Dolar 34,2364
%-0.01
Euro 37,6381
%0.1
Altın 2.911,310
%0.06
Bist-100 9.032,00
%-0.85

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bingöl şehitlerinin 20 yıl sonra 'uğurlama' görüntüleri ortaya çıktı

Bingöl şehitlerinin 20 yıl sonra 'uğurlama' görüntüleri ortaya çıktı

Bingöl’de–Elazığ karayolunda 20 yıl önce silahsız ve korumasız şehit edilen 33 askerden Ahmet Apak’ın toplanma bölgesi Malatya’ya gönderilirken çekilen görüntüleri ortaya çıktı. Almanya’da çalışan ve Türkiye’ye kesin dönüş...

  • Ege Postası
  • 29.05.2013 - 12:59
Bingöl’de–Elazığ karayolunda 20 yıl önce silahsız ve korumasız şehit edilen 33 askerden Ahmet Apak’ın toplanma bölgesi Malatya’ya gönderilirken çekilen görüntüleri ortaya çıktı. Almanya’da çalışan ve Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan memleketi Denizli’ye yerleşen üç çocuk babası Mustafa Apak tarafından çekilen videoda oğlu Ahmet Apak’ın yanı sıra asker arkadaşları İsmail Kaplan, İbrahim Atik, Erdal Özdemir ve Şeref Tay da yer alıyor. Denizli’de darbukalı oyun havaları eşliğinden olayın yaşandığı 24 Mayıs 1993’te Denizli’den toplanma bölgesi olan Malatya’ya uğurlanan askerlerin yol boyu görüntüleri mevcut. Saldırıdan sağ kurtulan Adanalı askerlerden Erkan Omay’ın verdiği bilgilere göre; görüntülere yansıyan askerlerden İbrahim Atik, İsmail Kaplan ve Erdal Özdemir hayatta. Ahmet Apak ve Şeref Tay ise baskında şehit düştü.

Almanya’dan getirdiği kamera ile ailenin tek erkek çocuğu Ahmet’in acemi birliğine gönderilme görüntülerini de çeken Ahmet Apak, 2008’de, eşi Vacide Apak ise 2011’de hayatını kaybetti. Ailenin Denizli’deki evli kızı Yaşar Tefci, anne ve babasının evlat acısına dayanamadığını belirtti. Babası Mustafa Apak’ın kardeşi Ahmet’i Malatya’ya kadar götürdüğünü hatırlatan Tefci, “Herhalde kalbine doğmuştu. Ama babam ‘aracın şoförü hoşuma gitmedi’ diyordu. Silahsız savunmasız halde bile bile olayın içine girdiler. İnşallah saldırı bir gün aydınlanır." dedi.

Görüntüleri izlerken buruk bir duygu yaşayan Adanalı Erkan Omay, "Yinede o güne ait bazı bilgi ve belgelerin gün yüzüne çıkması çok iyi. Keşke öteki arkadaşlarımızın da bu şekilde anıları olsa. Bular, rahmetli Ahmet Apak’ın babasının o sıralar Almanya’dan getirdiği kamera ile elde edilmiş görüntüler. Biz de olayın anısı olarak elimizde bulunduruyoruz. Gelecekte bu konuda yapılacak belgesellerde kullanılabilecek önemli bir materyal." diye konuştu.

Saldırıyı aydınlatmaya çalışırken görev yeri değiştirilen 8. Kolordu Askeri Savcısı emekli Albay İnayet Taş’ın "33 er dosyası, askeri yargının utanç abidesi" demesini ise Omay, “O dönemde yaşananlar bugün olsaydı, bunların hiçbiri gizli kapaklı kalmazdı. Fakat geçmişte birçok şey –zamanın getirdiği bir şey mi desem– gizlendi. Savcı bile 'utanç abidesi' diyorsa bunu artık Türkiye Cumhuriyeti’ne bırakıyoruz. Devletimiz her şeyi biliyor; neyin, neden; 33 erin nasıl şehit olduğunu herkes biliyor. İnşallah bir daha böyle acılar yaşanmaz. Bu acı zaten büyük bir yara." şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.