Dolar 34,6416
%0.25
Euro 36,4506
%0.41
Altın 2.918,950
%0.03
Bist-100 9.671,00
%0.11

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir Meclisi'nden 9 saatlik maraton: 'Hep birlikte İzmir'i hak ettiği yere taşıyacağız'

Büyükşehir Meclisi'nden 9 saatlik maraton: 'Hep birlikte İzmir'i hak ettiği yere taşıyacağız'

İzmir Büyküşehir Belediyesi Meclisi Temmuz ayı ikinci oturumunda Büyükşehir, ESHOT ve İZSU'nun Faaliyet Raporları ve Kesin Hesapları oylandı. Üç kurumunda faaliyet raporları ve kesin hesapları oy çokluğuyla kabul edildi. AK Parti grubunun yoğun eleştirilerine Başkan Soyer tek tek yanıt verdi. Başkan Soyer Fitch Rating'in Büyükşehir'in kredi notunun AAA olarak devam ettiğini açıkladı. Soyer muhalefetin samimiyet sorgulamasına tepki gösterdi. Soyer 'Hep birlikte İzmir'i hak ettiği yere taşıyacağız' dedi. Soyer Elektrik Fabrikası için de 'Bir tek biz katıldık. Vermiyorlar. Üste para vermelerini beklerdim" dedi.

  • Ege Postası
  • 16.07.2020 - 22:58

YUSUF TOMRUK/EGEPOSTASI - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı ikinci olağan oturumu yine Kültürpark 1 No'lu Holl'de Tunç Soyer başkanlığında başladı. Başkan Soyer ESHOT faaliyet raporlarının okunması sırasında başkanlık koltuğunu Başkanvekili Mustafa Özuslu'ya devretti. AK Parti'nin yoğun eleştirilerine CHP grubu ve Başkan Soyer yanıt verdi. Zaman zaman tansiyon yükselirken AK Partili Erhan Çalışkan ile Başkanveki Mustafa Özuslu arasındaki konuşma süresi nedeniyle yaşanan gerginlik uzun süre devam etti. Özuslu, Çalışkan'ı kınarken, Çalışkan'da 'eliştirdiğim konulardan rahatsız olduğunuz için konuşmama izin vermiyorsunuz' dedi.  Toplantıda gündeme geçilmeden önce İZSU pandemi dönemindeki faturalarla ilgili açıklama yaptı. Bir önceki Meclis'te gündeme bırakılan maddeler ilgili komisyonlara gönderildi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Kurban Bayramı için İzmirlileri sevindirecek ulaşım kararı alındı. Meclis'ten oybirliği ile geçen önergeye göre Kurban Bayramı süresince ulaşım 0,01 TL olacak. 

İZSU görüşmeleriyle birlikte adeta bir maratona dönüşen Büyüşkşehir Meclis oturumu 9 saatten fazla sürdü.

BÜYÜKŞEHİR’İN GELİR VE GİDER BÜTÇESİ 

2019’da Büyükşehir’in bütçe geliri 4 milyar 929 milyon 640 bin 301 TL 76 kuruş oldu.  Gider ise 5 milyar 845 milyon 209 bin 941 TL olarak gerçekleşti.

İZSU’NUN 2019 YILI BÜTÇESİ 

İZSU 2019 yılı mali tablosunda kasasına 1 milyar 644 milyon 223 bin 171 lira 4 kuruş girerken, 1 milyar 848 milyon 416 bin 902 lira 55 kuruş da harcama gösterildi.

ESHOT’UN 2019 YILI BÜTÇESİ 

ESHOT 2019 faaliyet raporunda bütçe geliri 1 milyar 3 milyon 428 bin 783 lira 81 kuruş olurken gideri ise 1 milyar 89 milyon 321 bin 501 lira 3 kuruş olarak açıklandı.

"TÜRKİYE'YE ÖRNEK BİR BELEDİYE OLMUŞTUR"

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT’un faaliyet raporları hakkında söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “İlkelerimiz dürüst, tarafsız, şeffaf, katılımcı ve paylaşım yönetim, bilimsel ve teknolojik gelişmelerden yararlanabilmek, çözüm odaklılık, Yerel kalkınmada sürdürülebilirliktir. 2019 yılı faaliyet raporunda, kentsel alt yapı, ulaşım, afet yönetimi gibi 9 alt başlıkta toplanmıştır. Toplu ulaşımda  raylı sistemde 11.6 milyon yol kat ettik. Vapurlarımızla 18 milyon, arabalı vapurla 1 milyon yolcu, otobüslerimiz ile de 246 milyon 764 bin yolcu  taşıdık. Bisiklet istasyonlarımızın sayısı 40’a ulaştı. 1 milyon 757 bin ton asfalt döktük. 3 milyon yüz bin metre kare sathi kaplama, 1 milyon 217 bin metre karelik kilit parke uygulaması yaptık. Altınyol’a bir şerit daha ekledik. Narlıdere’de yüzde 65’lik bir yol kat ettik. Sosyal hizmetlerde 152 bin 500 çocuğumuza süt dağıttık. 5 yaşın altında çocuğu olan 4 bin 107 kişiye 10 binişlik ulaşım kartları dağıttık.  İhtiyacı olan öğrencilere 40 bin bot, mont verdik.  Ulaşım kartı sağladık. İhtiyaç sahibi vatandaşlara ayni ve maddi yardımlar yaptık. 46 bin 200 kişiye gıda paketi dağıttık. 33 bin 880 kişi şiddetle mücadele ve toplumsal cinsiyet ile ilgili hizmetlerden yararlandı. 18 bin 657 kadın kent ve körfez gezilerimizden yararlandı. İlk Masal evimizi Toros’ta ilk dijital kütüphanemizi Konak’ta açtık. 8 bin kişi meslek edindirme kurslarımızdan yararlandı. İzmir’in ve Türkiye’nin tek belediye hastanesinden binlerce İzmirli yararlandı. Aşık Veysel Rekreasyon alanında yarı kapalı olimpik havuzun yapımına başladık. 16 bin 708 üretici tarımsal erken uyarı sistemimizden yararlandı. Binlerce küçük baş hayvan ve arıcılık seti dağıttık. İlçelerimizde soğuk hava depoları, işleme, paketleme üniteleri kurduk. 126 milyon liralık alım yaparak da çiftçimize destek olduk. Halkın Bakkalı ilk şubesini Konak’ta açtık ancak gördüğü ilgi sonrası başka ilçelerde de açtık. Menemen Karakılçık Buğdayı’nın ilk hasadını gerçekleştirdik. Yeşil alanlarımızı arttırdık k işi başına düşen yeşil alanı 8.6 metre kareye yükselttik. Yenilenebilir enerjiye öncelik verdik, 2 milyon 200 bin  KW enerji ürettik ve karbon salınımının önüne geçtik. İzmir’in 30 ilçesine seyyar Pazar götürdük. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak hiç vergi ve prim borcu olmaması ülkemize büyük bir örnek oluşturmaktadır. Kredi derecelendirme kurumlarından aldığımız yüksek kredi puanlarımız güvenilirliğimizi perçinlemiştir” ifadelerini kullandı.

'TOPLU TAŞIMA SÜBVANSE EDİLİYOR'

ESHOT'un kesin hesabıyla ilgili konuşan ESHOT Encümen Üyesi CHP'li Kesin Raşit Dirim ise  "Bilet gelirlerinin toplamının genel idare giderlerini maalesef karşılamıyor. Bu bütün dünyada böyle. Toplu taşıma sübvanse ediliyor. Pek çok yöntem kullanılsa da yine de sübvanse edilmek zorunda. Bilet gelirleri yüzde 40'nı karşılıyor. Biz ulaşıma kentte yaşayan herkes için bir kamusal hak diye düşünüyoruz. Kolay ve ucuz ulaşım için kar amacı gütmemeli diyoruz. 2030 Master ulaşım planı yapılmıştır. Raylı sistem yatırımlarımız artacak. Ulaşım ucuzlayacaktır. Tunç Başkanın göreve gelmesiyle başladığımız yüzde 50 indirim uygulaması ve 90 dakika uygulamazı bize özgündür. İZTAŞIT uygulaması kamu ve özel işbirliğidir. İzmir'e özeldir" dedi. 

ÖZGÜR HIZAL SOYER'İN BİR YILINI YERDEN YERE VURDU!

Büyükşehir Belediyesi Faaliyet Raporu ve ESHOT Faaliyet Raporu'nun ardından  bir saati geçen bir konuşma yapan Özgür Hızal Büyüşehir Belediyesi ve Başkan Tunç Soyer'i vaatleri ve yapılan hizmetler üzerinden sert eleştirdi. AK Partili Hızal "Bugün hepimizi fazlasıyla üzen şehitlerimize allahtan rahmet diliyorum. Ülkemizin bağımsızlığına darbe vurmak isteyenlerin gerçekleştirmek istedikleri darbe ve işgal girişimi Sayın Cumhurbaşkanı önderliğinde bertaraf edilmiştir. Bu topraklar pek çok hainlikle karşılaşmı ve hepsini bertaraf etmiştir. 251 şehidimizi saygı ve rahmetle anıyorum. Yeniden yaşanmamasını diliyorum" dedi. 

'YAPAMADIKLARIMIZ YAPAMAYACAKLARIMIZIN TEMİNATDIR' GÖNDERMESİ

AK Partili Hızal sözlerine şöyle devam etti: "2019 yılı faaliyetlerini konuşacağız. Yine sizlerle birlikte yaklaşık 15 ay önce bir önceki yılın faaliyetlerini görüştük ve tartıştık. O görüşmede bir takım eksikliklerden bahsetmiştik. Bize yanıt veremeyeceklerdi biz farkındaydık. Biz yine de kişiler üzerinden yapmadık. Biz bu yönetim anlaşıyının İzmir'e faydasının olmadığını söylemek niyetindeydik. Yeni yönetimi geçmişte şu şu eksikler yapıldı. Siz umarız aynı yanlışları yapmazsınız demiştik. Şimdi 2019 faaliyet raporu için sayın belediye başkanı Tunç Soyer karşımızda. Bugün hem Büyükşehir Belediyesi'ni hem de Tunç Soyer'in bir yılını değerlendireceğiz. Hepimizin siyasetçi kimliği var. Meclis üyesi görevimizde bu kimliğimiz zaman zaman bırakıyoruz. Siyaset yaparken temel amacımız iktidara gelmektir. Halkın karşısına çıkarız bir takım vaatlerde bulunuruz. Şunlar şunları yapacaığız deriz. Vatandaş tercihini kullanırı sizi ya da bizi iktidar yapar. Başkan Soyer bir takım vaatlerde bulundu. İzmirli hemşerilerimiz oylarını kullandı. Sizleri iktidar yaptı. Bizleri muhalefette görevlendirdi. Sayın Soyer de belediye başkanı oldu. Bu vaatler öylesine verilmiş vaatler mi yoksa temel sorunlara değinilen vaatler m? Verilen vaatlerden ne oradan samimiyiz. Vaatkler temel sorunları değinilen vaatlerdi. Başkan Aşkla İzmir dedi. İzmir'e aşağım dedi. İzmir'in havasına suyuna toprağına sahip çıkmaya geliyoruz dedi. Sorunla odaklı vaatler verdi. Her ilçeye yaşam merkezi kuracağız dedi. Teknoloji ve inovasyon merkezleri, çocuk köyleri, öğrenci yurtları, 20 masal evi kuracağız dedi. Pazar yerlerini geliştireceğiz dedi. 179 KM'li raylı sistemi kısa vadede 340, uzun vadede 440 km çıkaracağız dedi. Çevre yolları arasındaki bağlantıları kuracağız dedi. Üç kritik noktada trafiği yerin altına alacağız dedi. Alsancak, Karşıyaka ve Basmane'de. Otopark kapasitesini tüm ilçeleri kapsayacak şekilde 100 bine çıkaracağız dedi. Elektrikli otobüsten bahsetti. Çiğli Tramvayı ve Buca Metrosu da var. Başkan 'Yeşil alan miktarının 16 metrekareden, 30 metrekareye çıkaracağız' dedi" deyin AK Partili Hızala " Sayın Başkan '2,5 milyon kilometre kare yeşil alan katacağız' dedi. 'Tüm ilçelerde çöp sorunu kalmayacak' dedi. 'Deprem riskine karşı hazırlıklı olacağız ve dönüşümü gerçekleştirerek İzmir'i depreme hazırlayacağız' dedi. Bu vaatlerin bir yıl içinde gerçekleştirilmesi elbette mümkün değil. Ancak şu an sayın başkan bir değerlendirme testin geçiyor. Bir not vereceğiz sayın başkana. Ama samimi vaatler olmuş olsaydı bir yıl içinde bir takım adımların atıldığını görmemiz gerekirdi. Bir söz vardır 'Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır' diye, ama bu söz 'Yapmadıklarımız yapmayacaklarımızın taminatıdır' sözüne evrilebilir. Bu rapora baktığımızda sorunları da görüyoruz. Trafik, çöp ve çevre sorunlar var. Kentsel dönüşümü, çarpık yapılaşma ve sosyal belediyecilik alanında sorunlar var mı. var. Bu sorunları çözecek olan İmir Büyükşehir Belediyesi'nin başındaki kişi yani Tunç Soyer" dedi.

BÜTÇE, YATIRIM VE YARIM KALAN HİZMET BİNASI ELEŞTİRİSİ

Belediyemizin geliri 4 Milyar 929 milyon, gideri 5 milyar 880 milyon lira. Bütçe gelirinin neredeyse 5'te biri açık var. Bunun yüzde 41'i yatırımlara harcanmış. İddia bu yönde, Nilay Hanım İzmir'de en fazla yatırım yapan kurum olarak İBB'yi gösterdi. Gerçek bu m? Buyrun birlikte bakalım. Belediye Hizmet Binalarının yapılması ve güçlendirilmesi başlığı var. Bakıyorum vaatlerden bir iz var mı diye. Fakat göremedim. Bundan önceki yıllarda da görememiştik. Bir şey yapılmış ama; Sayfa 61'i açıp baktığınızda farklı açıdan çekilmiş bir başka fotoğraf 2018 yılında da var. Bu fotoğraf İzmirli'ni aklıyla alay edildiğinin göstergesi. Yine bakıyoruz, İBB tarafından yapılmış bir tesis yarım kalmış. Meclis görüşmelerimizin yapıldığı ana binamızın depremsel sorunlarını biliyoruz. Biz dönem dönem oraya giriyoruz ama yüzlerce personeli var. Güçlendirilmesi konusunda adımlar atılmasını bekliyoruz.Konak'ta güney mahallesinde 23 milyon bedelli bbir hizmet binası 2018'de temeli atıldı şu an inşaatı yarım kaldı. Sebebini hiç birimiz bilmiyoruz." diye konuştu. 

BİO GAZ TESİSİ İÇİN 'KOCAOĞLU' VURGUSU VE 20 YIL ELEŞİTİRİSİ

İkinci başlığımız çevre yönetimi 'Doğa dostu kent İzmir'. 197 milyonluk bütçesi var atık daire başkanlığının. Çöple ilgili sayın başkanın vaatlerin hatırlatmak isterim. Bir yıl içinde bir tesis açıldı. Harmandalı'nda bio gaz enerji tesisi açıldı. Teknolojisi 20 yıl öncsinin teknolojisi. Güzel bir şey ama bu şehirde 20 yıl önce açılması gerekiyordu. Yüzde 95'lik dönemi Aziz Kocaoğlu döneminde tamamlandı. Size kurdelasını kesmek kaldı. Çeşme'de var mı sorun var, Seferihisar, ödemiş, kiraz kınık'ta çöp sorunu var mı var. Harmandalı'nda koku problemi devam ediyor. Bir de ilçe belediyelerinin çöp toplamadaki yetersiziliği göz önüne alınırsa koku problemi en büyük sorunlardan bir tanesi olmaya devam ediyor. Ayrıca Bayraklı'da bu konuda halkı memnuniyeti yüzde 58 düzeyinde anti parantez belirtmek isterim" diye konuştu. 

YAPI STOĞUNUN YÜZDE 70-80'Nİ DEPREME HAZIR DEĞİL

"Soyer'i  döneminde  Evet bir tesis açıldı, ama çöp problemi devam ediyor" diyen Hızal "Mezbahalarla ilgili bir bölüm var. Mezbaha yapılmış mı yapılmamış. Yeşil alan ve rekreasyon alanlarıyla ilgili 2,5 milyon metre kare yeşil alan kazandırılma hedefi var. Ne yapılmış kocaman bir hiç. Belediyemizin günlük faaliyetlerin saymıyorum arkadaşlar. 1 metrekare dahil yeni yeşil alan oluşturulamamış maalesef. Başkan yine temiz enerjiden bahsetmiş. Yeni güneş santralleri kuracağız demiş. 2 milyon 200 bin Kw/saat rakam muazzam gibi gözüküyor. Tek yapılan şey rakamlarla oynamak. Bio enerji santralinin ürettiğinin yirmi de biri. Bu temiz enerji hedefi belediye hizmet binasının enerjisini bile karşılamaz. Söylediğim samimiyet bu. Kenstel koruma ve planlama üçüncü başlığımız. Plansız ve tanımsız yapılaşma. Deprem gerçeğini hepimiz biliyoruz. 6 ve üzeri 17 aktif fay hattımız var hepimiz biliyoruz. En ufak bir sarsıntıda İzmir halkı ciddi korkular yaşıyor. Sayın Başkan bir konuşmasında şehrin depreme hazır olduğunda bahsetti. Önce şehiri depreme hazır etmemiz lazım ki Büyükşehir depreme hazır olsun. Deprem denilince ilk aklımıza gelen yapı stoğudur. Yapı stoğunun yaklaşık yüzde 70-80'ni depreme hazır değil. Yani İzmir depreme hazır değil. Tabii ki tek sorumlu Büyükşehir Belediyesi değil. Ama biz Büyükşehir'in yapması gerekenleri konuşmak zorundayız. Bu yapıların tamamının Büyükşehir mi dönüştürecek, tabii ki hayır. Ama belediye yetki verilmiş bir takım dönüşüm alanları. karabağlar, bayraklı, gaziemir ve çiğli'de 7 d önüşüm alanı var. Dönüştürülmesi gereken alan 30 bin metrekare, yapılan ticari alanlarla birlikte sade 1000 metre kare. Beş binlik planlar uygulanmıyor. Türkiye'nin en büyük üçüncü şehri İzmir plansız. Birazdan belli argümanlarla bizleri eleştireceksiniz ama Büyükşehir üzerine düşeni yerine getirmek zorunda. Bugüne kadar yerine getirmemiş, bu bir yıl içerisinde de yerine getirilmemiş. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığının bütesi 7 milyon, özel kalem de benzer rakam. Tavsiyemiz, Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı'nın binasının sorunlarını önce çözün. 

'İKİ ADET PROJE ÇİZİLMİŞ O KADAR'

"Kenstel altyapı bölümüne geçelim. Maalesef yapmadıklarınızla birlikte yaşam kolaylaşmıyor" diyen Hızal "Bir yıllık dönemde hiç bir vaadini yerine getirme adına bir adım atmadı. Bu başlıkta aklımıza gelen ilk soru trafik. Samimiyetle soruyorum birlikte çıkalım farklı yönlere gidelim. Bu şehir de trafik sorunu ve problemi var m? Var. Trafik sorunun ortadan kaldırmak adına Büyükşehir neler yapmış hangi vaatleri yerine getirmiş. Pandemi döneminde Büyükşehir 1 milyon 700 bin ton gibi bir asfaltlama çalışması yaptı. Başkan meşhur günlüklerin 20 yıldır yapılamayan çalışmayı yaptık dedi. Alternatif yollar olmadığı için. SOyer bir yılda alternatif yollar için ne yapmış. Ulaşım daire başkanlığının bütçesi 137 milyon. İki adet proje çizim çalışması yapılmış o kadar, 2020 için planan 3 tane. Bir şey yapılmış Anadolu caddesi Alaybey çıkışından Turan'a kadar 3 şeritten 4 şeride çıkarılmış. Bunu da İzmir'in en uzun caddelerinden biri olan Anadolu Caddesi'nin 3 şeritten 4 şeride çıkardık diye sunuyorlar" diye konuştu. 

'BİR BUÇUK YIL GEÇTİ KAZMA VURULMADI'

Soyer'i Buca Metrosu konusunda da eleştiren Hızal "Ulaşımda ana konu raylı sistemler. Narlıdere'de devam ediyor, gerçekleşmesi yüzde 60-70 dolayında. Artık 'Hükümet bizi engelliyor' gibi bu projeler özelinde mazeretiniz kalmdı. Biz buca Metrosu'nun dönem sonunda hep birlikte kollanacağız dedi. Biz de heyecanlandık mutlu olduk. Ama dönemin Bir buçuk yılı geçti kazma bile vurulmadı. Biz destek vermeye hazırız. Bisiklet yolu konusu; Sayın başkan bisiklet kullanmayı seviyor, gerçi daha çok fotoğraflarda görüyoruz ama olsun. Bisikleti şehir trafiğinde kullanmak ve yolu yapmak lazım. Ama trafiğin en sorunlu olduğu yerlerde bir şeridi kapatıp bisiklet yolu yapmak mı büyük proje. Sayın Başkanın yapmış olduğu Kıbrış Şehitleri'nin desenli caddesi, bir şerit arttırımı ve bisiklet yolu trafik sorununu ortadan kaldırmaz. İzmir Opera Binası var. Henüz beşte biri yapılamadı. Buradan onu da soruyorum. Bu opera binasının bitiş tarihi ne zama? Sayın başkan çok övünüyor ya... Sayın başkanın konutunda digital kütüphane kuruldu. Gideniniz var mı, bilmiyorum ama toplam 20-25 tabletin olduğu kütüphanecik. Ne kadar ziyaretçinin gittiğini bilmiyoruz. Kendi konutana yapılan eleştirileri bertarfa etmek adına gençleri ve kütüphaneyi bahane etmesin" dedi.

KÖY-KOOP VE KAVURMA ÇIKIŞI! BÜYÜKŞEHİR ETLERİ ARDAHAN'DAN ALMIŞ

Soyer'i koopertiflere bakışı ve pandemi döneminde dağıtılan kavurmalar üzerinden eleştiren Hızal isim vermeden KÖY-KOOP vurgusu yaptı.Hızal " Kooperatiflerin geliştirmesi ama maalesef bir kooperatifin geliştirilmesi üzerine kurulmuş bir anlayış hakim. Değerli arkadaşlar başkanın meşhur günlüklerinde bahsedilen kavurmalar vardı. İzmir'de hayvancılığın yoğun yapıldığı ilçeler var. Büyükşehir etleri nereden almış Ardahan'dan almış. Gerekçesinin bilmiyorum. Hani tarım ve hayvancılığa destek veriyordunuz. İşte böyle destek veriyorsunuz. Son olarak şehrimizin deprem master planı yok. Bis AK Parti olarak teklif sunduk. Teklif kabul edildi. Komisyon kuruldu. Marttan bu yana İzmir'De afet yaşanıyor. Pandemi de bir afettir. Bir afet komisyonu kuruldu. Bizden de üyeler var. Bu komisyonu pandemi içerisinde bir davet beklerdim. Meclis üyeleri çalışmalar nasıl bir katkı koymak istiyorduk. Ama biz ne yaptık İzmir yıldızı projesini hayata geçirdik. Faaliyetlerimiz bunlar" dedi.

'TUNÇ SOYER VE BELEDİYE BU YIL SINIFI GEÇEMEDİ'

"Bu hedefleri siz koydunuz. Sonuçları ortada" diyen Hızal "Bu sonuçları sizlerin kitapçıktan okuyoruz. Nilay hanım çok tozpembe bir tablo ortaya koydu. Daha çok günlük faaliyetlerden bahsetti. Aslında notu kendi kendinize verdiniz. Maalesef bu notlarla başkan Tunç Soyer ve belediye bu yıl sınıfı geçemedi. Her yerden baktık kanaat notu da kurtaramadı. Bir şehir iki şekliyle gündeme gelir. Bir yeni başkan olduysa çizmelerini giyer sokağa çıkar, ister makam aracıyla çıkar ister bisikletiyle ister kullandığını görmediğimiz seyyar makamıyla çıkar. Şehri temel atarak, açılış yaparak Türkiye gündemine taşır. Ama başkan başka şekillerle gündeme geldi. Kıbrısla ilgili bir yorum yaptı. Sonra efendim çok öncesinde söylemiştim dedi. Yakın zamanda söylediği ortaya çıktı. Üstü açık bir araçla daha önce hiç bilmediği bir sokakta giderken nerede olduğunu çevresindekilere sordu gündem oldu. Çav Bella benim üzerime yapıştı dedi ve danslarıyla gündem oldu. İzmir parası ve İzmir bayrağı dedi gündem oldu. Biz başkanın İzmir'in sorunlarını ortadan kaldırmasıyla gündem olsun istiyoruz. Umarım yapmış olduğumuz samimi eleştirilerimizi siz de kabul edersiniz çok daha doğru işler yapılması için çabalar sarf edersiniz. Önümüzdeki çalışmaları hazırlayan ve veriler sunan çok kıymetli çalışanlarımıza ve bürokratlarımıza grubum adına teşekkür ediyorum. Bütün olumsuzluklara rağmen pandemi sürecinde şehrin menfaati için ellerinden geleni yaptılar. Gerek faaliyet raporları gerekse kesin hesaplar için  olumsuz yönde oy kullanacağımızı bildiriyorum. Yüce heyetimizisaygıyla selamlayıroum" diye konuştu. 

ÖZUSLU İLE ÇALIŞKAN ARASINDA SÜRE GERGİNLİĞİ!

AK Partili Meclis Üyesi Erhan Çalışkan ile Büyükşehir Belediye Başkanvekili ve CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Özuslu, Çalışkan’a konuşmasının çok uzun sürdüğünü ve konuşmayı toparlamasını söyledi. Çalışkan ise bu duruma itiraz ederek, “Milyarların harcandığı bir belediyeyle ilgili tabi ki konuşacağım. Eğer sizin şeffaflık anlayışınız buysa bir daha şeffaflık konusuna değinmeyin” dedi. Bunun üzerine Özuslu, “Sizi süre hakkınız kadar tabi ki konuşturacağım ama şöyle bir keyfiyet yok. Grup adına Özgür Bey’i 1 saat sabırla dinledik” ifadelerini kullandı. Çalışkan ise, “Ben sıradan bir meclis üyesi olarak değil Plan ve Bütçe Komisyonu meclis üyesi olarak konuşuyorum. Benim gruptaki arkadaşlarım benim konuşmam için kendi sürelerinden feragat edecektir” dedi. Özuslu da, “Değerli arkadaşlar polemik istemiyorum, kimseye hiçbir kısıt koymadım. Ama üyeler adına süresiz şekilde gidersek bu işin içinden çıkamayız. Hak süre 10 dakikadır. Bunu tartışmayacağım konuşmanızı lütfen bu süre çerçevesinde tamamlayın lütfen” diye konuştu.

Özuslu’nun uyarısının ardından konuşmasına devam eden Çalışkan, “Sayın başkan sizi memnun edecekse konuşmayayım. Belediyenin milyarlarca harcadığı parayı nerede anlatacağı? Mecliste konuşmazsam nerede konuşacağı? Dışarıda mı konuşayı? Müsaade ederseniz ben istediğim kadar konuşayım. Şeffaflık anlayışınız buysa ben başka bir şey demiyorum” dedi.Tartışma bir süre devam etti. Çalışkan Özuslu’nun süre uyarılarına rağmen konuşmasına devam etti. Özuslu, konuşmanız 20 dakikaya yaklaştı, lütfen” dedi. Çalışkan ise, “Söylediklerimden mi rahatsız oldunuz” yanıtını verince Özuslu, “Benim rahatsız olduğum sizin söyledikleriniz değil, tavrınız. Diğer meclis üyelerinin hakkına giriyorsunuz”dedi.

'BORÇLANMAMIZ HER GÜN ARTIYOR'

AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise "AK Parti olarak biz ortaya koyduğumuz tüm çalışmalarda komisyonlardan gelen dosyaların yüzd 95 ni oy birliğiyle geçirmiş bir meclisiz. Muhalefet kültürü onlar da farklı olabilir ama, biz izmir'e ne katabiliriz diye baktık. Bu noktada bize verilen kitapçıkları bu samimiyelte inceledik. Stratejik planlar önümüzdeki yıl başlayacak dediler. Biz eleştirirken bir gariplik var demişti. Geçmiş dönemin bütçesi demişti. Bütçeyi rakamlarla bakalım dediğimiz de gelirin yüzde 96 sı gerçekleşmiş. Bütçe dengesinin rakamlarla tutuğunu görebilirsiniz. Ancak kalem kalem baktığımızda Akdenizin vizyonu İzmir misyonuyla baktığınızda bu bütçe, porformans bazlı oluşturulmamış. Çözmek için uzun bütçe tanımları yapmamız lazım. 250 milyon borçlanma görmüşüz. Biz bunun karşılığında 336 milyon borçlanma yapmışız. yüzde 56 sapma var. 2018 dolar kuruyla 2019 kuru arasında yüzde 15, enflasyonda benzer. 195 milyon dış borç hedeflemişiz 305 milyon borçlanmışız. Neredeyse üçte bir borçlanmayla karşı karşıyayız. Bu bir gidişatın göstergesi. Bu hızla gittiğimizde borçlanmamız her geçen gün artıyor" diye konuştu. 

'BENCE ANADOLU LİSESİ'Nİ KAZANACAK PUAN ALAMADINIZ'

AK Partili Mecli Üyesi Hüsnü Boztepe işe "Değerli arkadaşlar 4 ayın sonunda tekrar bu kürsüde konuşmaya başladık. Hayaller paris, gerçekler peru, şam tahran. Bizim Tire Süt projesi adı altında 2012 yılından beri çok başarılı yürüyen bir Süt Kuzusu projemiz var. Aziz Kocaoğlu döneminde başladı devam etmektedir. Bu elimdeki kutu Balıkesir'de paketlenen bir süt. Diğeri de Tire Süt'ün Pınar'ın teislerinde doldurduğu bir paket. Köy-Koop koordinatörlüğün gerçekleşiyor bu işlem. Başkanı da Büyükşehir Belediyesi Eş başkanı gibi çalışan saygıder eşi.  Bu süt üreticiden değil, sanayiciden alınıyor. Bu süt belediyemize 90 milyon lira gibi bir rakama mal oluyor. 4 lira 21 kuruşa mal ediyor. Öteki taraf 4 lira 91 kuruş. Arada 10 milyon fark oluyor. Köy Koop'u belediye karşılıyor. Küçük baş hayvanın ederi 2 milyon lira gibi çüzzi bir rakam. Sayın başkan sütleri İzmir'den alalım. Bergama'dan süt alımının kesildiğini bilmiyoruz. Buca'da Halk-Et açıldı. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin burası. Neden Tire'den Ödemiş'ten Bayındır'dan et almıyoruz. Kültürpak'ta bir pazar açtık. Aynı Pagos gibi. 2019 zaten başardığınız başka proje yok. Bizim Çiğli'de geçen yıl söyledik bir üst geçidin yürüyen merdiveni bir yılı geçti yapılamadı. Opera binası hemen benim evimin yanında, çok şikayetim oldu toz topraktan. Zemin iyileştirmesi yapılıyor. Üstü kısmı çabuk biter ama rakam büyür. Çiğli ve Menemen arasına bir sebze hali çok iyi olur. Karakılçık buğdayında kazanılandan çok daha büyük para döküyoruz, umarım düzelir. Seferihisar'daki 10 yıllık geçmişine baktığımızda o kadar yer satmanıza rağmen hiç bir projenizi bitirmemişsiniz. Sayın Başkanımız bu sizin üçüncü döneminiz. Bence Anadolu Lisesi'ni kazanacak puanı alamadınız. Hayaller Viyana Paris, gerçekler Beyrut, Şam Tahran" diye konuştu. 




SOYER HER ELEŞTİRİYE TEK TEK YANIT VERDİ

'HEP BİRLİKTE İZMİR'İ HAK ETTİĞİ YERE TAŞIYACAĞIZ'

Konuşmaların ardından Başkan Tunç Soyer muhalefetin bütün eleştirileri tek tek yanıt verdi. Soyer'in konuşmasının ve yanıtlarının satış başları şöyle; 

AYRIŞTIRACAK TEK ŞEY...

Sandalyelerde meclis üyelerimiz hiç eksilmemiş. İzmir aşkı bu olsa gerek hepinize teşekkür ediyorum. Hem özgür bey hem hakan bey samimiyet testinden bahsettiler. Performans üzerinde bir test yapmak lazım. Eğer performans üzerinden konuşmuyorsanız bu siyaset hayır getirmiyor. Bu memlekette kimse milliyetçiliğini.  bu topraklarda yaşayan her birey bir diğeri kadar milliyetçidir, yurtseverdir. Ayrıştıracak tek şey, hırsızlıktır vatan hainliğidir. bunun dışında samimiyet sorgulayacak bir şey yok. Bu doğru değil. Türkiye'nin çektiği ne varsa buradan geliyor. 1960'lar milli gelir 2-3 bin dolarlarda, 90 larda yükseliyor. Son nokta 9 bin dolarlar. 60 yılda... Peki dünyaya ne olmuş. Güney Kore 60 binin üstüne çıkmış. Bulgaristan bizi geçmiş. İskandinavyayı saymıyorum. Ne olmuş peki kötü yönetilmişiz. Bu kötü yönetimin arkasında ayrıştırmak var, ötekileştirmek var. Bizim güç kaybetmemiz bu rakamların üzerine çıkışımız tam da bu yüzden. Biz birbirimizin samimiyetine güvenmek zorundayız. Bizler seçilmiş insanlarız. Benim samimiyetime inanmazsınız biz bu şehri nasıl yöneteceğiz. Siz benim samimiyetime inanmazsanız geçmiş olsun. Biz birbirimize güvenecğiz. Biz biribirimiz seveceğiz ve sayacağız. Samimiyet ilk şarttır. Birbirimize yalan söylemeyeceğiz. Sanayiciden süt alıyorsunuz dedi. Doğru değil. Bunu ben bildiğine inanıyorum. Ama niye böyle söylüyor. Samimiyet yalan üzerine kurulmaz. Hiç birimizin bu memleketi bir diğerimizden daha fazla sevdiğini söyleyemeyiz. İzmir'i yönetiyoruz. Ne olursak olalım bu farklılıkar bizi güzelleştiriyor. Samimiyetimizi sorgulamayacağız. Sorgularsak birlikte üretebileceğimizden çok daha azını veriyoruz. Ana fikir samimiyetini sorgulamaya hakkımız yok. Hepimiz seçilmişiz, bu onuru yaşamışız. 3,5 yıl daha var burada nasıl kente daha hayırlı oluruz onu konuşmamız lazım.

Vaatler konusu... Özgür Bey vaatleri masal evlerinin 3 tanesi açıldı. İhaleleri sürenler var. 9'u hareteke geçmiş. Alsancak Katlı otoparkıyla ilgili iki aynı fotoğraftan bahsetti Özgür bey. 2018'de koyulmuş 2019 yapılmış ne var bunda. Mikroskopla bakarsanız o fotoğrafı bulunsunuz.Zeytinlik Hizmet Binası konusu ise firma ekonomik koşullar nedeniyle fesih işlemi gerçekleşti, gereğini yapıyoruz ihaleye çıkacak.

Harmandalı'ndaki tesisimizin yüzde 98'nin Aziz Bey döneminde yapıldığını söyledi Özgür Bey. Türkiye'nin en büyük kapasiteli tesisi. Nisan ayından sonra Çöp meselesiyle ilgili 4 ayrı noktada atık bertaraf tesisi kurma kararı aldık. Ödemiş'tekinin kısa bir süre sonra açılışı gerçekleştirilecek. Bergama'dakinin 500 ton kapasitesi var 4 Megawat elektirik üretecek. Sonuç olarak biz bu tesisleri önemsiyoruz. Sadece Harmandalı Tesisi yenilenebilir bir eneji üretiyor. Yap işlet devretle verdiğimiz için gelir elde ediyoruz. Sıkıntı bütün kentin çöpü oraya taşımak zorunda. Bu yüzden kentin 4 farklı yerinde yapıyoruz bu tesisleri. Tranfer istasyonlarını yapıyoruz.

Park ve bahçelerle ilgili değerlendirmelerde bulundular. Behçet Uz Rekreasyon alanının ihalesi gerçekleştirildi. 540 gün içinde tamamlanacak. Portakal Vadisi'nde de sözleşme imzalandı. 2 milyon 500 bin metrekare hayal değil, adım adım gerçekleştiriyoruz. Bornova'da ağaçlandırma projemiz var, Aliağa'da var Buca'da da var. Hali hazırda 340 bin metrekalik yeşillendirme çalışmamız yürüyoruz.

Kentsel dönüşümde de hiç bir şey yapmadığımız söylediler... 619 adet hak sahimisize konutlarını teslime hazır hale getirildi. Örnekköy dönüşüm alanınada ikinci ihale bugün gerçekleşti. 

Dönüşüm dairesi bütçesi neden düşük diye sordu Özgür Bey. 7 milyon lira ile nasıl yapılacakmış. 4 500 konutunun ihale bedeli 2 milyar liraz. Daire başkanlığının bütçesiyle tabiki de yapılmayacak. Ocak ayında Dünya Bankasıyla yaptığımız görüşmede projemizi kaynak aktarabileceklerini belinttiler. İhale şartnamesine koymanın yolunu arıyoruz.

Kentimizin planı yok dedi. Yüzde 82'sinin 1/5000'li planımız var. 1/100000'lik planları bakanlığımız yaptı. 1/25000'likleri belediyelerimiz yapıyor. 

Dünyanın neresinde yok ki trafik sıkışıklığı. İstanbul'da yok m? Ankara'da yok m? Değerli arkadaşlar 10 Mart tarihi itibariyle toplu taşım kullanım günde 1 milyon 900 binden fazla kez kullanılmış. Pandemi sonrası vatandaş toplu taşımı kullanma konusunda çekinceleri olduğu için zel aracını kullanıyor. Tarife seferlerini değiştirmediğimiz için trafik inanılmaz derece sıkıştı. Bisiklet akıl karı mı diyorlar. Evet akıl karı. Paris belediyesi bisikleti kullanan vatandaşlarına 400 euro veriyor. Dünyanın her yerinde bu yapılıyor. 67 km yolumuz var 100 km'ye çıkaracağız. Başka çaremiz yok. Bisiklet dünyanın her yerinde ulaşım aracı olarak kullanılyor. 

Fethi Sekin'in açılış töreninde pandemi nedeniyle A Protokol'ü davet edebildik. Ay sonunda Midilli Seferlerimiz başlayacak. En azından deneyeceğiz. Otobüs konusunda 23 Temmuz'a kadar 83 adet otobüs almış olacağız. 304 otobüsün ihale aşaması tamamlandı sözleşme aşamasına geldik. 

Raylı sistemlerle ilgili çalışmalarımız olağanca hızıyla devam ediyor. Narlıdere Metrosu'nu pandemide durdurmadık üstüne kredi aldık. Buca Metrosu ile ilgili uluslararası ihale süreci tamamlandı. Viyadük ve Tünelin fesih tarihleri 2019. 

Muhalif ilçelere otopark yapılmadığıyle ilgili bir eleştiri geldi. Bayındır'da 4 milyon 350 bin lira kamulaştırma bedeli ödeyerek istedikleri otoparkı yapacağız. Bergama'nın da isteği var. Ama diğer ilçelerin talep etmesi lazım. O zaman harekete geçebiliyoruz.

Tarım ve hayvancılık meselesiyle ilgili, kavurma üretimine geçtik. İlk 22 tonu Kemalpaşa'dan aldık. Ondan sonrasileri Ardahan'dan aldık. Neden İzmir'deki besicilik süt besiciliği. Bu coğrafya küçükbüş için daha uygun. Bizim teşvik etmek istediğimiz şey küçükbaş hayvancılğı ve süt besiciğiliği. Ardahan'da et besiciliği yapılıyor. Ve İzmir ışığını Ardahan'a kadar ulaştırmış oluyor. Bir de o gözle bakın meseleye.

Küçükbaş hayvan dağıtımında azalma olduğu doğru, ama bazı sorunlar var kayyumda. Hedefe ulaşamadık ualaşacağız.

Opere binası Şubat 2023'te bitecek, parasal gerçekleşmesi yüzde 24'ü buldu. 

Biz Toplum Sağlığı Daire Başkanlığı'nı seçildikten hemen sonra kurduk. Hemen bir bilim kurumu kurdu pandemide çok büyük faydaları oldu. Bunun değeri 300 bin lira ile ölçülür mü' Eşrefpaşa Devlet Hastanesi var. Türkiye'nin tek belediye hastanesi 77 milyon bütçesi var. 

2020 yılı ilk 6 ayında Tİre Süt dağıtım dahil 4,91'e, Köy-Koop'tan dağıtım harit 4.41' e almışız. Bergama'daki kooperatiflerden de süt almaya başladık. Tek bir kooperatif üzerinden alım gerçekleştirirseniz iyilik etmezsiniz. Siz giderseniz o kooperatif çöker. Bu neden diğer kooper

Benim eşimin ne keçisi var, ne büyükbaş hayvanı var. Sadece huzur hakkı almıyor demez 

Bazı köylerde benden daha çok tanırlar, kıskanırım sağ olsun, ama eş başkan gibi çalışıyor derseniz yakışık almaz ben de sizin samimiyetinizi sorgularız.

Bir UHT tesisi için çalışmamaza devam Ne Pınar'a Ne Balıkesir'e paketletmek istemiyoruz. tek bir çocuğumuzun sağlıyla ilgili bir sorun yaşamadı. 

Oturduğum konutun adı şato evet doğru. Ama yıllar önce adı koyulmuş. O konut üç oda bir salon. Yanında çok büyük bir salon vardı. Ne yapabiliriz diye düşündük. Digital online 5640, günde ortalama 80 kişi faydalanıyor. Ben hergün bisikletle işe gidiyorum. Giderken de kapıda kuyruğa giren gençleri görüyorum. Aynı şekilde Tarihi HAvagazı Fabrikası'nda da yaptıklarımız ortada. Neden yapıyoruz gençlerimizin bu şehri terk etmesini istemiyoruz. Genlerimizin yüzde 56'sı bu şehirden gitmek istiyor. Buna engel olmak istiyoru. 

İlk sanal fuarını gerçekleştirdik. Çok iyi geçti Shoexpo. 250'nin üzerinde yabancı yatırımcı katıldı. Binden fazla görüşme yapıldı. 17-18 Eylül'de ikincisi yapma teklifi sektörden geldi. İzmir bu konuda öncüdü yeni çalışmalar da yapacağız. 

Karakılçık eleştirileri oldu. Reklamını yapıyor diye... Keşke yapabilsem... Bir avuçluk hikaye yüzlerce dönüme çıktı. Türkiye'nin her yerinden istiyorlar.

Bizim tarım politikamızın mottosu var. Başka bir tarım mümkün. Dışarıya mahkum olmadığmızı sadece büyük ölcekli değil. Küçük üreticinin de kazandığı çocuğu babası çiftçi oldu diye övündüğü bir tarım hayal ediyoruz. Tarım ürünü dünyanın hiç bir yerinde işlemezseniz para etmiyor. Kooperatifleşmeniz lazım, ambalaja değer vermeniz lazım. İtalyanlara dökme zeytinyağı satıyoruz. Onlar güzel ambalajla bize satıyorlar. Biz aciz miyiz o ambalajları yapmaya, yapacağız ve satacağız. Halkın Bakkalı sadece İzmir'de de değil Ankara ve İstanbul'da da göreceğiz. Pınar için değil kooperatifler için açtık.

Hükümetin bize destek olduğuyla önümüzde engel olmadığına dahil söylemler oldu. Tam olarak öyle değil. Bir örnek vereyim. Elektrik Fabrikası seçildikten bir hafta sonra ihalesi vardı, 35 milyon bedelle ihale bizde kaldı. Başka biri de yok ihaleye giren. Vermiyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımıza ilgili bakanımıza arz ettik. Vermiyorlar. İzmir'in sembolik bir yapısı. restore edeceğiz. Devletin üstüne para vermesini beklerdik. İhaleye kamu kurumu şey yapamaz falan, geçiniz efendim. 

Bugün narlıdere metrosunun rayının ilk kaynağını yaptık. Gurur duyuyorum bütün emekçiyle hepsiyle pandemiye rağmen yürüyoruz. Hükümetin İzmir'de bir km rayı yok...

Hayaller İzmir Hüsnü Beyciğim... Paris Viyana değil... 
 
Fitchp Rating belediyemizin kredi notunun AAA olarak devam ettiğini açıkladı. Uluslararası güveni sağlayan moral veren bir açıklama. Yepyeni bir iftihar meselesi.

500 büyük sanayi kuruluşunun listesi açıkladı İzmir 62 firma ile ikinci. İzmir sanayinin kalesidir. Bu 62 İzmir firması cironun yüzde 11'nin ve ihracatın yüzde 19'nu  gerçekleştiriyor. Her firmamıza teşekkür ediyorum.

Değerli Cumhuriyet'e sahip çıkacağız, olmadığında nerede nasıl yaşacağınızı hayal edin. Unutmayın çare sizlersiniz. Daha güzel bir memleket insanların dayanışması ve samimiyetiyle kurulur. 

Ben bütün samimiyetimle şunu söylemek istiyorum. Canla başla ve aşkla çalışmayı sürdüreceğim. Hep birlikte İzmir'i hak ettiği yere taşıyacağız. Hepinizi saygıyla selamlıyorum..."

Soyer'in konuşmasının ardından Başkanvekili Mustafa Özuslu Büyükşehir  ve ESHOT 2019 Faaliyet Raporları ve Kesin Hesapları oy çokluğuyla kabul edildi. 

Ardından İZSU Genel Kurulu'na geçildi İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2019 Mali Yılı Bütçesinin Kesin Hesapları ile Bilançosunun oy çokluğu ile kabulüne ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu gündeme geldi. Raporlar AK Parti ile MHP’nin muhalefetiyle karşılaştı ve oy çokluğuyla kabul edildi.

KÖKKILINÇ: BÜTÇE YÜZDE 74 GERÇEKLEŞTİ

CHP Grup Sözcüsü Kökkılınç, İZSU’nu yürüttüğü çalışmalara ilişkin bilgiler verdi. Kökkılınç kurumun İzmirlilere güven verdiğini vurgularken çalışanların öneminden bahsetti. Kökklınç, “Bütçemiz yüzde 74 oranında gerçekleşmiştir.  İZSU her zaman olduğu gibi kentimize kaliteli hizmetler sunmaya devam edecektir” dedi.

ASIL SORUN YERİN ALTINDA

AK Parti Grup Başkan Vekilli Özgür Hızal İZSU ile olarak , “Biz gerçekten İzmir için muhalefet yapıyoruz. Az önce bir takım eleştiriler ortaya koyduk. Samimiyet derken kişisel anlamda bir samimiyetten bahsettik. Verilen vaatlerin eyleme dökülmemesinden bahsetmek istedik. Mikroskopla incelemiyoruz ama detaylı çalışıyoruz. Verilen kitapçıklar bizim kütüphanede saklamamız için verilmiyor. Az önce Büyükşehir faaliyetini değerlendirirken yerin üstünü konuştuk. Bir de yerin altı var. Şimdi de yerin altını konuşacağız. Asıl sorun yerin altında. İZSU’yu diğer kurumlardan ayıran en önemli özelliği yatırımcı kuruluştur. Günlük faaliyetleriyle beraber şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları karşılaması gerekir. İZSU’nun temel görevi bu. İZSU bunu yapmıyor. 2 milyar 469 milyon 252 bin TL ödenek verilmiş. İZSU 1 milyar 848 milyon TL kullanmış. İZSU 620 milyon TL’yi kullanmamış. Tasarruf mu yapmı? Hayır! Evet yatırımda tasarruf yapmış. İZSU bunları kasada para kalsın diye yapmamış, yapması gereken yatırımları yapmadığı için parayı kullanmamış” açıklamasında bulundu. Hızal rakamlar sunarak eleştirilerini sıraladı.

SON 5 YILIN EN KÖTÜ RAKAMLARI

AK Partili Hızal, “Son 5 yılın en kötü rakamıyla karşı karşıyayız. Hepimiz İzmir’de yaşamaya devam edeceğiz. Hiç kimsenin duygularıyla alakalı samimiyet testini elbette yapamayız. İzmir sevgisi konusunda kimsenin kimseye test yapması gibi bir görevi de yok. Bir belediye başkanı ve İZSU’nun başında olan belediye başkanı İzmir’e ne kadar hizmet edebiliyo? Durum ortada. İzmir’de koku problemi devam eder. İçme suyu sorunları devam eder. İçilebilir musluk suyu hayalinden musluklarından su akmayan kent döneriz. İzmir gibi büyük bir şehir 4-5 gün susuz kalabiliyor. Yağmur yağdığında dereler taşıyor. Biz bunların olmasını istemiyoruz. Kiraz’daki su sorunu için meclis üyemizle Sayın Başkan Tunç Soyer’in yanına gittik. ‘Bu bizim görevimiz önerge vermenize gerek bile yok’ dedi. 15 ay geçti, Kiraz’ın su sorunu devam ediyor. Hiçbir müdahalede bulunulmadı. Sadece Kiraz’da değil, birçok ilçede su sorunu yaşanıyor. İZSU da geçer notu alamamıştır ” dedi.

MHP'DEN ALİAĞA İÇİN ENGEL OLMAYIN ÇIKIŞI

MHP adına Meclis Üyesi Hakan Şimşek konuştu. Şimşek, “Aliağa’dan bize proje gelmedi dediniz. Seçimden sonra, söz verdiniz. Gelecektiniz, gelmediniz. Bizim projelerimiz var. Narlıdere Metrosu’yla ilgili büyük bir onurla rayı yaptık dediniz. Gurur duydunuz ve hoşuma da gitti. Ben çıtayı yükselteyim. Aliağa’ya meydan yapmak istiyoruz. Büyükşehir’in yetkisinde. Bize sadece onay verin. Ne maddi destek ne de başka bir şey istiyoruz. Bu meydanın altına otopark yapmak istiyoruz, bize engel olmayın. Aliağa Belediye şu anda hafif raylı sistem projesi hazırladı. Metro yapılacak. Eğer bize engel olunmaz ise kendi imkanlarımızla kazandırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç de kurumun yaptığı hizmetlerden örnekler verdi. Sevinç aksaklıkların da altını çizerken, “Kurumumuz İzmir bazında hizmet götürüyor, başarılı. Kaçakların da önüne geçilirse daha çok başarılı olacağına inanıyorum” dedi.

'KÖRFEZDE YENİDEN DENİZATIGÖRÜLMEYE BAŞLADI'

Yüzülebilir Körfez Projesi için konuşan CHP’li Meclis Üyesi Hasan Ünal, daha önce yaptığı iddialı çıkışı yineledi. Körfezin temizleneceğini söyleyen CHP’li Hasan Ünal, “Körfezde denizatı ve deniz çayırları görülmeye başlandı. Özellikle Bostanlı bölgesinde bu tür gelişmeler var. Su altı görüntüleri de var. 1 Nisan 2020 için ortaya koyduğumuz hedefe hızla ulaşıyoruz. Alsancak’tan Karşıyaka’ya hepimiz yüzeceğiz” açıklamasını yaptı.  

EVET KÖRFEZ'DE YÜZECEĞİZ!

Konuşmaların ardından son sözü alan Başkan Soyer bütün konuşmacılara yanıt verdi. Soyer'in konuşması şöyle:

İZSU HEM İŞLETMECİ HEM YATIRIMCI

"İZSU genel müdürlüğü hem işletmeci hem yatırımcı bir kuruluş. Sadece yatırımcı dersek doğru olmaz. Rakamlarla ilgili detaylı bilgi verdi Özgür bey.Ama şunu söylemem lazım.  Gelirlerin yüzde 80'ni vatandaşa satılan sudan saylayan bir kuruluş. 2019 gelirleriyle giderleri arasındaki fark giderlerle ilgili. Yani 2019 geliri 1 milyar 646 milyon TL, gideri 1 milyar 848 milyon TL'dir. Yaklaşık 200 milyon gelirinden fazla harcama yapmış bir kuruluş. Dolayısıyla o rakamları Özgür Bey'in yeniden gözden geçirmesinde fayda var. 

KİRAZ'DA ÖNCE SU BULUNUYOR SONRA KAYBOLUYOR

Kirazla ilgili Cenap Bey güzel açıklamalar yaptı. Hakkaten orada İki tane 20 ton kapasiteli içme suyu tankerimiz 24 saat çalışıyor. Şunu söylemek lazım Kiraz'da 2014 yılından beri 50'den fazla kuyu açılmış. Sadece 2014 yılında 14 sondaj kuyusu açılmış. 2020'de 8 tane daha yapacağız.Ne yazık ki Kiraz'taki jeolojik yapı su teminine her zaman izin vermiyor. Önce su bulunuyor sonra çekiliyor. Ne yazık ki doğanın bir sonucu. Ama oradaki çalışmayı sürdüreceğiz.Merkez, Haliller, Karaburç, Yenişehir, Sırımlı, Kurum ve Çayağzı  Köylerimizde 2019'da 14 tane kuyu açılmıştır. 2020'de 8 taneisini ihalesi yapılmış durumda, DSİ'den de ruhsatı alınma aşamasında. Kiraz Atıksu Arıtma tesisi projesi de hazır durumda. Yakın tarihte yapım ihalesine çıkılacak. 

ÜÇ KUYULARDAN DENİZE DEŞARJ YAPILMIYOR

Hakan Bey'in soruları vardı. Üçkuyalar'dan denize deşarj yapılmıyor. Asla yapılmıyor. Vidanjörler ne yapıyor diye sordu. İZSU Narlıdere arıtma kapasitesinin arttırmak için Milli Savunma Bakanlığı'ndan izin bekliyoruz. O zamana kadar da o araçlar hattı teniz tutmak için çalışmaya devam edecek. Çiğli ile ilgili 4 faz ve ikinci ikmal inşaatı projesi için 29 Haziran'da bir firmayla iş yapıldı. 27  Ağustos 2020'de bitecek. Bitmesini mütakip yakın işlerine çıkılacak. 

800 MİLYONLUK KANAL PROJESİNDEN VAZGEÇTİK

Körfezle ilgili Hasan Beyin verdiği örnekler bizim uydurduğumuz şeyler değil. Çünkü Körfez'in yüzülebilir hale gelmesi için geçmiş dönemde önerilen çözümlerin üzerinde çok tartıştık. Bilim insanlarıyla buluşuldu.  800 milyona açılması gereken sirkülasyon kanalından vazgeçtik. Çünkü Körfez'in girşine pompa düzeneğini yapmak zorundasınız. Doğayı bozacaktı. Biz yeter ki kirletmeyelim doğanın dengesi Körfez'i temizleyecek. Kirletmemek adına ne yapacağımıza kafa yorduk. 2019 yılında 35 km yağmur suyu hattı yapmıştık. 2020 yılında Buca'da 26 Gültepe'de 17 km ve Bornova'da 30 km yapım ihalesi hayata geçiriliyor. Hem arıtmaların yükü azalıcak hem de Körfez rahatlamaya başlayacak. Poligon havzasında 140 KM, Hamidiye Havzası'nda 140 KM Balçova ve Narlıdere havzalarıda 160 km yağmur suyu kanalı projesinin hatlarının ihalesini çıkıldı. Bu hatlarla Körfez'in kirletilmesinin büyük ölçüde önüne geçilecek.  Gediz boyundaki bütün belediyelerle ortak yürüteceğimiz bir çalışma meydana geldi. Bu çalışmayı birlikte yapacağız. Gediz'in Körfez'i kirletmesinin önüne geçeceğiz. Meles'in dip taramasını yapacağız. Kısacası evet Körfez'de yüzeceğiz. Çocukluğumuzda nasıl yüzüyorsak öyle yüzeceğiz 

ALİAĞA VE KİRAZ BELEDİYE BAŞKANLARINA SİTEM

Aliağa'daki projeler bizde hiç yok. Bize gelse destek olmak isteriz. Başkanınızın hiç gelmeyişine de bir sitem etmek istiyorum, bugün bu toplantıda olmanınız lazım. Kiraz da aynı şekilde. Sizin ilçeniz konuşuluyor başkanlarınız yok. Sizin huzurunuzda sitem ediyorum, lütfen başkanlarınıza iletin

BÜTÜN ÇALIŞANLARA TEŞEKKÜR

Son olarak çok teşekkür etmek istiyorum. İZSU ve ESHOT'taki  bütün çalışma arkadaşlarımızla iftihar ediyorum. Hepsinin emeklerine ve alın terlerine sağlık. Siz meclis üyesi arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum." 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.