Dolar 34,6420
%0.25
Euro 36,4892
%0.52
Altın 2.928,260
%0.35
Bist-100 9.662,00
%0.02

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Boşanmış babalar, çocuk haczini konu alan kısa film çekti

Boşanmış babalar, çocuk haczini konu alan kısa film çekti

Ses getiren eylemleriyle bilinen Boşanmış Babalar Platformu, ‘Çocuk Haczi’nin kaldırılması gerekliliğini bürokrasiye anlatamayınca çareyi film çekmekte buldu. Kısa filmin senaryosunu, yönetmenliğini, kameramanlığını ve oyunculuğunu...

  • Ege Postası
  • 03.06.2013 - 10:52
Ses getiren eylemleriyle bilinen Boşanmış Babalar Platformu, ‘Çocuk Haczi’nin kaldırılması gerekliliğini bürokrasiye anlatamayınca çareyi film çekmekte buldu. Kısa filmin senaryosunu, yönetmenliğini, kameramanlığını ve oyunculuğunu kendileri yapan platform üyelerinin yerel televizyon kanallarından da destek alarak geçen hafta çektiği filmin galası yapıldı. HD kalitesinde hazırlanan çocuk haczi konulu ‘Kutsal Eşya’ isimli film, sosyal paylaşım sitesi Youtube’da da büyük ilgi görmeye başladı.

3. yargı paketinde kaldırılan evden eşya haczi, borçlu vatandaşlara rahat bir nefes aldırırken, babalarını görmek isteyen çocukların psikolojisini bozan çocuk haczi uygulaması ise halen devam ediyor. Aile hukuku, 1925 tarihinde çıkarılan İcra İflas Kanunu’na göre yönetilirken, anne babaları boşanmış çocuklar, ebeveynlerini görebilmek ve iletişimlerini sürdürebilmek için adeta borçlu eşya muamelesi görüyor. Hukukçular ve psikologlar, çocuk haczinin kaldırılması gerektiğinin altını çizerken, Adalet Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise buna yanaşmıyor.

Çocuklarını haczederek görmek istemeyen ve velayet hakkı istismarı konusunda büyük haksızlıklar yaşayan babaların bir araya geldiği Boşanmış Babalar Platformu, bu güne gerçekleştirdikleri çok sayıda eylem ile çocuk haczine ve velayet hakkı istismarına dikkat çekmişti. Boşanmış babalar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile görüşerek sıkıntılarını anlatma fırsatı bulmuştu. Bugüne kadar temas halinde oldukları bürokratlara, kamu kurum ve kuruluş yöneticilerine haczin kaldırılmasının gerekliliğini anlatamayan platform üyeleri, bürokratların dikkatini onlara film izleterek çekmeyi hedefliyor.

Çocuk haczinin her açıdan sosyal bir yara olduğundan hareketle boşanmış babalar, kendilerinin yönettiği ve oynadığı filmde ülke gerçeğine tüm detaylarıyla dikkat çekiyor. ‘Kutsal Eşya’ ismini verdikleri kısa film, çocuk haczine giden süreci bütün çıplaklığı ile gözler önüne geriyor. Çekimleri geçen hafta tamamlanan Kutsal Eşya filminin galası ise pazar günü yapıldı. Aynı kaderi paylaşan anne ve babaların katıldığı galada film, basına tanıtıldı. Galanın ardından HD kalitesiyle çekilen Kutsal Eşya filmi, sosyal medya üzerinden toplumla paylaşıldı. Film, başta youtube olmak üzere çok sayıda sitede, yoğun ilgi görüyor.

Yılda 22 bin çocuğun ebeveynleri ile haczedilerek buluştuğunu anlatan filmin başrol oyuncusu ise platformun sözcüsü Hüseyin Kılınç. Engelli baba, çocuklarına kavuşabilmek, onları rahatça görebilmek için önlerindeki en büyük engelin haciz uygulaması ve velayet istismarı olduğunu söylüyor. Sözle anlatamadıkları gerçeği, filme konu ederek yetkililere seslenmeyi amaçladıklarını dile getiren Kılınç, “Son 5 yıllık zaman diliminde 575 bin boşanma gerçekleşti. Ortalama ikişer çocuktan düşünüldüğünde 1 milyonun üstünde parçalanmış aile çocuğu sorunu ile karşı karşıyayız. Bu utançtan bir an önce kurtulmalı, boşanan çiftler olarak çocukları silah olarak kullanmaktan vazgeçmeyiz.” dedi.

Milli Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Sekreteri Murat Bahtiyar ise parçalanmış aile çocuklarının sayısına dikkat çekerek, “Bu rakam 10 yıl sonra 1 milyon aile demektir. Bu sorunla ilgilenilmemesi durumunda 20 yıl sonra durum daha vahim hale gelip, ahlaki çöküntü hat safhaya ulaşabilir. Bunun önüne şimdiden geçmek, daha faydalı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İkinci filmi çekmeye hazırlanan platform, bu kez çocukların ebeveynlerine yabancılaştırması konusunu ele alacak. Bununla da çocukların yaşadıkları derin sıkıntılara dikkat çekilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.