal ve parselinden 21'i İçişleri Bakanlığı'na, 815'i Milli Eğitim Bakanlığı'na, 28'i Sağlık Bakanlığı'na, 386'sı Maliye Hazinesi'ne, 35'i Bakanlık'a bağlı kuruluşlara, 45'i Valilik Yatarım ve İzleme Komisyonu'na, 284'ü DSİ'ye devir kararı alındı. Ayrıca 54 lojman da İçişleri Bakanlığı'na verildi. Bunların dışında 25 mal veya parsel ise Maliye Hazinesi'ne devredilmeden doğrudan bazı kurumlara tahsis edildi.
Valilik'in paylaşım listesinde kamuoyunda bilinen Balçova kaplıcalarının yeraldığı termal tesisler, Buca'daki konutlar, Foça'daki Polen Tatil köyü, Urla'daki Durtur Dinlenme tesisleri, Özel İdare'nin farklı ilçelerde sahibi olduğu iş merkezlerindeki dükkanlar Maliye Hazinesi'ne devredildiği görülürken öte yandan şaşırtıcı biçimde imar planlarında yeşil alan, yol, belediye hizmet alanı, şantiye olan yerlerin de devri yapıldı.
Bunun yanısıra Pınarbaşı'ndaki yarış pisti, Altınordu Spor Klubü Gençlik ve Spor Bakanlığı'na, Belkahve Atatürk anıtı, Karşıyaka Zübeyde Hanım Kabristanı ve türbelerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edildi. İl Özel İdare'nin restore ettiği Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binası olarak istediği Kemeraltı girişindeki eski tütün deposunun ise Valilik Yatırım ve İzleme Koordinasyon Başkanlığı'na tahsisi gerçekleşti. İZSU'nun beklediği Alaçatı barajı ve Dikili, Karaburun gibi ilçelerdeki göletler ise DSİ'ye tahsis oldu. Sümerbank arsasında mevcutta okulların yeraldığı parseller Milli Eğitim'e bırakıldı. Geri kalan bölüm Maliye'ye devredildi. (DHA)
Yorum Yazın