Dolar 34,1744
%0.04
Euro 38,2436
%0.21
Altın 2.912,450
%-0.27
Bist-100 9.685,00
%-0.95

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Binlerce doğa tutkunu Gaziemir'e akın edecek

Binlerce doğa tutkunu Gaziemir'e akın edecek

EÜ Botanik Bahçesi-Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Gaziemir Belediyesi’nin işbirliğiyle bölgede 309 yıl önce 37 dönüm arazi üzerinde kurulan bir botanik bahçesinin izi bulundu. Sherard’ın 12 bin bitkiyi kayıt ettiği bahçeye tüm dünya botanikçileri akın edecek

  • Ege Postası
  • 10.12.2012 - 11:08

İZMİR - Gaziemir’de 309 yıl önce İngiliz Konsolos William Sherard tarafından kurulan ve 12 bin bitki koleksiyonu yapılan botanik bahçesinin izleri bulundu. Botanik biliminin babası kabul edilen Tournefort’un öğrencisi olan Sherard’ın evinin önündeki 37 dönümlük arazide kurduğu botanik bahçesinin yeri, Garden History isimli kitap ve bir krokinin yardımıyla belirlendi. Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi-Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Gaziemir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü görevlilerinin izini buldukları bahçenin, tüm dünya botanik bahçelerinin akın etmesi bekleniyor.

‘Koleksiyonunu bağışlamış’

Botanik Bahçesi-Herbaryum Uygulama ve Araştırma Merkezi Dr. Hasan Yıldırım, Doç. Dr. Serdar Gökhan Şenol ile Dr. Ademi Fahri Pirhan, Türkiye’nin en eski botanik bahçesi unvanını kazanacak arazi ve çevresinde geniş çaplı araştırma yapacaklarını söyledi. Halen zeytin ve çam ağaçları bulunan botanik bahçesi üzerinde yapılaşma olmamasının büyük şans olduğunu dile getiren akademisyenler, “Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Sherard bu bölgede 12 bin bitkinin koleksiyonunu yapmış. Daha sonra koleksiyonunu ve kitaplarını Oxford Üniversitesi’ne bağışlamış” diye konuştu.

‘Her tür desteği vereceğiz’

Bulunan botanik bahçesi ve çevresi ile yamaçlardaki ormanlık alanda o dönemden kalma tohum ve bitkileri araştıracaklarını söyleyen öğretim görevlileri, şunları dile getirdi: “Yapılacak araştırmayla 300 yıl önce İzmir ve Gaziemir’de hangi bitkilerin bulunduğunu öğrenmiş olacağız. Yeni ya da az bilinen türleri bulabileceğiz. Avrupalı botanikçilerin de bu bölgeye yoğun ilgi göstereceğini tahmin ediyoruz.” Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol da, “Hepimizi heyecanlandıran bu konuyla ilgili yapılacak çalışmalar ile araştırmalara her belediye olarak her türlü desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

BOTANİK BİLİMİ NEDİR'

Bitkileri konu alan, onları türlerine göre belirli bir düzenle inceleyen, nitelik ve özelliklerini esas tutarak sınıflandıran bilim kolu "botanik" diye isimlendirilir. Yeryüzünde yaklaşık 1 milyona yakın bitki bulunduğu için, botanik çok geniş kapsamlı bir bilimdir. Botanik konusunda en eski çalışmaları yapan kimse, eski Yunan bilgini Aristoteles'in öğrencisi Teophrastos’tur (M. Ö.380-327). Fransız botanikçi J. P. Tournefort (1656-1708 ), sınıflandırma işini daha ayrıntılı ve bilimsel bir düzende geliştirmiştir. Botanik bilimi emekleme, acemi adımlarla yürüme dönemlerini geride bırakmıştır. Modern laboratuar çalışmaları, modern teknik, bilimsel olanaklar, botaniğin bugünkü durumuna ulaşmasını sağlamıştır.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.