Büyükşehir'den ulaşıma ve atık ücretlerine zam
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık ayındaki son meclis toplantısından toplu ulaşım ve suya yeniden zam kararı çıktı. Kent içi toplu taşıma ücretlerine yüzde 7’lik fiyat artış kararı alınan tartışmalı meclis oturumunda su faturalarına ek olarak tahsil edilen katı atık tarifesinde de değişikliğe gidildi. Büyükşehir Belediyesi Kemeraltı’na yapılacak çalışmalar için de TARKEM şirketinden hisse alarak tarihi çarşıya 3 milyon liralık katkı sağlayacak. Ulaşıma ve atık ücretlerine zam
- Ege Postası
- 18.12.2015 - 21:38
"YENİ YILDA FATURALAR CEP YAKACAK: SUYA İKİNCİ DEFA ZAM!" HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ!!!
TOPLU ULAŞIMA YÜZDE 8 ZAM!
Geçtiğimiz ay içerisinde otopark ve su ücretlerini arttıran İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden toplu ulaşıma da yüzde 8’lik zam yapıldı. Belediye meclisinde AK Parti ve MHP’den gelen ret oylarına karşın CHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edilen yeni toplu tarifesinde otobüs, metro, vapur, feribot ve İZBAN’da geçerli olan ulaşım ücretlerinde yüzde 6 ile yüzde 10 arasında fiyat değişikliğine gidildi. Tam bilet fiyatlarına 15 kuruş, öğrenci biletlerine ise 10 kuruş zam yapılacak yeni tarifeye göre tam bilet fiyatları 2,25 TL’den 2,40 TL’ye, öğrenci bileti fiyatları 1,25 TL’den 1,35 TL’ye, öğretmen bileti fiyatları ise 1,60 TL’den 1,75 TL'ye yükselecek. 60 yaş kartlarında 10 liralık zam yapılırken 115 TL olan kart ücreti 125 TL'ye çıktı. 3-5 biniş kartlarında da fiyat artışına gidilirken, 2 binişlik kartlar 5,80 TL’ye, 3 binişlik kartlar 8,20 TL’ye, 5 binişlik kart ücretleri ise 13 TL’ye yükseldi. 105 TL bedelle satılan pasolar da yeni yıldan itibaren 118 TL'ye çıkacak. Baykuş” seferlerinde de bilet fiyatı tam biniş için 4,50 TL’den 4,80 TL’ye, öğrenci 2,70 TL’ye öğretmen ise 3,50 TL’ye çıkartıldı. İlçelere yapılan otobüs seferleri de yeni fiyatlar üzerinden yapılacak. Buna göre, Urla, Seferihisar, Torbalı, Foça, Kemalpaşa, Selçuk, Doğanbey, Balıklıova, Gerenköy, Özdere gibi ilçe ve beldelere biniş ücretlerinde tam 3,95 TL'den 4,20 TL'ye, öğrenci 2,15 TL'den 2,30 TL'ye, öğretmen ise 2,40 TL'den 2,60 TL'ye çıkarıldı. Yeni yılda Kınık, Bergama, Dikili, Aliağa, Ödemiş, Tİre, Beydağ, Kiraz, Çeşme, Karaburun gibi uzak ilçelerde ise tam binişler için 4,80 TL, öğrenci binişleri için 2,65 TL, öğretmen binişleri için ise 3 TL'lik fiyat öngörüldü. Zamlı tarifeler 1 Ocak 2016’dan itibaren yürürlüğe girecek.
SUYA İKİNCİ ZAM
Diğer yandan, geçtiğimiz ay suya yüzde 5 zam kararı alan Büyükşehir Belediyesi, atık tarifelerinde de değişikliğe gitti. 2016 yılına yönelik hazırlanan evsel katı atık transfer ve bertaraf tarifesi uyarınca, ilçelerde konutlar için 0,92 TL/metreküp üzerinden tahsil edilen bedeller 1,66 TL'ye yükselecek. Konut dışı ve resmi daire tarifelerde ise bu rakam 3,40 TL'den 6,29 TL'ye çıkacak. Sanayi, hastane ve resmi okul ile turistik tesis kullanımlarında ise 17 liradan fiyatlandırılan atık bedelleri yeni yılda 31,43 TL üzerinden tahsil edilecek. Su faturalarında fırın ve hamamlara yönelik yansıtılan ücretler ise 8,50 TL'den 15,71 TL'ye çıkartılacak. Fiyat artışlarından ilçelerin tamamı etkilenecek. 1 Ocak 2016'dan itibaren geçerli olacak kademeli sistemin uygulanacağı yeni zamlı tarifelere göre, İzmirliler kullandıkları suya yaklaşık yüzde on daha fazla ücret ödeyecek. İlçe belediyelerinin talepleri üzerine hazırlanan yeni tarifeyle birlikte yeni yılda su faturaları da kabaracak.
ZARARIN FATURASI İZMİRLİYE Mİ KESİLİYOR'
Toplantıda meclis onayına sunulan zamlı ulaşım tarifesine yönelik AK Parti grubunun eleştirileri ise tansiyonun yükselmesine yol açtı. AK Parti Grup Sözcüsü Hakkı Durmaz, toplu taşımanın bir kamu hizmeti olduğunu hatırlatarak, “AK Parti olarak maliyetlerin ve hizmet giderlerinin farkındayız. Ancak ESHOT’un kentkart ihalesinde yaşanan sıkıntı ve zararın İzmirli vatandaşlarımıza yansıtıldığını düşünüyoruz” dedi ve dünya genelinde petrol fiyatları düşerken ulaşıma zam yapılmasını doğru bulmadıklarını açıkladı. Durmaz ayrıca, “Kart ihalesindeki zararın İzmirlilere yansıtıldığını düşünüyor ve bu gerekçeyle ret oyu veriyoruz” diyerek zamları kabul etmediklerini açıkladı.
KOCAOĞLU: HÜKÜMET ULAŞIMI SÜBVANSE ETSİN
Muhalefetin eleştirilerine tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “Kart ihalesinde ortaya çıkan zarardan dolayı zam yapmamız söz konusu değil. Buradaki zarar gereken yere rücu edilecek. Bundan ötürü zam yapıldığını söylemek de ayrı bir dâhine buluştur” dedi. Başkan Kocaoğlu, İzmir ulaşımının diğer kentlere göre daha ucuz olduğunu belirterek, rakamsal örneklerle mevcut ulaşım tarifesini diğer kentlerindekiyle karşılaştırdı. Kocaoğlu, 90 dakika tek bilet uygulaması ile dar gelirlinin bütçesine katkı sağladıklarını ve benzer uygulamanın da diğer illerde olmadığını söyledi ve şunları kaydetti: “ESHOT zarar etmiyor. Ulaşımı sosyal belediyecilik anlamında sürekli sübvanse ediyoruz. Vatandaşların çok az daha taşınması mümkün. Bu hizmetten kim faydalanıyorsa o parayı ödesin. Merkezi hükümet bütçeden bana para veriyor. Devlet görevlilerinin, engelli vatandaşların, yaşlıların biniş ücretleri ilgili bakanlıklar tarafından sübvanse edilsin. Bırakın faydasını, zararını, biz bugün ana metropol dışında bu işi yapan insanların bu işini sürdürmesini istiyoruz. İki arada bir deredeyiz. Bize biniş başına bir lira geliyor. Engelli, yaşlı bedava binmesin demiyorum. Benim ulaşım sistemim bozulmasın. Kaçak da olmaz, ama bedavaya gelince kimsenin altından kalkması mümkün değil. Bu enflasyon denen nanenin ne olduğunu biliyoruz. Ona göre ayarlama yapıyoruz.”
BÜYÜKŞEHİR’DEN KEMERALTI’NA ÜÇ MİLYON LİRALIK KATKI
Diğer yandan, meclis oturumunda Kemeraltı’nı yakından ilgilendiren bir karar alındı. Agora-Kadifekale-Kemeraltı arasındaki toplam 270 hektarlık alanı kapsayan tarihi aksta yürütülen “İzmirTarih” projesiyle ilgili son gelişmeler mecliste bir kez daha görüşüldü. Geçtiğimiz günkü oturumda tartışılan sermaye artış kararı meclis onayına sunuldu. Belediye şirketi Ege Şehir Planlama’nın, TARKEM’in yüzde otuna tekabül eden üç milyon liralık hisse alımı yapabilmesi için gerçekleştireceği sermaye artışı meclis tarafından oybirliği ile kabul edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, TARKEM’in Kemeraltı’nı da içine alan ve 1480 adet tescilli yapının bulunduğu bölgeyle ilgili önümüzdeki süreçte uygulanacak proje ve yapılacak çalışmalara katkı sağlayacak.
KİMSENİN MALINDA GÖZÜMÜZ YOK
Başkan Aziz Kocaoğlu, AK Parti’li üyelerin Kemeraltı ve belediye şirketi Ege Şehir Planlama ile ilgili eleştirilerine şöyle yanıt verdi: “Ege Şehir Planlama’yı kapatmamız mümkün değil. Çeşitli mevzuat sıkıntıları nedeniyle şirketimiz tarihi bölgeyi ele alıp çalışma yürütemiyor. Adamın gırtlağını sıkıp gayrimenkulünü alamayız. Rıza ile alacağız. Mal canın yongasıdır. Kimsenin malında gözümüz yok. Rıza ile satılır, rıza ile alınır. Ben hiç ahlı mal almadım, icradan mal almadım. TARKEM tarihi Kemearltı’nın ayağa kalkması için destek istedi. Küçük esnafın yara almamasının gerekliliğine hepimiz inanıyoruz. Zaten burada AVM olursa çarşının ne tarihi kalır, kimliği kalır. Buranın yaşaması için yakın yerde AVM olmaması da lazım. Bizim limandaki AVM’ye itirazımız bundandır. Biz başlangıçta bununla ilgili uyarıda bulunduk. Davayı kazandık, aklın yolu birdir. Kemeraltı’nda AVM yapmak mümkün değildir. Olmasın da zaten… Tescilli ne kadar eser varsa, kendi rızası ile satanların, belediye mevzuatı çerçevesinde alıp restore etmeye, topluma kazandırmaya ve burayı ayağa kaldırmaya hazırım. Hepimiz zaten gidiciyiz… Bu konu meclisin denetiminde olacak. Meclisten gizli kapaklı iş yapmıyoruz.”
“ÇAĞLAR BENİM HİSSEYİ SANA SATAYIM”
Diğer yandan TARKEM’in hisse artışına iştirak edilmesine yönelik önergeyle ilgili mecliste ilginç bir diyalog da yaşandı. AK Parti’li Çağlar Haspolat’ın “Ya çok iyi bir yatırım yapacağız, ya da çok büyük bir kazık yiyeceğiz” şeklindeki sözlerine cevap veren Başkan Kocaoğlu, “Çağlar benim hisseyi sana satayım” dedi. Haspolat’ın “Ama 20’ye aldıysanız bana 70’e satmayın” yanıtı alan Kocaoğlu bu sefer de “Ben spekülatör değilim. Aldığım paraya sana vereyim, hayırlı olsun. Yarın gel görüşelim” diye karşılık verdi.
Yorum Yazın