Dolar 34,5895
%0.14
Euro 36,4238
%1.16
Altın 2.986,850
%-0.62
Bist-100 9.680,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'e 'Kültürpark Planı' tepkisi: Yine bir ölüm fermanı yazdılar

Büyükşehir'e 'Kültürpark Planı' tepkisi: Yine bir ölüm fermanı yazdılar

Kültürpark Platformu, Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı'nın İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ikinci kez onaylanıp Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na gönderilmesine yazılı bir açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi dünyayı tehdit eden küresel ısınmayı, ekolojik dengeyi, yaşamı, öngörmeden, İzmir’i düşünmeden Kültürpark hakkında 4 kezdir meşruiyeti olmayan kararlara imza atıyor. Yine bir ölüm fermanı yazdılar ama bu fermanda diğerleri gibi yok hükmünde. Ferman Büyükşehir Belediye Meclisi’ninse, Kültürpark bizimdir, hepimizindir.

  • Ege Postası
  • 22.12.2021 - 15:49

EGEPOSTASI – İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’ndan geri dönen Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı’nı revize ederek yeniden Meclis onayına sunmuştu. Mecliste onaylanan planlar bir kez daha Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na gönderilmişti.

Gözler koruma Kurulu’nun vereceği karara çevrilirken Kültürpark Platformu’ndan konuya ilişkin çarpıcı bir açıklama yayınlandı. Büyükşehir Belediyesi'ni hedef alan açıklamada ‘‘İzmir Fuarı dururken, şehrin her yanı gökdelenler ve binalarla kuşatılmışken, yapılaşma kentin her tarafına nüfuz etmişken, nefes alınacak tek yer olan ekoloji cenneti Kültürpark’da yeni yapılaşmaları öngören bir plana imza atmak, aradan geçecek onlarca, yüzlerce yıl sonra bile bu Meclis üyelerinin ayıbı olarak anılacaktır’’ denilirken, alınan karardan vazgeçilmesi yönünde bir çağrı da yapıldı.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

‘‘Meclis bir önceki yönetimin Sn. T. Soyer tarafından geri çekilen Kültürpark Planının neredeyse aynısının altına imza atmıştır. İki plan arasındaki tek fark yenisinde parkın topografik yapısında herhangi bir oynama yapılmayacağının taahhüt edilmesi ile sınırlıdır. 
Sökülüp yeşil alana dahil edilmesi gereken hangarlara yerleşen Belediye, Enternasyonal Fuarın mekânsal ihtiyaçlarının çözümü gerekçesiyle bu alanda 12 bin m² taban alanına sahip, 15 mt yüksekliğinde devasa bir bina yapmayı öngörmektedir. İnanması zor olsa da bu karar “İklim Zirvesi için Glasgow’a” giden, Dünya Sürdürülebilir Kentler Ağı Küresel YK Üyesi olan Tunç Soyer’in Başkanlığındaki Meclis’ten çıkmıştır. 

İzmir Fuarı dururken, şehrin her yanı gökdelenler ve binalarla kuşatılmışken, yapılaşma kentin her tarafına nüfuz etmişken, nefes alınacak tek yer olan ekoloji cenneti Kültürpark’da yeni yapılaşmaları öngören bir plana imza atmak, aradan geçecek onlarca, yüzlerce yıl sonra bile bu Meclis üyelerinin ayıbı olarak anılacaktır. 

Haziran 2019’da halka açık Kültürpark Çalıştayına katılan Fuar, Turizm ve Otel temsilcileri tehditkar bir dille “Kültürpark’a eğer Kongre Merkezi yapılmaz ise…“ şeklinde başlayan cümleler kurmuşlardı. Sermayenin bu temsilcilerinin uyarılarının adresini bulduğu ve Kültürpark’ın onların kullanımına hazırlandığı, plan taslağında açıkça görülmektedir. 

Belediye yönetimi Kültürpark’ın yeşil dokusunu artıracağına, yaptıracağı bu dev binada mücevher, el sanatları, kitap ve hediyelik eşya fuarı düzenleyeceklerini ayrıca aynı bir önceki yönetimin planı gibi, kentte başka yer yokmuşcasına çalıştay, festival, bienal ve sergi gibi faaliyetleri gerçekleştireceği Holler, Fuayeler, Sergi Mekanları, İdari Ofisler, Toplantı Salonları, Performans Sanatı Mekanları, Teknik Mahaller, ofisler, Kafe-Restoranlar ile kısaca bir KONGRE MERKEZİ yapacaklarını açıklamış. Betona boğulmuş İzmir’de, bu işler için alan bulmak hiç de zor değilken, sermayenin talebine yanıt yine en kolayına Kültürpark’ta bir Kongre Merkezi’ne gelip, kilitlenmiştir. 

Belediye bu yıl Hediyelik Eşya Fuarını, Kaskatlı havuzun yan tarafında açık alanda organize edeceğini duyurmuştur. Kültürpark Platformu olarak daha önce defalarca önerdiğimiz gibi demonte çözümlerle alanın etkin bir şekilde kullanılmasının istenirse mümkün olduğunu kanıtlayan bu çözümü için Belediyeyi kutlarız. Keşke bu çözümü Hangarları işgal etmeden önce uygulasaydı ve tercihini sermayeye alan yaratmaya değil, yaşama alan açmadan yana kullanabilseydi. 

CELAL ATİK SPOR SALONU NEDEN YIKILIYOR?

Kent için “mimari miras” olduğu bilinen Celal Atik Spor Salonu'nu yıkıp, yerine aynı işleve sahip, çok daha büyük bir yapıyı sadece seyirci kapasitesini 1.700’den, 2.000’e çıkartmak ile açıklamak mümkün değildir. Kent mirasını yıkacak, alana iş makinalarını sokup ekolojik dengeyi alt üst edecek, kamu parasını boşa harcayacak bu karar İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinin sırtında yanıtlanması gerekli ağır bir yük olarak kalacaktır. Oysa ki bu yapının niteliksiz eklerinden arındırılarak korunması ve kamu kullanımının devamlılığının sağlanması ile hem mirasa sahip çıkılacak hem de kamu kaynakları heba edilmemiş olacaktır. 

% 5’LİK EMSAL, NASIL 2 KAT ARTABİLİYOR?

Planda nedeni kendinden menkul bir şekilde %5 olan emsale “tescilli yapılar ile korunacak yapılar” dahil edilmemiştir. Böylesi anlaşılmaz bir yaklaşım ile %5’lik emsal, % 9-10’lara taşınarak Kültürpark’ın florasından çalma yoluna gidilmiştir. Yine aynı şekilde yıllardır Tenis Kulübünün kullanımında, yeni düzende Çay Bahçesi olarak işaretlenmiş olan 1.733m2’lik Eski SSCB Pavyonu (Kapalı Kortlar) hesaplama dışı tutulmuştur. 

TASLAKTA YÖNETİM / İŞLETİM PLANI HALA YER ALMIYOR

Mimarlar Odasının yaptığı bir açıklamada yer aldığı gibi; “Kentin ender yeşil alanlarından biri olan Kültürpark, emeğin yeniden üretilebileceği bir mekân olarak kalmalıdır. Gündelik yaşam örgütlenmesinde, sosyal adalet ve eşitliğin sağlandığı farklı gelir dengesine sahip tüm İzmirlilerin kardeşçe buluştuğu bir alan olarak kullanılmalıdır. Park ile ilişki süreklilik arz etmelidir. Kültürpark yılın 12 ayı kentliye hizmet etmelidir.” Beklentilerimiz bu yöndenken, Belediye tarafından düzenlenen Çalıştay ve Arama Konferansı’nın sonuçları da benzeri yönde iken, plan bunun çok dışında kalmıştır. Büyükşehir Meclisi sözde Koruma Amaçlı Plan’ın taslağında parkın Yönetim / İşletim Planı hakkında hiçbir bilgiye yer vermemiş ve daha önceki taslakta olduğu gibi bu bilgiyi kamuoyundan sır gibi saklamıştır. 

Ferman Büyükşehir Belediye Meclisi’ninse, Kültürpark bizimdir, hepimizindir. 

“Ortak akıl”, “katılımcı ve şeffaf yönetim” başlıklarıyla gönlümüzü alıp yola çıkan yönetim bu ilkelerden çok uzak kalmıştır. Kültürpark'ta yaşanan sorunların çözümü için demokratik bir Kültürpark Meclisi'ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ile yaşamdan yana bir Koruma Amaçlı İmar Planı ve Alan Yönetim Planının hazırlanıp, uygulanması talebimizi 2014 yılından bu yana her ortamda ifade ediyoruz 

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi dünyayı tehdit eden küresel ısınmayı, ekolojik dengeyi, yaşamı, öngörmeden, İzmir’i düşünmeden Kültürpark hakkında 4 kezdir meşruiyeti olmayan kararlara imza atıyor. Yine bir ölüm fermanı yazdılar ama bu fermanda diğerleri gibi yok hükmünde. Ferman Büyükşehir Belediye Meclisi’ninse, Kültürpark bizimdir, hepimizindir. 

Kültürpark’ta yapılacak her işin, atılacak her adımın yaşamdan yana olması için daha önce de olduğu gibi takibinde olacağımızı, muhataplığımızı sürdüreceğimizi; “yaşamdan yana alınacak tüm kararların ve izlenecek her yolun” destekçisi olacağımızı belirtiyor, yanlışlardan hızla geri dönülmesini ve kamuoyu ile birlikte bilgilendirilmeyi istiyoruz.’’

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.