Dolar 34,1101
%-0.15
Euro 38,2787
%0.3
Altın 2.899,450
%-0.71
Bist-100 9.674,00
%-1.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir işçisi bu soruya yanıt arıyor: Kadro gelecek mi'

Büyükşehir işçisi bu soruya yanıt arıyor: Kadro gelecek mi'

Geçtiğimiz gün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yaptığı kadro açıklaması sonrasında kamuda çalışan 720 bin kadar personelin gözü kulağı Ankara'ya çevrilirken, gelişmeler İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 20 bine yakın işçiye de umut oldu. Belediyenin temel hizmetlerini yerine getiren ve Büyükşehir'e bağlı İZELMAN, İZENERJİ, İZBETON, İZULAŞ gibi şirketlerde çalışan personel "Kadro gelecek mi'" sorusuna yanıt arıyor. Büyükşehir işçisi bu soruya yanıt arıyor:

  • Ege Postası
  • 25.03.2016 - 10:49
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Her hizmet alım ihalesinde taşeron tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve yaptıkları sayısız eylem ile kadro talepleri için Ankara'ya sayısız çağrıda bulunan İzmirli işçiler son gelen haberlerle birlikte beklentilerine bir kez daha yanıt aramaya başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde idareye bağlı şirketlerde sözleşmeli işçi statüsünde çalışan 30 bine yakın personel yapılacak son kadro düzenlemesinin detaylarını merakla bekliyor.
 
Son seçimler öncesinde AK Parti hükümeti tarafından taşeron işçilere yönelik kadro vaadiyle ilgili detaylar belli olmaya başladı. Yapılacak düzenleme ile ilk aşamada kamunun asıl işini yerine getiren 200 bin kadar taşeron işçinin "özel sözleşmeli personel" statüsünde yine kendi kurumunda istihdam edilmesi hedefleniyor.
 
BELEDİYE ÇALIŞANLARI ÜÇ YILDIR BU SORUYA YANIT ARIYOR: KADRO GELECEK Mİ'
Yürürlükteki norm kadro düzenlemesi nedeniyle uzun yıllar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZELMAN, İZENERJİ, İZULAŞ, İZBETON, İZBELKOM, ÜNİBEL, Ege Şehir Planlama, İZFAŞ, Grand Plaza ve İZDENİZ gibi çeşitli şirketlerinde çalışan 20 bine yakın sözleşmeli güvenceli ve kadrolu çalışma imkanıyla ilgili beklentilerine yanıt aramaya başladı.
 
YENİ DÜZENLEME NELER GETİRİYOR'
Temizlik hizmetleri, idari işler, park ve bahçelerin bakımı, fen işleri ve benzeri hizmetlerde çalışan 10 bin kadar personelini de yine belediye şirketleri aracılığıyla istihdam eden, bunun yanı sıra taşeron firmalardan da hizmet alımı yapan ilçe belediyelerinin izleyeceği yol haritası da hükümetin düzenlemeyle ilgili atacağı adımların ardından önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
 
BÜYÜKŞEHİR İŞÇİSİNİN UMUTLARI BAŞKA BAHARA
Uygulanacak yeni istihdam politikasının taslağına bakıldığında, kapsam itibarı ile İzmirli işçilere yönelik artı ve eksileri ise belli olmaya başladı. Belediyeler ve özel idarelerin kapsam dışında bırakıldığı 720 bin işçiyi yakından ilgilendiren düzenlemenin İzmir'e etkisi sınırlı oranda kalacak. Yeni tasarı ilk etapta İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin şirketlerinde çalışan personeli kapsamayacak. Belediye şirketleri mevzuat gereği taşeron statüsünde görülmediğinden ötürü, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde taşeron statüsünde çalışan 250 kadar personelin bağlı bulunduğu ilaç ve temizlik birimini kapsayacak. Buradaki personel özlük hakları ile birlikte yine belediyenin İZELMAN ve İZENERJİ gibi birimlerine aktarılacak.
 
İLÇE BELEDİYELERİ NE OLACAK'
Söz konusu düzenleme yine ilçe belediyelerindeki şirket işçilerini kapsamazken, taşeron şirketler üzerinden hizmet alımı ile çalışan sözleşmeli personel ise şirket bünyesine alınacak. Çalışmaları devam eden düzenlemede işçilerin lehine olan esas yenilik ise ihale sistemiyle ilgili hizmet alımları olacak. Buna göre, süresi bir yıl ile üç yıl arasında değişen hizmet alımlarında istenen rekabet koşulları ortadan kaldırılacak ve belediyenin asli hizmetleri yine belediye şirketlerine maliyetini geçmemek üzere doğrudan ihaleyle verilebilecek.
 

VERİLEN SÖZLERİN TAKİPÇİSİYİZ, "AMA"SIZ KADRO İSTİYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde örgütlü bulunan şirket çalışanları adında son gelişmeleri yorumlayan ve merakla beklenen sorulara yanıt veren DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Seçimler öncesinde başta iktidar partisi olmak üzere, tüm siyasi partiler taşerona karşı ayrımsız  kadro sözü vermişlerdir. Taşeron çalışan üyelerimiz Başbakan'ın yapacağı açıklamaya kilitlenmiş, 22 Mart'taki grup toplantısında "Asıl işçi, yardımcı iş ayrımı yapılmadan herkese kadro vereceğim" açıklaması taşeronda çalışan işçi arkadaşlarımızı mutlu etmiştir. Ne yazık ki, detaylar ortaya çıktıkça başta belediyeler, il özel idare, mahalli idareler bu kapsamın dışında bırakılarak, var olan şirketler ya da kurulacak şirketler üzerinden istihdamın sağlanacağı ifade edilmiştir. Ayrıca döner sermaye özel bütçeli yerlerde çalışan taşeron işçilerin de durumu hala netlik kazanmamıştır. Bazı kurum ve kuruluşlarda da kadro yerine bireysel sözleşme ile işbaşı yaptırılacağı ifade edilmektedir" dedi ve düzenlemenin takipçisi olduklarını kaydetti.
 
"TAŞERONA KADRO SÖZÜ HAVADA KALDI…"
Sarı son olarak kadro vaatlerinin beklentileri karşılamaktan uzak olduğunun altını çizdi ve şunları söyledi: "Televizyonlarda hükümet yetkililerinin, başta maliye bakanı olmak üzere farklı farklı açıklamalar yapıp, tasarının gerçek kadro olmadığı ne yazık ki anlaşılmıştır. Tüm detayları birkaç gün içerisinde ortaya çıktıkca üyelerimizle, kamuoyuyla paylaşacağız. Konfederasyonumuz DİSK ve  bağlı sendikalarımızın ayrımsız, gerçek kadro talebi hızla devam edecektir."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.