Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Binlerce yürek Kubilay için attı

Binlerce yürek Kubilay için attı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu binlerce kişi, Devrim Şehidi Kubilay için Menemen’e aktı. 300 metrelik dev Türk Bayrağı açılan korteje çok sayıda vatandaş katıldı. Törene katılmayan İzmir Valisi Cahit Kıraç’a tepki olarak ‘vali istifa’ sloganları atıldı…

  • Ege Postası
  • 23.12.2012 - 17:43
SERCAN AVCI/HABER SERVİSi -  Devrim şehidi Yedek Subay Öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay’ın,  Menemen’de gericiler tarafından katledilişinin  82. yıl dönümünde Yıldıztepe’deki  Kubilay Anıtı’nda anma töreni düzenlendi. Geçtiğimiz yıl törene ilk kez katılan  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yine yer aldığı anma töreninde zaman zaman izdiham yaşandı. Anma törenleri, saat 09.00'da, Menemen Tren Garı'nda toplanan grupların, 'Demokrasi ve Laiklik' yürüyüşüyle başladı. Korteje Menemen Belediye Bandosu marşlarıyla eşlik etti.  Törene, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, CHP genel başkan yardımcıları Gökhan Günaydın, Adnan Keskin, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Menemen Kaymakamı Mustafa Gürdal,Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, Atatürkçü Düşünce Dernekleri başkanları,  Kubilay’ın torunları, subaylar ve yaklaşık 3 bin kişi katıldı. İzmir Valisi Cahit Kıraç törene bu yıl da katılmadı.



KORTEJDE DEV BAYRAK

Kortej sırasında binlerce vatandaş yakalarında devrim şehidinin resmini, ellerinde Atatürk posterlerini ve Türk bayraklarını taşırken, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', ‘Devrim şehitleri ölümsüzdür’ 'Ne Mutlu Türküm diyene' ‘Halkın umudu Kılıçdaroğlu’  sloganları attı. Kortejde yaklaşık 300 metre uzunluğundaki Türk bayrağı açıldı. Kortej boyunca pankartlarda dikkat çekti. Yürüyüş güzergahında ‘ Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler ülkesi olamaz’ ‘Devrimlerin Cumhuriyet’in bekçisidir’ yazılı pankartlar yer aldı.  Kortejde çok sayıda dernekte yer aldı.  Askeri bölge içindeki anıtın bulunduğu Yıldıztepe'ye girişte ise askerler, siyasi içerikli pankart ve dövizleri topladı.



KOCAOĞLU İLE SOHBET ETTİ

Kemal Kılıçdaroğlu'nun alana girişi sırasında vatandaşlar sevgi gösterisinde bulunurken, CHP Lideri'nin Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ile yaklaşık 15 dakika sohbet ettiği görüldü.




“VALİ İSTİFA SLOGANLARI ATILDI”

 Yıldıztepe'deki anıtta düzenlenen törende ise ilk olarak çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu, saygı atışı yapıldı.Çelenklerin konulduğu ve konuşmaların yapıldığı sırada, ‘Vali istifa’ ‘Orduya uzanan eller kırılsın’, ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, 'ODTÜ'ye uzanan eller kırılsın'  ‘Türkiye laiktir laik kalacak’ ‘Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek’ sloganları atıldı.



ŞAHİN: BU HALK KARŞI KOYMAYI VE BAŞARMAYI ÇOK İYİ BİLİR

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin törendeki konuşmasında şunları söyledi;

“Cumhuriyetin kazanımları, Atatürk İlke ve Devrimleri ile varlıklarını sürdüremeyeceklerini anlayan dinci yobaz kesim emperyalistlerin kışkırtmaları ile her fırsatta Cumhuriyete karşı duruşlarından vazgeçmediler. 23 Aralık 1930 yılında sinsice hazırlanan plan Menemen’de uygulandı. Yiğit bekçilerimiz şehit edildi, öğretmen Kubilay ise yaralanmıştı. Daha sonra Kubilay hunharca katledildi. Bir Menemenli olarak sadece ben değil Atatürk devrimlerine sahip çıkan Menemenliler adına diyorum ki; o gün bugün acımız ve öfkemiz çok büyüktür. O gün din tacirlerinin dini kullanarak nedenli vahşileştiklerinin tarihe kara bir leke olarak yazıldığı gündür. O günlerden bugüne 82 yıl geçmiş. Bu anlayışın yoz düşünceli insanları  kara lekeli sayfaları çoğaltmaktan geri kalmadılar. 1978’de Maraş’ta evler yakıldı. İnsanlar katledildi. Unutmadık o günleri unutmadık o canileri unutmayacağız. 19 Mayısları, 29 Ekimleri yasaklayanları iyi tanımak gerek. Yıl 1980,  19 Mayıs kutlamaları hazırlıklarında  kızların kıyafetlerini bahane edilerek Çorum’da  yayınlanan bildiri ile bugün ülkeyi yönetenlerin yayınladıkları genelgeler arasında pek fark yoktur. O gün İslamcı gençlik ‘ne mutlu kanıyla canıyla cihat edenlere’…1930’larda  Atatürk devrimlerine başkaldıran yobazların cihad aracı kör  testereydi. Madımak’ta da cihad aracı ateş oldu. İnsanlar o ateşle diri diri yakıldı. 35 can susuzluktan çatladı Sivas’ta...Barış içinde kardeş içinde yaşamaktır bizim felsefemiz. Dünde böyleydi bugünde yarında böyle olacak. Kardeşçe yaşama isteğimizden hiçbir zaman ödün vermeyeceğiz. Bugün ne yazık ki o günkü İslamcı gençlik anlayışındakiler emperyalistlerin işbirlikçileri olarak karşımızda yer aldılar. O günkü cihadlarını bugün yasaklar olarak uygulamaya başladılar. Bugün gelin görün ki, özgürlük ve bağımsızlığı karakteri edinmiş kamuoyunun tanıdığı ne kadar Laikliğe inanmış ne kadar Atatürk ilkelerine inanmış Cumhuriyetçi , siyasetçi, yazar, gazeteci, bilim adamı ve asker varsa hepsi Silivri’de tutsak…Cumhuriyet karşıtları bu isteklerini eylemlerini gün be gün yaşama geçirmektedirler. Görünen o ki bu mücadelelerinden vazgeçmeyecekler. Ancak bizimde Cumhuriyeti savunmaktan vazgeçeceğimizi yarattıkları korku imparatorluğuyla sindirecekleri gafletine kapıldılar. Emperyalistlere karşı kurtuluş mücadelesi vermiş bu halk karşı koymayı ve başarmayı çok iyi bilir. Bizler Yıldıztepe’den hep birlikte inatla haykırıyoruz. Yurtta barış cihanda barış ”



“MİLYONLARCA GENÇ GÖREV BAŞINDA”

Askerler adına Topçu Binbaşı Emre Karahan konuşmasında “ Kubilay ve arkadaşlarının şehit edilişi Cumhuriyet tarihimizin ibret sayfalarında yer almıştır… Kubilay ve arkadaşları rahat uyusunlar. Milyonlarca Cumhuriyet gençliği görev başındadır. Aziz şehitlerimiz 82 yıl sonra yine sesleniyoruz. Bu mukaddes emanete yapılacak bütün saldırılar bu ülkenin aydınlık gençlerinin iman ve azim dolu göğsüne çarpacaktır” ifadelerini kullandı



“ONLARI KIYMETLİ KILAN FEDAKARLIKLARI”

Konuşması sırasında vatandaşlar tarafından ıslıklanan Menemen İlçe Kaymakamı Mustafa Gürdal ise “Onlar bağımsızlık ve Cumhuriyet mücadelesinin kritik aşamasında yiğitlik yapmıştır. Onları kıymetli kılan Cumhuriyeti korumak için yaptıkları fedakarlıktır. Bu cinayeti işleyenler insanlık dışı eylemlerinden dolayı yurttaşlarımızın vicdanlarında yargılanmıştır ” dedi.



DERECEYE GİRENLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Ardından Kubilay İlköğretim Okulu öğrencisi Nilay İnci 'Kubilay' adlı şiiri okudu. Daha sonra Atatürk'ün gençliğe hitabı ve gençliğin cevabı tüm öğrenciler tarafından okundu.İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehit Asteğmen Kubilay adına düzenlenen 'Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu'nda dereceye girenlere ve Menemen Belediyesi’nin düzenlediği Kubilay Futbol Turnuvası’nda dereceye girenlere ödülleri verildi.CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 'Halkın gururu Kılıçdaroğlu' sloganları eşliğinde ödül verdi. Tören, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk ve Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay'ın, Anıt Özel Defteri'ni imzalaması ve Kubilay ailesiyle birlikte hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu. Törene katılan protokol daha sonra Kubilay Şehitliği'ndeki askerlerin mezarlarına karanfil bıraktı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.