Bergama'ya bu sene de İZBAN yok!
İZBAN'ı Bergama'ya götürecek 40 kilometrelik raylı sistem projesinin geçtiğimiz yıl Kalkınma Bakanlığı tarafından yatırım planından çıkartılmasıyla başlayan şok bu yıl da devam ediyor. Aliağa-Çandarlı Limanı olarak değişen güzergah konusunda ısrarını sürdüren Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Bergama'yı 2016 yılında da yatırım programına almayacağını duyurdu. Bergama'ya ikinci şok
- Ege Postası
- 03.02.2016 - 13:24
BERGAMA'YA BU YIL DA ONAY YOK!
Önceliği "Aliağa-Çandarlı Demiryolu Bağlantısı" projesine vereceğini belirten TCDD yetkililerinin bu kararı Bergama'da yeniden hayal kırıklığı yarattı. Bu gelişmeyle birlikte kentin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'nde bulunan iki ilçesi Bergama ile Selçuk'un raylı sistemle birleştirilmesine yönelik hedefleri de yine başka bahara kaldı.
BAKANLIK ÇANDARLI ISRARINDAN VAZGEÇMEDİ
Kalkınma Bakanlığı'nın önceki yıl aldığı karar doğrultusunda Bergama demiryolu bağlantısını projeden çıkartılarak hattın Çandarlı'da son bulacağı açıklamıştı. Raylı sistemin güneyde Selçuk'a kadar uzatılması için çalışmalar devam ederken, kuzeyde Bergama'ya gelmesini bekleyen ilçe halkı ise hayal kırıklığına uğramıştı. 2016 yılı yatırım programına alınması için onay beklenen ve Bergama'ya ekonomik ile turistik anlamda can katacak demiryolu projesi için bu yıl da beklenen haber gelmeyince umutlar bir kez daha suya düştü. Kamulaştırma programı, güzergah planı, altyapı projeleri büyük ölçüde tamamlanan projeye bu sefer de beklenen onay çıkmayınca Bergama'nın raylı sistemle kavuşması en az 1 sene daha sarkacak. Sıfırdan ray döşemesi yapılacak olan Çandarlı-Bergama arasının önümüzdeki sene yatırım programına alınması bekleniyor. Programa alınması durumunda TCDD ray ve sinyalizasyon sistemi üzerinde çalışacak, Büyükşehir ise sistemdeki durakların inşaatlarını yapacak. Hat sayesinde kentin iki UNESCO Dünya Mirası Selçuk ile Bergama, 190 kilometreye yakın raylı sistemle bağlanacak.
KOCAOĞLU SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Geçtiğimiz yıl yaşanan şok sonrasında Bergama'da katıldığı bir törende konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bu konu üzerinde mutabık kalınmış, İZBAN genel protokolü içinde her bakanın, siyasinin Selçuk'tan Bergama'ya diye nutuk attığı bir projedir. Bu hattın projeleri yapılmış, yol güzergahı belirlenmiştir. Biz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen bütün istasyon, alt üst geçitleri yapmaya, ihaleye çıkmaya hazırız. Sonra bir kara haber geldi. 'Efendim Çandarlı Limanı'na kadar gelecek'. Oraya zaten demiryolu gelecekti. Çandarlı Bergama arası niye yatırım programından çıkarıld? Bunun takipçisi olacağız. Bundan taviz vermek yok. İnsanlık tarihinin en önemli yerleşkelerinden Bergama ile Efes, demiryolu ile birleşecektir. Bunun önünü kimse kesemez. Kesen de İzmirli hemşerilerimizden gereken cevabı alır" demiş ve İZBAN'ın ilçeye ulaşması konusunda gayretlerini sürdürdüklerini kaydetmişti.
BERGAMA'NIN ONLARCA YILLIK RÜYASI GERÇEK OLACAK MI'
Aliağa-Cumaovası arasındaki banliyö hattında hizmet veren, havalimanı bağlantılı, en büyük kent içi raylı toplu taşıma sistemlerinden biri olan İZBAN, yolculu ön işletmeye 30 Ağustos 2010 tarihinde başladı. İZBAN, TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 50 ortaklıklarıyla kuruldu. Şirket, bu özelliği ve günde 3 bin yolcunun taşındığı bir hat üzerinde yaratılan inovasyonla 225 bin yolcuya ulaşılmasını sağladığı gerekçesiyle, Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) tarafından 2013 yılında "En İyi İşbirliği" kategorisinde büyük ödüle layık görüldü. İşletmeye 31 istasyonla başlayan İZBAN'ın istasyon sayısı, Hilal'in açılmasıyla birlikte 32'ye yükseldi. Hilal, İzmir Metrosu ile İZBAN'ın, Halkapınar'dan sonraki ikinci kesişme noktası olurken, özellikle Güney yönünden gelen yolcuların, İzmir Metrosu'na aktarma yaparak Konak yönüne ulaşmalarında büyük kolaylık sağladı. Günde 550 bin yolcu hedefine doğru ilerleyen İZBAN'ın, Cumaovası'ndan sonraki istasyonları olan Develi, Tekeli, Pancar, Torbalı, Tepeköy ve Kuşçuburun'un açılmasıyla birlikte hat uzunluğu 111 kilometreyi bulacak. Bergama ve Selçuk'a kadar uzanacak olan İZBAN hattı, proje tamamlandığında önce 145, ardından 185 kilometreye ulaşacak.
Yorum Yazın