Büyükşehir’den suya 47.3 milyon liralık yatırım daha
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı’dan sonra kentin en büyük yüzeysel içme suyu arıtmasını Bornova’nın Kavaklıdere Köyü’nde kurmaya başladı. Gördes Baraj suyunu arıtarak Buca ve Bornova bölgesine dağıtacak tesis 1.5 yıl içinde hizmete girecek.
- Ege Postası
- 21.03.2014 - 11:11
Kentin yoğunlaşan nüfusuna göre artan su ihtiyacını kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde karşılayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan su kalitesinin, diğer yandan da nehirlerin, denizlerin, tarım ve su havzalarının korunması konusunda önemli yatırımlar gerçekleştirdi. Küresel ısınmanın yarattığı etkilerin başında gelen “susuzluk tehlikesi” ne karşı yeni su kaynakları yaratma çabası içindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni baraj projelerini de kararlı bir şekilde sürdürdü.
Gördes Baraj suyunu en kısa sürede kente verebilmek için 2.5 yıl önce Manisa Nuriye’deki 20 milyon liralık yatırımla Sarıkız İçme Suyu arıtma tesisini hizmete alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, şimdi de aynı proje kapsamında yer alan Kavaklıdere Arıtma Tesisi’nin yapımı için start verdi. İZSU, 47 milyon 330 bin liraya mal olacak içme suyu arıtma tesisinin yapımına başladı. Bornova Kavaklıdere Köyü’nde 150 bin metrekarelik alanda yer alan tesisin saha genel kazısı ile durultucu ünitelerinin temel kazısına başlandı. Tesis, 1.5 yıl içinde tamamlanacak ve Tahtalı Barajı’nın suyunu arıtan Görece’deki arıtmadan sonra İzmir’in ikinci büyük içme suyu arıtma tesisi olacak. Kavaklıdere içme suyu arıtma tesisini yüzeysel içme suyu arıtımı yapan Sarıkız ile Balçova içme suyu arıtma tesisleri izliyor.
DSİ tarafından yapılan Gördes Barajı’ndan 2011 yılı Mayıs ayından itibaren su alarak kente verdiklerini söyleyen İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’nden ortalama günlük 90 bin metreküp suyu arıtarak Karşıyaka ve Bornova’nın bir bölümüne veriyoruz. Kavaklıdere Arıtma Tesisi tamamlandığında da Bornova ve Buca’nın tamamı Gördes Barajı’ndan su almış olacak” diye konuştu.
Gördes suyu için 70 milyon liralık yatırım
İZSU, isale hattı ve Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi Projesi için 420 bin, Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için 20 milyon 113 bin, Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde kamulaştırılan 67 bin metrekarelik alan için 2 milyon 243 bin liralık harcama yaptı. Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi için ise 47 milyon 330 bin liralık yatırım yapılacak. Böylece İZSU, Gördes Baraj suyunun kente getirilmesi için 70 milyon 106 bin liralık yatırım yapmış olacak.
İZSU’nun yatırımıyla su 3 yıl önce geldi
Gördes Barajı’nın kısa sürede bitirilebilmesi ve barajdan kente yılda 60 milyon metreküp ilave su sağlanabilmesi için harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, DSİ ile iş birliği yaptı. DSİ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında 2006 yılı sonunda imzalanan protokol doğrultusunda İZSU, Gördes Barajı’ndan Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne kadar olan isale hattının (yaklaşık 100 kilometre) projelerini hazırlayarak DSİ’ye teslim etti. DSİ’nin isale hattı, depo ve pompa istasyonu inşaatlarıyla birlikte ancak 2014 yılında tamamlamayı planladığı Gördes Barajı’ndan kente “bu tarihten 3 yıl önce” su verilebilmesi amacıyla yeni bir planlama yapıldı. 35.5 kilometrelik boru hattının Sarıkız kaynaklarına yaklaştığı kesimde 1.620 metre uzunluğunda bağlantı boru hattı yapan İZSU, 20 milyon 113 bin liralık yatırımla Manisa’nın Nuriye beldesinde Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni kurdu ve 2011 yılı Ekim ayında işletmeye alarak kente su vermeye başladı. Projenin ilk halinde yer aldığı gibi şimdi de Kavaklıdere Arıtma Tesisi’ni yapımına başlayan İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nde arıtılan sular, 1800 ve 1200 milimetre çapında borularla Buca ve Bornova su depolarına ulaştırılarak kentin kullanımına sunulacak” bilgisini verdi.
Günde 360 bin metreküp su arıtacak
Günde 360 bin metreküp suyu arıtacak kapasiteye sahip tesisin tamamlanmasıyla, 120 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip Gördes Barajı’ndan İzmir’e yılda 60 milyon metreküp su verilecek ve yılda 1 milyon kişinin su ihtiyacı karşılanacak. Geriye kalan 60 milyon metreküp su ise Akhisar, Saruhanlı ve Gölmarmara’daki 14 bin 890 hektarlık tarım arazisinin sulanmasında kullanılacak.
Yorum Yazın