Büyükşehir’de ‘sanayi planları’ üzerinden ‘algı’ tartışması
İzmir Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı meclis oturumuna, Aliağa küçük sanayi bölgesine ek bir küçük sanayi bölgesi daha yapılabilmesini öngören planlara ilişkin yapılan tartışmalar damgasını vurdu. Cumhur İttifakı grubu, antik kentin ortasındaymış gibi yapılan haberlerle algı yaratılmaya çalıştığı noktasında eleştirilerde bulunurken kamu yararı ve istihdam vurgusu yaptı. CHP tarafından verilen yanıtlarda ise ‘mevzuata uygunluk ’notasında değerlendirme yapıldığı söylenerek 3 noktaya dikkat çekildi. Oturumda ayrıca, su faturalarının içinde bulunan 2023 yılı evsel katı atık transfer ve bertaraf tarifelerine zam yapılması da oybirliğiyle kabul edildi.
- Ege Postası
- 16.12.2022 - 20:53
EGEPOSTASI- İzmir Büyükşehir Belediyesi 2021 yılı son meclis oturumu Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleştirildi.
Oturumda, Aliağa ilçesi, Samurlu Mahallesinde yer alan mevcut küçük sanayi alanlarını kapsayan bölgeye bir küçük sanayi sitesi daha eklenmesini öngören 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu önerisi gündeme geldi.
Cumhur İttifakı komisyonlarda oyçokluğu ile uygun bulunmayan planlama çalışmalarının reddedilmesine tepki gösterirken planlama bölgesinin yakınında bulunan “Kyme Antik Kenti” de tartışmalara konu oldu.
Cumhur İttifakı yapılan eleştirilerde bölgeye ilişkin yapılan haberlerde algı yaratılmaya çalışıldığını ve planların o nedenle iptal edildiğini söylerken CHP kanadından verilen yanıtlarda ise değerlendirmenin antik kent değil “mevzuata uygunluk” açısından yapıldığı söylendi.
ŞİMŞEK: ANTİK KENTİN ORTASINDA SANAYİ SİTESİ YAPIYORMUŞ GİBİ
Konuya ilişkin söz alan MHP’li meclis üyesi Hakan Şimşek, planlama alanının görselleri üzerinden konuşarak basına yansıyan ve ‘antik kenti odağına alan planlama yapıldığı’ algısı oluşturan ifadelerin doğru olmadığını belirtirken istihdama da dikkat çekti ve “Bu madde Aliağa belediyesi2nin geçen ay meclis gündemine gelen ve komisyonlardan geçen, Küçük Sanayi Sitesi’nin 5 binlik revizyon planıyla ilgili bu madde. Ben bu maddenin komisyonlara geri gönderilmesini talep etmişim ve kabul edilmişti. Ben komisyon üyelerimizi Aliağa’ya davet ettim fakat gelmediler. Oyçokluğuyla reddedildi bu madde. Geçen ay bütçe görüşmelerinde bir şey izah ettim ve birlikte birçok şeyi başarırız demiştim. Ama benim anlamakta zorlandığım bir konu var. Daha 2019 yılında yıkılan belediye binamızın ilk toplantısında söz almıştım. 3 şey söylemiştim. Aliağa’nın Şakran’ın kanalizasyon sorunu, bekleyen imar planları ve birtakım Büyükşehir’le ortak çalışmalardan bahsetmiştim. Şimdi Aliağa Küçük Sanayi Sitesi’nin gelişimiyle ilgi 5 binlik planlarla revizyon önerisi getirdik. Altta kalan alan mevcut küçük sanayi sitesi. Biz var olan yerin üzerine yeni bir sanayi sitesini revizyon planı olarak getirdik. Burada revize edilen neydi? 30 metrelik bir yol sanayi sitesinin etrafından dolanıp aşağı iniyordu ve başka bir yere gitmiyordu. Onun da altında 15 metrelik ayrı bir yol var. Biz de zaten burada uygulama yapılarında yüzde 67 oranlarında terkler yani zayiatlar var. Eğer bu böyle geçerse burada uygulama yapma imkanınız kalmaz. Sürekli davalarla uğraşırsınız. O yüzden bizim düzenleme planımızda 30 metrelik yolu iptal edelim 15 metrelik yol kalsın, 30 metrenin işgal ettiği yerler de bu parsellere eklensin ve dolayısıyla uygulanabilir bir hale gelsin dedik. Bizim revize ettiğimiz iş buydu. Bunun yanında da Kyme Antik Kenti’nin mevcut devlet karayolunun kuzeyinde kalan alanla ilgili hiçbir değişiklik yapılmadı. Ancak geçen ay komisyon görüşmesinden hemen sonraki gün basında bazı haberler çıktı. Antik kentin tam merkezi gösterilerek ‘Komisyonlardan geçmedi, Kyme için sevindiren’ başlıklı bir haber. Yani sanki Aliağa Belediyesi antik kentin ortasında sanayi sitesi yapıyormuş gibi bir algı oluşturuldu. Ancak yapılan plan sanayi sitesinin üzerinde ve antik kentle hiçbir alakası olmayan bir yer. Şimdi İzmir vicdanına soruyorum. Buranın Kyme Antik Kentiyle ne alakası var. Her oturumda istihdamdan bahsediyoruz. Bu yeni oluşacak küçük sanayi sitesinde 3 bin kişinin iş bulma imkanı var. Burada bacalı bir sanayiden bahsetmiyorum. Ağır sanayiye yardımcı olacak küçük sanayiler. Ayrıca bu planlar Büyükşehir’i de kamulaştırma yükünden kurtarır” dedi.
ÖNAL’DAN ‘MEVZUATA UYGUNLUK’ UYARISI
Şimşek’in ardından söz alan İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı ve CHP’li meclis üyesi İrfan Önal, planların değerlendirilmesinde antik kentin değil mevzuatın baz alındığını ifade ederken ret gerekçelerini açıkladı ve “Konunun basına yansımasında bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Ancak Hakan Bey’in bahsettiği gibi Kyme Antik Kenti açısından bir değerlendirmemiz söz konusu değil. Biz mevzuata uygun ve vicdana uygun kararlar vermeye özen gösteriyoruz. Bu konu daha önce gündem gelmişti ve komisyonumuza iade edilmişti. Biz de plan açısından bir kez daha inceledik. Planı yapan insanlar bölgeyi, nüfusunu ve bölgenin geleceğini düşünerek üstten alta bir planlama yapıyorlar. Planlarda, Çanakkale Yolu’nun üstünde bir plan değişikliği geliyor bize. Bu bölge daha önce planlanırken kamyon ve araç geçişi düzenlenerek çevresinde 30 metrelik bir yol aksı düşünülmüş ve o yol da Çanakkale Yolu’na bağlanıyor. Burada yüzde 29’luk bir zayiat var. Mevzuat yüzde 45’e kadar izin veriyor. Bölgenin bir bölümünde de yüzde 67 oranında zayiat var. Yani antik kent üzerinden yapılan bir değerlendirme yok. Planlarda belediye hizmet alanının bir kısmı sanayi alanı olarak değiştiriliyor. 1/25 binlik planlara uymayan konu da bu. Biz belediye hizmet alanında konut izni veremeyiz. 3. Alanda ise 30 metrelik yol, bizim şu anda planda görmediğimiz alanlarla oluşturulan yol aksı. Yani biz planlama yaparken sadece o bölgeyi değil oranın etrafını da düşünmek zorundayız. Biz hiçbir konuya siyasi yaklaşmıyoruz. Kamu yararını düşünerek en hassas şekilde yaklaşıyoruz. Bu konuda… 30 metrelik yolun kamulaştırma bedelini ve bunun yükünü düşünmek zorunda Büyükşehir. Ayrıca belediye hizmet alanının sanayi alanına dönüştürülmesi uygun değil. Zayiat konusundan bahsediliyor. İki alandaki zayiatı birleştirdiğimizde yine yüzde 45’in altında kalıyor. Bölgenin bütününü de düşünürsek o alan bize gelecekte gerekli olacaktır” diye konuştu.
YILDIZ: KAMU YARARI OLAN BİR ALAN
Önergeye ilişkin söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, kamu yararı vurgusu yaptı ve “Alan 3. Derece arkeolojik sit bölgesinde. Zaten burada yapılaşma izni var. Burada biz konuya baktığımızda bir anlam birliği karmaşıklığı var. Üst ölçekli planlarda zaten sanayi alanı olan bir bölgeden bahsediyoruz. Hali hazırda bir 16 uygulama sorunu var. Daha sonra orada bir bölge oluşmuş ve zayiatın yüzde 55’ine denk gelmiş. Bu sorunu oluşturan sorun olmasa bile Büyükşehir2in bakışında kaynaklı başka bir sorun var. Orada 3 alan var. Birisi bakanlığın rezerv alanı ilan ettiği ve kooperatif üyelerinin oluşturduğu bir alan var. Karara neresinden bakarsanız bakın bir kamu yararı ve yatırımı var. 30 metrelik yol… Hali hazırla açık olmayan ve işlevi olmayan, ihtiyaç duyulmayan ve devamlılığı olmayan bir yolda zayiat oranlarını ortadan kaldıracak bir planlamadan bahsediyoruz. Ortada kaosu ortadan kaldırabilecek bir tablo var. Neresinden bakarsak bakalım kamu yararı olan bir alandayız. Verilen yolun daraltılması. Planlama hiyerarşisi açısından bakarsak boş bir alanda yapsaydık atmamız gereken ancak önceki planlardan kaynaklı sorunların çözülmesi noktasında bit adım. Neresinden bakarsanız bakın bir kentin girişinde faal olan bir yapının sorunun çözmek için yapılan bir plan önerisidir. Bu konunun tekrar irdelenmesi lazımdır. Lütfen Aliağa Belediyesi’nin hizmet üretiminin önünde engel olmayalım” ifadelerini kullandı.
AYDIN: PLAN YANLIŞ DEĞİL MEVZUATA AYKIRI
Önergeye ilişkin söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, ‘siyasi karar’ eleştirilerine yanıt verdi ve şunları söyledi; “Bu konuda siyasi saikle hareket etmedik. Bir sorunun var olduğunu görüyoruz, yapılmak istenen şeyin temeline baktığımızda yanlış görmüyoruz ama yapılma şeklinin mevzuata uygun olmadığını söylüyoruz. Öncelikle antik kentle ilgili herhangi bir değerlendirmemiz yok. 3 durum vardır. Üst ölçekli planlara aykırılık, yolun daraltılması ve belediye hizmet alanının sanayi alanına çevrilmesi bizim için sorun olacak. Biz bunu geçirsek bile plan iptal edilir. İptal edildikten sonra belediyenin orada yapmak istediği planlar kaosa girer. Evet Aliağa Belediyesi burada bir zaman kaybedecek. Ama bunu yapmazsak Aliağa Belediyesi daha çok zaman kaybedecek ve daha çok sorun yaşayacak. Hiçbir belediye arasında ayrım yapmıyoruz. Bizim burada söylediğimiz basit. Daha önce komisyona yeniden gönderildiğinde de bu haliyle geçmez zaman kaybedeceksiniz demiştik. Öyle de oldu. Tekrar ediyorum hiçbir siyasi saikle değerlendirmedik bunu.”
HIZAL’DAN ALİAĞA’YA KARŞI URLA ÖRNEĞİ
Antik kent ve yapılan haberler noktasında bir değerlendirme yapan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, Urla örneğini verdi ve “Biz AK Parti grubu olarak defalarca şunu söyledik. Özellikle kamuyu ilgilendiren konularda ki siz burada yol konusunda hassasiyet gösteriyorsunuz. Biz bu gibi konularda ilgili belediyeyle görüşülüp düzenleme yapılabileceğini söyledik .Biz toptancı bir şekilde reddeden anlayışa karşıyız. Evet biz antik kentle alakalı bir haber yapmadık. Ama o dönemde ilginç bir haber var. Şunu belirtmek lazım. Geçtiğimiz aylarda Urla’da antik kentin göbeğinde bir planlama önerisi vardı ve tartışmamıza rağmen bu geçti. Antik kentin tam göbeğinde yapılmış planları. Bizim itirazlarımıza rağmen oy çokluğuyla geçmiştir. Bu konunun konuşulduğu günlerde İzBB antik kentleri sanki koruyor ve Urla'da bir hata yapılmamış gibi, Aliağa'da da planları düzeltiyoruz diyerek bir açıklama yaptı. Bu haberler İzBB kaynaklı çıkan haberler. Biz bu haberlerin bu amaçla çıkarıldığını düşünüyoruz. Buradaki meseleye bu yönüyle bakmak gerektiği kanaatindeyim. Buradaki meseleye bu yönlüyle de bakmak lazım. Başa dönersek… Bu planın komisyona yeniden havale edilerek, komisyondaki arkadaşların da çalışmalara iştirak ederek Aliağa Belediye ve Büyükşehir’in ortak çalışması neticesinde bir plan hazırlanarak bu planın oybirliğiyle geçirilmesi taraftarıyız. Kamuyu ilgilendiren bir konuda Millet İttifakı oylarıyla oyçokluğuyla geçilmemesinin doğru olmadığını düşünüyorum. Bu konunun yeniden komisyonlarda değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
ÖZUSLU: SADECE PARA VERMİYORUZ
Hızal’a yanıt veren Başkan Vekili Özuslu, " 'İzBB sanki antik kentleri koruyormuş gibi' bir cümle kullanıldı. 14 antik kazıyı destekliyor İzBB. sadece maddi olarak para vermiyoruz, bütün lojistik destekleri de sağlıyoruz. İzmir'deki Kültür Bakanlığı temsilcileri zaten bizim bu çalışmalarımız takdir ediyorlar" diye konuştu.
KATI ATIK BEDELLERİNE ZAM
Oturumda ayrıca, su faturalarının içinde bulunan 2023 yılı evsel katı atık transfer ve bertaraf tarifelerine zam yapılması da oybirliğiyle kabul edildi.
Alınan kararla birlikte Ocak ayından itibaren evsel katı atık transfer ve bertaraf tarifelerine yaklaşık yüzde 5 oranında zam yapılacak ve zamlı tarife İzmirlinin su faturalarına yansıtılacak.
Yorum Yazın