Dolar 34,6414
%0.25
Euro 36,4648
%0.45
Altın 2.942,040
%0.82
Bist-100 9.611,00
%-0.51

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova Kültür Merkezi projesinde yaşanan çıkmaz bitmek bilmiyor

Bornova Kültür Merkezi projesinde yaşanan çıkmaz bitmek bilmiyor

Yapımı yılan hikayesine dönen ve adeta bitmeyen senfoni haline gelen Bornova Kültür Merkezi projesi 21’inci yılını da devirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1994’te temeli atılan ve “siyasi şov” ile “seçim yatırımı” olarak adlandırılan kültür merkezinin temelinde artık hırsızlar cirit atıyor. Geçtiğimiz aylarda ödeneği hazırlanan ve yapım ihalesi gerçekleştirilen tesiste aylar geçmesine rağmen halen çivi çakılmadı. TAM 21 SENE OLDU!

  • Ege Postası
  • 23.03.2015 - 14:12
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Yıllardır kötü kaderi ile bilinen ve unutulmaya yüz tutan Bornova Kültür Merkezi projesinde yaşanan çıkmaz bitmek bilmiyor. Ödenek ve ihale çıkmazına takılan tesis inşaatı için geçtiğimiz aylarda ışık görünmesine karşın, kentin “utanç vesikası” haline gelen söz konusu proje atıl durumda yatmaya devam ediyor.

PARA VAR, YER VAR, KÜLTÜR MERKEZİ YOK

Bornova’da yapımına yıllar önce başlanan ve bir türlü tamamlanmayan kültür merkezinin bitirilmesi için 2014 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ayrılan 6 milyon 183 bin TL’lik ödenek İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı hesaplarına yatırılırken, inşaat için 8 Aralık 2014’te ihale gerçekleştirildi. Ancak uzun yıllardır atıl durumda kalan tesisin kaderi bu gelişmeler sonrasında da değişmezken, milyon dolarlık projenin çilesi de bitmek bilmedi.

MİLYON DOLARLIK PROJE ÇÜRÜMEYE YÜZ TUTTU

İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, proje değişikliği sonrasında tamamlanması için ihaleye çıkılan tesisle ilgili değerlendirme süreci ise devam ediyor. Önümüzdeki haftalarda, herhangi bir itiraz gelmediği takdirde ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalanıp yer teslimi yapılacak ve inşaat yeniden start alacak. Toplam kullanım alanı projede yapılan son revizyonlarla birlikte 38 bin 167 metrekareye çıkartılan tesisin merkezin oturum alanı ise 11 bin 209 metrekareye yükseltildi. Kültür Merkezimizde 850 kişilik büyük salon, 387 kişilik küçük salon ve 400 kişilik çok amaçlı salonun yanı sıra, okuma salonları, fuayeler, işlikler, sanatçı çalışma ve dinlenme salonları, kafeterya, misafirhane, sığınak, kapalı ve açık otopark bulunması planlanırken, çürümeye yüz tutan projeye bugüne kadar yaklaşık 21 milyon lira harcandı.

SAHİPSİZLİKTEN HIRSIZLARIN HEDEFİ OLDU

Yarım kalan inşaat alanında son günlerde hırsızlar cirit atmaya başlarken, çevre sakinlerini de çileden çıkartan kimliği belirsiz bazı şahıslar tesisisin sahipsizliğini de fırsat bilerek alanda yer alan inşaat malzemelerini çalmaya başladı. Vatandaşların artan şikayetlerine göre, olumsuz hava koşulları sonrasında proje alanını çevreleyen yıkık ve zarar görmüş panolardan gece saatlerinde tesis içerisine sızan şahısların inşaat demirleri ve şantiye malzemelerini çaldığı öğrenildi.  Diğer yandan, devasa inşaat alanında görevli yalnızca üç güvenlik personeli bulunurken, şantiyeye dadanan hurdacılar ve hırsızlara alınan önlemler de çare etmedi.

TEMELİ MART 1994’TE ATILMIŞTI

Bornova’ya yeni bir soluk katacak dev Kültür Merkezi projesinin temeli, daha önceden spor sahası olarak hizmet veren alanda dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar tarafından görkemli bir törenle atılmıştı. 13 Mart 1994’te temeli atılan hayal projenin başlangıcından bu yana onlarca bakan, vali, belediye başkanı ve hükümet değişti. Diğer yandan, yerel yönetimin defalarca talip olduğu ve “Biz tamamlayalım” dediği proje söz konusu girişimlerin sonuç vermemesi üzerine ortada kaldı.



BASMANE ÇUKURU’NU DA SOLLADI!

O günden bugüne dek aradan geçen 21 yıllık süreçte, ödenek çıkmazı, proje değişikliği, onay süreci, bürokratik işlemler, ihale süreçleri, hukuki sorunlar, maddi yetersizlikler ve çeşitli açmazlarla gündeme gelen tesis inşaatı tam 14 yıl çivi dahi çakılmadan temel çukuru olarak kalmıştı. AK Parti tarafından İzmir’e yönelik 35 projelik ve yatırım programlarına da alınan tesis, kötü kaderinden bir türlü kurtulamazken, geldiği nokta itibarı ile 15 yıldır atıl durumda bulunan ve “utanç çukuru” olarak da adlandırılan Basmane Çukuru’nu da geride bırakmış oldu.

BAŞLADIĞINDA İNTERNET BİLE İCAT EDİLMEMİŞTİ!

İnternetin icadından önce inşaatına başlanan tesisin 21 yıllık geçmişi süresince İzmir’de kenti yakından ilgilendiren birçok önemli proje tamamlanarak hizmete alınırken, bir kısmının listesi ise şöyle oldu:



AASSM (Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi) tamamlanarak hizmete açıldı.

Sayısız zorlukla karşı karşıya kalınmasına karşın, İzmir Metrosu’nda 20 kilometre, İZBAN’da ise (banliyö sistemi) 111 kilometre olmak üzere toplamda 131 kilometrelik raylı sistem hattı tamamlanarak fiilen toplu taşımada hizmet vermeye başladı.  

Gaziemir’de Yeni Fuar Alanı (Fuar İzmir) tamamlanarak hizmete açıldı.

24 adet çok amaçlı salon ve spor tesisi hizmete açıldı.

Kadifekale’de toplam 2250 konutluk kentsel dönüşüm projesi gerçekleştirildi.

55 adet arıtma tesisi tamamlanarak kullanıma açıldı.

Kuzey Çevre yolu tamamlanarak hizmet vermeye başladı.

Konak Tüneli Projesi tamamlandı.

Türkiye’nin en büyük projelerinden 80 kilometrelik İzmir-Çeşme otoyolu tamamlanarak hizmete açıldı.

Projeye başladığında İzmir’de 2 olan üniversite sayısı 20’ye yaklaştı.

Kent genlinde 21 yılda toplam 12 ayrı katlı ve kapalı otopark hizmete açıldı.  

Bine yakın araçla hizmet veren kentteki otobüs filosundaki araçlar tam 4 kez değiştirildi. Petrolle çalışan araçların yerine gelişen teknoloji doğrultusunda elektrikli otobüsler alınmaya başladı.

Kültürpark’ta hizmet veren hayvanat bahçesi taşınarak, 425 dönümlük arazide kurulan yeni Sasalı Doğal Yaşam Parkı açıldı.

Bornova’da  231 dönümlük Aşık Veysel Rekreasyon Alanı, Homeros Vadisi gibi çok kentsel yeşil alan hizmete girdi.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nı kente kazandıran proje tamamlandı ve tesis hizmete açıldı.

Bayraklı Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi açıldı, İzmir’de ilçe sayısı 30’a yükseldi, çıkartılan yeni yasa ile İl Özel İdaresi kapatıldı.

Yine yeni yasa çerçevesinde köyler mahalle statüsüne geçti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.