Dolar 34,1541
%0.05
Euro 38,2818
%0.1
Altın 2.934,480
%0.04
Bist-100 9.735,00
%-0.96

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bugün günlerden İzmir

Bugün günlerden İzmir

Her sene 9 Eylül’de coşku ile kutlanan İzmir’in Kurtuluş Yıldönümü’nde bu sene de törenlerin ilk adresi Cumhuriyet Meydanı oldu. Konak’ta yer alan Hükümet Konağı’nda bayrak töreni de düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenlere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun konuşması damga vururken, CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal’ın da katıldığı etkinliklerin ilk kısmından sonra, törene katılan İzmirliler son günlerde ulusal çapta yaşanan gelişmeler sebebi ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ıslıklayarak ve yuhalayarak tepki gösterdi.

  • Ege Postası
  • 09.09.2013 - 12:12
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’in 91’inci Kurtuluş Yıldönümünü sabaha saatlerinde gerçekleşen zafer yürüyüşü ile başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve eşi Türkegül Kocaoğlu, CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal, CHP İzmir Milletvekilleri, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve İl Yöneticileri, ilçe belediye başkanları, il genel ve belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın katıldığı yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda son buldu. Ellerinde bayrakları ile yürüyüşe katılan vatandaşların da katıldığı kortej, Basmane Polis karakolu önünde toplanarak Anafartalar Caddesi üzerinden Çankaya Katlı Otopark yanından İkiçeşmelik Yokuşu’na indi ve buradan da Atlas Oteli önünden Cumhuriyet Meydanı’nda ulaştı. Yoğun katılımla gerçekleşen zafer yürüyüşü ertesinde Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk töreni düzenlendi. İlerleyen dakikalarda kortej ile birlikte alana gelen CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal, ilçelerdeki programına katılmak üzere araç ile meydandan ayrıldı.

ÇELENK TÖRENİ SIRASINDA SLOGANLAR ATILDI

İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 91’inci yılını kutladığı resmi törene, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, CHP İzmir Milletvekilleri, AK Parti İzmir Milletvekilleri, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ve İl Yönetimi, AK Parti İl Yönetimi, ilçe belediye başkanları, İl Emniyet Müdürü Ali Bİlkay, meslek odaları temsilcileri, belediye bürokratları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Ege Ordu Komutanlığı’nda görevli askeri personeller, şehit ve gazi dernekleri üyeleri ile çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. Gazeteci Hasan Tahsin’in 15 Mayıs 1915’de ilk kurşunu sıkması ile başlayan Kurtuluş mücadelesinin, 9 Eylül 1922’de yine İzmir’de zafer ile sonuçlandığı kurtuluş mücadelesinin yıldönümü etkinliklerinde,İzmir Valisi Mustafa Toprak, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve ADD (Atatürkçü Düşünce Dernekleri) İzmir şubeleri Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na birer çelenk bıraktı. Çelenk töreninin ardından, program saygı duruşu ve İstiklal marşı ile program devam ederken, alanda bulunan kalabalığın uzun süre “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları atması dikkat çekti. Diğer yandan resmi törene AK Parti adına İl Başkanı Ömer Cihat Akay katılmazken, milletvekillerinden İlknur Denizli ve geçtiğimiz seneki törenlerde halkın tepkisi ile karşılan Ertuğrul Günay yer aldı.



KOCAOĞLU’NDAN PLAKET


Resmi törenler, Konak’taki Hükümet Konağı önünde her sene geleneksel olarak düzenlenen ve düşman işgalinden kurtuluşu simgeleyen bayrak töreni ile devam etti. Süvarilerin temsili olarak kente girişinin canlandırıldığı geleneksel törende, Yüzbaşı Şerafettin Hükümet Konağı önünde bayrağı göndere çekti. Bayrağın göndere çekilmesinin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Yüzbaşı Şerafettin’i canlandıran süvari heyeti başkanına plaket takdim etti.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKAN YUHALANDI

Bayrak töreni ardından yeniden Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden kurtuluş etkinliklerine ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun konuşması damga vurdu. Alanda sahne alan orkestranın, son günlerde tartışmalara neden olan Vardar Ovası parçasını üst üste çalması kalabalıktan büyük alkış aldı. Diğer yandan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’li bakanlardan Binali Yıldırım, Egemen Bağış, Faruk Çelik’in tebrik telgrafları okunduğu sırada alanda bulunan kalabalık yoğun bir tepki ve yuhalama ile karşılık verdi.

“BUGÜN GÜNLERDEN İZMİR”


Törende söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bugün günlerden İzmir” diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti, “İşgal edildiği gün, bir ulusun Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ve kurtulduğu gün. O ulusun ve ülkenin doğuşunu müjdeleyen; geleceğe doğru yürürken, 9 Eylülleri, göğsünde tıpkı bir onur madalyası gibi taşıyan İzmir’in günü… Bugün günlerden İzmir… Özgürlüğümüz için can vermiş yiğitlerimizi, ulusal duruşumuzu ve Cumhuriyet ideallerini anımsama ve anımsatmanın; çağdaşlığın ve aydınlığın günü. Ve bugün günlerden İzmir, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel, vazgeçilmez ilkelerinin simgesi olan güzel kentimizin 91. kurtuluş günü.”



“İZMİR DİK DURUR, DELİKANLIDIR”


Kocaoğlu, 9 Eylül tarihinin İzmir kenti için en önemli gün olduğunun altını çizerek, “9 Eylül, Anadolu insanı için özgür olma tarihinin başlangıcıdır. 9 Eylül destandır, diriliştir, kuruluştur, kurtuluştur. O yüzden İzmir, Milli Mücadele’nin kentidir. İzmir, geçmişine olduğu kadar, geleceğine de sahip çıkan önder bir kenttir. Çağdaş değerlere olan inancını, her geçen gün daha güçlü olarak hissettiren özel bir kenttir. Katılımcılık, yerel demokrasi ve uzlaşma kültürü konusunda örnek bir kenttir. Ve her zaman dik duran “delikanlı” bir kent. “İzmirlilik” ise sözde bir kavram değil, tüm değerleriyle bir kentlilik ve yurtseverlik göstergesidir. O yüzden İzmir’i sevmek, Türkiye’yi sevmektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında ve ilerlemesinde her zaman önemli görevler üstlenen ve bu görevleri başarıyla yerine getiren İzmir, yarınlara da umutla ve güvenle bakmaktadır” dedi.

BİZ BU KENTİ “OLDU BİTTİLER” İLE YÖNETMİYORUZ


Sözlerinin devamında hükümete göndermede bulunarak çarpıcı sözler söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Biz İzmir’i, gelecek kuşaklara, içinde yaşamaktan mutlu olacakları bir kent olarak bırakmayı; tarihi, ahlaki ve vicdani bir ödev olarak görüyoruz. O nedenle, rantı değil yaşam kalitesini öne çıkaran; çevreci ve sürdürülebilir kent hedefiyle, oldu-bittiler yerine, projelerini katılımcı tasarlama sürecinden geçiren bir yerel yönetim anlayışıyla çalışıyoruz. İzmir’in kültür, sanat, kongre ve fuarlar kenti olması yolundaki vizyon hedefimiz doğrultusunda, pek çok büyük yatırım hamlesi başlattık. Ve EXPO 2020’yi çok istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, geleceğin İzmir’ini yaratma yolundaki çalışmalarımız, böylesine önemli bir organizasyon sayesinde hem daha anlamlı olacak hem de güç ve hız kazanacak” ifadelerini kullandı.

KOCAOĞLU’NDAN BARIŞ ÇAĞRISI


Aziz Kocaoğlu, sözlerine Suriye ile ilgili gelişmelere değinerek devam etti ve barış çağrısında bulunarak şunları söyledi; “Hepimizin endişe ile izlediği gibi bugün yakın coğrafyamızda çok tehlikeli gelişmeler yaşanıyor. Özgürlük ve bağımsızlığın ne olduğu bilen Türk ulusunun bu ortama sürüklenmemesi en büyük dileğimiz. Ancak ülkemizdeki barış ve huzur ortamının devam etmesi için sadece temenniler yetmez. Büyük kurtarıcımız Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bize gösterdiği yurtta barış dünyada barış hedefinden asla ve asla şaşmayacağız.”



ATA’YA SÖZ VERDİ

Sözlerinin sonunda Ulu Önder Atatürk’ü anan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu; “Sevgili Ata’m; İzmir’in kurtuluş kutlamaları nedeniyle huzurunuzda olmanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. İzmir ve İzmirliler olarak hiç eksilmeyecek saygı ve bağlılıkla sizi, silah ve düşünce arkadaşlarınızı minnet ve özlemle anıyoruz. Cumhuriyeti değerlerinden ödün vermeksizin korumaya devam ediyoruz. Gösterdiğiniz çağdaş uygarlık yönünde ilerliyoruz. Size bir kez daha söz veriyoruz, 9 Eylül sonsuza dek bir gurur günü olarak kutlanmaya devam edecektir İzmir daima Mustafa Kemal Atatürk’ün kenti olmuştur ve öyle de kalacaktır. Yaşasın 9 Eylül! Yaşasın İzmir! Yaşasın çağdaş ve aydınlık Türkiye Cumhuriyeti!” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.