Dolar 34,6904
%0.26
Euro 36,7503
%0.37
Altın 2.961,830
%0.92
Bist-100 9.652,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bilal Doğan’dan ESHOT Faaliyet Raporu’na tepki

Bilal Doğan’dan ESHOT Faaliyet Raporu’na tepki

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, ESHOT’un 2017 yılı faaliyet raporunu ‘faaliyetsizlik’ raporu olarak nitelendirerek, “Biz bakarken, kentimiz için utandık, yüzümüz kızardı. ESHOT artık bu belediyenin sırtında bir kambur, bütçedeki kara bir delik ve fiziken tabelası asılı olsa bile fiilen iflas etmiş, zararına çalıştırılan bir kurumdur. ESHOT bu haliyle nasıl hizmet versin'” dedi.

  • Ege Postası
  • 12.04.2018 - 13:04

EGEPOSTASI-İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2017 yılı faaliyet raporuna ilişkin görüş ve önerilerini sunan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, kurumun bir yıllık faaliyetlerinin anlatıldığı raporun faaliyet değil faaliyetsizlik raporu olduğunu savundu.

BAKARKEN KENTİMİZ İÇİN UTANDIK, YÜZÜMÜZ KIZARDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, “Kurumun bir yıllık faaliyetlerini anlatan bu rapor kitapçıkları aslında nasıl da hiçbir şey yapılmadığının, bunun faaliyet raporu değil aslında faaliyetsizlik raporu olduğunun en bariz göstergesidir. Elimizdeki kitapçıkları bastırmak için verilen paraya acıdık. Hazırlayan arkadaşlarımızın emeklerine sağlık ancak, belli ki zorlamayla, olmayan faaliyetleri anlatmak da bu kadar güç oluyor. Biz bakarken, kentimiz için utandık, yüzümüz kızardı. Umarız kurumu yönetenlerden başta siz olmak üzere, seneye bu kente yakışır çalışmalar ve Türkiye'ye örnek olacak projeler görmek nasip olur” dedi.

ESHOT ARTIK BİR KAMBUR, BİR KARA DELİK…

Bilal Doğan, ESHOT’un faaliyet raporunda yatırımla ilgili bir madde göremediklerini, tamirat-tadilat-rutin işler-araç bakımlar, personel giderlerinin büyük yer kapladığını dile getirerek, ESHOT’un bu haliyle büyküşehir belediyesinin sırtında bir kambur haline geldiğini savundu:

“Neresinden tutarsanız tutun elde kalan bu faaliyetsizlik raporunda ne var ne yok bir bakalım dedik, ama inanın kentimize yakışmayan, vizyondan uzak, günü kurtarmaya dayalı rutin hizmetleri anlatan bir çalışmayla karşılaştık. İçerisinde bu kentin geleceğine fayda sağlayacak, harcanan paraları hak edecek inanın en ufak bir yatırım dahi bulunmuyor. Bir yıl daha tamirat, tadilat, rutin işler, araç bakımları, tesis giderleri, personel maaşları ve fatura ödemeleriyle geride kalmış.  Karşımızdaki bu gerçeğe baktığımızda şunu söylemek güç olmayacaktır. ESHOT artık bu belediyenin sırtında bir kambur, bütçedeki kara bir delik ve fiziken tabelası asılı olsa bile fiilen iflas etmiş, zararına çalıştırılan bir kurumdur.”

ESHOT BU HALİYLE BU KENTE NASIL HİZMET ETSİN'

“Ne acıdır ki, uygulanan bu fiyat politikası ve üst üste gelen tarife değişikliklerinin karşılığını bu kitapta göremedik. Emin olun, İzmirlilerin kızdığı kadar var” diyen Bilal Doğan, ESHOT’un bütçesi ile giderlerinin birbirine uymadığını istatistiki bilgilerle anlattı ve  

“2017 yılında 731 milyon 767 bin 512 liralık harcama yapan, buna karşılık 735 milyon 163 bin 971 lira gelir elde eden ESHOT Genel Müdürlüğü'nün bütçesin yapılan zamlar ve Büyükşehir Belediyesi'nin kasasından aktarılan 342 milyon 155 bin liralık kaynakla denkleştirildiğini görüyoruz. Yani evdeki hesap yine çarşıya tutmamış, bütçe yine ucu ucuna denkleştirilmiş. Adeta tüketim canavarına dönen ve sabit harcamalarla yılı kapatan kurumun 2017'de araç bakım onarımları, personel maaş ödemeleri ve tüketime yönelik mal alımları bütçenin yarısına yaklaşırken harcanana para 300 milyon lirayı aşmış. Görev zararları, borç ödemeleri de işin içine eklenince bu tutar 370 milyon liraya yaklaşmış ve bütçenin yarısı hizmete harcanmamış. Bunlar yetmemiş bir de, maddi durumu çok iyi gibi belediye şirketlerine sermaye artış yolu ile kaynak aktarılmış. Yani yine borç alıp, borç vermiş. ESHOT bu haliyle bu kente nasıl hizmet üretsin'” diye sordu.

BORÇ PARAYLA BORÇ MU ÖDENMİŞ'

Personel sayısının 4 bin 162’ye ulaştığına da dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, buna karşın alınan 70 milyon liralık borcun nereye harcandığını sormayı da ihmal etmedi:

“Yapılan kayda değer bir çalışma olmamasına karşın kurumun personel sayısı bu sene 4 bin 162 rakamıyla son 5 yılın zirvesine ulaştığını görüyoruz. Dediğimiz gibi, üretilen bir hizmet olmadığından pek ümitli, değiliz ama umarız bunun faydasını önümüzdeki yıllarda görürüz.  Ortada fiziki bir yatırım yok. 7 adet atölye ve garaja ilaveten 8 ayrı hizmet binasına yenileri eklenememiş. Doğru düzgün araç alımı yok. Dünya yenilenebilir enerji kaynaklarını, elektrikli otobüsleri, hybrid motor teknolojilerini konuşurken, siz hala benzinli otobüs peşindesiniz. Çağın o kadar gerisinde kalmışız ki, halen araç tamirleri ve bakımları bütçedeki ana kalemler arasında. Peki o halde bütçedeki onca gider nereye harcanmı? Şimdi soruyoruz, bütçeye göre aldığımız 70 milyon liralık borç nereye harcand? Bu kaynakla maaş mı ödedik, araç tamirlerini mi yaptık, akaryakıt mı satın aldı? Ayrıca, 70 milyon 600 bin lira borç alınıp, 87 milyon 493 bin 436 lira geri ödemesi yapılmış. Borç parayla borç mu ödenmi? Bu nasıl bir tutarsızlıktır'”

20 ARAÇ FİLO MUDUR, ONU İZMİRLİLERİN  TAKDİRİNE BIRAKIYORUZ

Açıklamalarında elektrikli otobüslere de bir bölüm ayıran Bilal Doğan, 20 elektrikli otobüs alımının filo olarak açıklanmasını İzmirlilerin takdirine bıraktıklarını dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, elektrikli araç alımının devamının neden gelmediğini de sorularının arasına ekledi:

“Kitapçıklarda çevreci enerji modeli ve çevre dostu ulaşım olarak lanse edilen elektrikli otobüs filosu bölümü aslında apayrı bir inceleme konusudur. Türkiye'de ilk olarak bahsi geçen bu otobüslerin aslında ilk olmadığını ve diğer birçok ilin İzmir'den önce bu sistemi kullanmaya başladığını hatırlayacak olursanız geçmişte burada örnekleriyle çeşitli seferler diğer illerdeki çeşitli örnekleriyle gündeme getirmiştik. Yılan hikayesine dönen ihale sürecini burada tekrar etmek istemiyoruz ama burada yaşanan bu hayal kırıklığının en büyük sebebi sürecin başarılı şekilde idare edilememiş olmasıdır. Diğer yandan, 20 araç filo mudur, onu da İzmirlilerin takdirine bırakıyoruz. Burada dikkat çekilmesi gereken asıl husus ise, uzun vadede getireceği fayda ve ekonomik tasarrufa karşın 400 araçlık asıl filo alımı projesinin rafa kaldırılmış olmasıdır. Günü kurtarmaya dayalı, reklamlarla popülistik yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, raporda bahsi geçen tüm faydalarına karşın 20 aracın devamını almamış ve çevreciliği de sözde kalmıştır. Madem bu araçlar bu kadar faydalı neden devamını getirmedini? Ayrıca, bu hamlenizle 2020 stratejik planına koyduğunuz 400 araçlık filodan vazgeçmiş bulundunuz. Diğer yandan, 20 elektrikli otobüs için kurulacak güneş enerji santrali projeniz de bu sebepten ötürü aslında daha başlamadan ölü doğmuş ve kadük bir yatırım olmuştur. Yarım yamalak kullanıma açılan bu panellerin de aslında bir faydası dokunmadığı gibi harcanan tüm kaynak da boşa gitmiştir.”

TRAMVAYLA BİRLİKTE OTOBÜS HATLARININ KALDIRILMASI NASIL BİR FAALİYET'

“Raporda tramvayın hizmete girmesiyle birlikte otobüs hatlarında yapılan düzenlemenin aslında idarenin bir faaliyeti olarak gösterilmesine ayrıca şaşırdık. Güzergah üzerinde hizmet veren otobüs hatlarının kaldırılması ve kurumun görev yükünün azalması nasıl bir faaliyettir'” diye soran AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, yeni elektronik ulaşım kartlarıyla ilgili eleştirilerde de bulundu:

“Yine idarenin faaliyetlerinin tanıtıldığı bölümde bazı açıklamalar yetersiz kalmış. Yeni elektronik ulaşım kartlarının satış rakamlarından bahsettiğiniz bu bölümde keşke konuyla ilgili gerçekleri de yazsaydınız. Kart satışları bir yana, vatandaşların diğer illerde bedava dağıtılmasına karşın İzmir'de zorla satılan bu kartlara karşı açtıkları davalar, sistem geçişinde yaşanan 15 günlük hizmet kesintisi ve oluşan kamu zararı, istasyonlar ve aktarma merkezleri önünde çile çeken vatandaşların oluşturduğu uzun kuyruklar ve bu çağda satışa sunduğunuz kağıt biletleri de keşke tüm gerçekliği ile burada anlatsaydınız.”

DURAKLARIN SADECE 3 BİN 85’İ KAPALI, 8 BİN 247 HALA AÇIK

AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, büyükşehir belediyesinin akıllı durak hamlesinin de yerinde saydığını savunarak, şunları söyledi:

“Kağıt bilet demişken, ulaşımda bir başka devrim hamlesi olarak nitelenen akıllı duraklar ile ilgili bilgilere baktığımızda halen çalışma devam ediyor, sistem hazırlıkları sürüyor ve -cek, -cak ifadeleri görüyoruz. Ne yazık ki, son üç yıldır bu çalışmalar tamamlanamadı ve duraklarda otobüs ve sefer bilgileri yerine halen sistem test aşamasındadır yazısını görmekteyiz. Ne çalışmaymış ki, üç yıldır bitmedi... Siz akıllı durağı bırakın da gelin vatandaşın yazın derme çatma kurulan yeteriz duraklarda çektiği çileyi bir görün. Masa başında hizmet üretildiği için, vatandaşın şikayetlerini bilmeyebilirsiniz ama, en azından internete bir girip diğer illerimizdeki ve dünyadaki otobüs duraklarını en azından bir inceleyin. Diğerlerine bakınca İzmir'deki durakların aslında gecekondu gibi kaldığını göreceksiniz. Kentimizde bulunan durakların sadece 3085 adedi kapalı durak iken 8247 durak ile hizmet verilmektedir, bu rakam yetersiz kalmaktadır.”

KALİTEYİ YÜKSELTTİĞİNİZE İNANIYOR MUSUNUZ'

Açıklamalarını, “Toplamda bin 534 araçla vatandaşa hizmet veren ESHOT'un araç yaşı ile yine övünebilirsiniz, Avrupa standartlarından bahsedebilirsiniz, ancak sokaktaki gerçekleri de hatırlatmak bizim görevimizdir. Kağıt üstünde her şey iyi güzel hoş da, en iyi otobüs sizde olsa bile bu işletme mantığı ile daha yapacak çok işiniz var... Vatandaş kredi notalarına ya da otobüslerin yaşına değil, duraklarda dakikalarca beklediği otobüse, aktarma çilesine, çalışmayan dolum cihazlarınıza, arıza veren sisteminize, zorla satılan yeni ulaşım kartlarına, balık istifi giden araçlara, bir türlü çözemediğiniz trafik kaosuna bakıyor. Raylı sistemin geliştirilmesiyle birlikte ESHOT'un artık bu kente verdiği hizmetin de azaldığını, yolcu sayılarındaki düşüşün devam ettiğiniz görmekteyiz. Bunda sadece raylı sistem değil, verilen kalitenin hizmetsizliği de etkili olmaktadır. Hani hep diyoruz ya, otobüsü gören kaçıyor diye. Bu rakamlar da söylediklerimizi doğrular nitelikte. İZBAN ve Metronun toplam yolcu sayısı artık bu yıl ESHOT'a iyice yaklaşırken, otobüslerle taşınan yolcu sayısı ise 2 bin 17 senesinde toplamda 247 milyon 619 bin 759 olmuştur” diye sürdüren Bilal Doğan, “Bu faaliyetsizlik raporunda birçok muğlak ve üstünkörü yazılmış ifade bulunmaktadır. Stratejik amaçlarda yer aldığı üzere, siz kurum olarak bu kentteki ulaşım hizmetlerinde kaliteyi yükselttiğinize inanıyor musunuz'” diye sordu.

“Genel Müdürlük Binası'na 4 adet jeneratör alımı, Gediz ağır bakım tesisleri çatı kaplaması yenilenmesi, genel müdürlük binası encümen toplantı salonu tadilatı, hasar tespit şubesi binasının tadilatı, prefabrik ofis binası alımları, internet sitelerinin işletilmesi. Liste ambar binasına istinat duvarı yapılması, atölyelerin boya badanası, idari binaların temizliği, personel eğitimleri, seminerler, masa sandalye alımları, araç tamir ve boya işleri diye uzayıp gidiyor. İzmir'in vizyonu bu m? Türkiye'nin üçüncü büyük ilinin ulaşım vizyonu boya badana tamirat tadilat mı'” diyen AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan,

Açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

“Bir yandan üzülüyoruz, diğer yandan seviniyoruz. Evet laf çok icraat yok. Ama en azından bu yıl toplu ulaşımda devrim yapmaya kalkmadınız ona da şükür. Geçtiğimiz yıl aktarmalı ulaşım çilesi, sistem arızası, kağıt bilet krizi gibi şeyler yaşamadık. Umarız gelecek yıl Seferihisar ilçesine yönelik uygulanmaya başlanan gittiğin kadar öde sistemi diğer hatlara da getirilmez ve ulaşımda yeni bir kaosa yol açmazsınız.  Özetle, hizmet değil zam üstüne zam yapan, İzmirliyi her attığı hamlede mağdur eden, çağın gereklerini yakalamak bir yana günümüzde diğer illerde uygulanan ulaşım sistemlerine dahi yabancı ESHOT'un geldiği hal ortadadır. Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü'nün durumu zaten bu ama biz İzmirliler için üzülüyoruz. Hak ettiği halde iyi hizmet alamayan hemşerilerimizin şikayetleri katlanarak artıyor. ESHOT tarihinin en kötü dört yılını geçirmiştir ve bu kadar başarısızlığı bu zaman dilimine sığdırmak da aslında takdir edilmesi gereken bir başarı halini almıştır. Umarız gelecek yol seçimlerden itibaren İzmir ulaşımı yaşadığı bu buhran dönemini de atlatacaktır ve yenilikçi, dinamik kadrolar ile sorunların tamamı çözülüp, ESHOT Genel Müdürlüğü de layık olduğu noktaya gelecektir.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.