Dolar 34,2714
%0.31
Euro 37,4959
%-0.07
Altın 2.926,150
%1.27
Bist-100 8.876,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükelçi Sezgin: Suriyelilerden ele geçirilen kimyasal silah değil

Büyükelçi Sezgin: Suriyelilerden ele geçirilen kimyasal silah değil

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, bir süre önce tutuklanan Suriyeli muhaliflerden ele geçirilen maddelerin kimyasal silah olmadığını söyledi. Türkiye’nin Suriye krizinin siyasi yollarla çözümü için çalıştığını, Birinci...

  • Ege Postası
  • 03.07.2013 - 15:27
Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin, bir süre önce tutuklanan Suriyeli muhaliflerden ele geçirilen maddelerin kimyasal silah olmadığını söyledi. Türkiye’nin Suriye krizinin siyasi yollarla çözümü için çalıştığını, Birinci Cenevre konferansında olduğu gibi, İkinci Cenevre konferansına da destek verdiğini belirtti.

Komsomolskaya Pravda gazetesinin düzenlediği basın toplantısında Rus gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Sezgin, Reyhanlı saldırısı ile bağlantılı olarak yakalanan şüphelilerden ele geçirilenlerin sarin gazı olmadığını belirtti. Sezgin, “Bu maddeler antifreeze olarak değerlendiriliyor. Konu ile ilgili Rus meslektaşlarımızı bilgilendirdik.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 21 Haziran’da yaptığı açıklamada terör örgütü El-Kaide ile bağlantılı En-Nusra örgütü üyelerinin üzerinde bulunan maddelerle ilgili ayrıntılı bilgi beklediklerini ifade etmişti.

Adana Emniyeti Reyhanlı saldırısı kapsamında El Kaide ve bu örgütle irtibatlı El Nusra Cephesi'ne yönelik operasyonlarda tutuklanan şüphelilere ait adreslerde 2 kilogram sarin gazı ele geçirildiğini açıklamıştı. Daha sonra yapılan açıklamalarda ise ele geçirilen maddelerle ilgili incelemelerin sürdüğü belirtilmişti.

Cenevre’de ikincisi yapılması planlanan Cenevre Konferansı’nın başarısız olduğunu söylemek için erken olduğuna dikkat çeken Sezgin, “Türkiye, Suriye muhalefetine konferansa katılmaları konusunda yardımcı olmaya çalışıyor. Konferans krizin sadece siyasi çözüm temelinde olmasını öngörüyor. Suriye’de bir insanlık dramı yaşanıyor. Suriye BM inceleme ekiplerine kendi topraklarında izin vermiyor.” tespitinde bulundu.

İstanbul’da gerçekleşen Gezi Parkı olayları ile ilgili de Rus basınının sorularını cevaplandıran Sezgin, olayların protesto hareketi olduğunu ve uzun süre devam etmediğini, güvenlik güçlerinin aldığı tedbirler sonucunda sona erdiğini kaydetti. Olayların başlangıçta Taksim civarındaki otelleri etkilediğini belirten Sezgin, özellikle Rusların yoğun olarak gittikleri turistik bölgelerde herhangi bir sorunun yaşanmadığını vurguladı.

Rusya-Türkiye ekonomik ve ticari ilişkilerle ilgili de değerlendirmede bulunan Büyükelçi, iki arasında 100 milyar dolar olarak belirlenen toplam ticaret hacmi hedefine emin adımlarla ilerlediklerini söyledi. Büyükelçi, “Şu an iki ülke toplam ticaret hacmi 35 milyar dolar seviyesinde. Liderlerimiz 100 milyar dolar hedef belirledi. Buna ulaşacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin Gazprom’un en büyük müşterilerinden biri olduğunu hatırlatan Sezgin, bu pozisyonunun gelecekte çok daha güçlü hale geleceğini kaydetti. Büyükelçiye göre iki ülke ilişkileri her açıdan en yüksek düzeyde bulunuyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.