Dolar 34,1129
%0.28
Euro 38,1422
%0.23
Altın 2.876,360
%1.66
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bisiklet rotası İzmir: İşte Bergama'dan Foça'ya Ege keşif durakları

Bisiklet rotası İzmir: İşte Bergama'dan Foça'ya Ege keşif durakları

UNESCO listesinde yer alan yerlerle çevrili, İzmir’den geçen bu bisiklet rotası, kıtalararası EuroVelo bisiklet yolları ağının küçük bir bölümüne ait.

  • Ege Postası
  • 10.08.2024 - 12:03
  • Güncelleme: 10.08.2024 - 13:07

2019’da açılan rota, orta seviyede bisikletçiler için geliştirildi.S sokaklar, bisiklet yolları ve sıkıştırılmış çakıl yolların bir kombinasyonunu kullanarak dört ile beş günde tamamlanabiliyor. Elbette bisikletçiler bunu günlük sürüşler olarak da yapabilir.

Bu keyifli bisiklet rotası, Pergamon harabelerinin yakınında başlıyor ve Efes antik kentinde sona eriyor. Bisikletçiler, aralarında Urla, Çeşme ve Sığacık’ın da bulunduğu üzüm bağları, doğa rezervleri, çarşı ve kafelerle dolu limanların bulunduğu sahil kasabalarından geçiyorlar. İşte Ege kıyılarını iki tekerlek üzerinde keşfederken geçeceğiniz dört önemli nokta:

1. Bergama

Muhtemelen MÖ 7’nci ve 6’ncı yüzyıllar arasında kurulan Pergamon, yaklaşık 150 yıl boyunca bölgesel bir güç merkeziydi. Siz de Bergama’dan geçerken, bir zamanlar Attalos Krallığı’nın başkenti ve daha sonra Roma İmparatorluğu’nun Asya Eyaleti başkenti olan şehrin kalıntılarını ziyaret edebilirsiniz.

Bölge bugün, Yunan, Roma, Bizans ve Osmanlı tarihinin kalıntılarıyla UNESCO tarafından kaydedilen kültürel bir manzara oluşturuyor. Kırsalın güneyine, aşağıdaki modern Bergama şehrine ve yakında bisiklet süreceğiniz rotaya bakmak için teleferik kullanarak antik Akropolis’e gidin. Tepede ayrıca, baş döndürücü şekilde eğimli yamaç oturma yerlerine sahip bir tiyatro olan dev Zeus Sunağı’nı ve bağımsız, Korint başlıklı sütunlarıyla Trajan Tapınağı’nı göreceksiniz.

2. Foça

Birçok kişi için bisiklete binmenin ilk günü, kalesi ve surları olan fotojenik bir sahil kasabası olan Foça’da sona erecek. Burada gün, fuşya begonvilleriyle çerçevelenmiş pastel evlerin önünde sona eriyor, gezinti yolu boyunca kuruması için serilmiş balık ağları ve limanda kalabalıklaşan tekneler var. Hem ziyaretçilerin hem de yerel halkın buraya çekilmesi şaşırtıcı değil. Foça’nın çevresindeki takımadaların dik uçurumları, fokların kayaların arasında yaşadığı, Homeros’un Odysseia’daki sirenlerinin ünlü yerlerinden biriydi. İlk bisiklet etabını tamamlamayı, Ege’ye bakan keyifli balık restoranlarından birinde ahtapot salatası ve kuzu şiş kebap eşliğinde akşam yemeği yiyerek kutlayabilirsiniz.

3. Gediz Deltası  

Rotanın ikinci etabı, Türkiye’nin en büyük korunan sulak alanlarından biri olan ve dünyadaki flamingo nüfusunun yaklaşık yüzde 10’una ev sahipliği yapan Gediz Deltası’ndan geçerek Foça kıyılarından aşağı doğru uzanıyor. Deltayı ve yaklaşık 300 türün güvenli bir liman bulduğu bir koruma alanı olan İzmir Kuş Cenneti’ni ziyaret edin. Burası, su kenarındaki toprak yollarda yavaşça pedal çevirmek, kuşları izlemek ve bacaklarınızı bir süre dinlendirmek için mükemmel bir yer.

Kaşıkçı kuşları, devasa Dalmaçya pelikanları, sumrular ve kerkenezlerin hepsi yıl boyunca burada ikamet ettiği için kuş gözlemciliği deneyimi eşsiz olabilir. En büyüleyici manzaralardan biri, hışırdayan deniz çayırlarındaki flamingolar. İlkbahar sonu ve sonbaharın, bu süslü sakinleri izlemek için en iyi aylar olduğunu da belirtelim.

4. İzmir  

Bisiklet yolunun en büyük kentsel durağı İzmir. Şehir yaklaştıkça, sakin lagünlerin yanından geçerken bile uzakta yükselen oteller göreceksiniz. Şehre vardığınızda, MÖ 4’üncü yüzyılda kurulan ve Romalılar tarafından yeniden inşa edilen Agora’ya gidin. Kalan sütunlar, bazilika ve yeraltı pazar tezgahları, bu antik kamusal alanın yaşamına işaret ediyor. İzmir Körfezi’ni geçip Urla ve Çeşme’ye giden bir sonraki bisiklet etabına gitmek için feribota binmeden önce, bir şeyler atıştırmak ve yerel sokak kültürünü keşfetmek için geniş Kemeraltı Çarşısı’na pedal çevirmeyi de unutmayın. (T24 Haber)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.