Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de önerge gerginliği

Büyükşehir'de önerge gerginliği

Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı ilk toplantısında yaşanan önerge krizi ikinci meclis oturumunda yine patlak verdi. Kentte gündeme oturan ve 650 işçiyi ilgilendiren İZELMAN krizi devam ederken CHP'nin “belediye hizmet ihalelerinin belediye şirketlerine ihalesiz verilebilmesi’ yönünde TBMM'ye gönderilmek üzere temenni kararı alınmasına yönelik önergesi bir kez daha tartışmalara neden oldu. CHP’li meclis üyelerinin verdiği önergenin üstüne aynı konuda AK Parti cephesinden de gelen iki önerge mecliste hareketli dakikaların yaşanmasına neden oldu. Toplantıda en sert eleştirileri CHP’li meclis üyesi Rıfat Özer, AK Partili Kenan Çakar'a yönelik yaptı.

  • Ege Postası
  • 10.04.2013 - 20:53
 SERCAN AVCI/HABER SERVİSİ - İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı ikinci meclis oturumu Aziz Kocaoğlu başkanlığında yapıldı.Toplantıyı DİSK Genel İş Sendikası Başkanı Memiş Sarı, sendika yöneticileri ve İZELMAN çalışanlarından oluşan yaklaşık 50 kişilik bir grupta takip etti.

AK PARTİ’DEN 2 YENİ ÖNERGE

Kentte İZELMAN krizi devam ederken, geçtiğimiz meclis toplantısında CHP’li meclis üyelerinin belediyelerin kamu hizmetlerini kendisine bağlı şirketlere ihale etmeksizin vermesi gerektiğine dikkat çekip bu doğrultuda yasal düzenlemelerin yapılmasına yönelik temenni kararı alınması için meclis başkanlığına yazılı önerge vermesi mecliste tartışmalar neden olmuştu. Aynı önerge meclis gündeminde tekrar görüşülürken, AK Parti cephesinden aynı konuda gelen iki önerge mecliste hararetli dakikaların yaşanmasına neden oldu.

İHALE İPTAL EDİLSİN
AK Parti grubunun imzasıyla verdiği yazılı önergede “Hizmet alımı işinin belediye şirketi İZELMAN’dan sadece 221 TL daha düşük teklif verdiği için taşeron firmaya verilmesi bir çok açıdan yanlış karar olacaktır. Kocaoğlu’nun acil olarak ihaleyi iptal etmesi gereklidir.650 işçi işinden olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Çalışma barışı bozulacak, binlerce çalışan huzursuz olacaktır. Meclisçe bir karar alınarak ihalenin iptali için belediye başkanının yetkilendirilmesini arz ederiz ” ifadeleri yer aldı.

KOCAOĞLU’NA YAPMASI GEREKENLER DOĞRULTUSUNDA ÖNERGE
AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar ise, CHP'nin temennin kararı alınmasına yönelik önergesine ilaveten Kocaoğlu'nun gerçekleştirmesi doğrultusunda Büyükşehir'de belediye şirketleri ve bağlı kuruluşlarda çalışanlar arasında eşitlik ve adaletin sağlanması, işçi alımlarında herkese eşit imkanlar sağlanması, şirketlerin mali yapılarının denetlenmesi ve alt taşeron kullanılmamasını da içeren önerge verdi.



AYDOĞAN: NE DEMEK BUNU YAP ŞUNU YAP”
İlk söz alan CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan oldu. AK Partili Çakar’ın verdiği önergenin yasalara uymadığını ifade eden Aydoğan, “ Kocaoğlu’na bir mektup yazılmış gibi…Ne demek bunu böyle yap şöyle yap. 2002’den sonra getirdikleri ve işçi haklarını öldüren yasaları değiştirsinler yeter… 1980’den önce de sonra da Bornova’da başkanlık yaptım. Her belediyenin personeli önceden kendisinde çalışırdı. Şimdi taşeronlar geldi. Verdikleri önerge değil. Mektup gibi…Ezici düzenin işçiyi bedava çalıştıran zihniyetin düzeltilmesini istiyoruz. İlla TV’ye çıkacağım diye bu muhalefet yapılmaz. Gidin 23 Nisan’da yapın bunu” dedi.



ÇAKAR: BÖYLE ANLAYIŞ OLMAZ
Konuşmasına başlarken “Aydoğan’a cevap vermeyeceğim. Cevap vermeye değer bulmuyorum” diyen Çakar, şöyle devam etti; “Meclisin görevleri arasında parlamentoya mektup yazmak yok. Bu yokken biz bu parlamentoya yazılacak mektuba evet diyeceğiz ama öbür yandan Başkana da şirketlerinde bağlı kuruluşlarda çalışanların sorunlarını tespit edip Başkana bildirmeyi ve ortak bir mektup haline getirmeyi düşünmemize tepki gelecek…. Böyle bir anlayış olmaz. İşçilerin iş güvencesi ve diğer sıkıntıların çözülmesidir gayretimiz. Biz istiyoruz ki sorunların çözümüne katkıda bulunalım. İyi niyetli hazırlanmış bir öneri yaptım…CHP’nin önergesinin tek kelimesine dokunmadık…Belediyeye bağlı kuruluşlarda istihdam da adaleti sağlamak adına eşit işe eşit ücretin verilmesinin sağlanması, şirketlerin faaliyet bilgilerinin denetime açılması, belediye şirketlerinin alt taşeron kullanmamasına dikkat çektik. İhalenin iptal edilmesi gerek. İhale taşeron sisteme verilmeden barışın korunması, hizmetin devamlılığının ağlanması verimliliğin sağlanması işgüvenliğin sağlanması sendikal halklarının korunması nedeniyle bu ihalenin iptal edilmesi konusunda başkanın yetkilendirilmesini arz ediyorum..Önemli bir konu var önümüzde. 15 gün içinde 650 işçinin işten atılmasıyla karşı karşıyayız. Kocaoğlu, ‘Kanunlar böyle tazminatlarını vereceğiz ve çıkartacağız. İsterlerse gider o şirkette çalışırlar’ diyor. Geçmişteki duruşunuzla bugünkü duruşunuz arasında fark var”



KOCAOĞLU: EMEĞİN TAŞERONLAŞMASI AYRI ŞEY
Üç önergeyi de okuduklarını ifade eden Kocaoğlu , gerilen ortama müdahale ederek, “ Belediye şirketleri hizmet ihalelerini ihalesiz veriyordu. Biz bunu yine istiyoruz. Açık ve net bir şekilde önergede yazmışız. AK Partili vekillerin ve Çakar’ın verdiği önergenin bir bölümünün özü aynı…Belli ilaveler var. Konuyla alakası olmayan istekler de var.Taşeronlaşma konusunda işin tarifini yapayım. İşçinin taşerona teslim edilmesi hizmet ihalelerinin taşerona verilmesi ayrı şey.Emeğin taşeronlaşması ayrı şey. Siz bunları birbirine karıştırıyorsunuz”dedi.



BAKAN: BU İŞİ SULANDIRMA GİRİŞİMLERİ İDEOLOJİK KAYNAKLI
CHP Grup Sözcüsü Murat Bakan ise, “ Bundan sonraki ihalelerde benzer sıkıntılar yaşanacak. Temel çözüm yasal düzenleme. Biz de temenni kararı almak istedik.Amacımız yasal düzenlemeyle ilgili bir karar almaksa, her üç grubun ortak noktasını oylayarak karşılıklı samimiyeti gösterelim.Bizim önergemizi oylayalım. Samimiyetimizi işçi arkadaşlarımıza gösterelim” dedi. Bakan, AK Partili Çakar’ın Gaziemir Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemde meclis toplantısında ‘ belediyelerin hizmetlerini özel sektör aracılığıyla yapması gerektiği’ yönündeki konuşmasını okuduktan sonra “Adeta bugünleri göstermişler. Bu işi sulandırma girişimleri ideolojik kaynaklı” dedi.

ÇAKAR AÇIKLAMA YAPMAK DURUMUNDA KALDI
Tekrar söz alan Çakar, “ O dönem meclis üyemiz taş üretmekle ilgili bir atölye teklif etti. O teklife karşı yapılmış bir konuşmadır” karşılığını verdi.



ÖZER’DEN AKREP GÖNDERMESİ
Akrep ve su aygırı arasında yaşananları konu alan bir  fıkrayı anlatarak konuşmasına  başlayan CHP'li meclis üyesi
 Rıfat Özer, Çakar’ın fıkrada geçen akrebe benzediği yönünde gönderme yapması salonda buz gibi hava estirdi. Çakar'ın  'taşeronlaşmaya karşıyız ancak iki koşulumuz var' dediğinin altını çizen Özer şöyle devam etti, "  Burada anlaşma gibi bir şey yok.Doğru yazabilmek için yanlışın ne olduğunu bilmek lazım. ESHOT ihalesi vardı. Ne dediler. İhaleyi iptal edin belediye şirketine verin…Yasalara tamamen aykırı bilerek yada bilmeyerek öneriler veriliyor.Büyükşehir Yasası’nın 26. Maddesi sadece toplu ulaşım hizmetlerinde, hafriyat sahalarında ,sosyal tesislerde hizmetin devrini meclis kararıyla öngörüyor. Yanlış burada…Çakar’ın mecliste yaptığı yasayı bilerek yada bilmeyerek kendisine konuşma alanı açmak. Mevlana diyor ki ‘sen kendine yarayacak yardım edecek bir ayna bul’ Çakar’ın iki yanında iki ayna var. Hukuk aynası. Niye bunlara sormuyor. Sürekli de ihalenin iptaline imza atmış. Ayna lafını geri almak isterdim..Bazen niye yeri bizim yanımız değil diye içim cız etmiyor değil. İnsan aynalarına danışır. CHP’nin önergesi var. Son derece basit ve yalın bir temenni isteği… Süre istediler. Süre verildi. Önerge bekletildi” 

“GERÇEKTEN ÇAKMAK LAZIM”

Çakar’ın geçtiğimiz gün ziyaret ettiği DİSK genel İş Sendikası’nda söylediği ‘Beni iki gün Büyükşehir’de vekil bırakın sorunu çözmezsem namerdim’ sözlerine atıfta bulunan Özer, “ O duruma düşmesini istemeyiz. İnsan yanılgısı herkeste olabilir. Bu arkadaşımızın yanılgısı bütününü almak istemesi. Bütünüyle yanılgı içinde kamuoyunu da yanılgı içine sokmaya çalışıyor.Kitleleri mobilize etmek böyle olmaz. İşçiden yana mısın mağdurdan yana mı tavır alıyorsun…Bunu açıkça ortaya koyacaksın. Önergenin de yanında koşulsuz yer alacaksın o zaman.Çakar arkadaşımız çakıyor. Doğruları çakmak lazım. Gerçekten çakmak lazım..Şu salonu Çakar şovlent yapmakla olmaz” dedi.

AKDEMİR: İMZALAMAZSAK İŞÇİ DÜŞMANI MI OLUYORUZ
CHP cephesinden gelen sert açıklamalara AK Partililer tepki gösterdi. Ak Partili meclis Üyesi Murat Akdemir, “ Rıfat Bey uzun uzun konuştu. Düzeltilmesi gereken yerler var. Bizim yasa yapmak gibi görevimiz yok…Temenni kararı alıyoruz. Bu karara katılmamızı istediler. Müsaade etsinler ki neye katılıp katılmayacağımızı biz karar verelim. Düzeltilmesi gereken hususlar var. Bu destekle yasanın bir gecede çıkacağını düşünmemişler. Biz düşünememişiz...Biz fiiliyatta gerçekte somut bir sonuç alınabilmesi için ihalenin iptalini düşünüyoruz. Bizim de yaptığımız temennidir….Bunu imzalamazsak işçi düşmanı mı oluyoruz” diye konuştu.

ESKİN: 650 İŞÇİ İÇİN DE SORUŞTURMA GEÇİRELİM
Bir diğer AK Partili İrfan Eskin ise, “ İkinci dönem meclis üyeliğim burada…. İki tane soruşturmamız var savcılıkta. Bilgi eksiliğinden dolayı soruşturma geçiriyoruz. İhaleyi iptal edin. Bırakın 650 işçi için de soruşturma geçirelim” ifadelerini kullandı.



SÜREKLİ’DEN ENGİN ÖRNEKLİ AÇIKLAMA
AK Parti grup Sözcüsü Kerem Ali Sürekli ise, bir hukukçu olarak görüşünün ihalenin iptali yönünde olduğunu dile getirdi ve “ Bunu hukukçu olarak dile getiriyorum. Hukuk matematik değildir. İncelemelerimize göre iptal edilebilir. Rıfat Özer’le hukuk komisyonunda beraberdik. Karşıyaka’da farklı partilerde siyaset yapıyoruz. Ağabeyimiz. Konuşmalarında hakaret unsuru var. Akrep benzetmesi ve AK Partinin özü sözü bir olmamasını söylemesini kınıyorum. 20 yıldır siyaset yapıyorum. AK Parti’nin kurucularındanım İzmir’de…Geçenlerde Ali Engin bir açılış yaptı. Her kesimden insan vardı. ‘Bu katılıma ne diyorsun’ dediler. ‘Barışçıl kimliğimin yansımasıdır’. Cevabını verdi. Benim tavırlarımda barışçıl kimliğimin yansımasıdır.Bu partinin üyesi olmaktan şeref duyarım. Sonuna kadar da sapma olmayacak” ifadelerini kullandı.

2 ÖNERGE RET 1 ÖNERGE OY ÇOKLUĞUYLA
Yapılan karşılıklı konuşmaların ardından AK Parti Grubu’nun ihalenin iptali için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na yetki verilmesi yönündeki önergesi oy çokluğuyla reddedildi.AK Parti Grup Başkanvekili Kenan Çakar’ın Belediye Başkanı Kocaoğlu’nun belediyedeki işçi düzenine yönelik yapması gereken ve 5 maddeden oluşan önergesi de oy çokluğuyla reddedildi. CHP'nin “belediye hizmet ihalelerinin belediye şirketlerine ihalesiz verilebilmesi’ yönünde TBMM'ye gönderilmek üzere temenni kararı alınmasına yönelik önergesi ise oy çokluğuyla kabul edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.