Berdimuhammedov’un kitapları Konak’ta tanıtıldı
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhammedov'un yazdığı ve Türkçeye çevrilmiş kitaplarının tanıtımı İzmir Milli Kütüphane’de gerçekleşti. Berdimuhammedov’un kitapları tanıtıldı
- Ege Postası
- 30.01.2020 - 11:54
Konak Belediyesi ve Milli Kütüphane işbirliğinde düzenlenen etkinlikte Türkmenistan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Daimi Tarafsızlık statüsünü kazanmasının 25’inci yıldönümü de kutlandı. Kitap tanıtım ekinliğinde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Ishanguly Amanlyev, İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ ve Ege Üniversitesi Türk Dünyası Enstitüsü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fikret Türkmen konuşmacı olarak yer aldı. İstanbul Başkonsolosu Myratgeldi Seyitmammedov’un açış konuşması ile başlayan etkinlikte, Elazığ’daki deprem felaketi de unutulmadı. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlar anılırken, deprem mağdurlarına geçmiş olsun dilekleri de iletildi.
Kitaplarında barış var
Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Ishanguly Amanlyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhammedov'un Türkçeye kazandırılan eserlerini tanıttı. Türkmenistan’ın daimi tarafsızlık ülkesi olduğunun altını çizen Amanlyev, Berdimuhammedov'un da kitaplarında tarihten gelen bağları, barışı ve kardeşliği işlediğini ifade ederek, “Bölgesel ve evrensel boyutlarda tarafsızlık konusunda aktif politikaları uygulamaktayız. Sayın Devlet Başkanımızın kitapları da barışı destekler nitelikte. ‘İrfan Kaynağı’ kitabı, atasözlerimizden oluşuyor. ‘Barış Müziği Dostluk Kardeşlik Müziği’ de sanat üzerinden barışın nasıl sağlanabileceğini ele alıyor” dedi.
“Bağımız geçmişten geliyor”
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhammedov'un “İrfan Kaynağı”, “Barış Müziği Dostluk Kardeşlik Müziği” ve iki ciltlik “Türkmenistan-Büyük İpek Yolu’nun Kalbi” kitaplarının Türk okura tanıtılması amacıyla düzenlenen etkinlikte özellikle Berdimuhammedov'un son kitabı olan “Türkmenistan-Büyük İpek Yolu’nun Kalbi” yoğun ilgi gördü. Konuşmasında, Berdimuhammedov'un son kitabına dikkat çeken Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Konak’ta da izleri bulunan İpek Yolu ile birbirine bağlanan medeniyet ve kültürlere vurgu yaparak, “Bugün burada tanıtımı gerçekleştirilen ‘Türkmenistan-Büyük İpek Yolu’nun Kalbi’ kitabı bizim için de önemli; çünkü ilçemiz Konak da tarihi İpek Yolu’nun izlerini taşıyor. İpek Yolu’nun en önemli noktalarından birinde bulunuyoruz. İzmir bir Liman şehri. Geçmişte ticaretin, her türlü kültür ve sosyal çalışmaların birlikte yürütüldüğü İpek Yolu’nun en önemli duraklarından bir tanesi. Kitap aslında bizi birbirimize bağlıyor, geçmişten gelen böyle bir bağımız, dostluğumuz var” dedi.
Kitap kültür bağının sembolü oldu
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Enstitüsü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fikret Türkmen de Türkmenistan-Büyük İpek Yolu’nun Kalbi kitabının bir sembol olduğunu belirterek, “İpek Yolu kitabı Türkmen kültürünün uluslararası boyuta taşınması için sembolik anlamlar da ifade eden bir kitap. Nasıl ki İpek Yolu Doğu ve Batı kültürünü birbirleriyle ekonomik, kültürel, siyasi bakımdan birleştirmiş ise bu kitap da bu bağın bir sembolü” diye konuştu.
Geleneksel kıyafetler ilgi çekti
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Enstitüsü’nde öğrenim gören Türkmen öğrencilerin de geleneksel kıyafetleri ile renk kattığı etkinlik bitiminde, 2020’nin Türkmenistan Tarafsızlığın Ülkesi Yılı ilan edilişinin anısına Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a ve katılımcılara plaket takdim edildi.
Yorum Yazın