Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'den Şirinyer Parkı için flaş hamle

Büyükşehir'den Şirinyer Parkı için flaş hamle

Üç yıl önce mahkeme tarafından iptal edilen Şirinyer Parkı projesi için kolları yeniden sıvayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeniden proje ihalesine çıkma kararı aldı. Mayıs ayında meslek odalarının yargıya taşıdığı tartışmalı projede böylece bir kez daha başa dönülmüş oldu. Büyükşehir'den Şirinyer Parkı için flaş hamle

  • Ege Postası
  • 25.08.2017 - 15:01

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Mayıs ayında meslek odalarının alanın yapılaşmaya açıldığı ve kamu yararı gözetilmediği gibi gerekçelerle yeniden iptal davası açtığı Şirinyer Parkı projesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden flaş bir hamle geldi.

PROJE İÇİN KRİTİK TARİH 11 EYLÜL 2017

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Belediyesi ile birlikte yola çıktığı Şirinyer Parkı projesinden vazgeçmiyor. Bölgeyi yeni cazibe merkezi haline getirecek çalışma için imar çalışmalarını tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden, merakla beklenen ihale hamlesi de geldi. Yaklaşık 40 bin metrekarelik kapalı alan ve 66 bin metrekare de açık alanda hayata geçirilecek park, yeşil alan ve çeşitli sosyal tesislerin yer aldığı dev rekreasyon alanı için gerekli uygulama projelerinin yaptırılması amacıyla 11 Eylül tarihinde yeniden ihaleye çıkılacak. Proje için bu kez ön yeterlilik şartı getiren ve belirli istekliler arasında ihaleye çıkacak olan Büyükşehir Belediyesi, dev yeşil alan yatırımının hazırlıklarını ise toplam 210 günde, yani 7 ayda tamamlayacak. Krize yol açan projenin temelinin ise yasal bir engel çıkmadığı takdirde, en geç gelecek yaz ayları başına kadar atılması planlanıyor. Belediyenin aldığı ihale kararıyla birlikte süreç başa dönerken, imar planları geçtiğimiz aylarda askıya çıkan Şirinyer Parkı projesi 4 yıl gecikmeyle de olsa başlayacak.

İKİNCİ KEZ İPTAL DAVASI AÇILMIŞTI

Buca'da yıllardır tartışılan Şirinyer Parkı projesi geçtiğimiz aylarda bir kez daha yargıya taşınmıştı. Şirinyer Parkı'nın içinde olduğu 81 bin metrekarelik alanı cazibe merkezi haline getirmek, Bucalıların buluşma noktasına dönüştürecek işlev kazandırmak için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Buca Belediyesi'nin 2012 yılında hazırlanan projeye olanak sağlayan imar planları, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin ticari kullanımın artacağı, sosyal ve teknik altyapının azalacağı gerekçesiyle açtığı davada, İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi tarafından 2014 yılında iptal edildi. Projeden vazgeçmeyen Büyükşehir ve Buca Belediyesi, mahkeme kararında yer alan iptal gerekçelerini ortadan kaldıran yeni imar planı hazırladı. Ağustos 2016'da İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde oybirliğiyle onaylanan 1/5000 ölçekli yeni imar planına göre, Şirinyer Parkı alanında Kentsel Tasarım Projesi ve park alanını kapsayan Özel Proje Alanı ve Belediye Hizmet Alanı belirlendi. Buca Belediyesi de 1/1000 ölçekli planı hazırladı. Yer altı otoparkı, kafeterya, sinema, amfitiyatro, gezinti yolları yer alan proje içeriğinde yeşil alanların da korunması planlandı. Ancak, parkın önünü açan ve mahkeme kararına göre revize edilen Şirinyer Parkı'nın yeni planlarına da meslek odalarından itiraz geldi. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası 1/5000 ölçekli, Şehir Plancıları ve Peyzaj Mühendisleri Odası ise 1/1000 ölçekli planlara askı süresinde itiraz etti. İtirazları reddedilen meslek odalarından Mimarlar Odası İzmir Şubesi, yürütmeyi durdurma talepli olarak İzmir İdare Mahkemesi'nde iptal davası açtı. Meslek odalarının kamu yararına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması ve iptalini istediği proje de böylece Mayıs ayında ikinci kez mahkemeye taşınmış oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.