Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de otobüs ihalesi kriz yarattı!

Büyükşehir'de otobüs ihalesi kriz yarattı!

Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs filosunu İzmir’de kurmak amacıyla geçtiğimiz haftalarda düğmeye basan ESHOT Genel Müdürlüğü'nün bu hamlesi yerli üreticilerde hayal kırıklığı yarattı. 20 araç alımı için ihaleye çıkan ESHOT'un istediği iş bitirme belgesi ve fiyat avantajı uygulamasını kaldırması nedeniyle yerli firmalar devre dışı kaldı. İhalenin iptal edilmesi için çağrıda bulunan Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, "Yerli firmalar devre dışı bırakıldı. Sayın Kocaoğlu yerli üreticiye küstü m? İzmir'in parası neden Türkiye'de kalmadı'" dedi. Büyükşehir yerli üreticiyi pas geçti

  • Ege Postası
  • 01.09.2015 - 09:23
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz haftalarda düzenlenen ve yabancı firmaların adeta birbirleri ile yarıştığı yeni elektrikli otobüs alımında yerli sanayicinin ihale dışı kalması yeni tartışmaları da beraberinde getirdi .
 
"ULAŞIMDA DEVRİM" YABANCILARA YARADI
Toplu taşımada Türkiye'de ilk olacak yeniliğin altına imza atmaya hazırlanan ESHOT Genel Müdürlüğü'nün elektrikli otobüs devrimi yabancı firmalara yaradı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015-2019 Stratejik Planı doğrultusunda toplu ulaşım alanında öncelik verdiği projelerden olan 20 elektrikli otobüs alımı ve gerekli altyapı kurulması içerikli ihalede belediyenin istediği şartlar yerli sanayiciye rekabet hakkı tanımazken, bu karar sektörde adeta hüsrana yol açtı. Önceki hafta gerçekleşen ve toplam 3 firmanın teklif verdiği ihaleye Çin Halk Cumhuriyeti ve Hollandalı otobüs üreticileri katılım gösterdi.
 

TÜRK FİRMALARI DEVRE DIŞI KALDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı ihale şartnamesi gereği, Türkiye'de elektrikli otobüs üretimine başlayan ve yurt dışına ithalat gerçekleştiren Türk firmalar ise kritik ihalede devre dışı kaldı. Söz konusu ihale kapsamında yerli sanayiyi teşvik edici önlemlere gidilmezken, sektörün Türkiye'de henüz yeni yaygınlaşmaya başlamasına karşın belediyenin istediği iş bitirme belgeleri ve yine yerli firmalara sağlanan yüzde 1 ile 15 arasında fiyat avantajı uygulamasından vazgeçmesi yurt dışından katılım sağlayan firmaların önünü açtı.
 
ÖDÜLLÜ YERLİ ÜRETİCİLER İHALEYE GİREMEDİ
İhale komisyonunun değerlendirmeleri devam ederken, önümüzdeki günlerde en uygun teklifi veren firma ile sözleşme imzalanması bekleniyor. Yerli sanayici için de ilk olabilecek ihalede yurt dışında yılın firması seçilen ve halen Almanya'ya ithalat yapan Bozankaya-TCV(Turkish Commercial Vehicles) iş deneyimi istendiği ve yerli firmalara fiyat avantajı hakkı tanınmadığı için devre dışı kaldı. Yine sektöre yeni giren firmalardan Otokar ise aynı sebeplere ek olarak araçlarda istenen teknik özellikleri sağlayamadığı için katılamadı.
 
DOĞAN TEPKİ GÖSTERDİ: KOCAOĞLU YERLİ ÜRETİCİYE KÜSTÜ MÜ'
İhale süreci ve elektrikli otobüs alımlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ve yaptığı açıklamada İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan belediyeye şu çağrıyı yaptı: “İzmir’in sermayesi neden İzmir’de kalmıyo? İzmir’in parası neden Türkiye’de kalmıyo? Sayın Kocaoğlu’na soruyoruz, bu Çin hayranlığı nereden geliyo? Neden yurt dışındaki firmalara verilen destekler Türkiye’deki üreticileri de verilmed? Türkiye’de bu işi yapan ve Avrupa çapında ödüllü örnek firmalar varken, niye bu sektörün gelişmesi için onlara destek verilmiyo? Sayın Aziz Kocaoğlu yerli üreticiye küstü mü' Biz bu noktada açıkça görüyoruz ki, yerli sanayici burada devre dışı bırakılmış durumdadır. Demek ki, otobüs alımıyla ilgili bu kritik ihalede gereken ön araştırma ve çalışmalar yeterince düzgün yapılmamış. Umarız bu yeni teknolojinin İzmir’e gelişi de tramvaya benzemez. Tramvay projesi gibi otobüslerin de beceriksizliğe kurban edilmesini ve zig-zaglar çizilmesini istemiyoruz.” 
 
“KAMU ZARARI VAR, İHALE İPTAL EDİLSİN”
Geçtiğimiz yıl ESHOT Genel Müdürlüğü bünyesinde 6 mühendis ve 1 şehir plancısından oluşan komisyon kurulduğuna ve heyetin yurt dışına giderek elektrikli otobüs teknolojisiyle ilgili olarak test sürüşleri, araştırma ve incelemeler yaptığına dikkat çeken Doğan ayrıca, “ESHOT Genel Müdürlüğü yetkilileri Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki tesislere giderek farklı otobüs tiplerini inceledi. Sayın Kocaoğlu ve ESHOT bürokratları, Çin’e gidene kadar Ankara’ya gitselerdi. Bu işi yapan yerli sanayicilerin, yerli üreticilerin tesislerini inceleselerdi. Bizim firmalarımız Almanya ve diğer yabancı ülkelere ve Türkiye’deki çeşitli illere elektrikli otobüs üretip satarken, İzmir neden gidip Çin’den, Hollanda’dan otobüs alıyor'” dedi.
 
“ADRESE TESLİM İHALE Mİ YAPILDI'”
Türkiyeli sanayicilerin ve otobüs üreticilerinin ihale sürecinde devre dışı kaldığına ve eşit rekabet şartlarının yerine getirilmediğini belirten Bilal Doğan, “Yerli üreticiler, “İzmir’de devrim” olarak nitelenen bu ulaşım projesinde neden görmezden gelind? Söz konusu otobüs alım ihalesinde belki yerli firmalar daha uygun teklif sunacaktı ve araç alımı daha uygun maliyetle gerçekleşecekti. Dolayısı ile burada bir kamu zararı oluşmuştur. Yoksa yabancı firmaların çıkarları gözetilerek adrese teslim ihale mi yapıld? Biz buradan Sayın Kocaoğlu’na sesleniyoruz, gelin bu yanlıştan vazgeçin. İhaleyi iptal edin ve yerli firmalara da eşit rekabet şartları sağlayarak yeniden ihaleye çıkın. Aksi takdirde, yerli firmalara da şikayet hakkı doğacak ve Kamu İhale Kurumu bu ihaleyi iptal edecektir” diyerek duruma tepki gösterdi.
 
ÜÇ TEKLİFİN TAMAMI DA YABANCILARDAN GELDİ
Katılımcı firmalara "Halen üretim yapan" ve "Araçları işletmede bulunan" şartları getiren ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 20 adet elektrikli otobüs, 12 adet tam şarj ünitesi ve 10 adet de ara şarj ünitesi satın almak amacı ile gerçekleştirdiği ihalede toplam üç firma katıldı. Hollanda’dan Ebusco B.V 8 milyon 195 bin 800 Euro, Çin Halk Cumhuriyeti’nden BYD Europe B.V 10 milyon 580 bin Euro ve İzmir Metrosu'ndaki mevcut vagonların üreticisi olan Çinli CSR Zhuzhou Elektric Lokomotive Co Ltd. ise 10 milyon 28 bin dolar tutarında teklif sunmuştu.
 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.