Büyükşehir işçisi isyanda
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplam 1170 personelini kapsayan kent genelindeki park ve bahçelerin bakım ve temizlik hizmet alım ihalesini taşeron firmanın kazanması sonrasında eylem kararı alan sendika cephesi, sabah mesai başlangıcında soluğu belediye önünde aldı. Yaşanan ihale krizi sonrasında işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalan İZENERJİ A.Ş. personeli, "Taşeron istemiyoruz" mesajı verirken, hedefinde ise Ankara vardı.
- Ege Postası
- 28.08.2014 - 10:13
“TAŞERONU KALDIRACAĞIZ DEDİKLERİ BU MU'”
Mesai başlangıcında Konak Pier önünde toplanarak "Zafer direnen emekçinin olacak", "Susma haykır, taşerona hayır", "Ekmeğe uzanan elleri kıracağız", "Direne direne kazanacağız" sloganları ve alkışlar eşliğinde belediye binasına yürüyen yüzlerce İZENERJİ işçisi, yaşanan ihale krizi nedeniyle mağduriyetle yüz yüze kaldığını belirterek protesto eylemi düzenledi. İhale mevzuatındaki değişiklikler nedeniyle hak kayıplarının kaçınılmaz olduğunu söyleyen ve hükümeti protesto eden belediye personeli adına basın açıklaması yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Önümüzdeki 35 gün İzmir daha sıcak olacak. 1200 arkadaşımızı taşerona vermeyeceğiz. Bugün tüm İzmir halkı yanımızda ancak, AK Parti’den, CHP’den ya da MHP’den milletvekillerini, bu yasalar meclisten geçerken sessiz kalan milletvekillerini aramızda göremiyoruz. Bu insanlar İzmir’de çalışıyor, İzmir’de yaşıyor. Taşeronu kaldıracağız derken ortaya çıkan ortaya çıkan manzara bu mu olacaktı'” dedi ve sözlerinin devamında ihaleyi kazanan taşeron firmaya da şu sözlerle seslendi: “Bugün burada 3 bin, yarın 10 bin, daha sonra da 20 bin, hatta 40 bin kişi olacağız. İzmir halkı ile birlikte taşeron firmaya geçit vermemek için burada eylemlerimize devam edeceğiz, direneceğiz. Bunlar aşımıza ekmeğimize işimize göz koyanlardır. Biz aşımıza , ekmeğimize, işimize göz koyanları, bedeli ne olursa olsun bu kapıdan içeri sokmayacağız.”
ŞANLI, SOMA’DAKİ İŞ CİNAYETLERİNİ HATIRLATTI
1170 işçinin örgütlü bulunduğu Genel-İş Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Taner Şanlı ise yaptığı açıklamada taşeron sisteminin emek sömürüsü olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi: "Taşeron sistemi ortadan kaldırıncaya kadar mücadelemiz devam edecek. Taşeron güvencesiz çalışma, hukuksuzluk, düşük ücret ve emek sömürüsü anlamına gelmektedir. Taşeron şirketler tarafından yapılan işlerde iş kazaları da tavan yapmış durumdadır. Soma’da yaşanan ve 301 arkadaşımızın yaşamını kaybettiği iş cinayeti taşeron sisteminin geldiği noktayı da gözler önüne sermektedir. Kamu ihale yasasındaki son değişiklikler sonrasında belediye şirketlerinin hizmet alım ihalelerinde geriye düşmüştür. Taşeron, belediye hizmetlerinde çalışan işçilerin emeğinin acımasızca sömürülmesi anlamına gelmektedir. Bu halktan toplanan vergilerin özel şirketlere aktarılması düzenidir. Taşeronluk sistemi adaletsizlik ve hukuksuzluktur. Bu sistemi işçi sınıfının kabul etmesi mümkün değildir. biz elde ettiğimiz hakların, işimizin taşerona teslim edilmesine müsaade etmeyeceğiz. Taşeronlaşmaya, esnek ve kuralsız çalışmaya, emeğimizin gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Dün olduğu gibi yarın da aynı mücadeleyi vereceğiz.”
“İŞÇİYE DESTEK VERMEYENLERİ DEŞİFRE EDECEĞİZ”
Sözlerinin devamında hükümete seslenen Şanlı, “İhale mevzuatını değiştirerek şirketleri devre dışı bırakmaya çalışıyorlar. Bunu yapacağına çık açıkça de ki, ben sendikaları ve belediye şirketlerini kapatıyorum. İşçiyi nasıl iliğine kadar sömürüldüğünü anlat. Artık olay geçmişte olduğu gibi değil. artık belediye başkanı bu sorunu çözemiyor. Bu sorunu biz çözeceğiz. Bu krizi son dakikada çözecek ilahi bir güç yok. Bu düzen işçi sınıfının yok edilmesi demektir. Bu eylemi İzmir genelinde ve Türkiye genelinde yaygınlaştıramazsak, İZENERJİ işçisi diye bir şey kalmayacaktır. Siyaset yapmayacağız. Bütün mesele açık. Bu konuya TBMM’de çözüm getirilmesini isteyeceğiz. Biz İzmir’i temsil eden tüm siyasi parti temsilcilerine ve milletvekillerine çağrıda bulunarak, bu ekmek kavgasına dahil olmalarını ve bizlerle birlikte yürümelerini isteyeceğiz. Bize destek vermedikleri takdirde, işçiden yana olmayanları deşifre edeceğiz. Bu sürece kim zarar veriyorsa bu meydanlardan isimlerini haykıracağız. Bu işin sonu yok. Bu kavga tüm sendikalarının ve işçi sınıfının kavgasıdır” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
TAŞERONA KARŞI BELEDİYE ETRAFINDA “EMEK ZİNCİRİ”
KESK’e bağlı sendikalardan TÜM-BEL-SEN’in de destek verdiği eyleme yaklaşık 2 bin kişi katılırken, İZENERJİ A.Ş. çalışanları belediye sarayının cephesine “Taşerona geçit yok” isimli dev bir pankart astı. Basın açıklamasının ardından alkış ve ıslıklarla devam eden eylemde, işçiler belediye çevresinde toplanarak zincir oluşturdu ve işyerimize taşeronu sokmayacağız” mesajı verdi. Taşerona karşı direnen Büyükşehir Belediyesi çalışanları belediye önünde gerçekleştirdikleri oturma eylemi ile protestolarına son verdi.
SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK'
Kriz yaratan hizmet alım ihalesi sonrasında işlerini kaybetme ya da güvencesiz çalışma tehlikesi ile karşı karşıya gelen personel ihale sonucuna göre 1 Ekim 2014'te ya tazminatlarını alarak işlerini bırakacak ya da ihaleyi kazanan taşeron firmanın çatısı altında çalışmak zorunda kalacak. Personel alımı için 2015 yılının başından itibaren geçerli olacak üç yıllık asıl büyük ihaleye önümüzdeki aylarda çıkacak olan belediyenin, üç ayı kapsayan ihalesinde kentteki mevcut parkların ve yeşil alanların bakımı ile temizliğine dayalı hizmetlerde mevcut personeli çalıştıran belediye şirketi İZENERJİ A.Ş. ile taşeron firma Dermar Temizlik Nakliyat Ltd. Şti. 7 milyon 733 bin 688 TL’lik eşdeğer teklif sunmuştu. Teklifleri değerlendiren ihale komisyonu, yıl sonuna kadar geçerli olacak hizmet alımında Mardinli taşeron firmanın en avantajlı teklifi sunduğuna karar vermişti.
Yorum Yazın