Dolar 34,5335
%-0.03
Euro 36,1510
%0.4
Altın 2.997,580
%-0.26
Bist-100 9.550,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Birleşmiş Milletler'den Tire Süt'e çıkarma

Birleşmiş Milletler'den Tire Süt'e çıkarma

İZMİR'in Tire İlçesi'ni ziyaret eden Birleşmiş Milletler Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) yetkilileri, Kalkınmada Planlama ve Çözüm Yönetimi projesi çerçevesinde Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük'ü önümüzdeki yıl Roma'da yapılacak çalıştaya davet etti.

  • Ege Postası
  • 11.06.2015 - 11:33
IFAD yetkilileri, Azerbaycan, Bosna Hersek, Cibuti, Ermenistan, Fas, Gazze, Batı Şeria, Gürcistan, Kırgızistan, Lübnan, Mısır, Moldova, Özbekistan, Sudan, Tacikistan, Tunus, Ürdün ve Yemenli tarım sektörü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 125 kişilik heyetle birlikte Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ile görüştü. IFAD yetkilileri Başkan Eskiyörük'ü önümüzdeki yıl Roma'da yapılacak çalıştaya davet etti. Tarım ve hayvancılıkta örgütlemenin önemi hakkındaki soruları yanıtlayan Eskiyörük, dünya pazarında hüküm süren vahşi kapitalizm karşısında aile işletmelerinin hayatta kalmasının tek yolunun kooperatifleşme olduğunu savundu. Tarım ve hayvancılık ile ilgili iki görüşün hakim olduğuna dikkat çeken Eskiyörük, "İlki şirket tarımcılığı, tekelleşmeyi savunur. Şirketler kar amacıyla kurulur ve karlılığı azaldığında o işi bırakabilir. Bu da dünyadaki gıda dengelerinin bozulması ve açlık anlamına geliyor. Diğer görüş ise tarımın el değiştirmemesi gerektiğini ve aile tarımcılığının gereği olan kooperatifleşmeyi savunan yaklaşımdır. Doğru olan da bu görüştür. Büyükler tekelleşerek, küçüklere yaşama şansı tanımazlar. Bu yüzden küçükler korunmalı. Korumayı sağlayacak mekanizma ise kooperatifleşmedir. Dünyada açlığı ve savaşı önlemek istiyorsak, kooperatifleşmek zorundayız" dedi.

"DEVLET KOOPERATİFİ DESTEKLESİN"

Devletin, tarımsal destekleme politikalarını oluştururken kooperatifçiliği geliştirecek teşvikler vermesi gerektiğini belirten Başkan Eskiyörük, devletin üreticinin örgütlenmesinden korkmaması gerektiğini savundu. Çiftçi örgütlerinin güçlendirilerek üreticiye destek verilebileceğini söyleyen Eskiyörük, "Şuanda ülkemizde yüzde 50 devlet hibesiyle makine veriliyor, yüz kişinin içinden 5 kişi bundan faydalanabiliyor. Ayrıca hibeyle verilen makineden sadece hibeyi hak eden kişi faydalanabiliyor. Oysa, bizim kooperatif olarak aldığımız makinelerimizin hepsi şu anda ovada çalışıyor. Sırayla bütün ortaklarımızın ekimini yapıyoruz, otunu biçiyoruz, paketliyoruz. Bir tek mibzerle yüzlerce ortağımızın mısırını ekiyoruz. Bu yüzden ben devlete ‘Kooperatif olarak bizi destekleyin, üreticiyi de biz destekleyelim' diyorum. Bu sistem üzerinden çalışılırsa, dünyanın her bölgesinde bir Tire Süt Kooperatifi oluşturulabilir" diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.