Bergama'da anayasa değişikliği konuşuldu
İzmir'in Bergama ilçesinde 'Anayasa Değişikliği ve Çevre' konulu panel düzenlendi.
- Ege Postası
- 28.03.2017 - 15:29
Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) ile Bergama Çevre Platformu öncülüğünde 'Anayasa Değişikliği ve Çevre' konulu panel düzenlendi. Panel öncesi EGEÇEP ve Bergama Çevre Platformu üyeleri Bergama pazarında 'neden hayır' içerikli broşür dağıttı. Bergama Belediyesi Haluk Elbe Konferans Salonu'nda gerçekleşen panele CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, avukat Arif Ali Cangı, gazeteci-yazar Özer Akdemir ve avukat Kerem Dikmen konuşmacı olarak katıldı.
Moderatörlüğünü Bergama Çevre Platformu dönem sözcüsü Erol Engel'in yaptığı etkinlikte, ‘Bergama Çevre Direnişi', ‘Yeni Anayasa ve Çevre' konusu konuşuldu. Panelde ilk olarak gazeteci-yazar Özer Akdemir'in 'Bergama Çevre Hareketi ve Türkiye'deki çevre mücadeleleri' konulu belgesel filmi ile slayt gösterimi izlendi. 'Anayasa paketi ve referandum yaşamımızda neler değiştirecek'' başlıklı sunumu yapan avukat Kerem Dikmen, İzmir'de Baro'ya bağlı 30 avukat ile birlikte köy köy gezerek yeni anayasa değişikliğini anlattıklarını söyledi. Dikmen, gezdikleri köylerde vatandaşların hayır oyu verirlerse bunun bir suç gibi lanse edilmesi algısıyla karşılaştıklarını ifade etti.
EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Arif Ali Cangı ise çocuklar, ülke, doğa ve dünyanın geleceği için sorumlulukları bulunduğunu hatırlatarak "Anayasa değişikliğinin özünü cumhurbaşkanlığı kurumunda yapılan değişiklikler, cumhurbaşkanında pek çok yetkinin toplanması oluşturuyor. Karar vermemiz gereken şey, kim olursa olsun tek bir kişinin bu kadar önemli atama yetkilerine sahip olmasına, ülkeyi savaşa sürükleyebilecek milli güvenlik politikalarını belirlemesine, kararnamelerle ve yönetmeliklerle ülkeyi tek başına yönetmesine ne diyeceğimiz'" dedi. Panelin son konuşmacısı Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise Bergama'daki çevre kararlarında haksızlıklar yaşandığını öne sürerek "Türkiye çağdaş anlamda, katılımcı bir demokrasiyle yönetiliyor olsaydı, ülke normal bir süreçten geçseydi bugün burada başka şeyler konuşurduk. Çevre hukukunu daha nasıl geliştireceğimizi, çocuklarımızın geleceğini, yaşamı konuşurduk. Çağdaş demokrasilerde böyle olur. Kimin yazdığı belli olmayan bir anayasa apar topar mecliste görüşülerek önümüze getirildi. Ve biz bugün hala bu anayasanın ortaya çıkaracağı olumsuzlukları, felaketleri anlatmaya çalışıyoruz. Kim olursa olsun, tüm yetkilerin bir kişide toplanmasının doğuracağı sonuçları konuşuyoruz" dedi.
Yorum Yazın