Bu köyde müzik var
Kimi saz çalıyor kimi türkü söylüyor. Dersler kimi zaman deniz kenarında kimi zaman bir ağaç altında.
- Ege Postası
- 17.06.2018 - 07:41
Doğanın içinde müzik seslerinin kuş seslerine karıştığı bir köy düşünün. Kimi saz çalıyor kimi türkü söylüyor.
Dersler kimi zaman deniz kenarında kimi zaman bir ağaç altında yapılıyor. Anadolu’nun farklı bölgelerinde kaybolmaya yüz tutmuş müzik geleneklerine dair yaptıkları çalışmalarla bilinen müzik Köyü Ekibi, bu yıl Fethiye’deki mübadele köyü olan Kayaköy’de. 4 yıldan bu yana Muğla’nın Fethiye ilçesindeki değişik köylerde yapılan müzik köyü etkinlikleri 30 Temmuz - 4 Ağustos ve 7-12 Ağustos tarihlerinde yapılacak. 7 farklı ülkeden 30’un üzerinde sanatçının katılacağı müzik Köyü etkinliklerinde müzik dinletileri, atölyeler, seminerler, söyleşi ve konserler düzenlenecek. Anadolu’nun farklı bölgelerinde kaybolmaya yüz tutmuş müzik geleneklerine dair yaptıkları çalışmalarla bilinen müzik Köyü Ekibi, 2015’ten bu yana düzenledikleri atölyeler, seminerler ve konserler aracılığıyla Anadolu ve dünyanın dört bir köşesindeki geleneksel müzikleri ve müzisyenleri, müzikseverlerle buluşturuyor. Aynı zamanda Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyan müzik Köyü’nün bu yılki etkinliklerinde, daha önce olduğu gibi pek çok ilk gerçekleşecek. müzik Köyü 2018 programı, Fethiye’ye bağlı, kimi kaynaklara göre 11. yüzyıl, bazı kaynaklara göre ise 14. yüzyılda bölgede yaşayan Rumlar tarafından Antik Likya Uygarlığı’na ait Karmylassos kenti kalıntıları üzerine inşa edilen Kayaköy’de gerçekleşecek. Ayrı ayrı programlanmış iki haftadan oluşan etkinliklerde Türkiye’nin yanı sıra, İran, Yunanistan, İspanya, Fransa, Suriye, Ermenistan ve Almanya’dan sanatçılar yer alacak.
Unutulmuş müzikler
Müzik Köyü’nün kurucularından ve Proje Koordinatörü Aytaç Gökdağ, müzik Köyü projesinin geleneksel müzikleri araştıran, yok olmaya yüz tutmuş, unutulmuş müzikleri araştırma amacıyla bağımsız bir grup tarafından ortaya çıktığını belirterek “Her yıl kiralanan bir köyde etkinliklerimizi yapıyoruz. Yörük müziğini, Anadolu Rum müziğini, Hakkâri Bölgesi Kürt müziğini, Karadeniz-Laz müziğini, Arap Makam müziğini, Afgan müziğini, İran müziğini, Ermeni müziğini, Gomidas’ ı, dengbejleri, Rum türkülerini, Alevi müziğini, Anadolu aşıklarını, kamanchayı, bağlamayı, cümbüşü, yeni tasarım bir saz olan divaneyi, perdesiz gitarı, ses ve nefesi, beden müziğini, tulum, kemençeyi, akordiyonu, piyanoyu, tombak ve dafı, ruzbayı, lavta ve kemanı, üçtelliyi, zeybek oyunlarını ve udu bir araya getirdiğimiz programımız bu yıl bir mübadele köyü olan Kayaköy’de yapılacak” dedi.
7 ülkeden 30'u aşkın sanatçı
30 Temmuz-4 Ağustos 2018: Kemal Dinç, Kourosh Ghazvineh, Erdem Şimşek, Arslan Hazreti, Doç. Dr. Özgü Bulut, Efren Lopez Sanz, Ali Tekbaş, Doç. Dr. Cenk Güray, Ali Fuat Aydın, İsmet Kavanozlar, Yusuf İhsan Bodur, Sami Hosseini, Osman Kırca, Merih Aşkın, Veka Aler, Osama Badawe, Mehmet Günay Eser, 7-12 Ağustos 2018: Ahmet Aslan, Arslan Hazreti, Reza Samani, Birol Topaloğlu, Eleonore Fournaiu, Sami Hosseini, Ozan Baysal, Doç. Dr.Özgü Bulut, Giorgos Psaltis, Taxiarchis Georgulis, Selim Özyol, Salih Korkut Peker, Ulaş Özdemir, Salih Nazım Peker, Sevana Tchakerian, Mehmet Günay Eser, Osman Kırca, Yusuf İhsan Bodur, Gülay Diri
Yorum Yazın