Dolar 35,3161
%0.45
Euro 36,7776
%0.27
Altın 2.965,120
%0.29
Bist-100 9.986,00
%-0.39

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de gündem Buca Onat tünelinde hasar alan evler: 'Enkaz satın alıyoruz!'

Büyükşehir'de gündem Buca Onat tünelinde hasar alan evler: 'Enkaz satın alıyoruz!'

Buca Onat Tünelinin yapım inşaatı sırasında hasar alan evlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınmasına ilişkin önerge gündeme geldi. AK Parti'nin ret oylarıyla gündeme gelen önerge CHP'li üyelerin oylarıyla meclisten geçti. AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız konuşmasında, "Biz araziyi değil, enkazı satın alıyoruz. Biz de diyoruz ki burada kamulaştırma yapmalıyız. Enkaz satın alınca vatandaşın sorunu çözülmüyor. Burada kamulaştırma yapılırsa vatandaş daha ciddi gelir elde eder ve bir ev satın alabilir. Vatandaşın mağdur olacağı bir yöntem olacağı için oy çokluğu veriyoruz" dedi.

  • Ege Postası
  • 09.09.2024 - 17:51
  • Güncelleme: 09.09.2024 - 19:42

BERİVAN KAYA/EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı olağan meclis toplantısının birinci birleşimi Başkan Vekili Altan İnanç idaresinde gerçekleştirildi. 

BUCA ONAT TÜNELİ SIRASINDA ZARAR GÖREV EVLER SATIN ALINACAK! 

Buca Onat Tünelinin yapım inşaatı sırasında hasar alan evlerin Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınmasına ilişkin önerge gündeme geldi. AK Parti'nin ret oylarıyla gündeme gelen önerge CHP'li üyelerin oylarıyla meclisten geçti. 

"KAMU ZARARI OLUŞUYOR"

Önergeye ilişkin söz alan AK Partili Meclis Üyesi Özgür Kaner, "Buca Onat Tüneli’nin yapım inşaatı sırasında üstünde bulunan ve bazı vatandaşlarımıza ait taşınmazlar zarar gördüğü ve tehlike arz ettiği yani zararın giderilmesine ilişkin oluşturulmuş bir önerge. Üstün kamu yararı görülen yerlerde belediyemiz, belediye hizmeti yapar. Kamu hizmetini yerine getirirken bazen tüzel kişilere zarar veriliyor, doğru olan da zararın giderilmesidir. Buna hukukta zararın tazmini denir. Onat inşa edilirken de bazı vatandaşların zarar gördüğü sabit ve bu zararın tazmin edilmesinde hemfikiriz. Ancak ilgili önerge ile ortaya koyulan yöntem hem vatandaşlarımıza hem belediyemize zarar verecek. Öngörülen yöntem satın alınması. Bir tünel yapılıyor ve kesinlikle kamu hizmeti. Evet vatandaşımız zarar görmüş, diyoruz ki vatandaşın malını satın alalım. Biz kamu kurumuyuz ve satın alma yöntemlerimiz bellidir. Siz bir taşınır ya da taşınmaz satın almıyorsunuz zararı tazmine diyorsunuz. Zarar görenlerle oturulur ve belirlenen zarar tazmin edilir. Bir kısmı evi çatlamıştır ya da evi çatlamamıştır ancak başta taşınmazları zarar görmüştür. Siz satın alma yöntemini seçtiğinizde bunu belediye envanterine kaydedeceksiniz. Zarar tazmin edilir ancak sorumlusuna rücu edilir. Biz bu zararı tazmin etmek zorundayız ancak sebebiyet veren müteahhit ya da sorumlulara rücu etme hakkımız var. Satın aldıktan sonra rücu şansını kesiyoruz ve kamu zararı oluşuyor. Zarar gören vatandaşın zararına olan ve kanunda dayanağı olmayan satın alma yöntemi hukuka aykırıdır. Kamunun da zararına neden olacak" diye konuştu. 

"İMAR HAKLARI VAR!"

CHP’li Ahmet Cemil Balyeli ise, "Bu konu hukuk komisyonunda detaylıca tartışıldı. Belediyemiz burada arsayı satın almıyor bunun nedeni de zararı hızlıca gidermek. Hem zemin hem bina kamulaştırıldığında vatandaşın zararı olacak çünkü orada imar hakları var. Sadece zarar gören binalar satın alınıyor ve bu konuda ön çalışma yapılmış vatandaşlarla belli aşamada anlaşılmış durumda. Vatandaşlarla anlaşıldığı için bizce biz sıkıntı yok. Müteahhit kaynaklı bir sorunsa rücu edileceği ve hakkedişlerinden kesileceği bize bildirilmiştir" dedi. 

"İHMAL Mİ VAR?"

AK Parti Meclis Üyesi Latif Özdemir ise konuşmasında, "32 hanenin bulunduğu alandan söz ediyoruz. Biz hep temel üstünü ya da herkes işine geldiği gibi hukuksal konuşuyor. Konak Tüneli yokken buradaki insanlar 60 yıldır burada oturuyor. Bu firmanın deneyimi varsa evler varken tünel başladı. Acaba 20 metre yukarıdan mı gidiyor yani yanlış bir uygulama mı var. Burası 1 ya da 2 katlı binalar var. Acaba ihmal mi var? Kontrol var mı? Buraya gecenin bir saatinde beton mikseri ile beton basıldığı söz konusu. Zaten binayı alan arsayı da alıyor, cins değişikliği söz konusu değil. Bu insanlar oradan aldıkları bedel ile 1+1 daire bile satın alamayacaklar. Şu anda bir kira ve taşınma yardımı söz konusu. İnsanların o sokaklarda hatırları var, bir bedel biçilip bina alınıyorsa belediye sosyal yaşam alanı taaddüt edebileceğ bir yer vermeli" ifadelerine yer verdi. 

"VATANDAŞ MAĞDUR OLUR"

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız maadeye ilişkin açıklamasında, "Burada Büyükşehir'in yapmaya çalıştığı iş teknik anlamda sıkıntı. Biz araziyi değil, enkazı satın alıyoruz. Biz de diyoruz ki burada kamulaştırma yapmalıyız. Enkaz satın alınca vatandaşın sorunu çözülmüyor. Burada kamulaştırma yapılırsa vatandaş daha ciddi gelir elde eder ve bir ev satın alabilir. Vatandaşın mağdur olacağı bir yöntem olacağı için oy çokluğu veriyoruz" dedi. 

Önerge AK Parti ve MHP'nin ret oylarına rağmen oy çokluğu ile meclisten geçti. 

100. YIL ANI EVİ POLEMİĞİ: GÖZDEN GEÇİRİN! 

 3 katlı Tarihi Yemişçizade (Alanyalı) Konağı'nın içerisindeki 100. Yıl Anı Evi'nin imar planındaki amacı doğrultusunda kullanılmak üzere,  Konak Belediye Başkanlığı adına 25 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis edilmesinin oyçokluğu ile gündeme geldi. 

AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız maddeye ilişkin konuşmasında, "Burası Konak'ın sınırları içerisinde kalıyor. Geçtiğimiz dönemde Konak Belediyesi'ne aitti. Biz geçtiğimiz dönemde Konak Belediyesi hizmet binası yapılması için Büyükşehir satın almıştı. Ancak bu paranın gidişatında ciddi aksaklıklar oldu. Yeni dönemde 15 milyon kaynak geldi. Ancak bir taraftan satın aldığımız yeri şimdi Konak Belediyesi'ne tahsis ediyoruz. Bu kiralanın doğru olmadığını düşünüyorum. Protokolün gözden geçirilmesi lazım. Diğer ilçelerde yapıldığı gibi Konak'a da proje desteği verilebilir" ifadelerine yer verdi. 

Önerge oy çokluğu ile meclisten geçti. 

"ORTAK AKIL İLE ÇÖZÜM"

Karşıyaka’da yapılan planlara AK Parti’den uygulanamaz olduğuna ve sosyal donatı alanlarına yönelik eleştiri geldi. Eleştiriler üzerine CHP’li Nilüfer Bakoğlu Aşık söz aldı.

CHP'li Aşık, “Biz planları yaparız askıya çıkartırız ve eğer hata varsa düzeltilmesi bilgilendirmek içindir. Karşıyaka planları askıdaydı. 1/5000 ve 1/1000 değerlendirildi. Teşekkürleri aldık ve eleştiriye de razıyız. Planları çok inceledik. Plan çözüm verdi ve çok da güzel dolu. Ortak akıl ile yapıldı hem Karşıyaka’da hem burada ortak akıl ile hareket ederek çözüm bulduk. Revizyon imar planları ile yeşili arttırarak yolları genişletme hedefi vardı, alan doluydu. Kentte yüzde 20’lik bir inşaat artışına inşaat var ancak diyoruz ki inşaat artışı verdiğimiz yerlerde yine yüzde 20 kamuya terk öneriyoruz. Yani bu planda kamuya terk elde ediyoruz hem yollar hem de sosyal donatı alanlarına yönelik. Başta da güzel bir plandı şimdi daha iyi bir plan oldu” dedi. 

"TEŞEKKÜRÜMÜZ BİR İRONİ"

AK Partili Hakan Yıldız konuşmasında, "Bu mecliste tartışırken Karşıyaka belediye başkanımız da buradaydı ve planları o gün öğrenmişti. O dönem de yanlış bir plan olduğunu, vatandaşları karşı karşıya getireceksiniz ve vatandaşlar sizi bulacak demiştik. Plana iyi çalıştık demiştiniz ama itiraz olduğuna göre yeterince iyi çalışılmamış. Cemil Tugay, kendi çalıştığı planı geldi kendi onayladı ve ilçe belediye başkanının plandan bihaber olduğunu öğrendik. Karşıyaka gibi bir yerde biz maalesef zaiyat almadan emsal artışı verdik. Biz Karşıyaka verdiğimizi Bornova’ya veremedik, Konak’a veremedik, başka ilçelere veremedik. Bu kentin bir planlama sorunu vardır ve yenileme ihtiyacı vardır. Kentte yeni alanlar açılması bir gerçekken eski yapı stoğu bulunan yerler de teşvik ve terklerle çözülmeli. Çok iyi çalıştık dediğiniz planlara itirazları oy birliği ile kabul ettik. Teşekkürümüz esasında bir ironi, biz size demiştik keşke o gün komisyonlara iletseydiniz. Biz bir meseleye siyaset olarak değil kentteki temel sorunun çözümüne yönelik bakıyoruz" ifadelerine yer verdi. 

PRESTİJ ÖRNEĞİ GÖNDERMESİ

CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır yanıt olarak, " Türkiye’de hükümetin belli başlı prestijli kentsel dönüşüm girişiminden bir tanesiyse Fikirtepe ise diğeri de Karabağlar’dır. Karabağlar’dan nedense hiç konuşulmuyor. Yasanın çıkışı 2012, 12 sene geçti. Tam 12 sene geçti 540 hektarlık alanda. Bu alanda kamulaştırma yapıldı, özel topraklar satın alındı ve binalar yapıldı. Aslında amacı birtakım kentsel dönüşüm alanlarından boşaltılacak insanların yerleştirileceği alanlar yaratmaktı. Ne yazık ki rezerv alanı olarak kullanılmadı. Karşıyaka ile ilgilendikleri kadar hükümetin prestij projesi Karabağlar ile ilgilenseler  binlerce insan huzurla evlerinde oturacaklardı" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.