Bornova'da eğitim mağduriyetini önlemek için yeni proje
Bornova Belediyesi çocuk ve gençlerin bu mağduriyetini çözmek için hemen harekete geçti ve BELGEM’den çok daha büyük ve kapsamlı bir proje hazırladı. DOST Bilimevi Projesi ile 7-18 yaş grubuna ihtiyaç duydukları tüm destekler verilecek. Bornova'da eğitim mağduriyetini önlemek için yeni proje
- Ege Postası
- 15.11.2016 - 12:15
Eğitim konusunda öncü konumda olan Bornova Belediyesi örnek olacak yeni bir projeyi başlatıyor. 29 Ekim’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile belediyelere bağlı eğitim merkezlerinin kapatılmasının ardından tüm Türkiye’de olduğu gibi Bornova’da da mağduriyet oluştu. 6250 öğrenciye eğitim desteğinin verildiği BELGEM de ciddi sıkıntıya neden oldu. Bornova Belediyesi çocuk ve gençlerin bu mağduriyetini çözmek için hemen harekete geçti. Daha önce Dost Kart Projesi’ni hayata geçiren ve 5 bin üniversite öğrencisine ücretsiz yemek, çay, kütüphane, çamaşırhane ve internet gibi hizmetler sunan Bornova Belediyesi DOST Bilimevi Projesi’ni başlatıyor. Bu projeyle 7-18 yaş arasındaki gençlere ihtiyaç duydukları tüm destekler verilecek.
Belediye gençlerin yanında olacak
Bornova ilçe sınırları içerisinde ikamet eden 7-18 yaş arası çocuk ve gençlerin sosyal etkinlikler kapsamında sosyalleşmelerini sağlamak, ortak bir faaliyet içerisinde bulunmak, yaşamlarında daha nitelikli ve başarılı olmalarına yardımcı olacak zemini hazırlamak amacıyla DOST Bilimevi Projesi hayata geçirilecek.
Çocuk ve gençleri, Sosyal Yaşam Kulübü, Keşifler Atölyesi, Sayıların Dünyası, Şiir ve Edebiyat Sokağı, Kütüphane, Oyun Odası ve Eğlence Merkezi, Rehberlik ve Danışmanlık hizmetlerinin verildiği bu merkezlerde yaşam alanlarına dahil olarak yeni bir dünyanın kapısını aralayacaklar ve hayal dünyaları büyüyerek üretkenlikleri artacak. Belgesel ve film gösterimleri ile farklı yaşam formlarını deneyimleme şansına sahip olacaklar, oyun odalarında verimli vakit geçirecekler, rehberlik ve danışmanlık hizmetiyle gündelik ve eğitim yaşamlarında karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm üretme ve yönlendirme hizmetini alabilecekler. Ayrıca burada İngilizcesini geliştirmek isteyen çocuk ve gençlere de çeşitli imkanlar sunulacak.
DOST Bilim Evi yaşam alanlarına dahil olan çocuklar ve gençler, dijital Genç Dost Kart sahibi olacaklar ve atölyelere bu kartlar ile katılacaklar. Kart sistemi ile çocuk ve gençlerin atölyelere katılımlarının takibi kolaylaşacak.
Sosyal Yaşam Kulübü
Burada çocuk ve gençler yaş gruplarına gore tarihten coğrafyaya, felsefe ve diğer tüm sosyal bilimlere kadar dokunarak, hissederek, deneyler yoluyla gözlemleyerek, belgesel gösterimleri ile izleyerek farklı yaşam formlarına ilişkin deneyim yaşayacak.
Katılımcılara çeşitli atölye odalarında dijital tahtalarda modellemeleri içeren çalışmalar, sunumlar, belgesel gösterimleri ve anlatılar verilecek. Atölyeleri alanında uzman eğitmenler yürütecek. Çeşitli atölye odalarında gerçekleştirilen çalışmalarda çocuklar etkinlik süresince atölyelerin verimliliği ve yeterliliği atölyelerin her aşamasında takip edilecek, geri bildirimler yoluyla program hem dinamik ve geliştirilebilen bir yapıya ulaşacak hem de çocukların ve gençlerin gelişim süreçleri takip edilecek.
Sayıların dünyası
Sayıların Dünyası ile hayatın her alanında karşımıza çıkan matematiğin aslında ne kadar keyifli olduğunu birlikte keşfedecek ve bu atölyede, eşleştirme, gruplama, modelleme, geometrik şekiller, parça-bütün ilişkisi, denge konuları ile dikkat, hafıza, hızlı düşünme, hızlı karar verme, mantık yürütme gibi kişisel özelliklerin geliştirilmesi hedeflenecek.
Teknolojikpark ve Keşifler Atölyesi:
Çocuk ve gençlerin özellikle fen bilimleri alanında kendi başlarına bilimsel keşif ve buluş yapmalarına fırsat tanıyan, merak etme, eleştirel düşünme ve sorgulama becerilerini geliştiren, çevreye duyarlılık ve farkındalık yaratmayı amaçlayan atölye çalışmaları yürütülecek.
Şiir ve Edebiyat Sokağı
Sanatla ilgili tekniklere ilişkin kavramlarla tanıştıkları, yaratıcılıklarının ve hayal güçlerinin gelişiminin desteklendiği atölye çalışmaları yürütülecek. Güzel konuşma ve yazma tekniklerinin de anlatılacağı sokakta, şiir ve edebiyat sohbetleri düzenlenerek çocuk ve gençlerin iletişim yeteneklerinin artırılması amaçlanacak.
Eitim, kültür ve bilgi gereksinimlerini ücretsiz olarak karşılamayı ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla bir kütüphane oluşturulacak.. Binlerce çeşit kitabın bulunacağı kütüphaneye internet üzerinden(e-kütüphane) ulaşılabildiği gibi, çocuk ve gençler dilediği kitabı ödünç alma imkanına da sahip olacak. Ayrıca kayıtlı dijital film, belgesel ve kitaplardan da yaralanma imkanına sahip olacaklar.
Oyun ve Eğlence Merkezi
İçerisinde çeşitli sportif aktiviteler (masa tenisi, folklor, dans vb.) ve sinema gösterimlerinin yapılabileceği, tiyatrol çalışmaların yürütülebileceği bir etkinlik alanı olacak.
Rehberlik ve Danışmanlık ofisi
Çocuk ve gençler; sosyal, bireysel ve akademik uyum ve tercih sorunlarına çözüm bulma, yönlendirme, paylaşım ve dayanışma hizmeti verilecektir Toplumsal ve okul yaşamına uyum, YGS-LYS tercih hizmeti ile eğitim hayatında yönlendirme yapılacak.
Söz konusu yaşam alanlarında ihtiyaca gore rehberlik uzmanı, psikoloğ, danışman öğretmenler, atölye eğitmenleri, eğitim uzmanları, kültür ve sanat eğitmenleri ve usta öğretciler nezaretinde bu çalışmalar yürütülecek.
Eğitim desteği verilen öğrenci sayısı artacak
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, eğitim konusunda iddialı bir kent olduklarını belirterek, “Herkes şundan emin olsun ki, Bornova’da eğitim almak isteyen tek bir çocuğumuz bile mağdur edilmeyecek. Kararnamenin çıktığı 29 Ekim tarihinden beri bu konu üzerinde çalışıyoruz. Belediyemizin tüm imkanlarını kullanacağız ve eğitimden asla taviz vermeyeceğiz. Daha fazla çocuğumuza eğitim desteği vereceğiz. Amacımız eğitim desteği verdiğimiz öğrenci sayısını en kısa sürede 10-15 binlere çıkarmak” dedi.
Yorum Yazın