Buca’da engelliler yolda kalmıyor
Engelsiz bir Buca için yaşamın her alanında örnek çalışmalara imza atan Buca Belediyesi, Türkiye’de bir ilke daha imza attı. Tekerlekli sandalyeli engellilerin yolda kaldıklarında yanlarına giderek acil yol yardımı sunan Engelsiz Tamir İstasyonu, iki ayda 30 vatandaşın engelini kaldırdı. Kentteki tüm engellilere hizmet veren merkez, sağladığı ücretsiz bakım hizmetiyle de engelliler üzerinden kazanılan fahiş bakım ve onarım ücretlerini önledi. Hayata geçirdiği çalışmalar sayesinde engellilerin en çok tercih ettiği kentlerden birisi olan Buca, İstanbul’dan engelsiz göçü başlattı.
- Ege Postası
- 17.05.2020 - 10:00
Hayata geçirdiği projelerle engelsiz bir kent için ilkleri hayata geçiren Buca Belediyesi, engelli yurttaşlara özgür bir yaşam sunmaya devam ediyor.
Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç’ın talimatıyla Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen Engelsiz Tamir İstasyonu, akülü tekerlekli sandalye kullanan engellilerin olası arızalarına müdahale ederek yolda kalma engelini ortadan kaldırdı.
İLK AYDA 30 ENGELLİYE ANINDA DESTEK
Proje kapsamında akülü tekerlekli sandalyelerin bakım ve onarımı için yetkin bir personel, belediye bünyesinde görevlendirilerek tam teşekküllü bir tamir atölyesi kuruldu. İki ay önce hizmete açılan atölyede, gün içerisinde akü, lastik, kumanda gibi çeşitli nedenlerle yolda kalan 30 engelli vatandaşa yardım edildi.
ENGELLİLERİN YOLUNDAKİ TAŞ KALKTI
Yaşadıkları sıkıntı nedeniyle 0 538 848 36 87 numaralı çağrı merkezi üzerinden yardım talep eden vatandaşlara, yolda kaldığı yere giderek müdahale edildi. Yerinde müdahale edilemeyen arıza durumunda ise ekipler, engelli servis araçlarıyla tamir atölyesine taşıdıkları tekerlekli sandalyeleri onardı. Yolda kalan engelliler için 3 adet engelli servis aracı görevlendirilerek, gelen tüm taleplerin hızlı bir şekilde yerine getirilmesi sağlandı. Yol yardımının yanı sıra çok sayıda engelli yurttaş, rutin bakım ve onarım işlemleri, parça değişimi gibi yüksek maliyetlere sebep olan işlemlerini de ücretsiz olarak gerçekleştirdi.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK ENGELSİZ KENT BUCA
Buca Belediyesi, tamir istasyonunun yanı sıra Türkiye’de ilk defa görme engelliler için Braille alfabesiyle hazırlanan Nutuk projesi, kentin stratejik noktalarında konumlandırılmış 11 adet engelli şarj istasyonu, engelli yolları, İzmir’in en fazla engelli servis aracına sahip filosu, engellileri yaşama yeniden bağlayan meslek edindirme ve hobi kursları, zihinsel engelliler için gerçekleştirdiği istihdam kadrosu ve engelleri yaşamın merkezine koyan faaliyetleriyle Türkiye’ye örnek oldu.
İSTANBUL’DAN BUCA’YA GELDİ, ENGELLER KALKTI
Kent genelinde yürütülen çalışmalar ise kısa sürede İzmir’in sınırlarını aştı. Uzun yıllar İstanbul’da ikamet eden Ahmet Özüm isimli engelli vatandaş, İstanbul’un engelli yaşamına elverişli olmaması üzerine yaptığı araştırma sonunda Buca’ya taşınma kararı aldı. Tamir istasyonunda engelli aracını onarmak için gelen Özüm Buca’nın engelli vatandaşlar için en yaşanabilir kent olduğunu ifade etti.
ENGELSİZ BİR BUCA İÇİN
Engelliler Haftası nedeniyle Buca Engelliler Merkezi’ni ziyaret eden Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, tüm engelli vatandaşların Engelliler Haftası’nı kutladı. Kılıç, “Buca’da yaklaşık 80 binin üzerinde engelli vatandaşımız var. Bu sebepten dolayı yaptığımız bütün hizmetlerde engellilerimizi düşünerek çalışma yapıyoruz. Buca, engelli vatandaşların çok ciddi anlamda tercih ettiği bir kent. Buca’ya taşınan çok ciddi anlamda bir engelli yurttaşımız var. Biz yine çalışmalarımızı daha da arttırarak, engellilerimiz için engelsiz bir Buca’yı sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Uygulamanın paydaşlarından Buca Engelliler Derneği Başkanı Harun Kara, “Akülü tekerlekli sandalyeli engellilerimiz araçları arıza yaptığında, yolda kaldığında taksiye, otobüse binemiyordu. Şimdi belediyemizle birlikte önemli bir projeyi hayata geçirdik. Artık engelliler yolda kaldığında yardım hattımızı arayarak hem yolda kalmayacak hem de arızaları giderilecek. Ayrıca maalesef dışarıda parçaların değişimi için de ciddi bir işçilik ücreti alınıyor. Hemşehrilerimizi bu yükten de kurtarmış olacağız. Bu proje Türkiye’de bir ilk oldu. Umuyoruz Buca’dan başlayan bu çalışma tüm belediyelere de örnek olur” diye konuştu.
Yorum Yazın