Büyükşehir'de gündem Karşıyaka! O arazi ve yatık binalar kapışması!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz üçüncü olağan birleşimi Başkvekili Mustafa Özuslu başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis'te Karşıyaka'nın yatık binaları ve Atakent'e spor alanı imarlı arazinin, özel eğitim alanına çevrilmesi konuları tartışmalara neden oldu.
- Ege Postası
- 17.07.2020 - 20:37
YUSUF TOMRUK/EGEPOTASI - Son iki meclise göre daha sakin geçen meclis toplantısında Başkan Tunç Soyer tarafından Şevket Meriç'in 1. Derece Özel Kalem Müdürlüğü'ne atandığı duyuruldu. Büyükşehir son olarak et aldığı Ardahan Hanak Belediyesi'ne 1997 model bir adet arazöz, Besni-Şambayat Belediyesi'ne ise iki adet 2008 model BMC marka araç hibe edilmesi oy birliğiyle kabul edildi.
Toplantıda Tunç Soyer'e Narlıdere Metrosu için 50 milyon Euro ve 20 adet elektrikli otobüs alımı için 62 milyon lira borçlanma yetkisi verildi. İZULAŞ ile İZDENİZ'in borçları nedeniyle bütçeleri düşürüldü. Eski Bayraklı Vapur İskelesi olarak hizmet veren sosyal tesis İlk yılı 70 bin lira bedelle 5 yıllığına Grand Plaza'ya devredildi.
Komisyonlardan gelen önergelerden 25. Maddede Atakent'teki özel mülkiyete ait spor alanı imarlı arazinin, imar niteliğinin özel eğitim alanına çevrilmesi sırasında AK Parti ve CHP'li üyeler arasında TOKİ'nin Mavişehir'de sattığı ve tepki çeken iki arazi öğrenğiyle tartışmalar yaşandı.
'OLDU BİTTİYE GETİRİLİYOR'
Önerge hakkında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal: Dün bir şey söyledik. Samimiyet dedik. Biz bu samimiyeti sayın başkan burada olsaydı çok daha iyi hissedebilirdik. Bİz elbetteki kişisel samimiyetten bahsetmedik. Samimiyet derken söylemle eylemlerin uyuşmasından bahsetti. Bugün hepimizin telefonlarına bir mesaj geldi. Protokol müdürlüğünden. Bizleri 20 Temmuz'da bir yere davet ediyorlar. İzmir kamuoyunda tartışılan konu ve pazartesi tartıştık. O konu yargıda. Karara göre uygulama yapılacak. Şimdi bakyıoruz 25. maddeye. Bir spor alanı. Karşıyakalı gençler paylaşılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi spor alanını özel eğitim alanı yapıyor. Yamanlardaki çocuk özel eğitim kurulunun alanından yararlanabilecekr. Orası bilmem ne okulu olurken geçiriliyor. Alanın büyüklüğüyle bir alakası var m? Samimi olmaya davet ediyorum. CHP'De de benim gibi düşünen arkadaşlarım var. Arka sıradakilerden bahsediyor Tunç Soyer. İşte size arka sıradakiler. Bu alan oldu bittiyle spor alanından, özel eğitim alanı yapılıyor" diye konuştu.
CHP'li Nilüfer Bakoğlu ise iki araziyi karşılaştırarak "bunlardan birisi özel mükiyeti TOKi'nin sattığı ise denizin içidir. TOKİ'nin sattığı yerler İmar planlarından rekreasyon alanıdır. Protokoller vardır. Buna göre belediye devretmesi gererkirken, maalesef satmışlardır. Yıllarca TOKİ'Den buraların devrini istedik. Ancak devri yerine satışa çıkardık. Şu anda burası özel mülkiyete konu alandır. Özel mülkiyetken 'Karşıyakalı çocuklar burada nasıl oynacayacak' demek samimiyetsiz geliyor bize" diye konuştu.
AK Partili Hüsnü Boztepe ise "İlk önce bölgeyi hepimiz çok iyi biliyoruz. Denizin içindeki yerle burası da sazlık denizin içindi. Bu okul buraya yapılacakmış dedim. Hayır meclisten geçmez dediler. Oraya bir tane tabela koymuşlar. Okulumuz 2021 yılında hizmetindedir" diye. Meclis'ten geçeceğini nereden biliyorlar. Bu yeri biliyorsanız orası yıllardır spor alanı olarak kullanılıyor. Bunu lütfen tekrar görüşülmesi için reddetmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise "İki yer de TOKİ tarafından geçmişte planlanmış yerler. Şimdi gelen konuya da baktığımda Nilüfer hanım niye eksik bilgi veriyor bilmiyorum. Tapusu olmayan yer satılmaz. Yeşil alanın tapusu olmaz. Mavşiher'deki TOKİ'nin sattığı alan ile neredeyse aynı bölgedeki spor alanı özel alana dönüyor. Diğerinin rekreasyon alanı ve yeşil alan imarı devam ediyor" diye konuştu.
'TOKİ SATIŞIYLA BAĞLAYAMAZLAR'
Konuşmalar üzerine ilk oturumda TOKİ satışını Meclis gündemine taşıyan CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın, bahsi geçen satış ile TOKİ satışı arasında mukayesenin mümkün olmadığını ifade ederek, “Anlaşılan o ki 15-20 gündür Kaşıyaka’da denizi satan TOKİ’ye hiçbir şey söyleyemeyen AK Partililer bugün bir şeyler söyleyebiliyorlar. Kendilerine teşekkür ederim. Demek ki kendileri TOKİ tarafından satışı yapılan alanının rekreasyon alanı dışında kullanılamayacağının farkındaymışlar. Bunun da kayıtlara geçmesini istiyoruz. Demek ki kendileri kamu alanlarının satışına karşılarmış. Bunu görmek güzel. Ancak şöyle bir şey var. Bugün tartışılan alanın 1/5000’de spor alanı 1/1000’de sosyal tesistir. Orada çocukların top koşturmadığını hepimiz biliyoruz. Siz sanki çocuklar orada top koşturuyorlar da onların alanına okul yapılacakmış gibi söylerseniz olmaz. Yıllardır orada duran tabela sanki bugün konulmuş gibi söylenirse olmaz. Şu an sosyal tesis olan bir yerin özel eğitim merkezi haline getirilmesine tepki gösterirseniz tamam. Ama bunu TOKİ satışıyla bağlasınlar. Bağlayamazlar. Çünkü burada kıyaslanacak iki konu mevcut değil” diye konuştu.
'GELSİN BURAYI KUMALAŞTIRSIN'
Yeniden söz alan AK Partili Hızal "Asıl mesele Karşıyaka Belediyesi'ne olan güvensizliğimiz. Bu alanla ilgili alanla bir değişiklik söz konusu. Bura önce sosyal tesis ve spor alanı. Karşıyaka Belediyesi neden özel eğitim alanına dönüştürüyor. Çünkü Sosyal tesis olarak kalsa özel okula döndürülemeyecekti. Aslında konumuz TOKİ alanları değil. TOKİ satışını siyaset olarak eleştirenler, önümüzdeki günlerde buraların imarını değiştirmeleri mümkün. Kamusal alan mı spor alanımı gelsin burayı kamulaştırsın" diye konuştu.
'TOKİ SATIŞININ BURASIYLA ALAKASI YOK'
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılıç ise "Deneyimli bir imar hukukçusuyum. Burada TOKİ'nin rekreasyon alanlarının satışıyla bu alanın satışıyla hiç bir alakası yok. Burada kamudan alınıp özel kullanıma sunulan bir satış söz konusu değildir. Bizim önergemizi üç komisyon tarafından incelenmiş. Burada özel mülkiyete inşaata başlaması için yeşil alan ve park ayrılması sartı getiriliyor. Bu alan kamuye geçmeden inşaat izni verilmiyor. Özel eğitim kurumları yoksul öğrencilere de burs veriyor. Oy çokluğuna göre oylanmasını istiyoruz." diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkanvekili Mustafa Özuslu: "Bir izmirli olarak bir şey söyleyeyim. Büyük memnuniyet duydum. AK Partili ve CHP'li arkadaşların Cumhuriyet'te yaşayan çocukları düşünmeleriyl gurur duydum. Gerçekten fakir fukaranın kimsesizlerin kimi olması çabasında olan biri olarak çok mutlu oldum. Teşekkür ediyorum görüşler için. Elbette her konuda görüş birliği içinde olunmaya bilir" diyerek önergeyi oyladı ve ilgili madde oy çokluğuyla kabul edildi.
KARŞIYAKA'DAKİ YATIK BİNALAR TARTIŞMASI!
Karşıyaka'daki yatı binalar hakkında valiliğin yıkım kararı sonrası Ksrşıyaka Belediyesi'nden gelen ve bütün arsalara 8 kat inşaat yapılmasını öneren önerge tartışılırken AK Partili üyeler tepki gösterdi. Önerge oy çokluğuyla kabul edildi. Karşıyaka Bostanlı'daki yatık binalar yıkılarak 8 kat olacak şekilde yeniden yapılacak.
'AYIPLI BİR İŞ YAPILIYOR'
Konu hakkında söz alan Hüsnü Boztepe "Karşıyaka'daki yatık binalarla ilgili konu 3 aydır bekleyen konuyu 1,5 saatte çözmemizi istediler. Burası Karşıyaka'da 1959 metre kare olan bir alan. 17 bin 752 metkare inşaat alanı ön görülüyor. Buradaki inşaat alanı miktarı bölgeye yük getirecektir ve haksız kazanç olacaktır. Burada kat sıkıştırması dedikleri, 18.8 metre yükseklik denirdi, kat yüksekliği 2.70 yerine 2.45 yapılırdı. Yani 5-6 kat yapılacağına 7 kat yapmışlar. Bugünkü teklif ney 8 kat yapalım. Müteahhit para kazansın vatandaşın cebinde kalsın diyorlar. Böyle bir şey olmaz. Şu an evler 500-600 bine satılır. Ama bittikten sonra denize bakanlar 2,5-3 milyona satılacak binalar. Burada ciddi bir metrekare artışı var. Şu an 17 bin metre karede oturuluyor. Ama bir yamalı bohça gibi bir imar planı olmaz. Bırakın müteahhit yapacaksa yapsın. Herkes kendi dairesinin parasını ödesin. Biz bunu böyle yaparsak bütün İzmir'e emsal olacaktır. Kat sıkışmasını ortadan kaldıralım. İnşaat alanını 17 bin metrede bırakalım. Belediyemiz de yanlış iş yapmasın. Burası hem Cevat Durak hem de Hüseyin Mutlu Akpınar döneminde gündeme geldi. Aziz Bey hop dedi. Fazlalık istemiyorum dedi. İzin vermedi. Bugün ne oldu. Burada ayıplı bir iş yapılıyor" diye konşutu.
'İZMİR'E HAKSIZLIKTIR'
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hızal da, “Bir önceki gün meclis oturumu yaparken Urla’da deprem oldu ve bu salonda konuşup deprem gerçeğinden bahsettik. Şimdi burada özel planlama alanı yatık bina. Bir aciliyeti var. Valilik bir yazı gönderdi yıkılması gerekiyor. Burası bu gerekçelerle emsal artışına gidiyor çünkü bir rant elde edilmesi gerekiyor. Ya dünkü deprem 4.1 değil 7.1 şeklinde olsaydı başka bölgelerde vermediğimiz haklardan dolayı o bölgelere vermediğimiz hakkın sonucu ne olacakt? Biz bunu tüm İzmir’de uygulayacak mıyı? Konak’ta, Bayraklı’da uygulayacak mıyı? Aylarca belediyenin kapısına gidip gelse günlerce Tunç Soyer’in önünde yatsalar 1 milim artırmaz. Burada neden artırıyoruz. Çünkü özel proje. Bu bütün şehre haksızlıktır. İzmir’e haksızlıktır” açıklamalarında bulundu.
ŞU ANDA İMAR PLANINDA KAT ADEDİ YOK
Hızal’ın ardından söz alan Meclis üyesi Bakoğlu ise, söylenen ifadelerin doğru olmadığını savundu. Burası ne 5 ne 6 ne de 7 kat; 15 senedir özel planlama alanı ve bölge jeolojik sakıncalı olarak geçiyor” diyen Bakoğlu, “Özgür beyin dediği özel planlama olmadan önceki hali. Bir plan yapıldıktan sonra bir önceki plan hükümsüzdür. İzmir’de özel planlama olan bir başka bölge bulunmamaktadır. O yıkılan binalardan biri kat adedini yazıyorsa biz ruhsat almaya geldiklerinde vermeyeceğiz. Şu anda imar planında kat adedi yok” diye konuştu.
'BURASI ADA BAZINDA TAMAMLANSAYDI ŞEHİR KAYBETMEZDİ'
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, "Hukuk komisyonu üyesi olarak bu kadar önemli bir konuyu ortak komisyon toplantısında öğrendim. Öncelikle sayın valiye teşekkür etmeliyiz. O bu kadar direnmese sanırım sorun çözülmeyecekti. Hukuk komisyonu üyesi Erhan beyin açıklamasına kadar bir artıştan haberimiz yoktu. Bu kadar önemli bir konu hakkında keşke hukuk komisyonu bilgi verselerdi. Murat bey şehirlerin hakkı var dedi. Şehirlerimizin estetik yapılma gibi bir hakkı var. Görev sürem içerisinde ben bu alandan sorumluyum ve bu alanın iyileşmesinden mükellefim. Bostanlıyı hepimiz biliyoruz bu ada 6 bin metrekarelik bir alan. Bakoğlu burasının plansız ve kat yüksekliğinin olmadığını söyledi ama bölge emsalleri n? Karşısı altı kat, 7 kat. Aynı kitleler korunarak bir plan tadilatı geldi. Sayın başkan 6 bin metrekarelik alanda keşke ada bazında bir planlama yapılsaydı. Yarın karşıya belediyesi zabıtaları gidip kapıya çalışacak. Plan değişti boşaltın denildiğinde o vatandaşa konut mu veriyorlar, hayır. Keşke bu dosya ada bazında doğru planlansaydı. Kentin kalbinde 9 bloğu aynı anda geçiriyoruz. Yıkılma faciasından korkuyoruz ama çarpık yapılaşmaya izin veren bir tadilat bu. Dönüşüm yapılan yerleri tartışabilirsiniz ama Karşıyaka’nın neredeyse tamamı kentsel dönüşüm ile yenilenmiş durumdadır. Burası ada bazında tamamlansaydı şehir kaybetmezdi" diye konuştu.
Yorum Yazın