Bulduğu yılan türüne hocasının adını verdi
AYDIN Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Dr. Aziz Avcı, Ardahan'ın Posof İlçesi'ndeki Ilgar Dağları'nda yazın Rus ve Ermeni araştırmacılarla yaptıkları arazi çalışması sırasında, yeni bir yılan türü bulduklarını söyledi. Yeni tür olan 'Pelias Olguni' 15 Aralık 2012 tarihinde Russian Journal of Herpetology dergisinin son sayısında yayınlanarak bilim dünyasına tanıtıldı. Zehirli olan bu tür Türkiye de yaşayan 56'ıncı yılan türü olarak kayda geçti.
- Ege Postası
- 23.12.2012 - 11:21
İki Rus ve iki Ermeni araştırmacıyla yaptıkları çalışma sırasında daha önce görmedikleri bir yılan türüne rastladıklarını belirten Dr. Aziz Avcı, "Yılanın renk ve desen karakterlerine bakıldıktan sonra literatür karşılaştırması yapıldı. Literatürdeki yakın akrabalarından farklılıklar tespit edildi. Farklı olduğu için yeni bir tür olduğu belirlendi" dedi. Yeni bulunan türlere genellikle bu alanda emek veren bilim adamlarının isimleri verildiğini belirten Dr. Aziz Avcı, şunları söyledi:
"Ben de 30 yıl boyunca Türkiye herpetolojisine (sürüngenleri inceleyen bilim dalı) büyük katkılar sağlayan hocamın ismini yaşatmak ve onurlandırmak istedim. Ekipteki arkadaşlarının da onayını alarak yeni türe, 13 yıldır fakültede hocam olan Prof. Dr. Kurtuluş Olgun'un adından türetilen 'Pelias Olguni' adını verdim."
PROF. DR. OLGUN: GURUR DUYDUM
Yeni yılan türüne isminin verilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini ve öğrencisiyle gurur duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, "Bilim dünyasında bu şekilde isim vermek oldukça önemli" dedi.
Aynı zamanda Türkiye Herpetoloji Derneği (Sürüngen Bilimi) Başkanı olan Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, bu türle ilgili şu bilgiyi verdi:
"Tür şimdilik sadece Ardahan İli Ilgar Dağı'nda yayılış gösteriyor. Yapılacak yeni araştırmalarla türün dağılış sahası genişleyebilir. Vücut uzunluğu 50 santimetreye kadar olabilen türün zehri insanları öldürebilecek düzeyde değildir. Türkiye'nin 56'ıncı türü olarak literatüre geçen türün başının üzerinde ön kısmında küçük plaklar var. Sırtında ve kuyruğunun üzerinde koyu zigzag bantlar bulunur. Erkek ile dişinin sırt rengi birbirinden farklılıklar gösterir. Erkekler grimsi renkte iken dişiler sarımsı bir renge sahiptir. Karın tarafı siyahımsı olup beyaz noktalıdır. Lekelenme şekli, sürüngenlere özgü bazı pul ve plak özellikleri ile yakın akrabalarından ayrılan 'Pelias Olguni' 2 bin metre yüksekliklerde serin iklim koşullarındaki taşlık ve otluk bölgelerde yaşar. Besinlerini böcekler ve kertenkeleler oluşturur." (DHA)
Yorum Yazın