Dolar 38,4384
%0.01
Euro 43,9083
%-0.09
Altın 4.091,460
%-0.99
Bist-100 9.259,00
%-0.52

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir çöpte ikinci tesis için kolları sıvadı

Büyükşehir çöpte ikinci tesis için kolları sıvadı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yamanlar’da hayata geçirmeyi planladığı ve kent gündeminde de büyük tartışmalara yol açan katı atık bertaraf tesisi için resmen yola çıkılırken, gözler yapılacak ikinci tesise çevirdi. 2015 yılında Yamanlar’daki tesis projesine başlamayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi kentin güney aksı için düşünülen tesiste rotayı Bergama ve Ödemiş’e çevirdi.

  • Ege Postası
  • 29.01.2014 - 15:34

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Harmandalı’daki çöp depolama alanının ömrünü doldurması sonrası katı atık bertaraf tesisi kurmak amacı ile için kentin kuzeyinde Karşıyaka’nın Yamanlar bölgesini seçerken, güney aksı için de yer arayışlarına devam ediyor. Daha önceden Torbalı Taşkesik Mevkii ile kent merkezine 45 kilometre uzaklıktaki Menderes ilçesi Palamutarası Köyü’nde bu yönde araştırmalar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, ikinci katı atık bertaraf tesisi için Ödemiş ve Bergama’yı gündemine aldığı öğrenildi.

YAMANLAR TAMAM, SIRA İKİNCİ TESİSTE

Karşıyaka Yamanlar’daki katı atık bertaraf tesisi için ilgili resmi kurumlardan ve makamlar ile görüşmelerini tamamlayan ve alanı meslek odalarının incelemesine sunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz ay ÇED raporu ihalesi gerçekleştirilen alanda çalışmalara resmen başladı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ihaleyi alan yüklenici firmanın Mart ayı sonuna kadar tamamlayacağı zemin etütleri ve fizibilite raporlarının ardından, alınacak onay ile birlikte 2015 yılında yapımına başlamayı düşündüğü tesise ilave olarak kentin güney aksında kurulacak ikinci tesis için de kolları sıvadı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “Kentin çözemediğim tek sorunu” olarak nitelendirdiği modern çöp tesislerinde ikinci durak olması planlanan ve güney aksına hizmet verecek olan yeni alan Torbalı, Bayındır, Ödemiş, Gaziemir, Beydağ, Tire, Menderes, Selçuk, Urla, Çeşme, Karaburun, Buca, Seferihisar ilçelerine hizmet verecek ve evsel atıkların bertarafı ile dönüşümü sağlanacak.

KÜÇÜK MENDERES HAVZASINA HİZMET VERECEK

Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi projesinde yaşanan tartışmalar ve zaman zaman siyasetin de müdahil olduğu konu hakkında yürüttüğü çalışmalara ara veren ve ikinci tesis için bekleme kararı alan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Menderes’te kurmayı planladığı tesise alternatif olacak iki alan için Ödemiş Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin de benzer yönde çalışmaları olmuştu. İlçede kurulacak düzenli katı atık çöp depolama alanı ile vahşi depolama sisteminden vazgeçilmesini hedefleyen Ödemiş Belediyesi, Küçük Menderes Havzası’na hizmet verecek Entegre Katı Atık Yönetimi Tesisleri projesini hayata geçirebilmek amacı ile geçtiğimiz yıllarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na hibe kredi başvurusu konusunda görüşmeler yapmıştı. Konuya dair açıklama yapan Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin ise, “İlçemizde 2012 yılında modern çöp tesisimizi yapmaya başladık. Proje yüzde 65 oranında tamamlandı ve yol sıkıntılarını aşmaya çalışıyoruz. Bu tesis Küçük Menderes Havzası’nın çöplerini depolamak için kullanılacak. Başkan Kocaoğlu burayı kast etmiş olabilir. Bu tesisi, dünyada uygulanan en modern teknoloji ile oluşturuyoruz. Büyükşehir’in işini kolaylaştırıyoruz. 14 yıl çöpleri depolayacak tesis kuruyoruz. Vahşi depolama olmayacak. Öncesinde ayrıştırma yapılacak” diye konuştu.

KOCAOĞLU ÖDEMİŞ VE BERGAMA’YI ADRES GÖSTERDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katıldığı bir canlı yayında çöp konusuna dair yaptığı açıklamalar yeni tesis için Menderes’ten vazgeçildiği yönünde yorumlanırken, ikici bir katı atık bertaraf tesisi için Ödemiş ve Bergama’yı adres gösteren Kocaoğlu, “Bir yer buluyoruz, gidiyorlar,”Ya bakanım burada olmasın” diyor. Ben de “Yapmayacağım kardeşim” diyorum, sonra bizim evsel atık tesisimiz geri kalıyor. Şimdi son bir yer üzerinde çalışıyoruz. ÇED raporu almak için ihaleye çıkıldı. ÇED raporunu aldığımızda oraya bir örnek tesisi kuracağız. Vatandaş haklı, herkes haklı. Çünkü bunların güzel ve doğru örnekleri yok. Bugün termik santrallere karşı çıkılıyor, niye karşı çıkılıyo? Devlet eli ile yapılan Yatağan Santrali’nin çevreye verdiği zarar belli. Devlet santrali yapıyor, üzerine baca yapmıyor. Bugün dünyada iki sektör çok gelişiyor. İlki, hava kirliliğini önleyecek baca sistemleri. İkincisi de evsel atıklardan elde edilecek, onu bir hammadde olarak değerlendiren çevre yatırımları. Bütün büyük uluslararası şirketlerin AR-GE birimleri bu iki konu üzerinde çalışıyor. Doğayı kirletmeyecek baca ve filtre sistemlerini kurmaya çalışıyorlar. Evsel atıkları çöp olmaktan çıkartıp sanayi ürünü gibi değerlendiren sistemler gelişiyor. Biz yer bulduğumuzda buraya kuracağız. Ondan sonra vatandaşımız ne olduğunu görecek, karşı çıkmayacak. Neresi ulaşım olarak doğruysa oraya kurulacak. Bir de güneye tesis kurmamız lazım. Bu tesisi Bergama ve Ödemiş tarafına kurmamız gerekiyor. Yine kentin atıklarını enerjiye, sanayi ürününe dönüştüren, ekonomiye katkı koyacak geri dönüşüm tesislerini kuracağız. Harmandalı’daki çöp depolama alanının yerine bir kent ormanı yapmayı planlıyoruz. 280 dönümlük arazide bunu yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.