Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de adım adım greve

Büyükşehir'de adım adım greve

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 7 bine yakın işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmeleri görüşmeleri tıkandı. Belediye şirketi İZELMAN'ı kapsayan ve 11 ay gecikmeli başlayan zam görüşmelerinin son toplantısında da taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı. Süreç 22 Ocak'ta arabulucuya gitmesi beklenirken, masa başında anlama sağlanamadığı takdirde belediye işçisi greve gidecek. Büyükşehir'de adım adım greve

  • Ege Postası
  • 19.01.2016 - 18:24
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZELMAN A.Ş.'de yaşanan yetki krizi nedeniyle yargıya taşınan ve 11 aya yakın süre askıda kalan yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde sancılı günler kapıya dayandı. Belediye yönetimi ve yetkili sendika DİSK Genel-İş arasında gerçekleşen son görüşmede de anlaşma sağlanamazken, süreç bir kez daha tıkandı.
 
ZAM GÖRÜŞMELERİ TIKANDI, ARABULUCU SÜRECİ BAŞLIYOR
Gerçekleşen son görüşmede 7 bine yakın İZELMAN işçisini ilgilendiren yüzde 8'lik zam teklifinden geri adım atmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sendika arasında yaşanan çıkmaz yeni bir boyut kazandı. İşçilerin örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası'nın "Eşit işe eşit ücret" ve diğer zam taleplerinin kabul edilmemesi üzerine taraflar görüşmelere son verirken, süreç adım adım greve ilerliyor. Uzlaşma görüşmeleri sona ererken, zam pazarlıkları da arabulucu sürecine taşındı.
 


ADIM ADIM GREVE
22 Ocak'ta itibaren başlayacak ve 30 gün sürecek arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanamadığı takdirde sendika grev kararı alacak ve belediyenin 17 farklı biriminde çalışan 7 bini aşkın personel de iş bırakacak. Son gelişmelerin ardından önümüzdeki günlerde yeni bir değerlendirme yapması beklenen sendikanın alana inerek yeni eylem sürecine başlaması bekleniyor.

SON SÖZ KOCAOĞLU'NDA
Gelişmelerin ardından açıklama yapan DİSK Genel-İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin masa başında sona erdiğini belirterek, "Bir süredir yürüttüğümüz görüşmeler sona erdi ve anlaşma sağlanamadı. Önümüzdeki günlerde arabulucu süreci start alacak. Eşit işe eşit ücret ısrarımız devam ediyor. Ancak ne yazık ki bir kez daha işverenin beklentilerimizi karşılamadığını gördük. İlerleyen günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşerek işçinin taleplerini kendisine yakından aktaracağız. Biz greve çıkmaktan ya da eylem yapmaktan tarafa değiliz ve bu sürecin masa başında tamamlanmasını istiyorduk. Ama masa barışında iş barışı sağlanamadığı takdirde yasal haklarımızı kullanacağız" dedi.

SENDİKA'DAN GREV SİNYALİ
DİSK Genel-İş Sendikası 3 No'lu Şube Başkanı Güral Doğan ise, "Büyükşehir işçisi neredeyse iki yıldır zam almadan çalışıyor. Verilen rakam sadece enflasyondan ibaret. Açıkçası bize sunulan rakamları samimi bulmadık. Eksik ücretle çalışan arkadaşlarımızın en azından belirli bir takvime bağlanmasını istiyoruz. Ücrette eşitlik istediğimizi defalarca aktardık ve kırmızı çizgimizin de bu olduğunu belirttik. Sunulan koşulları kabul etme taraftarı değiliz. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile görüşerek taleplerimizi ve sıkıntılarımızı ona da aktaracağız. Bu şartlar altında anlaşma sağlanması oldukça zor. Son sözü işçi söyleyecek ve gerektiği takdirde greve de çıkacağız. Önümüzdeki haftalarda İzmir sokakları yeniden ısınacak gibi gözüküyor. İşverenin de, işçinin de yasal hakları belli. Ama bir kez daha hatırlatmak istiyoruz ki, bizim derdimiz eylem yapmak ya da greve çıkmak değil. Bizim isteğimiz masa başında anlaşma sağlanması. İşçinin lehine olacak bir sözleşmeye imza atmak ve davul zurnalar ile kutlama yapmak istiyoruz. Ancak gelinen nokrada Büyükşehir Belediyesi'nin taleplerimizi karşılamadığını görüyoruz" şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.