Bergama'da tarım ve hayvancılık zirvesi
İzmir'in Bergama ilçesinde, '4. Bakırçay Tarım ve Hayvancılık Zirvesi' gerçekleştirildi. Kozak Yaylası'nda yaşanan çam fıstığı sorununa ve köylülerin durumuna değinen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Yıllardır dışarıya göç vermeden Türkiye'nin en varlıklı köyleri olarak yaşamlarını sürdürürlerken, bir takım verim kayıpları nedeniyle onlar da göç vermeye başladı" dedi. Gönenç ve Sürekli'den zirvede çarpıcı mesajlar
- Ege Postası
- 20.03.2018 - 11:31
Bergama Belediyesi, Bergama Ziraat Odası ve Bakırçay Gazetesi organizasyonuyla Bergama Kültür Merkezi BerKM'de '4. Bakırçay Tarım ve Hayvancılık Zirvesi' yapıldı. AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, İzmir Ziraat Odası ikinci Başkanı Arif Metin Karagöl, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Vekili Musa Bakan, Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper, Bergama İlçe Tarım Müdürü Adem Aklar, Bakırçay Gazetesi sahibi Rıdvan Karapehlivan, siyasi parti temsilcileri ve üreticiler zirveye katıldı.
KOZAK YAYLASI İÇİN ARAŞTIRMA MERKEZİ
Zirvede konuşma yapan Başkan Gönenç, "Tarım bu ülkenin en önemli potansiyellerinden birisi. Bergama bereketli Bakırçay Ovası toprakları üzerinde kurulu bir tarım ilçesi. Bergama denince aklımıza tarih ve kültür geliyor. Bir yandan da bu bereketli topraklar üzerinde kurulu 114 köyü ve 5 beldesi ile birlikte çok önemli bir tarımsal merkez geliyor. Buradaki pamuğun kalitesini herkes biliyor. Son yıllarda domates, mısır ve tohum üretimlerindeki avantajlarımız biliniyor. En önemli sorunumuz, köylerin hızla boşalması ve yaşlı nüfus. Bu bereketli topraklardaki üretim gücünü yavaş yavaş kaybediyoruz. Genç nüfus giderek tarımdan uzaklaşıyor. Bu genç nüfusu tarıma nasıl döndürebiliriz, bunu konuşmamız gerekiyor" dedi. Kozak'taki verimin düşmesine değinen Gönenç, "Bergama özeliyle ilgili en önemli noktalarımızdan biri de Kozak bölgesi. Bundan yıllar önce oradaki muhtarlar tarafından yaşama geçirilen özel ağaçlandırma sahaları, çam fıstığı ormanları Türkiye'ye örnek olabilecek önemli bir model. Yıllardır dışarıya göç vermeden Türkiye'nin en varlıklı köyleri olarak yaşamlarını sürdürürlerken, bir takım verim kayıpları nedeniyle onlar da göç vermeye başladı. Hatta ağaçlar kesilmeye ve kereste yapılmaya başlandı. Kozak'taki sorunu araştıracak ve sorunu tespit edecek acil bir ekip kurulmalı. Somut olarak bu işin gerekçelerini ortaya koyabilecek bir enstitü ya da araştırma merkezi ve kurula ihtiyaç var. Bu konuda da biran önce umarım gerekli adımlar atılır. Gerek Bergama Belediyesi gerekse İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda her türlü desteği ve hizmeti vermeye hazır" dedi.
"TARIMIN ALTIN OLDUĞU DÖNEMLERE GERİ DÖNECEĞİZ"
AK Partili Milletvekili Sürekli ise, "Geçen yıl tarımsal hasılatta Avrupa birincisiyiz. Genç çiftçiye destek projemiz var. Bu proje devam edecek. Köylerden kente doğru bir akın olduğu, çiftçiliğin öneminin azaldığı konusunda tespitler var. Biz bu tespitlerin sonucunu izale etmek, gidermek ve eskiye dönmek, tarımın altın olduğu dönemlere geri dönmek için elimizden geleni yapıyoruz. Sayın Belediye Başkanımızın da söylediği Kozak'taki çamfıstığı ile ilgili destekleme sorununu çözmeye çalışıyoruz. Her geldiğimde bununla ilgili şikayetleri dinliyorum. Bu sadece Bergama'da karşılaştığımız bir sorun değil. Akdeniz'in de bir sorunu. Çözüm için sadece Türkiye çapında değil, İspanya'sıyla İtalya'sıyla hep beraber çalışıyoruz. Kozak bizim için çok önemli. Bergama'nın her yeri, Bakırçay çok önemli. Pamuk, GDO'suz tohum çok önemli. Altın günlerine dönmeye başladık. Geçtiğimiz yıllar bunu hep beraber hissettik. Pamuk üretiminde İzmir geneli yüzde 5.7 ile Türkiye'de 4'üncü oldu. Birçok sektörde, birçok dalda İzmir tarımsal alanda önemli. Bergama'mızda sanayi var, tarih var, turizm var, tarım var. Biz bunları bir plan içerisinde çalışarak, Bakırçay'ı zirveye taşıyacağız. Bütün bunları yaparken çevreyi de ihmal etmeyeceğiz" dedi.
ÇANDARLI'DA ENDÜSTRİ LİMANI DÜŞÜNÜLÜYOR
Çandarlı Limanı'na da değinen Sürekli, "Çandarlı Limanı'nın yapımında bir gecikme oldu. Bunu hepiniz biliyorsunuz. Konteyner limancılığındaki dağılmadan dolayı bir konsept değişikliğine gidildi. Çandarlı Limanı artık endüstri limanı olarak düşünülüyor. Buna bağlı olarak bu bölgede çok büyük bir endüstri tesisinin de çalışması, planlaması yapılıyor" dedi.
Konuşmaların ardından ise moderatörlüğünü Ege üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Akın Olgun'un yaptığı 'Kırsal Kalkınma'da İzmir Modeli' konulu oturum yapıldı. Yapılan oturuma ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay, İzmir Arı Birliği Başkanı Hüseyin Şengül, İğdeli ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Süleyman Top konuşmacı olarak katıldı. İki gün süren zirvenin son gününde 'Üründen üreticiye, üreticiden tarım endüstrisine Bakırçay tarım ve hayvancılığı', 'Akıllı tarım teknolojileri', 'Bakırçay ürün deseni', 'Bakırçay'ın beyaz altını pamuk', 'Bakırçay'ın domatesi ve kurutulmuş lezzetler', 'Bakırçay'da seracılık ve geleceği', 'Bakırçay'da meyvecilik ve geleceği' ve 'Bakırçay'da süt ve hayvancılık' konuları işlendi.
Yorum Yazın