Dolar 34,6570
%0.04
Euro 36,5877
%0.57
Altın 2.942,120
%0.36
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bergama'da doğalgaz bilgilendirme toplantısı yapıldı

Bergama'da doğalgaz bilgilendirme toplantısı yapıldı

Bergama Belediyesi önümüzdeki dönemde Bergama’ya getirilmesi planlanan doğal gaz ile ilgili Haluk Elbe Toplantı Salonu'nda “Doğalgaz Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi.

  • Ege Postası
  • 22.01.2016 - 12:01
Bergama Belediyesi’nin talebi üzerine düzenlenen toplantıda, %10 hissesine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sahip olduğu İzmir Gaz A.Ş.'nin, Genel Müdür Yardımcısı Ercüment Duman’ın yaptığı sunum ile katılımcılar bilgilendirildi. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç’in açılış konuşması yaptığı toplantıya İlçe Kaymakamı Osman Nuri Canatan, İlçe Emniyet Müdürü Ayhun Yumrukkaya, Belediye Başkan Yardımcıları Ümit Atlam, Ali Kahyaoğlu, Siyasi Parti İlçe Başkanları ve yöneticileri, muhtarlar, Sivil Toplum Örgütleri temsilcileri ile basın mensupları katıldı.
 
Toplantının yapılış amacı ile ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, konunun istismar edilerek kamuoyuna siyasi veya başka çeşitli nedenlerle yanlış bilgilendirmeler yapılmasının önüne geçmek için düzenlendiğini söyledi. Başkan Gönenç; "Geçtiğimiz yıl içerisinde İzmir Gaz’ın lisans alanı içinde Kınık ve Bergama’da yer aldı. Bütünşehir yasasından sonra önceki durumda İzmir Gaz’ın Aliağa’ya kadar dağıtım lisansı vardı. Dağıtım lisansı bölgesi dâhilinde ve içinde bulunan her yere bu şirket bu hizmeti götürüyor. Dolayısıyla 2015 yılındaki bu yeni karardan sonra Kınık, Bergama ve Ödemiş İzmir Gaz’ın dağıtım alanının içine girdi. Ve bu 3 ilçe ile ilgili projelendirme çalışmaları başlatıldı. Biz bugün burada yapılan çalışmalarda nasıl bir yol izlenecek, doğal gazın bağlantısı Bergama’ya nasıl ve hangi koşullarda gelecek, zaman açısından öngörü nedir, 2016 yılında, 2017 yılında bu işin ne kadarı yapılabilir gibi sorularımızın yanıtlarını ilk ağızdan öğreneceğiz" dedi.
 
BERGAMA'YA GAZI ULAŞTIRACAĞIZ
İzmir Gaz A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ercüment Duman konuşmasına yaptığı proje sunumu ile başladı. İzmir Gaz AŞ’nin faaliyet alanı bugüne kadar İzmir ve ilçelerinde yapmış olduğu çalışmalar ile 2015 yılı itibari ile Bergama, Kınık ve Ödemiş ilçelerinde yapılması planlanan Doğalgaz projesi hakkında bilgi verdi.
 
İzmir Gaz A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ercüment Duman "Şu anda Akhisar içerisinden geçen ve İstanbul’dan İzmir’e kadar uzanan boru hattından bir branşman alıp Kınık’a kadar yüksek basınçta bir boru hattı çekeceğiz. Kınık’ta bir şehir giriş istasyonu kuracağız. Onun çıkışından da çelik hatlarla Bergama’ya geleceğiz. Mümkün olduğunca işi hızlandırmak için en az kamulaştırma gerekecek güzergâhları seçerek Bergama’ya gazı ulaştıracağız" dedi. Duman; "Bergama’nın lisans alanına dâhil edilmesi ile ilgili geçtiğimiz Ağustos ayında kurul kararı alındı. Bu karar alınırken biz zaten ana tasarım projelerini hazırlamıştık. Sonrasında biz BOTAŞ ile bağlantı anlaşması yaptık bu yapacağımız hat ile ilgili. Hattın inşasını biz yapacağız ama o hat ile ilgili BOTAŞ mülkiyetine gireceği için kamulaştırmayı yapacak. Kamulaştırma süreci genelde 1 yıl sürer. Dolayısıyla bu süreç 2016 yılı ortalarını buluyor. Bu hat 34,5 kilometrelik bir hat. Bu yılın sonuna kadar biz bu hattı tamamlamaya çalışacağız. Biz Bu hat ile ilgili tüm maliyeti ve süreci EPDK’ya verdik. Muhtemelen 1 ya da 2 ay içerisinde EPDK burası ile ilgili kararını bildirecek. İzmir gaz olarak bizim programımız 2017 yılı içerisinde Bergama ile ilgili imalatlara başlamak ve aynı yıl içerisinde gaz vermeye başlamak" dedi.
 
DOĞALGAZ’IN ULAŞIMI AKHİSAR ÜZERİNDEN OLACAK
Ardından tekrar söz alan Başkan Gönenç "Doğalgazın Bergama’ya ulaşımı Akhisar üzerinden olacak. Akhisar'da ki hattan Kınık Organize sanayi girişine kadar 75 bar olarak gelecek. Kınık organize sanayide 19 bar’a düşecek. Bergama’ya yine 19 bar olarak gelecek. Bergama'da kent merkezinde şu anda proje net olarak bitmemiş ise de 4 tane bölge regretör kurulması planlanıyor. Bu kurulması planlanan bölge regretörleri ile ilgili net bir lokasyon bize iletilmiş değil. İletildiğinde biz nasıl Gediz Elektriğe ya da TEDAŞ’a trafolar için yer gösteriyorsak ve veriyorsak İzmir Gaz için de yer tahsis edeceğiz. Akhisar ile Kınık arasındaki hat kamulaştırma yapılarak gelecek ama Kınık ile Bergama arası mümkün olduğunca kadastral yollarla yani hem kamulaştırma maliyetinin çok fazla olmaması gibi avantaj da olmuş olacak hem de zaman açısından belki de daha kısa süre içerisinde gelmesi mümkün olacak. Çünkü kamulaştırma süreçleri ciddi zaman alacak olan süreçler. Çünkü Doğalgaz 2017 yılında Bergama’ya geldiğinde yeni yapılacak binaların daha güvenli bir şekilde hem bina sahipleri açısından ek bir külfet getirmeden hem de kent estetiği açısından evler daha yeni yapılırken belediye olarak projede biz bir takım şeyleri görmek isteyeceğiz. Bununla ilgili İzmir Gaz ile görüşüp bu yıl içinde meclis kararı alacağız’’ dedi.
 
YENİLENEBİLİR VE YERLİ ENERJİ KAYNAKLARINDAN YANAYIM
Belediye'nin jeotermal enerji ile ilgili olarak ne gibi bir yol izleyeceği sorusunu yanıtlayan Başkan Gönenç; "Doğalgaz'ın Bergama'ya gelmesi, bizim jeotermal ile ilgili yaptığımız ya da yapmayı planladığımız çalışmalarda herhangi bir karar değişikliği doğurmayacak. Aslında doğru olan yenilenebilir enerji ve yerli kaynakların kullanılması. Bu doğalgaza karşı olduğumuz anlamına gelmiyor. Ama bizim elimizde jeotermal gibi çevre dostu yenilebilir ve yerli bir kaynak varsa biz bununla ilgili maksimum ne yapmamız gerekiyorsa yapmalıyız. Keşke rezerv elverse bunu biz tamamen yaygınlaştırabilsek. Örneğin Dikili’nin bize göre daha avantajlı bir jeotermal enerji kaynağı var. Hem rezerv hem de sıcaklığı anlamında avantajlı. Bizim buradaki sularımızda maksimum 60-65 derece, son açtığımız kuyuda 55 derece, ama Dikili’de kaynarca bölgesinde 90-100 derece kaynaklar söz konusu. O nedenle doğalgaz lisans alanı genişletilmesinde Dikili ile ilgili bir talep olmadı. Bergama’da ki rezerv ve sıcaklık çok geniş bir alanı ısıtmaya yetecek bir miktarda değil. Ama Jeotermal ile ilgili uygulamalarımızda bir değişiklik yok. Yapmamız gereken işleri yapıyoruz. Bayatlı ve Yuvam Sitesine jeotermal verebiliyoruz. Isıtabildiğimiz 400 abonemiz var. Burada kalorimetre uygulamasına başladık. Kim ne kadar enerji kullandıysa o kadar ödeyecek. Bu da haksız kullanımı engelleyecek. Buradan da belki % 20 yeni abone alabilme imkânımız olacak” dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.