Bornova Meclisi'nde 'güçlendirme raporu' tartışması
Bornova Belediye Meclisi’nde AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, “İÇTAŞ binasıyla ilgili elinizde bir firmanın hazırlamış olduğu güçlendirme raporu var mı'” diye sordu. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, “Öyle bir çalışma yok” dedi. Konuyla ilgili Şubat ayında bir firmaya rapor hazırlatıldığı ortaya çıktı.
- Ege Postası
- 02.12.2020 - 09:00
Bornova Belediye Meclisi 2020 yılı son toplantısı Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un başkanlığında gerçekleştirildi. Pandemi önlemleri kapsamında Bornova Kent Arşivi ve Müzesi’nin bahçesinde yarı açık alanda yapılan toplantıya İÇTAŞ binasıyla ilgili yaşanan diyalog damga vurdu.
Dilek ve temenniler başlığında Bornova Belediye hizmet binalarıyla ilgili önceki mecliste sorulan soruya yanıt veren Başkan İduğ, hiçbir belediye binasının tehlike arz edecek durumda olmadığını ve güçlendirmeyle ilgili bir ihtiyaç olmadığını söyledi.
Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, “İÇTAŞ binasıyla ilgili olarak herhangi bir güçlendirme ihtiyacı olmadığını geçtiğimiz mecliste de ifade etmiştiniz” diyerek söz başladı. Binanın güçlendirmesiyle ilgili bir rapor olduğu bilgisine sahip olduklarını ifade eden Taştan, “Zemin etüdünün sağlam olduğunu söylemiştiniz. Evet, zemin etüdü sağlam; ancak güçlendirmeyle ilgili olarak sizin daha önce istetmiş olduğunuz bir rapor olduğu bilgisi var bende. Bir buçuk milyon TL’lik bir güçlendirme maliyeti var, anladığım kadarıyla. Binanın güçlendirilmesi gerektiği de raporda açık bir şekilde ifade ediliyor. Yani güçlendirilmesine gerek yok, diyoruz; ama neye, hangi bilimsel veriye dayanarak bunu söylüyoruz. Ayrıca, yine bakanlığın yaptığı çalışmada da buranın az hasarlı olarak göründüğünü biliyoruz. Tabii ki görünmesini istemeyiz. Sağlamdan öte bir yer olsun. İnsanlar toplanma alanı olarak kullanabileceği kalitede bir bina olsun. Ama bakıldığı zaman, depremden önce güçlendirilmesine dair bir raporun olduğu bilgisi var. Bizdeki bu bilgi doğru mu yanlış m? Onu sorayım dedim” sözlerine yer verdi.
“TEDBİR AMAÇLI GÜÇLENDİRME GEREK”
Başkan Mustafa İduğ da, bu soruya “yanlış” diyerek yanıt verdikten sonra şöyle devam etti: “Öncelikle şuanda Garanti Bankası işine devam ediyor. 2012 yılında Garanti Bankası’nın yapmış olduğu ekspertiz raporunda herhangi bir sıkıntı yok. Satın alırken bu raporu alarak satın aldık. Şuanda Garanti Bankası işine devam ediyor. Böyle bir risk olsa devam etmez. Bornova’da 1995 öncesi yapılan bütün binalarda bana göre az hasarlı sorunu var. Özellikle Bornova merkezden aşağı doğru gittiğimiz yerlerde orta hasar daha da artıyor. Zaten yaptığımız bir envanterde, Bornova’da yüzde 85 konut sorununun iyi ve ortanın olduğunu tespit etmiştik. Altındağ-Çamdibi programında izlemiş olabilirsiniz. Dolayısıyla Bornova’da kentsel yenileme ve güçlendirme konusunun artarak devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz, Sınav Dershanesi’nin olduğu yerde 10 bine yakın çocuğun eğitim alacağı yer olarak planladık. Orayı maksimum derecede, deprem olmasa bile güçlendirme yapılması gerektiğini tedbiren düşünmüştük. Şimdi de çalışmamız bu yönde ilerliyor.”
RAPOR VAR MI YOK MU DİYALOGU
Bunun üzerine tekrar söz alan Taştan, konuyla ilgili bir raporun olup olmadığını sorduklarını ifade ederek, “Ben dedim ki, Bornova Belediyesi’nde ya da sizin elinizde bu bina satın alınmadan önce ya da satın alındıktan sonra bir çalışma yaptırılıp yapılan çalışma neticesinde buranın az hasarlı, buranın güçlendirilmeye ihtiyacı olduğuna dair bir rapor var m? Böyle bir raporun tarafımıza ulaştırıldığını söyledi? Yanlış mı diye sorduk. Siz de yanlış dediniz” diye konuştu. Başkan İduğ da, “Biz bu binayı alırken kendi Fen İşlerimizle kendi ekibimizle yaptığımız çalışmada, eğer burada bir dershane yapacaksak, bu binada güçlendirme yapmalıyız dedik” sözleriyle cevap verdi. Tekrar söz alan Taştan, “Tedbirin haricinde bir firmanın gelip yaptığı bir çalışma var mı diye soruyorum. Tabii ki gönlümüz ister ki daha sağlam olsun. Ama bize bir firma gelip, ‘bize bu konuyu sordunuz, biz de size bunun cevabını veriyoruz’ şeklinde bir çalışma var mı, diye soruyoruz” sözleriyle sorusunu tekrarladı. Başkan İduğ, “Öyle bir çalışma yok” diye cevap verdi.
İÇTAŞ binasıyla ilgili bir firmanın Şubat ayında hazırladığı raporda binanın güçlendirilmesi gerektiği bilgisi yer alıyor.
“GİYSİ TOPLAMA PARA KARŞILIĞI OLMAZ”
Mecliste ayrıca Bornova Belediyesi’nin ikinci el elbise toplama konusunda yaptığı protokol de gündeme geldi. İduğ, protokolün özel proje olduğunu ve bu işbirliğinden 300 bin TL gelir elde edildiğini ifade etti. Bunun üzerine söz alan Taştan, “Belediye başkanına ait özel bir proje olamaz. Bunların hepsini belediye meclisine sormak durumundadır. Anladığım kadarıyla bu protokol meclisin toplanamadığı pandemi günlerinde yapılmış bir protokol. Bu noktada da bu özel bir protokol niteliği taşımaz. Meclis olmadığı için bu sürecin işlemesi için yapılmış bir protokol. Ancak daha öncesinde benim bildiğim kadarıyla Bornova’da böyle bir uygulama yoktu. Yani insanların para karşılığı giymedikleri kıyafetlerini ya da ikinci el kıyafetlerini iyilik olarak koydukları bir kumbara modeli de yoktu. İnsanlar onu oraya koyarken bir insana iyilik yaptığını düşünerek koyuyordu. Kızılay gibi kamu yararına çalışan kurumlar vasıtasıyla bunu yapıyordu bunu, Bornova Belediyesi. Anladığım kadarıyla olay şu: Vatandaş ceketini oraya koyduğu zaman Bornova Belediyesi bunu bir başkasına parayla satmış oluyor. Bu parayı da kasasına koyuyor. Bu, iyilik hareketinden ziyade bir geri döşüm vari bir olay olmuş oluyor. Bununla alakalı bunun altını çizmek istiyorum. Bir yandan da Kızılay bunu almaya devam ediyor. En azından kutularını görüyoruz” görüşünü aktardı.
Başkan İduğ da, elde edilen gelirin yoksullara destek olarak aktarıldığının altını çizerek şöyle konuştu:
“Bizim Bornova Belediyesi’nin ilçe belediyeleri arasında Kızılay’la işbirliği tartışılmayacak derecede güzel. Gerek ramazan ayında, gerek koronada, şimdi de tablet çalışmasında birlikte hareket ediyoruz. Bizim 13 Mayıs’ta yaptığımız protokolde aldığımız 300 bin TL para zaten yoksulluk envanterinde ihtiyaç sahibi insanlara aynen Kızılay gibi fazlasıyla aktarıldığını bilmenizi isterim. Aynı Kızılay gibi bu halkın ihtiyaçlarını karşılamak üzere yola çıktık. Ne kadar çok bağış varsa onların hepsi aktarılıyor.”
DEPREMDE ÖLEN ÇOCUKLARIN ADI PARKA VERİLDİ
Mecliste geçtiğimiz günlerde yaşanan depremde hayatını kaybeden Feryal ve Ömer Tekin kardeşlerin adının Barbaros Mahallesi’ndeki bir parka adının verilmesi kararlaştırıldı. Meclise Tekin kardeşlerin anne ve babası Neslihan ile Recai Tekin’in de katılması duygusal anların yaşanmasına neden oldu. Anne ve babayla beraber bazı meclis üyelerinin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
Yorum Yazın