Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bir imzayla milyonlarca kuş ölüme terk ediliyor

Bir imzayla milyonlarca kuş ölüme terk ediliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan yeni bir kararname, Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Seyfe Gölü’nün koruma alanını daraltarak, bölgedeki ekosistemi ve özellikle flamingoları tehdit eden bir değişikliğe imza attı.

  • Ege Postası
  • 17.09.2024 - 15:02

Kararnamenin, bölgede siyanürlü altın madenciliği yapmak isteyen şirketlerin talepleri doğrultusunda yayımlandığı iddia ediliyor.

KORUMA ALANININ DARALTILMASI

15 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 8961 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Seyfe Gölü’nün tabiatı koruma alanı sınırlarını yeniden belirliyor. Kararnamede, “Kırşehir İli, Mucur İlçesi sınırları içerisindeki Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı’nın sınırlarının, ekli harita ve koordinat listesinde gösterildiği şekilde yeniden belirlenmesine” karar verildiği belirtiliyor. Bu değişiklik, bölgedeki çevre ve ekosistem koruma tedbirlerinin zayıflatılması anlamına geliyor.

MADENCİLİK TEHDİDİ

Kararnamenin yayımlanmasının ardından, bölgede altın arama ve madencilik faaliyetlerinin hız kazanması bekleniyor. Özellikle Nurol Holding’in TÜMAD Şirketi tarafından Boztepe’ye bağlı Karacaören köyünde yürütülen altın arama çalışmaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Seyfe Gölü Nitelikli Koruma Alanı sınırları içinde olduğunun anlaşılmasıyla dikkat çekmişti. Ancak yapılan ÇED raporunda maden bölgesinin koruma alanından “200 metre mesafede” olduğu belirtilmiş ve bu rapor Bakanlık tarafından onaylanmıştı. Hatalı raporun ardından yapılan düzeltme ise, Seyfe Gölü’nün koruma alanının daraltılmasıyla sonuçlandı.

HAYVANCILIK ve TARIM ÜZERİNDEKİ ETKİLER

Seyfe Gölü çevresindeki bölge, Türkiye’nin büyük bir kısmının kırmızı et ihtiyacını karşılayan önemli bir hayvancılık merkezidir. DEFAŞ Madencilik tarafından ruhsat verilen 28 bin dönümlük alan, bu bölgedeki besiciliğin temelini oluşturuyor. Bölgenin su kaynakları ve meraları, büyükbaş hayvanların beslenmesi için kritik öneme sahip. Siyanürlü madenciliğin bu bölgedeki su kaynaklarını kirletecek olması, hem çevre hem de yerel ekonomiler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.(HALK)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.